Hogyan kell megfelelően tárolni az élelmiszereket: 9 life hack

Hogyan kell megfelelően tárolni az élelmiszereket: 9 life hack

Nehéz kidobni a hiányzó ételt a hűtőszekrényből, ha időt és pénzt költött rá. Még nehezebb folyamatosan figyelni a frissességüket, és nem vásárolni túl sokat. Elmondjuk, hogyan lehet hosszabb ideig eltartani az ételt, hogy legyen ideje elfogyasztani.

  • A zöldeket hűtőszekrényben tároljuk egy pohár vízben
  • Tárolás előtt öblítse le a bogyókat ecettel
  • Tekerje be a banán szárát
  • A citromot külön, légmentesen záródó tasakban tároljuk
  • Fagyassza le a maradék paradicsompürét
  • A sérült almát ne tárolja egészben.
  • Fagyaszd le a fűszernövényeket olajban
  • Ne mossa meg a burgonyát, és tárolja sötét helyen
  • A sajtot megfelelően tárolja

A zöldeket hűtőszekrényben tároljuk egy pohár vízben

Ezzel a tárolással a zöldek sokkal tovább frissek maradnak, és nem hervadnak el. A zöldek tárolásra való előkészítéséhez mossa meg és válogatja puhaság szerint. A finomabb fűszernövények az egyik pohárba kerülnek, a keményebbek a másikba.

Ezután vágja le a zöld növény szárát néhány centiméterrel, tegye egy pohár vízbe, és fedje le a tetejét egy zacskóval vagy fóliával. A kemény szárú gyógynövényeket nedves törülközőbe kell csomagolni, szintén zacskóba kell helyezni, és hűtőszekrényben kell tárolni.

Tárolás előtt öblítse le a bogyókat ecettel

A tiszta bogyók lefagyasztásának legegyszerűbb módja a lefagyasztás.
A tiszta bogyók lefagyasztásának legegyszerűbb módja a lefagyasztás.

A bogyókat nehezebb megmosni, mint a gyümölcsöket (különösen a málnát). Ezért az ecet hasznos a bogyók megfelelő feldolgozásához. Vegyen ki a boltból a maximális savkoncentrációjú ecetet, és készítsen oldatot vízzel 3:1 arányban. Áztassa benne a bogyókat 10 percig. Áztatás után helyezze át a bogyókat egy edénybe, és tárolja a fagyasztóban vagy hűtőszekrényben (a második esetben először törölje le a bogyókat egy szalvétával).

Tekerje be a banán szárát

Hűtőszekrényben tárolva a banán elrontja a többi gyümölcsöt, mivel sok etilént termel. De ennek az anyagnak a nagy része a szárból szabadul fel. Ezért a banánszárat vagy a fürt találkozási pontját tekerje be fóliával vagy műanyag fóliával. Ez lelassítja a rothadás folyamatát és a hűtőszekrény többi lakójának romlását.

A citromot külön, légmentesen záródó tasakban tároljuk

A citrom frissességének meghosszabbításának legjobb módja, ha leöblítjük, törölközővel megszárítjuk, és légmentesen záródó zacskóban vagy tartályban tároljuk a hűtőszekrényben, távol az etilént termelő gyümölcsöktől (például banán).

Fagyassza le a maradék paradicsompürét

Lehet, hogy túl sok a paradicsompüré, különösen, ha nagy üvegekbe zárja. Hogy meg ne romoljon, felbontás után Ziploc zacskóba öntjük és a fagyasztóban tároljuk. Kis zacskóba csomagolhatod, hogy adagokban felhasználd.

A sérült almát ne tárolja egészben.

Az alma gyorsan rothadhat, különösen, ha nem megfelelően tárolják. A felvert és rothadt alma több etilént termel, ezért a többi gyümölcstől elkülönítve, légmentesen záródó tasakban kell tárolni, vagy mielőbb felhasználni.

Fagyaszd le a fűszernövényeket olajban

A fagyasztással a vaj és a fűszernövények is frissek maradnak.
A fagyasztással a vaj és a fűszernövények is frissek maradnak.

Az állott friss fűszernövények felhasználásának legjobb módja, ha olajban lefagyasztjuk őket sütéshez. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és más fűszernövények megfelelőek. Az olaj kellemes aromájú lesz, és az adagcsomagolás lehetővé teszi a gyors felhasználást a szükséges mennyiség mérése nélkül.

Ne mossa meg a burgonyát, és tárolja sötét helyen

A burgonya vásárlása után először ki kell venni a műanyag csomagolásból, és miért kell papírba csomagolva sötét helyre küldeni. A fény káros a burgonyára: hatására a gyökerek szolanint termelnek, egy káros vegyszert, amely hányingert és gyomorpanaszokat okozhat.

A burgonyát tárolás előtt nem kell megmosni, mivel a víz elősegíti a gombák és baktériumok elszaporodását ezen a zöldségen.

A sajtot megfelelően tárolja

A sajt tárolásának módja a fajtától függően eltérő.
A sajt tárolásának módja a fajtától függően eltérő.

A sajt tárolási módjának kiválasztásakor meg kell értenie, hogy milyen típusú sajt: lágy, kemény vagy félkemény. A lágy sajt könnyen megromlik, ezért gondos ápolást igényel, és nem tárolható sokáig.

A lágy sajtot műanyag vagy pergamenpapírba kell csomagolni, és légmentesen záródó edényben kell tárolni. A penészgombák a levegőben terjednek, és kedvenc növekedési helyük a nedves táplálékban van. Mivel a lágy sajtok nedvesek, sérülékenyek. A sajtok, például a feta sós lében vagy olajban tárolhatók.

A kemény és félkemény sajtot csak zárt vákuumzacskós csomagolásban lehet hagyni. Ha már felvágta a csomagolást, el kell távolítania a sajtot, és speciális pergamenbe vagy élelmiszerfóliába kell csomagolnia. A sajt tárolására egy speciális tartály is található – egy sajttál.

A sajtot nem szabad a hűtőszekrény ajtaján tárolni – a zöldségrekeszben lesz a legjobb.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #élelmiszertárolás #tárolásKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024