Egész csiperkegomba: mit lehet főzni

Egész csiperkegomba: mit lehet főzni

Van egy vélemény, hogy a csiperkegomba unalmas, mert alig van gomba illata. Válaszul szeretném felkiáltani: egyszerűen nem tudod, hogyan kell főzni őket! Valójában a csiperkegomba ízletes, tápláló és meglehetősen megfizethető szuperétel, amelyet bármely kisboltban árulnak. És ahhoz, hogy a gombák tökéletesek legyenek, az alapvető válogatással kell kezdeni. Ugyanis a csiperkegomba különböző méretű, és ettől függ az elkészítési mód.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Milyen típusú csiperkefélék vannak, és hogyan főzzük meg őket. Meg kell főzni a gombát serpenyőben. fagyasztott csiperke serpenyőben Hogyan sütjük a csiperkegombát zöldségekkel panírozva Hogyan készítsünk előételt nyers gombából?

Milyen típusú gombák léteznek, és hogyan kell a legjobban főzni?

A legkisebb gombákat vagy más néven „gombokat” általában pácolják, egészben sütik és salátákhoz adják.

A közepes méretű (2-6 cm átmérőjű) csiperkegomba ideális sütéshez és töltelékhez, valamint serpenyőben egészben sütéshez.

A nagy példányok grillezhetők és grillezhetők, felhasználhatók kókuszos készítőként vagy steakként süthetők.

Mosni vagy tisztítani?

A termesztett csiperkegomba nem igényel komoly mosást, mivel nem a földön, hanem speciális aljzaton termesztik
A termesztett csiperkegomba nem igényel komoly mosást, mivel nem a földön, hanem speciális aljzaton termesztik (Shutterstock/FOTODOM)

A termesztett csiperkegomba nem a földön, hanem speciális aljzaton, tiszta, rovarmentes helyiségben nő, így nem igényel komolyabb tisztítást, mosást. Egyszerűen vágja le a szár tövét egy késsel, távolítsa el az esetleges sérüléseket, és törölje le a gombát nedves ruhával vagy szivaccsal. Ha úgy gondolja, hogy ez nem elég, gyorsan öblítse le hideg vízzel, de semmi esetre se áztassa be. Ne feledje, hogy a csiperkegomba 90%-a víz, így semmiképpen sem igényel további nedvességet.

Van egy meglehetősen szokatlan módja a csiperkegomba lisztes tisztításának – egyszerűen szórja meg a gombára, majd távolítsa el a felesleget szivaccsal, szalvétával vagy közvetlenül a kezével. A liszt itt csiszolóanyag szerepét tölti be, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket a felületről.

Fel kell forralnom a csiperkegombát, mielőtt serpenyőben megfőzöm?

A csiperkegomba egyáltalán nem igényel hosszú távú hőkezelést, mert tiszta helyen nőtt és nem szívott fel semmi feleslegeset. Sőt, általában nyersen is fogyaszthatók! Ezért ezeket a gombákat nem kell felforralni sütés előtt.

Szeletelési módszerek

A csiperkegomba darabolásának módja az elkészített ételtől függ. Például szeletekre vágják pizzához, gombás tésztához stb.
A csiperkegomba darabolásának módja az elkészített ételtől függ. Például szeletekre vágják pizzához, gombás tésztához stb. (Shutterstock/FOTODOM)

Ha nem tudtál kis csiperkegombát vásárolni, ne keseredj el, csak vágd kisebb darabokra a nagy példányok kupakját. Egyébként ezeknek a gombáknak a szára is elég ehető, de más állagú, így lefagyasztható, majd darált húshoz, leveshez vagy pörkölthöz adható.

A vágási mód mindig az elkészített ételtől függ. Például julienne, sült hús gombával vagy omlett esetében a kupakokat általában közepes kockákra vágják. Pörkölthöz vagy leveshez vágd 4 felé8 rész. Pizzához, gombás tésztához, sült burgonyához sampinyonnal – 3 mm vastag szeletekre.

Néha szószokhoz, gombás kaviárhoz vagy más szendvicskrémhez a csiperkegombát nagyon apró kockákra vágják.

Csirkeleves sampinyonnal és cérnametélttel

Önmagában a könnyű húsleves, a csirkehús és a zöldségek kombinációja abszolút mindenki számára előnyös. Ha pedig csiperkegombát és cérnametéltet adunk a keverékhez, az eredmény egy nagyon élénk, gazdag ízű leves!

Csirkeleves sampinyonnal és cérnametélttel
Csirkeleves sampinyonnal és cérnametélttel ()

Főzési idő: 45 perc + 5 perc

6 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

• csirkecomb – 500 g

• csiperkegomba – 200 g

• burgonya – 200 g

• sárgarépa – 100 g

• hagyma – 100 g

• cérnametélt – 70 g

• szójaszósz – 2 evőkanál. l.

• petrezselyem – 4 szál

• növényi olaj sütéshez

• frissen őrölt fekete bors

• só

1. Készítse elő a csirkecombokat, vágja le a felesleges zsírt, és ha szükséges, távolítsa el a bőrt. Tegye a csirkét egy serpenyőbe, adjon hozzá 1,6 liter vizet, és forralja fel közepes lángon.

2. Csökkentse a hőt alacsonyra, és adjon hozzá egy kis sót. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a petrezselyemszárral együtt a serpenyőbe tesszük. Főzzük a lábakat 30 percig, időnként lefejtjük a habot a húslevesről.

3. Vegye ki a sárgarépát és a petrezselymet a húslevesből (már nem lesz rá szükség). Tegye a kész csirkét egy tányérra, és kissé hűtse le. A húst válasszuk el a csontoktól, és szedjük szét apró darabokra.

4. A hagymát apró kockákra vágjuk. A kis csiperkegombát egészben hagyjuk, a nagyobbakat pedig szeletekre vágjuk. Melegíts fel egy száraz serpenyőt, és pirítsd meg a gombát minden oldalról, amíg megpirul. Ezután adjunk hozzá növényi olajat, és 1 perc múlva adjuk hozzá a hagymát. Addig pirítjuk, kevergetve, amíg a hagyma átlátszóvá nem válik.

5. Vágjuk fel a burgonyát 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, forraljuk fel a húslevest, és adjuk hozzá a burgonyát. Közepes lángon, időnként megkeverve főzzük körülbelül 5 percig.

6. A leveshez adjuk a hagymával pirított gombát, és 3 percig főzzük. Adjuk hozzá a cérnametélteket, jól keverjük össze, fedjük le, és főzzük, amíg a cérnametélt teljesen meg nem fő. Kapcsolja le a hőt.

7. Tegye vissza a csirkedarabokat a levesbe, és adjon hozzá szójaszószt és borsot. Lefedve hagyjuk állni körülbelül 5 percig. A levest öntsük tálakba, és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Tészta helyett bármilyen más típusú rövid tésztát használhat – ízlése szerint. De feltétlenül olvassa el a csomagoláson, hogy mennyi ideig kell főzni. Akkor tudja majd helyesen kiszámítani, hogy mikor kell tésztát adni a leveshez, hogy ne maradjon nyers, és ne forrjon zabkává.

AMEGYÉB

Jobb, ha ezt a levest a jövőben részletekben melegítjük fel, és a szükséges mennyiséget egy serpenyőbe vagy kis serpenyőbe öntjük. Így nem főzöd pépesre a tésztát.

Mit tegyünk, hogy a sült csiperkegomba ne barnuljon meg?

Azonnal foglaljunk – a friss csiperkegomba néha elsötétül, mert hosszú ideig hever, vagy nem megfelelően tárolták. Ha a gomba a szüneten még világos, akkor ehető, de ha olyan sötét, mint a külső, akkor a gomba megromlott, és ki kell dobni.

Főzéskor a gomba is megsötétül, de egészen más okból, aminek semmi köze a frissességéhez. Ha ez zavar, csak főzés közben adjunk hozzá egy kevés citromlevet vagy csak egy kevés citromsavat. Ebben az esetben a csiperkegomba világos marad.

A fagyasztott gombát sütés előtt fel kell olvasztani?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ha saját maga fagyasztotta le a csiperkegombát, és teljesen biztos benne a minőségükben, akkor egyszerűen eltávolíthatja a felesleges jeget, és azonnal helyezheti a gombát egy fűtött serpenyőbe, párologtassa el az összes folyadékot, majd süsse puhára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ne tegyen egyszerre túl sok csiperkegombát. Ebben az esetben a serpenyőben a hőmérséklet meredeken csökken, és a termék inkább pörkölt, semmint sütni kezd.

Ha boltban vagy a piacon vásárolt csiperkegombát, akkor jobb, ha először kíméletes módon leolvasztja – a hűtőszekrény legfelső polcán több órán keresztül. Helyezze a gombát egy szűrőedénybe, amelyet viszont egy mély tálba. Erre azért van szükség, hogy a leolvasztás során képződött folyadék lefolyjon. De ha bízik a szállítóban és a gyártóban, akkor az előzetes leolvasztás elhanyagolható.

Hogyan sütjük a csiperkegombát

Serpenyőben való sütéshez ideális a kicsi, közepes vagy 2 részre vágva.6 rész nagyméretű példány. Először a serpenyőt melegítsük fel jól, és dobjunk bele egy kis adag csiperkegombát. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben a szakaszban nem kell olajat vagy sót hozzáadnia! A gombát nagy lángon, kevergetve megpirítjuk, amíg a keletkező folyadék el nem párolog. Most felönthetjük egy kis olajjal, jól összekeverjük, megvárjuk, míg aranybarna kéreg keletkezik, végül sózzuk. Melegítse fel a csiperkegombát még 1 percig2 percig, és azonnal vegyük le a tűzről. Ez a klasszikus módszer egyébként nem csak sampinyonhoz, hanem más termesztett gombához is alkalmas.

A ragyogóbb íz érdekében a sütés közben pár evőkanál jó szójaszószt vagy fűszereket adhatunk hozzá: frissen őrölt fehér és fekete bors, provence-i fűszernövények, szerecsendió, babérlevél. Ne feledkezzünk meg a friss fokhagymáról vagy a fokhagymás sóról sem.

Hogyan pácoljuk a csiperkegombát

Úgy tűnik, hogy a kis csiperkegombát kifejezetten mindenféle páchoz készítették, mert szivacsként szívják magukba a fűszerek és fűszerek ízét. Egyszerűen törölje le a gombát egy nedves ruhával vagy szivaccsal, tegye egy tiszta, száraz üvegbe, és adjon hozzá hagymát, fokhagymát, szegfűszeget, borsot, mustárbabot stb. Ízlés szerint elkészítjük a pácot sóval, cukorral és ecettel (lehetőleg natúr), majd ráöntjük a gombára – szó szerint 2 után.Már 3 órán keresztül kipróbálhatod őket.

A pácolt csiperkegombát legfeljebb 7 ideig tárolja hűtőszekrényben8 nap, kivéve persze, ha a háztartás megeszi még aznap este.

Hogyan kell csiperkegombát sütni a sütőben

Ahhoz, hogy a sült csiperkegomba minél illatosabb legyen és ne száradjon ki, készítsen pácot: növényi olaj, fokhagyma, bors, paprika, gyömbér vagy egyéb fűszerek ízlés szerint. Hozzáadhat pár csepp szójaszószt vagy citromlevet. A kapott páclével bőségesen megkenjük a csiperke kalapácsokat, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb 10 percre. A pontos idő a gomba méretétől és a sütő jellemzőitől függ, de minden esetben a csiperkegombát kell jól megpirítani.

Sütés előtt a nagy gombákat tetszőleges töltelékkel megtölthetjük.

A nagyon nagy csiperkegombákat a sütőben is meg lehet tölteni és megsütni, de több időre lesz szüksége – akár fél óráig.

Ami a portobello gombát illeti, meglehetősen lapos szélűek, ezért az ilyen gombák megtöltése nehézkes – a töltelék kieshet. Célszerű 1 páclébe tenni őket2 órát, majd grillezzük vagy sütjük, mint a steakeket. A szójaszósz friss gyömbérrel és szezámolajjal, a teriyaki fokhagymával vagy a ghí szárított fűszernövényekkel kiválóan használható pácként.

Egyébként azt javasoljuk, hogy a sütőben főzze az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb (a szó jó értelmében vett) ételt – a burgonya gombát. Meg fogsz lepődni, milyen egyszerű!

A burgonyát nagy szeletekre vágjuk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított fűszernövényekkel, óvatosan összekeverjük és 200 °C-ra előmelegített sütő közepébe tesszük. Főzzük 30 percig, majd vegyük ki a serpenyőt, tegyük bele az előzőleg szivaccsal áttörölt és papírtörlővel megszárított kis vagy közepes méretű gombát. Ismét meglocsoljuk olajjal, megkeverjük és még kb. 10 percig főzzük. Osszuk el a tányérok között, és már tálalhatjuk is!

Ha vacsorát készítesz, akkor érdemes a burgonyát kevesebbre cserélni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024