Receptek túrós rakott sütőben és ideális kiegészítők hozzá

Receptek túrós rakott sütőben és ideális kiegészítők hozzá

Vannak, akik csak akkor készítenek rakott ételt, ha túrót kell használniuk, amelynek eltarthatósági ideje hamarosan lejár. Teljesen hiába! A túrós rakott megérdemli a legjobb alapanyagokat. És akkor olyan jó lesz, hogy egyetlen tengerentúli sajttorta sem hasonlítható hozzá.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Túró Jó alternatíva Tojás Egyéb tejtermékek Cukor Kötőanyagok Sütőpor Adalékok Csodálatos nem nyilvánvaló Elfelejtett lehetőségek Hogyan kell sütni

A túrós rakott összetétele nagyon közel áll a sajttortához, de számos előnnyel rendelkezik. Először is, nem kell a serpenyő fölött állni és ellenőrizni a készenléti fokot. Másodszor, a sütés a szakértők szerint egészségesebb főzési mód, mint az olajban sütés. Harmadszor, egy rakott több ember étkeztetésére is elegendő, és egy nagyobb rakott elkészítése nem jelent több időt. Végül a rakott különféle összetevők felhasználását teszi lehetővé, vagyis a kreativitás szinte végtelen!

Túró

A zsírszegény túrót tartsd meg más alkalomra, és vegyél 5-9%-os túrót. Ha zsírosabbat szeretnél, kérlek, csak jobb íze lesz. Nincsenek különleges követelmények a következetességre vonatkozóan, minden az Ön preferenciáitól és eszközeitől függ. Van, aki szereti a puha pasztaszerű túrót, amit egyszerűen villával lehet pépesíteni (egyébként sajttortához nem való: túl folyékony, de sütőben tökéletesen stabilizálódik). Mások jobban szeretik, ha szemek vannak a rakottban, bár a szemcsés túrót turmixgéppel könnyen elsimíthatjuk.

Apropó: Ha a túró túl nedves, savós, tegyük egy szitába, és hagyjuk állni kb. Ha nincs időd, nem baj: egy plusz kanál liszt vagy egy tojás megmenti a helyzetet.

Jó alternatíva

Rakottnak nem csak a túró alkalmas. Kiváló lehetőség a ricotta. A túróval ellentétben ez nem erjesztett tejtermék, hanem oltós termék. Ez befolyásolja mind az ízét (nyájas, a jellegzetes túrós savanyúság nélkül), mind a hőkezelést: tojás nélkül a ricotta nem válik gumiszerűvé, mint a túrónál gyakran előfordul.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Ha maradt krémsajt vagy feta sajt a hűtőben, bátran használd a rakotthoz. Csak válassza ki a megfelelő összetevőket.

Tojás

A tojás egy másik fontos rakott alapanyag. Ezek megkötik a túrómasszát, plaszticitást és stabilitást adnak neki. Az állaga a tojások számától is függ: minél több van, annál sűrűbb a rakott. Normál arány: 1 tojás 150 g túróhoz. A legjobb, ha egész tojást használunk. A tojásfehérje csaknem 90%-a víz, a maradék 10% pedig egy csomó fehérje. A sárgája zsírokat, némi fehérjét és természetes emulgeálószert, lecitint tartalmaz. Ha egy egész tojást csak a fehérjére vagy sárgájára cserélünk, vagy a tojásokat fehérjével/sárgájával egészítjük ki, nemcsak a tápértéket változtatjuk meg, hanem az állagát, sőt az ízét is.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

A több fehérjét tartalmazó rakott kevésbé zsíros, sűrű állagú és kifejezettebb tojásos ízű lesz. Viszont ha a fehérjét a cukorral levegős (de nem sűrű!) habbá verjük, majd óvatosan a túrós alappal összekeverjük, finom szufla rakottat kapunk. Azonban, mint minden szufla, lehűléskor leülepszik, veszít a térfogatából.

További tojássárgája gazdagabbá, lágyabbá teszi a rakott tésztát, és a krémhez hasonló állagú lesz.

Apropó: A fehérje és a sárgája mennyiségének változtatásával különböző állagú túrós rakott süteményeket készíthetünk.

Egyéb tejtermékek

A túrós rakotthoz gyakran adnak tejfölt, natúr joghurtot, joghurtot, kefirt és még erjesztett sült tejet is. További savanyú tejes árnyalatot adnak az íznek, és lágyabbá teszik a rakott ételt. A krémet sem mondta le senki. Különösen hasznosak lesznek, ha cukor hozzáadása nélkül kell csökkentenie a túró savasságát.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Egyes receptekben a tejföl és/vagy más tejtermékek tömege megközelíti a túró tömegét, míg más túróimádók elutasítják azt az ötletet, hogy valami mást is adjunk a rakotthoz. Ízlés kérdése az egész. Ha azonban a túró túl száraznak és omlósnak bizonyulna, akkor valóban szükség van tejfölre vagy tejszínre.

Mindenesetre ezek a termékek további folyadékok, amelyeket tojással, liszttel vagy keményítővel kell „kötni”.

Cukor

Az édes túrós rakott a legismertebb. A cukrot ízlés szerint adják hozzá, itt nincsenek szabályok. Azt tanácsoljuk, hogy 100 g túróhoz körülbelül 10 g cukrot vegyen be, majd döntse el maga, hogy mennyire édesszájú, savanyú vagy nyájas túrót használ, milyen aszalt gyümölcsöket ad hozzá, mit szolgálni vele.

Fehér, barna vagy kókuszcukor, porcukor – egy rakottnál nem a választás a fontos. Sőt, szinte bármilyen édesítőszert nyugodtan keverhetsz bele.

Kötőanyagok

A túrós rakott fő kötőanyaga az tojás. Az összes többi (liszt, búzadara, keményítő) segédanyag. Meg tudod csinálni nélkülük, de biztonságosabb velük. Feladatuk a nedvesség felszívása és egyfajta tészta létrehozása. Bár bármely összetevő mennyisége a túró tömegéhez viszonyítva olyan kicsi, hogy a tésztáról nem kell beszélni. Mégsem a rakott túrós sütemény.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Búzaliszt – a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb választás. Általában „pár evőkanálról” beszélnek 500 g túróhoz. Ha többet adsz hozzá, durva lesz a rakott.

Búzadarabár ugyanabból a gabonából készül, mint a liszt, de máshogy működik a rakott ételekben, főleg ha durumbúzából készült búzadara. A száraz szemek felszívják a vizet a túróból, tejtermékekből, tojásból és megduzzadnak. A rakott lazább és lágyabb lesz, mint a liszttel.

Keményítő (burgonya, kukorica, rizs vagy tápióka) teljesen más rakott állagot alkot, mint a liszt vagy a búzadara. A keményítőszemcsék a főzés során megnövekednek és zselatinizálódnak. Minden típusú keményítő más és más állagot eredményez, csak próbálja ki, és válassza ki a legjobban tetszőt. Mindenesetre a keményítő alapú rakott zsenge és finom, enyhén kocsonyás lesz. Ráadásul nem lesz benne glutén, ami manapság sokak számára fontos.

Gluténmentes liszt – rizs, kukorica, csicseriborsó, szója – rakott ételekhez is alkalmas. Úgy fog működni, mint a búzadara. Az ilyen lisztet jobb előre összekeverni a folyékony összetevővel (tojás, tejföl, joghurt), és amikor megduzzad, hozzáadjuk a többi hozzávalót.

Apropó: A receptek gyakran búzadarát és keményítőt is tartalmaznak. Ez a kombináció valóban kellemes textúrát hoz létre, laza és puha.

Sütőpor

Szigorúan véve a sütőpor nem igazán szükséges a túrós rakotthoz. Persze sütés közben lelkiismeretesen fellazítja a túrómasszát és megkel. De mivel túl kevés a liszt, az ígéretesen megkelt rakott, amint kivesszük a sütőből, megereszkedik.

A szóda is fellazítja a rakott ételt, de sajnos átmenetileg is. De ha a túró túl savanyú, az előnyös lehet: a szóda reagál a savval és semlegesíti az ízét. Szánjon időt a szódabikarbóna más száraz összetevőivel (sóval, liszttel vagy keményítővel) átszitálni, hogy egyenletesen oszoljon el a tésztában, csak ne adjon hozzá túl sokat: senki sem szereti a szóda ízét.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Kiegészítők

  • Leggyakrabban mazsolát és más szárított bogyókat adnak a rakotthoz: áfonya, cseresznye, ribizli. Ha megszáradt és nem túlszárított, akkor nem kell áztatni. Egyszerűen öblítse le meleg vízzel és szárítsa meg.
  • Ugyanez vonatkozik az aszalt sárgabarackra, aszalt szilvára, szárított almára és más szárított gyümölcsökre is. Ezeket egyébként célszerű apró darabokra vágni, hogy egyenletesen oszlajanak el a rakottban.
  • A kandírozott gyümölcsöket és a csokoládét csak fel kell vágni vagy fel kell törni.
  • A bogyók – ribizli, áfonya, áfonya – frissességet és élénk ízt adnak. A megmosott és alaposan megszárított bogyókat lapáttal óvatosan belekeverhetjük a túrós masszába, vagy tepsi aljára helyezhetjük. Egy másik lehetőség, hogy a túrós és a tejfölös rétegek közé helyezzük őket. Sütés közben a bogyók szétrepednek, a leve pedig enyhén telíti a rakott ételt, ami még csábítóbbá teszi.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Apropó: egy sima rakott, egyszerűen vaníliával vagy citrushéjjal ízesítve is nagyon jó, főleg ha finom túrót használtunk.

Gyönyörű, nyilvánvaló

Ki mondta, hogy a túrós rakottnak édesnek kell lennie? Próbáljon lemondani a cukorról, és készítsen rágcsálnivalót. Keverjük össze a túrót feta sajttal, fetával vagy bármilyen reszelt sajttal, adjunk hozzá aszalt paradicsomot vagy olívabogyót darabokra vágva, sült csiperkegombát vagy egy marék fiatal spenótlevelet, apróra vágott fűszeres fűszernövényeket: kapor, petrezselyem, tárkony, bazsalikom, menta, vízitorma. Ízlés szerint sóval, borssal és fűszerekkel ízesítjük. És egy teljesen új, egészséges és ízletes étel lesz, amelyet az elkészítés után azonnal tálalhatunk, vagy hűtőszekrényben tárolhatjuk.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Elfelejtett lehetőségek

Mi van, ha főtt cérnametélt vagy kis tésztát adunk a túrós rakotthoz? Vagy esetleg félig főtt rizs? A rakott túrós marad, de még kielégítőbb és táplálóbb lesz. Kiválóan használható édes és sós ételekhez egyaránt.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Hogyan kell sütni

Már maga az étel neve is elárulja az elkészítésének módját – a sütést. Ideálisak erre a célra a kerámiából, üvegből, öntöttvasból készült formák, amelyekben elkészítik és tálalják az edényt. Az ilyen formák hosszú ideig felhalmozzák a hőt, majd óvatosan és egyenletesen adják át a túrómasszához.

A serpenyő alját és oldalát kikenjük vajjal. Megszórhatjuk őket liszttel, búzadarával vagy cukorral, hogy könnyebben eltávolítsuk az adagolt darabokat. Vagy adjunk hozzá streuselt, lisztből, vajból és cukorból készült morzsát a serpenyő aljára.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Mérsékelt hőmérsékleten, 160-170 °C-on, körülbelül egy órán keresztül készítse el a túrós rakott tésztát. Ezzel a móddal nem túl rózsás, hanem puha és lédús.

Ha jobban meg akarjuk pirítani a rakott tésztát, akkor a sütőt 180-200 °C-ra előmelegítjük. Ebben az esetben a főzési idő 40 percre csökken.

A rakott edény készenlétének ellenőrzése nagyon egyszerű. Enyhén nyomja meg a felületet: ha szilárd és enyhén ruganyos, akkor ideje kivenni a tepsit a sütőből. Ha a serpenyőt egy réteg tejföl fedi, mozgassa a serpenyőt a rácson: a kész rakott mozdulatlan lesz a szélein és a közepén.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Vegye ki a tepsit a sütőből, és helyezze rácsra. Lehetőleg hűvös helyre tegyük, hogy a lehető leggyorsabban szobahőmérsékletűre hűljön. És mindenképpen hűtőben tároljuk: a túró még hőkezelve is gyorsan megromlik.

Túrós kreativitás
Túrós kreativitás

Apropó: A maradék rakott fóliába csomagolható és lefagyasztható. A legjobb minőség megőrzése érdekében lassan olvasszuk fel a hűtőszekrényben.

Túrós rakott receptek:Klasszikus túrós rakott mazsolával Diétás túrós rakott cukrozatlan túrós rakott zöldségekkel Túrós…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024