Hogyan és mennyi ideig kell helyesen főzni a babot

Hogyan és mennyi ideig kell helyesen főzni a babot

Megosztjuk az alapvető szabályokat: hogyan és mennyit kell főzni a vörös és fehér babot, kell-e áztatni, hogy puha legyen. Igen, időbe telik az elkészítése, de a fegyvertárban lesz egy alternatíva a szokásos köretek helyett, és sokféle étel alapja.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miért főzzünk babot Hogyan válasszunk babot Be kell áztatni a babot, és pontosan hogyan és mennyit főzzünk babot Hogyan főzünk babot lassú tűzhelyben Hogyan főzzünk babot a mikrohullámú sütőben Mit főzzünk főtt babból, néhány ötlet?

Miért kell babot főzni?

A változatos táplálkozás jelenleg az egészséges életmód egyik kulcstrendje. Sokan hallottunk a tányérszabályról, a friss zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának fontosságáról, és már nem félünk a növényi zsíroktól és az állati fehérjéktől sem. De valamiért mindig megfeledkeznek egy olyan jó ételcsoportról, mint a hüvelyesek.

A bab a szélességi köreinken kapható hüvelyesek egyike. Ízletes, gyönyörű (főleg piros!), sok fehérjét és rostot tartalmaz, zöldségekkel, húsokkal, fűszerekkel kombinálható, és sokáig kielégít. A vegetáriánusok és vegánok számára a bab és más hüvelyesek jelentik a fő húspótlót az étrendben.

Ha több meggyőző érvre van szüksége, íme az előnyök összefoglalása:

  • A bab a rosttartalom bajnoka: körülbelül 1215 g 100 g főtt babonként. Egy felnőtt nőnek legalább 28 g élelmi rostra van szüksége naponta, egy férfinak pedig 34 g rost szükséges a zökkenőmentes emésztéshez és a normál koleszterinszinthez.
  • Segít a testsúly szabályozásában. Diétázva különösen nehéz olyan étrendet választani, hogy ne érezzen állandó éhséget. A bab nagyon laktató. És kevés kalória van benne: készen például csak 100110 kcal 100 grammonként.
  • Alacsony glikémiás index. Ezt fontos tudni, ha cukorbeteg. És bárki, aki megpróbálja megakadályozni a vércukorszint hirtelen megugrását, szintén érdeklődni fog.
  • Telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Kevés olyan étel, amely rendszeresen megjelenik az asztalunkon, gazdag ebben a tápanyagban. Ahelyett, hogy étrend-kiegészítőket vásárolna, vegyen fel babot az étrendjébe. 1 elégheti 2 alkalommal.

Még egy jó hír: a bab sokáig eláll. Száraz formában – legalább 1,5 év, különösen akkor, ha szoros fedéllel ellátott edénybe tölti, és távol tartja a nedvességtől és a közvetlen napfénytől.

És itt van egy csali a szakácsnak. Babbal köreteket, meleg ételeket és harapnivalókat főzhet. Egy kiadós és aromás grúz lobio megéri! Vannak egyszerű kombinációk is: csak főzzük meg megfelelően a babot, pirítsuk meg hagymával, ízesítsük sóval, borssal, és ha kész, azonnal tálaljuk.

A vörös és fehér babot ugyanazzal a technológiával főzik
A vörös és a fehér bab ugyanazzal a technológiával készül (Shutterstock/FOTODOM)

Hogyan válasszunk babot

A főzéshez kétféle bab létezik – fehér és vörös. Vizuálisan különböznek egymástól, de tápanyagtartalmukban megközelítőleg azonosak. A fehér és a vörös bab ízében hasonló, de az állagban észrevehető különbség van: a vörös bab sűrűbb.

A száraz hüvelyeseket gyakran 450 g-os vagy 1 kg-os zsákokban árusítják. Súly szerint ritkábban. Jobb, ha úgy dönt, hogy előnyben részesíti a már részben átlátszó csomagolásba csomagolt terméket. Így értékelheti a termék megjelenését. A babnak körülbelül azonos színűnek és méretűnek, egésznek kell lennie. Nem kritikus, ha van repedt bab a csomagban. Ne feledje, hogy gyorsabban megsülnek.

A jó babnak nem kell drágának lennie. Válasszon bevált márkákat, amelyeket már főzött, és elégedett volt velük.

Be kell áztatni a babot és pontosan hogyan?

Mielőtt feltenné a babot főzni, jobb, ha beáztatja, és vannak szabályok, hogyan kell ezt megtenni, és mennyi vizet kell önteni.

A fő elv a türelem. Érdemes már este elkezdeni a felkészülést. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy jól öblítse le a vásárolt babot – ezt folyó vízben és szitán megteheti.

Ezután a tiszta babot egy serpenyőbe öntjük, felöntjük hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és hűtőbe tesszük. A babnak legalább 4 órát vízben kell töltenie. Az éjszaka optimális, hogy ne vesztegessük az időt a nappal várakozással.

Áztatás után a bab gyorsabban puhára fő.

Hogyan és mennyi ideig főzzük a babot

Először is az számít, hogy milyen típusú babot kíván felszolgálni. Másodszor, függetlenül attól, hogy milyen ételre gondol, helyes a vörös és fehér babot más ételektől elkülönítve főzni. Íme néhány titka a bab tűzhelyen történő főzésének:

  1. A babot tiszta, szűrt vízben megfőzzük.
  2. Az előre beáztatott vörösbabot körülbelül 90 percig főzzük. A fehér bab 40 év után megpuhulhat60 perccel a forralás után.
  3. Ne arra koncentráljon, hogy mennyi ideig főtt a vörös vagy fehér bab, hanem az állagára. Amint megpuhul, lekapcsolhatja a tűzhelyet és leeresztheti a vizet.
  4. Ügyeljen arra, hogy a víz 2 cm-rel a bab felett legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még, de mindenképpen forrón adjuk hozzá.
  5. Forralás után csökkentse a hőt alacsonyra, hogy a víz továbbra is enyhén buborékoljon. Ez csökkenti a bab repedését.
  6. A főzés bármely szakaszában hozzáadhat fűszereket.
  7. A babot főzés közben érdemes megkeverni, különösen, ha a serpenyőnek vékony az alja.

A bab áztatása jelentősen csökkenti a főzési időt. Ezen előzetes lépés nélkül akár 2,5 órát is eltölthet a tűzhely mellett. Ezért azt javasoljuk, hogy ne hagyja ki ezt a lépést. Van azonban mód a babfőzés csökkentésére.

Ehhez öntsük a babot egy serpenyőbe, öntsük fel bőségesen vízzel, és adjunk hozzá 1 evőkanál. l. szóda Forraljuk fel, majd azonnal vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 60 percig. Öntsük le a vizet, tegyük a babot egy szitába és öblítsük le. Adjunk hozzá ismét vizet, és főzzük puhára. Hátránya, hogy a bab nagy valószínűséggel péppé válik, így ez a módszer nem alkalmas minden ételhez.

A bab még a számukra szokatlan ételekben is jó, például a céklalevesben
A bab még a számukra szokatlan ételekben is jó, például céklalevesben (Shutterstock/FOTODOM)

Hogyan főzzünk babot lassú tűzhelyen

Áztassuk be a babot közvetlenül a tálba, és tegyük hűtőbe egy éjszakára. Engedje le a vizet, öblítse le a babot, tegye vissza a tálba, és töltse fel tiszta vízzel 23 cm Helyezze a tálat a multicookerbe, és válassza ki a „Leves” üzemmódot. Főzzük puhára, kb 1,5 óra.

Hogyan kell főzni a babot a mikrohullámú sütőben

A mikrohullámú sütőt általában nem használják babfőzéshez. Az interneten azonban van egy ajánlás, hogyan kell ezt gyorsan megtenni. A babot először be kell áztatni. Tegye át egy üvegedénybe, és töltse fel tiszta vízzel, lehetőleg forró. Tedd a mikrohullámú sütőbe, kapcsold be maximális teljesítményen 10 percre. Az egészet egy kanállal keverjük össze, és kapcsoljuk be további 20 percig. Azt ígérik, hogy ez után a bab készen áll. Legyen óvatos – a víz felforr, és esetleg kifröccsenhet a mikrohullámú sütőben.

Mit főzzünk főtt babbal: néhány ötlet

A főtt babot hozzáadhatjuk az ételekhez, vagy főzhetünk belőle valamit. A Lobio egy grúz klasszikus minden alkalomra. Ha a lelked kísérletezésre vágyik, tegyél főtt babot egy céklalevesbe vagy savanyúságos fazékba.

A bab és a csirke tökéletes párosítás a salátákban. Annak érdekében, hogy kielégítő és egészséges legyen, vágjon több zöldséget, például paradicsomot, kaliforniai paprikát és hagymát. Ízesíthetjük borecet és olívaolaj keverékével.

A bab is jó a pörkölt húsokhoz. Használjon minél több fűszert és kapribogyót a csípős íz érdekében.

Húsmentes napon készítsen vegetáriánus salátát: keverje össze a főtt babot sárgarépával, zellerrel, hagymával, kaliforniai paprikával, céklával, vörös káposztával és dióval. Itt fehér babra lesz szüksége.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #bab #fehérbab #főzés #vörösbabKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024