Hogyan készítek szilvalekvárt télire: egy igazi gasztronómus élménye

Hogyan készítek szilvalekvárt télire: egy igazi gasztronómus élménye

Télen a szilvalekvár tiszta öröm. Valamikor januárban kinyitod, és egy kanállal kikaparod a nyarat az üvegből. És ez az öröm nagyon sokrétű lehet – elvégre maga a szilva is annyira más! Szín, íz, állag – mindez lehetőséget ad arra, hogy egészen más finomságokat tegyünk üvegekbe.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Kérdés: milyen fajtából készül a legjobb lekvár télre Hagyományos téli szilvalekvár készítési módszer Hogyan sterilizáljam az üvegeket télire A két kedvenc szilvából készült édes készítményem télre Egyszerű szilvalekvár télre? a tél, szinte cukor nélkül Kedvenc lekvárom most enni Hogyan készítsünk lekvárt magvas szilvából Hogyan készítsünk szilvalekvárt olvasóinkból?

Kezdjük a kiindulási anyaggal – a szilvával. Nagyon sok fajta szilva van a világon, több mint 200. De a boltokban általában nem több, mint 45. A fajta konkrét neve nem annyira fontos számunkra, vizuálisan leírom őket:

  • sötétlila hosszúkás sűrű szilva, közepes vagy nagy méretű, gyakran fehéres viaszos bevonattal a hordón, zöldessárga húsú (az itt hallható fajták „magyar” vagy „aszalt szilva”);
  • nagy piros-lila szilva, majdnem golflabda méretű, húsa lédús, rózsaszín vagy élénkpiros;
  • nagy piros-sárga szilva, kis kövek, vizes, sárga húsú;
  • aranysárga színű kis, kerek szilva, néha piros hordóval és ugyanazzal az arany péppel („mirabelle”);
  • kis zöld szilva, kemény és savanyú (cseresznye szilva).

Kérdés: milyen típusú lekvár a legjobb téli lekvár?

Válasz: bárkitől! Csak a lekvár más, és nem mindig lehet pontosan ezzel a szóval nevezni. Tudod a különbséget, igaz? A lekvár mindig szirupot és gyümölcsdarabokat vagy egész bogyót/gyümölcsöt tartalmaz. A lekvár nem tartalmaz szirupot, hanem sűrűbb masszát, enyhén zselésített a gyümölcs pépje. A konfitúra megnövekedett zselésítő tulajdonsággal rendelkezik, amit „áll a kanál”-nak neveznek. A lekvár sűrű és homogén, sokféle lekvár vágható késsel.

  • Sűrű, jól elkülöníthető maggal rendelkező szilvából készül a legjobb lekvár sziruppal és formájukat megőrző gyümölcsökkel.
  • A kicsi, illatos szilvák kiváló lekvárokat készítenek – a pép tapintható, de megpuhul.
  • A nagy vizes szilvából kiváló lekvár készül – sűrű, gazdag ízű és gyönyörű sötétvörös vagy vörösesbarna színű.

A téli szilvalekvár készítés hagyományos módja

A szilvalekvárt a gyümölcsvásárlás napján célszerű főzni, gondosan válogatva a romlatlan gyümölcsöket
A szilvalekvárt a gyümölcsvásárlás napján célszerű főzni, gondosan válogatva a romlatlan gyümölcsöket

Ha karamell, de tiszta szirupot szeretne kapni, amelyben gazdag színű szilvaszeletek pihennek, akkor időt kell szánni. És ez nem olyan nagy erőfeszítés. És véleményem szerint itt széles medencére van szükség a lekvárfőzéshez – hogy a folyadék még alacsony lángon is gyorsabban elpárologjon nagyobb területről. Egyszer kikönyörögtem pár rézmedencét a barátaimtól, akiknek egyszerűen csak díszként szolgáltak, és nem is lehetnék boldogabb. Ecetet adok a lekvárhoz – jobb ízű és megbízhatóbb számomra, de nem kell hozzá.

Szóval, hogyan készítek lekvárt szilvafélékből télre, lépésről lépésre.

1. A piacon vagy a boltban könnyen szétválasztható maggal rendelkező szilvát választok. Ott rögtön, senkire nem figyelve előveszem a kést, levágok pár véletlenszerűen kiválasztott szilvát, és megnézem, hogyan viselkedik a mag. Persze ha nem is válik szét jól, megveszem ezeket a vágott szilvákat (és még párat társaságnak), és nem dobom vissza a pultra.

2. Otthon igyekszem még aznap elkezdeni a főzést, különben megvan rá az esély, hogy egy kotlószilva nekem tönkreteszi az egész csomagot. Megmosom a szilvámat, alaposan tanulmányozva mindegyik minőségét. Ha gyanakszom valami gyümölcsre, helyben megeszem, nem kell egy egész tál lekvárt megkockáztatni. Az ellenőrzésen átesetteket törölközőn szárítom, és eltávolítom a szárát.

3. Ebben a téli lekvárban a szilva és a cukor tömegaránya 1:1. A cukorszirupot egy medencében főzöm, majdnem „száraz” – legfeljebb 40 g vizet 500 g cukorra. A vízhez azonnal natúr alma- vagy borecetet adok: 500 g cukorhoz 30 g. Miután a cukor teljesen feloldódott, 5 percig főzzük közepes lángon. Ha hab jelenik meg, eltávolítom.

4. Fogok egy kicsi és nagyon éles gyümölcskést, és hosszában kettévágom a szilvát. A feleket óvatosan szétválasztom, a magokat kidobom.

5. Helyezze a szilvaféléket szirupba. Maximálisra emelem a lángot, hogy a lekvár minél gyorsabban felforrjon.

6. Amint felforr, csökkentse a hőt alacsonyra, és főzzük az időzítőn pontosan 5 percig. Nem távolítom el a habot.

7. A medencét leveszem a tűzről és olyan helyre teszem, hogy senki ne fordítsa ki magára. A lekvár felületét (közvetlenül „érintve”) befedem egy sütőpapírral (sütőpapírral). Hagyjuk kihűlni, és 4-8 órán át állni hagyjuk.

8. A fagyott habot leszedem. Megismétlem, hogy felforraljuk, és még 3-5 alkalommal rövid ideig főzöm alacsony lángon: minden a szilva típusától függ. Abbahagyom a főzést, ha minden darab olyan sűrű és egy kicsit átlátszó lett.

9. A lekvárt forrón az előkészített üvegekbe teszem, lezárom, fejjel lefelé fordítom, teljesen kihűtöm, visszafordítom és hűvös, sötét helyen tárolom.

Hogyan sterilizálom a befőttes üvegeket télre

Annak érdekében, hogy a szilvalekvár hosszú ideig tárolható legyen télen, sterilizálni kell az üvegeket és a fedeleket
Annak érdekében, hogy a szilvalekvár hosszú ideig tárolható legyen télen, sterilizálni kell az üvegeket és a fedeleket

Először is, soha nem teszek édes készítményeket nagy, maximum 500 ml-es üvegekbe. A már nyitott üvegben ugyanis megromolhat a lekvár, főleg, ha a családban valakinek szokása van a közös üvegbe nyúlni a kanalával – ahelyett, hogy óvatosan beletenné a megfelelő mennyiséget a rozettába.

Ha sokáig szeretném tárolni a lekvárt, akkor az üvegeket és a fedőket mindenképpen sterilizálom. Nem rajongok a gőzölgő üvegekért, nem elég, ha csak forrásban lévő vizet öntünk rájuk. Ezt csinálom:

– mossa ki az üvegeket és a fedőket forró szappanos vízzel, és alaposan öblítse le hideg vízzel;

— Minden üvegbe beleöntöm a víz körülbelül negyedét, hozzáadok egy teáskanál asztali ecetet, és teljes erővel beteszem a mikrohullámú sütőbe, amíg a víz fel nem forr és 3-5 percig forr;

– Ezzel a forrásban lévő vízzel felöntöm a fedőket;

— mindent megszárítok;

— Forrón felöntöm a téli előkészületeket, lecsukom a fedőt és megfordítom, hogy fejjel lefelé hűljenek.

Ha nincs lehetőség vagy idő az üvegek ilyen feldolgozására, akkor egyszerűen felöntöm forrásban lévő vízzel, majd felöntöm egy kis alkohollal, lezárom és összerázom, hogy az alkohol „letörölje” az összes belső felületet, majd megszárítom.

Két kedvenc édes szilvás készítményem télre

Nem írom ide a „lekvár” szót, mert az egyik készítmény a lekvár, a másik a lekvár. Az első lehetőség a legegyszerűbb recept. A lekvár sűrű lesz, mert a szilva sok természetes pektint tartalmaz, és minden adalékanyagnál jobban zselésíti a cukorlevet. A második lehetőség egy kicsit munkaigényesebb, de nem is szörnyű. Hihetetlenül finom ez a lekvár, nagyon szeretem jó vajjal friss Borodino kenyérre kenni. Ahogy anyám szokta mondani: „jobb, mint bármely sütemény”.

Egyszerű szilvalekvár télre

A téli legízletesebb szilvalekvár Mirabelle szilvából készül. De elvileg bármilyen szilvából elkészíthető – már ha illatos. Ha almaecetet ad a lekvárunkhoz, akkor nem csak érdekesebb ízt ad a lekvárnak, hanem meghosszabbítja az üvegek eltarthatóságát is.

Télre szilvalekvár
Télre szilvalekvár

kb. 3 db 500 g-os üveg

  • 2 kg aromás szilva
  • 1,5 kg cukor
  • 80 g natúr ecet (alma, bor, rizs)
  1. A megmosott és szárított szilvát (mérettől függően) 2-4 darabra vágjuk, a magokat és a szárakat eltávolítjuk.
  2. Egy lekváros tál vagy széles, vastag aljú lapos serpenyő alját meglocsoljuk vízzel, kevés cukrot teszünk bele, szilvát adunk hozzá, és meglocsoljuk ecettel. Adjunk hozzá egy kis cukrot. Addig adjuk hozzá a szilvát, locsoljuk meg ecettel és szórjuk meg cukorral, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Kiszámítjuk, hogy az utolsó réteg cukor legyen.
  3. Fedjük le a medencét filmmel, és hagyjuk állni 8-12 órán keresztül. Ezalatt a szilvának levet kell engednie.
  4. Finoman rázza fel a medencét, és egy fakanál vagy spatula nyelével lyukakat készítsen a teljes szilva-cukormasszába, hogy a fel nem oldódott cukor leessen. Lehetőleg ne keverjük össze a szilvát, hogy ne törjük össze nagyon, vagy keverjük össze nagyon óvatosan.
  5. Helyezze a tálat közepes lángra. Időnként rázza fel, amikor meg akarja keverni. A főzőedénytől, a szirup mennyiségétől és a lefolyók minőségétől függően a keverék 12-20 perc alatt felforr.
  6. Csökkentse a hőt alacsonyra. Ha hab jön ki, várja meg, amíg több lesz belőle – így könnyebb lesz eltávolítani. Távolítsa el a habot ne lyukas kanállal vagy lyukas kanállal, hanem egy közönséges nagy kanállal, hosszú nyéllel – ez megbízhatóbb.
  7. Addig főzzük a lekvárt, amíg egy csepp szirup már nem terjed a hideg csészealjra – ez 20-40 percig is eltarthat.
  8. A forró lekvárt előkészített üvegekbe tesszük, lezárjuk és megfordítjuk.

Ehhez a szilvalekvárhoz télre őrölt fahéjat adhatunk – körülbelül 0,5 tk. egy 500 grammos üveghez. És 1-2 gömb szegfűszeg bimbó: könnyen összeomlik az ujjaival.

Ha Önnek nem nagyon fontos, hogy a lekvárban kézzelfogható pépdarabokat konzerváljon, közepes vagy akár közepesen magas hőfokon 2-3-szor gyorsabban főzheti. Ezután a lekvárt folyamatosan keverni kell, az alján egyenletesen vágott fa spatulával (hogy az aljával való érintkezés teljes legyen), különben megég.

Téli szilvalekvár, szinte cukor nélkül

Ez a szilvalekvár tökéletesen eltartható télen. Egyszer betoltuk a tégelyt egy mély szekrény túlsó sarkába, sőt a legfelső polcra is – még ha lábujjhegyen álltál is, akkor sem lehetett látni. Három évig állt ott, nem kevesebbet, és ezalatt csak jobb lett. Súlymérést nem adok – csak az arányok a fontosak, a gyümölcs és a cukor aránya minimális.

  • savanyú szilva, puha
  • cukor
  1. A megmosott és szárított szilvát (mérettől függően) 4-8 darabra vágjuk, a magokat és a szárakat eltávolítjuk. Ha a szilvánk nehezen magoz, nem baj, egyszerűen levághatja a pépet egy késsel.
  2. Helyezze a szilvát egy vastag aljú serpenyőbe, öntsön hozzá hideg vizet, körülbelül 100 g / 1 kg szilva mennyiségben. Közepes lángra tesszük, fedővel lefedve a serpenyőt.
  3. Addig főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhul: ez általában 20-35 percet vesz igénybe.
  4. A kapott masszát turmixgéppel homogén pürévé őröljük, majd lemérjük.
  5. Adjunk hozzá cukrot a püréhez – minden 500 g püréhez 120-140 g cukor, a szilva savasságától függően. Turmixgéppel újra felverjük, hogy a cukor jól elkeveredjen.
  6. Öntsük a pürét és a cukrot egy lekváros tálba vagy egy széles, lapos, vastag aljú serpenyőbe. Gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a keverék ne tapadjon az aljához és ne égjen le, amíg nagyon sűrű nem lesz. A lekvár elvileg akkor kész, ha a hideg csészealjra cseppentve a csepp megtartja alakját. De főzheted még, ha egy kanállal elég sűrű darabokra „vágható” lekvárt szeretnél kapni.
  7. Helyezze a lekvárt az előkészített üvegekbe, és zárja le. Az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk, teljesen kihűtjük és tároljuk.

Ha „vágható” lekvárt szeretnénk, akkor jobb, ha nem közönséges üvegekben tároljuk (nehéz lesz kivenni), hanem téglalap alakú üvegedényekben,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024