Site icon Népszámlálás 2024

Sűrű egres lekvár

A recepthez

Az egres olyan bogyó, amely nemcsak kellemes ízű, hanem számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Ebben a receptben lépésről lépésre elmondjuk, hogyan készítsünk vastag egres lekvárt egész bogyókkal, ami nemcsak ízletes, hanem gyönyörű is lesz.

Az egres elegendő mennyiségű pektint tartalmaz, így a lekvár vastag lesz anélkül, hogy további sűrítőanyagokat és zselésítő elemeket adna hozzá zselatin, agar-agar vagy guargumi formájában. Készítsen egres lekvárt télre, hogy élvezze a nyári bogyók ízét a hideg évszakban.

Bonyolultság: könnyen Kalória: 294,00 kcal/adag Adagok: 1 Főzés: 1 óra 30 perc Hozzáadás. idő: 24 óra Használt: 0,47 g/0,13 g/74,47FőzésDesszertÜresVegetáriánus: SzigorúanVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ1 kg egres 1 kg cukor 1 pohár víz Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha nem fakuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

Az első lépés az egres előkészítése. A bogyóknak éretteknek és sértetleneknek kell lenniük. Alaposan öblítse le őket, és távolítsa el a törmeléket az út mentén – a rudakat és a leveleket.

2. lépés

Keverje össze a bogyókat cukorral, és hagyja állni 2-3 órát, hogy kiengedje a levét. Közben tegyen egy serpenyőt közepes lángra, és adjon hozzá egy pohár vizet. Várja meg, amíg a víz felforr.

3. lépés

Adjuk hozzá a bogyókat és a cukrot a forrásban lévő vízhez, és keverjük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Csökkentse a hőt alacsonyra, és hagyja a lekvárt lassú tűzön főni legalább 45 percig. Ne feledje: minél tovább főzzük a lekvárt, annál sűrűbb lesz.

4. lépés

A főzés során ne felejtse el időnként megkeverni a lekvárt, hogy ne égjen meg és ne tapadjon a serpenyő aljához. Amikor a bogyók puhák, de nem esnek szét, vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk kihűlni a lekvárt.

5. lépés

Tegye a kész lekvárt sterilizált üvegekbe, és azonnal zárja le a fedelet. Télre készen áll a sűrű egres lekvár. Tárolja hűvös, sötét helyen.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Pirítóshoz, zsemléhez és egyéb pékárukhoz jól passzol a sűrű egres lekvár. Joghurtok és turmixok feltéteként adható.

AMEGYÉB

Kívánság szerint a száraz serpenyőben enyhén megpirított egres lekvárhoz diót is adhatunk. Add hozzá a diót az egres főzési szakaszában.

Exit mobile version