Site icon Népszámlálás 2024

Mit kell tenni annak érdekében, hogy a diófélék és a szárított gyümölcsök hosszú ideig tárolhatók és ízletesek maradjanak

Mit kell tenni annak érdekében, hogy a diófélék és a szárított gyümölcsök hosszú ideig tárolhatók és ízletesek maradjanak

Kevesen tudják, hogy a diófélék és az aszalt gyümölcsök tárolás előtt különleges feldolgozást igényelnek, különben gyorsan megromolhatnak, elveszíthetik ízüket és jótékony hatásukat. Nézzük meg, mit kell tenni annak érdekében, hogy egész télen tároljuk őket minőségromlás nélkül, és hogyan kell helyesen enni.

Hogyan dolgozd fel, amit most vásároltál

Közvetlenül a vásárlás után az aszalt gyümölcsöket fél órára meleg vízbe kell áztatni. Ez idő alatt a kén-dioxid, amelyet mindig adnak a termékhez, feloldódik és a vízbe kerül. Ezután az aszalt gyümölcsöket folyó tiszta víz alatt le lehet mosni.

A diót nem kell beáztatni, csak tegyük egy szitába, és többször öblítsük le. Ezután a szárított gyümölcsöket és a dióféléket papírtörlőre helyezzük, és szobahőmérsékleten szárítjuk. Szárítás után sütőlapra helyezzük, és 50-70 fokos sütőbe küldjük. Fél órától több óráig szárítható. Csak ne emelje fel a hőmérsékletet, ha nem akarja megpirítani a diót, és a jótékony anyagok nagy része eltűnik belőlük. Az ilyen kíméletes feldolgozás lehetővé teszi a diófélék és a szárított gyümölcsök törmelékének, bogártojásának megszabadítását, és megakadályozza a fertőzést vagy a penészedést a tárolás során.


Sütőben történő szárítás helyett a dió 48 órára fagyasztóba helyezhető

Ha héjas diót vásárolt, kövesse ugyanazt a szabályt: először mossa meg, majd tegye be a sütőbe 50 fokon. A száradási idő 40-50 perc. A dióféléket hosszabb ideig tárolják a héjában, és lassabban oxidálódnak. Azonban továbbra is fontos, hogy a diót légmentesen záródó edényben tároljuk a megfelelő nedvességszint fenntartása érdekében. Eltarthatósági ideje megegyezik a héj nélküli diófélékkel.

Ha a mogyoró íze érdesedik, próbálja meg megpirítani. Helyezze a szemeket a sütőbe 350 fokon 10 percig. Ha az ilyen kezelés után az íz nem javul, az azt jelenti, hogy a dió avas lett, már nem menthető meg, és ki kell dobni.

Időről időre nézze át a dióféléket és aszalt gyümölcsöket, ellenőrizze megjelenésüket és ízüket. Ha hibák vagy penész jelennek meg, azokat ki kell dobni.

Hogyan kell tárolni a dióféléket és a szárított gyümölcsöket

A diófélék tápértékvesztés nélkül legfeljebb két évig, az aszalt gyümölcsök bizonyos feltételek mellett egy évig tárolhatók. A diófélék optimális feltételei -5 és +15 fok közötti hőmérsékletek, a szárított gyümölcsök -10 és +10 között. Ha melegen tartják őket, paraziták vagy penész alakulhatnak ki bennük. A dióféléket és a szárított gyümölcsöket száraz üveg-, kerámia- vagy faedényekben, vagy vákuumzacskóba csomagolva kell tartani. Minden üvegnek szorosan fedőnek kell lennie, hogy megvédje őket a külső környezettől. Különböző típusú dióféléket és szárított gyümölcsöket tároljon külön: mindegyiknek más a páratartalom indexe és az optimális feltételek. Könnyen elnyelik más termékek szagát is.


A szárított gyümölcsöket legjobb üveg-, kerámia- vagy faedényekben tárolni, minden terméket külön-külön

Ha nem tárolja a diót és a szárított gyümölcsöket a hűtőszekrényben, ügyeljen arra, hogy ne kerüljön hőforrás (például tűzhely, hűtőszekrény vagy mikrohullámú sütő) vagy fény közelébe. Fontos a levegő páratartalmának ellenőrzése is. Az optimális páratartalom 15-25%, magasabb szinten nedvessé válhatnak és elhasználódhatnak.

A diót és a szárított gyümölcsöket a fagyasztóban tárolhatja. -20 fokos hőmérsékleten korlátlan ideig tárolják. Fontos, hogy ne vegye ki és ne olvassa ki őket. Gondoskodnia kell arról is, hogy a penész ne jelenjen meg. Amikor megjelenik, a terméket ki kell dobni, beleértve mindent, amit a közelben tároltak.

Hogyan együnk diót és szárított gyümölcsöt

A diófélék fitinsavat tartalmaznak, ami megakadályozza a megfelelő emésztést. Honnan származik? A dió növekedésével a fitáz enzim aktiválódik, amely lebontja a fitinsavat, és a benne lévő foszfort elérhetővé teszi a fiatal növény számára. Az emberi szervezet azonban nem tudja felvenni ezt a foszfort. A fitinsavtartalom végső soron csökkenti a dióban lévő ásványi anyagok mennyiségét, amelyeket az ember fel tud venni.


A diót fogyasztás előtt érdemes beáztatni: a fitinsav, amelyet az emberi szervezet nem szív fel, feloldódik a vízben.

A fitinsav vízben oldódik, vagy a magvak csírázása során elpusztul. Ezért jobb, ha a diót evés előtt áztatjuk – a legkényelmesebb ezt egy éjszakán át megtenni. Áztatás után megnő a méretük, ami normális. Öblítse le őket tiszta vízzel, és fogyasszon egész nap. Az áztatott diót nem célszerű tárolni, mert a víz megváltoztatja az eltarthatóságát, penészgomba jelenhet meg.

Emlékeztetni kell arra, hogy a diófélék, mint a szárított gyümölcsök, meglehetősen magas kalóriatartalmú termékek, és nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani. Némelyikük 100 grammja egy ebéd vagy vacsora kalóriáját tartalmazza. Hetente 4-6 darab 30 grammos adag dió fogyasztása javasolt. A gyermekek hat hónapos koruktól kaphatnak diót paszta (urbecha) formájában. Ötéves koruktól ugyanannyi diót ehetnek, mint a felnőttek. A dió különösen előnyös a terhes nők számára, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat, amelyek elősegítik a magzat megfelelő fejlődését.

A diófélék és szárított gyümölcsök megfelelő feldolgozása és tárolása segít meghosszabbítani az eltarthatóságot, valamint megőrzi az ízt és a megjelenést. Legfőbb barátjuk a szárazság és a hűvösség, még ilyen állapotban is sokáig kitartanak. De a legjobb a legfrissebb terméket enni, és nem vásárolni sokat későbbi felhasználásra, hogy ne dobja ki az oxidált és ízét vesztett terméket.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #szárított gyümölcs #dióKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version