Hogyan válasszunk és tároljunk kávét helyesen

Hogyan válasszunk és tároljunk kávét helyesen

A kávé mértékkel fogyasztva ízletes és egészséges ital. Kevesen tudják, hogy helyesen megválasztva és tárolva még több ízt és aromát ad. Nézzük meg, melyik kávé a legfinomabb és legfrissebb, és hogyan tartható tovább frissen.

  • Mi befolyásolja a kávé ízét
  • Mennyi ideig áll el a kávé?

Mi befolyásolja a kávé ízét

Az, hogy hol nő a bab, nagyban befolyásolja az ízét. Sokat kell kipróbálnod, és hozzáértő embereket kell megkérned, hogy értsék meg, milyen kávét szeretsz – savanyú vagy nem, nyilvánvaló vagy kevésbé észrevehető keserűséggel, gyümölcsös vagy földes jegyekkel. Általános szabály, hogy Közép- és Dél-Amerika tisztább és édesebb ízeket, Afrika savanyúbb, gyümölcsösebb és összetettebb, Ázsia pedig földesebb és lédúsabb kávékat állít elő.

A kávé ízét a tengerszint feletti magasság, a termesztési hely csapadéka, a talajviszonyok és a napfény mennyisége is befolyásolja.

Amikor kiválasztja a kávét, észre fogja venni, hogy gyakran megadják, hogyan kell feldolgozni. Ez általában „mosott” vagy „természetes”. Az első esetben a héjat, a pépet és a glutént eltávolítják a gabonáról, majd fermentációs tartályokba helyezik. Ezután a bogyókat megmossuk és szárítjuk. Az eredmény tiszta ízű és élénk savasságú kávé. Ez a feldolgozási módszer nagyon népszerű, mivel az erjesztési folyamat szabályozottá válik, és a gabona kevesebb hibát mutat.

A kávé ízét a főzés módja is befolyásolja.
A kávé ízét a főzés módja is befolyásolja.

A természetes feldolgozási módszerrel a bogyókat teljes egészében beton platformokon vagy afrikai ágyakon szárítják – speciális, hálóval ellátott asztalokon. A pépből származó glutén és a cukor a babban marad, így ezzel a feldolgozási módszerrel a kávé sűrűbb testet és édesebb ízt kap.

Próbálja ki a kávét különböző feldolgozási módszerekkel, hogy megértse a különbséget.

Két fő kávéfajta létezik a világon – az arabica és a robusta. Az első típus termesztése munkaigényesebb, többe kerül és gazdagabb ízű. A második típust „egyszerűbbnek” és olcsóbbnak tekintik. Az Arabica több zsírt és cukrot tartalmaz, amelyek befolyásolják az íz gazdagságát. De a robustában kevés van belőlük, ettől az ebből a gabonából készült ital keserűbbé, élénkebbé és laposabb ízűvé teszi.

Pénzmegtakarítás céljából még a drága kávézók és üzletek is gyakran használnak Arabica és Robusta keverékét. Kérjük, vásárlás előtt ellenőrizze ezt a pontot az eladókkal és a baristákkal. A 100%-os arabica kávé drágább lesz, és ez így van rendjén.

Mennyi ideig áll el a kávé?

A kávét a pörkölés után a lehető leghamarabb meg kell vásárolni. Próbálja meg inni legkésőbb három héttel a pörkölés időpontja után, hogy maximális ízt kapjon. A kávé ízének „csúcsideje” általában a pörkölés után 7 és 14 nap között van. A bab felhasználása a pörkölés után 4 hétig elfogadható, de a legtöbb esetben a 14. nap után az íz minősége és intenzitása halványulni kezd.

Éppen ezért ne vásároljon olyan szupermarketben kávét, amelynek pörkölési dátuma nem egyértelmű. A legjobb, ha keres egy pörkölőt, akiben megbízik, és akinek a kávéját szereti, és tőlük vásárolja meg a legfrissebb kávét.

A legjobb a kávét babban vásárolni. Az őrölt kávé kevésbé gazdag és zamatos, és gyorsabban oxidálódik. Ha őrölt kávét vásárolt, a legjobb, ha néhány héten belül megissza. Közvetlenül elkészítés előtt meg kell darálnia a kávét, hogy a lehető legjobban megőrizze az ízét.

Vásárlás és a csomagolás felbontása után a kávét légmentesen záródó edénybe vagy cipzáras zacskóba kell önteni. Próbálja meg minimalizálni a szemek érintkezését a levegővel, mert az elrontja őket. Ne tárolja a kávét a hűtőszekrényben. Nehéz lesz megvédeni a nedvességtől és az idegen szagoktól. Ezenkívül ne tárolja a kávét fűszerekkel együtt. A legjobb, ha a szekrény külön rekeszébe helyezi, ahol nem fogja át a szomszédokat a szagával, és nem fogja átitani magát semmivel.

Annak megállapításához, hogy milyen kávét szeret, keressen közös jellemzőket azokban az italokban, amelyeket szívesen iszik. Ez segít abban, hogy a jövőben jobb döntéseket hozzon a kávé kiválasztásakor, és olyan ízek palettáját nyitja meg, amelyeket korábban ebben az italban nem érezhetett.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #kávé #kávéitalKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024