Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan kell megfelelően mosni a zöldségeket, gyümölcsöket és bogyókat

Hogyan kell megfelelően mosni a zöldségeket, gyümölcsöket és bogyókat

A szezonális gyümölcsöket egész évben értékesítik. A zöldségek és gyümölcsök mosogatásának szabályai pedig nem változnak az évszaktól függően. A termék típusa számít. Tanácsok tőle Rospotrebnadzor és egyéb vonatkozó ajánlások.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Folyóvíz

Folyóvíz

A zöldségek és gyümölcsök megfelelő mosására vonatkozó modern ajánlások szerint folyó vízre van szüksége. Még a csapból is megteszi, de a nyugalom kedvéért az utolsó szakaszban a gyümölcsöt felforralt vízzel leönthetjük.

A meleg folyóvíz lemossa a szennyeződéseket, port és mindent, ami a gyümölcsök kézi feldolgozásához szükséges, ha messzire kell szállítani. Minden olyan gyümölcsöt, zöldséget vagy gyümölcsöt, amely a földön hevert (például görögdinnye vagy sütőtök), megfelelően le kell mosni egy kefével.

Nincs szükség speciális mosószerekre vagy szappanokra. Még ha a csomagoláson az is szerepel, hogy a készítmény biztonságos és környezetbarát, valószínűleg nem lehet teljesen lemosni a héjról, mert porózus. Ezenkívül az ilyen alapok hatékonysága nem bizonyított.

A víz hőmérsékletét úgy kell megválasztani, hogy kényelmes legyen. Nem feltétlenül hideg, de meleg sem. Hogy nyugodtan és alaposan le tudjon mosni mindent.

Ecet, szóda, só, áztatás

Nyugati kutatások szerint a zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények alapos mosása és áztatása nem távolítja el teljesen a felületükről a szennyeződéseket és a termesztés során használt vegyszereket.

Mindez azonban annyira kevés, hogy az esetleges károk több mint a növényi élelmiszerek folyamatos fogyasztásának előnyeit felülmúlják. Sót, szódát és ecetet csak olyan esetekben szabad használni, amikor az egészségtől való félelem akadályozza a változatos étrendet.

A sót és a szódát 1:10 arányban hígítják, 10 percig áztathatja a gyümölcsöket, majd folyó vízben öblítse le. A 10%-os ecetoldat (1:3) hatékony a paradicsomon, a brokkolin és az almán, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) ajánlása szerint.

A hőkezelés a vegyszerek és a baktériumok ellen is jól működik. De nem minden zöldséghez és gyümölcshöz alkalmas. Egyél friss gyümölcsöt, amikor csak lehetséges.

Hogyan mossa meg a különböző gyümölcsöket és zöldségeket

A gyökérzöldségeket (burgonya, retek, sárgarépa, cékla stb.) áztassuk egy ideig meleg vízbe. Ezután alaposan ecsetelni és jól öblíteni.

A káposztát (fehér káposzta, kínai kel és más leveles fajták) általában meg kell tisztítani a felső levelektől, mielőtt hideg vízzel mossuk. Hideg vízzel történő öblítés előtt jobb, ha szétválasztja a karfiolt, és eltávolítja az elsötétült virágzatot.


Használjon speciális kefét a kemény gyümölcsök és zöldségek mosásához.

A nem a földön növő zöldségeket, vagyis az uborkát, a paradicsomot és a paprikát csak folyó vízzel kell lemosni. Ha látható foltok vannak, óvatosan dörzsölje át a szivacs nem koptató oldalával, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a héját. A zöldségeket egyébként mosás után érdemes papírtörlővel alaposan megszárítani, és utána nem tárolni sokáig.

A körtét és az almát, még a szezonban lévőket is, vékony viaszbevonattal lehet bevonni. Ez egy természetes akadály, amely megvédi a gyümölcsöket a különféle szerencsétlenségektől. Hogyan kell mosni az ilyen gyümölcsöket? A rendszeres meleg víz elég lesz – dörzsölje át a kezével, különösen az egyenetlen területeket. A behozott körtét és almát érdemes alaposabban megmosni, mert a hosszú távú szállításhoz gyakran védővegyületekkel vannak bevonva. Ez biztonságos az ember számára, de nem árt, ha folyó víz alatt puha szivaccsal dörzsöli át a gyümölcsöt.

Hogyan mossa meg a bogyókat anélkül, hogy zúzódásokat okozna

Közvetlenül a bogyók mosása előtt válassza ki az összes „extrát”: ráncos, túlérett, alulérett, rothadt, sérült. A bogyókat nem szabad megmosni vagy hosszú ideig vízben tartani.

Az eper, a cseresznye, a málna és a ribizli öblítéséhez helyezze a bogyókat egy rétegben egy szűrőedénybe, és 5 percig öblítse folyó víz alatt, hogy eltávolítsa a talajt és a port. Ezután rendezze el a bogyók számára kontrasztos „fürdőket”: felváltva engedje le a szűrőedényt egy forró (de nem forrásban lévő vízzel!) és hideg vízzel töltött edénybe. 23 ilyen eljárás elegendő az összes csíra eltávolításához.

Mossa meg a szőlőt a „zuhany” alatt a csapból. Mosás után hagyja lefolyni a vizet. Ha a fürtök szorosak, válasszuk szét ollóval anélkül, hogy letépnénk a bogyókat.

Hogyan kell megfelelően mosni a görögdinnyét és a nagy dinnyét

Ezek a gyümölcsök ecsetet igényelnek, mert a földön nőnek. A görögdinnyét vagy a dinnyét alaposan öblítse le folyó vízben, és ecsettel vagy a szivacs dörzsölő oldalával fedje be a teljes felületet. A végén forrásban lévő vízzel leöblíthetjük.

Hogyan kell öblíteni a zöldeket

Válogassa szét a zöldeket (zöldhagyma, kapor, petrezselyem, koriander, sóska, saláta zöldje), távolítsa el a gyökereket, a megsárgult és sérült leveleket. Áztassa hideg vízben 15 percig, időnként cserélje ki a vizet, és a zöldeket külön-külön levelekre és gallyakra válogatja, amíg az összes szennyeződés le nem ül a víz aljára, és a víz tiszta lesz. Ezt követően a zöldeket alaposan le kell öblíteni folyó vízzel. A zöldek kórokozó baktériumoktól és mikrobáktól való jobb megtisztítása érdekében 30 percig áztassa őket só-ecetes oldatban (1 evőkanál só és ecet 1 liter vízhez).

A rospotrebnadzor.ru anyagai alapján

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #RospotrebnadzorKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version