Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan kell megfelelően lefagyasztani a rókagombát télre

Hogyan kell megfelelően lefagyasztani a rókagombát télre

A rókagomba hasznos anyagok tárháza. Ismerje meg a gombák megfelelő fagyasztásának titkait, amelyek megőrzik ízüket és aromájukat.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miért kell lefagyasztani a rókagombátA rókagomba előnyei és összetételeHogyan készítsünk rókagombát fagyasztásraHogyan fagyasztható le a friss rókagomba télireLefagyasztható a nyers rókagomba télire. Mennyi ideig főzzük a rókagombát fagyasztás előtt télre a fagyasztóban Recept fagyasztott rókagombához

Ezek a gombák a rókaprémre emlékeztető vörös színükről kapták a nevüket. A fényes, hullámos kupakkal rendelkező gombák nyári és őszi esőzések után jelennek meg vegyes vagy tűlevelű erdőkben. A rókagombák egyedülálló tulajdonsága, hogy ritkán károsítják a rovarok, és nem halmozzák fel a méreganyagokat.

Miért kell lefagyasztani a rókagombát?

Különféle konyhákban csemegeként tartják számon. Ezeknek az elegáns narancssárga gombáknak a betakarítása nem tart sokáig. Szezonon kívül elég nehéz rókagombát enni, hacsak nem sikerült nyáron nagy termést betakarítani. A több kilogrammnyi rókagombát nem valószínű, hogy azonnal elfogyasztjuk, de télen lefagyasztható.

A rókagomba előnyei és összetétele


A rókagomba növényi fehérjét, rostot, A-, D-, B-vitamint, cinket és rezet tartalmaz (Shutterstock/FOTODOM)

100 g termékben 20 kcal van.

Makrotápanyagok:

● fehérjék – 1,5 g

● zsírok – 0,5 g

● szénhidrát – 3 g

A rókagomba növényi fehérjeforrás. A fehérjét fontos bevenni az étrendbe azoknak az embereknek, akik rendszeresen sportolnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek. Ezenkívül a növényi fehérje jelenléte az étrendben fontos azok számára, akik valamilyen okból felhagytak a húskészítmények fogyasztásával.

A kutatások megerősítik, hogy a rendszeresen gombát fogyasztó embereknél alacsony a rák kialakulásának kockázata. A rókagombában található ergoszterol pedig antioxidáns hatású, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezenkívül javítja a májműködést és elősegíti az enzimek termelését.

A rókagomba rostban gazdag. Az élelmi rostot probiotikumnak tekintik, ami jótékony hatással van az emésztőrendszer egészségére. A gombában található glutation segít megőrizni a bőr szépségét és fiatalságát, megelőzve a korai ráncok kialakulását.

A rókagomba magas retinol-tartalma (A-vitamin) megelőzi a látószervek betegségeit, csökkenti az „éjszakai vakság” kialakulásának valószínűségét, jótékony hatással van a haj, a köröm és a bőr egészségére.

De a rókagomba nem mindenki számára előnyös. Alkalmazásukat a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedőkre, a várandós és szoptató nőkre, valamint az allergiásokra érdemes korlátozni. A Rospotrebnadzor szerint 14 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott gombát fogyasztani. Ennek oka az emésztési nehézség.

Hogyan készítsünk rókagombát a fagyasztásra


A rókagomba lefagyasztása előtt alaposan meg kell tisztítani egy speciális kefével (Shutterstock/FOTODOM)

Lefagyasztva a gombák minden frissessége és jótékony hatása megmarad. Ezenkívül maga a folyamat nem sok időt vesz igénybe, és nem igényel sok erőfeszítést. De szezonon kívül élvezheti a rókagombát. Fagyasztott gombából ugyanazokat az ételeket készítheti, mint friss gombából.

Először is, a rókagombát megfelelően fel kell dolgozni. A gombák tisztításához speciális kefék vannak, amelyek segítenek eltávolítani a kis törmelékrészecskéket és a beragadt fűleveleket a sapkából. Áztassuk be a gombát 20 percre hideg vízbe: ezzel eltávolítjuk róluk a keserűséget. Ezután le kell engednie a vizet, és a gombát egy törülközőre kell helyeznie. A gombának jól meg kell száradnia, különben fagyáskor jégkéreg képződik rajtuk. A kis rókagombát hagyjuk egészben, a nagyokat pedig vágjuk több darabra. Ezután 2 lehetőség van: nyersen lefagyasztjuk vagy felforraljuk.

Apropó

A főtt gomba sokkal kevesebb helyet foglal el a fagyasztóban.

Hogyan fagyasztjuk le a friss rókagombát télre


Fagyasztás előtt a friss rókagombát ajánlatos sóoldatba áztatni (Shutterstock/FOTODOM)

Még fagyasztás után sem veszítik el előnyös tulajdonságaikat és fényes árnyalatukat, ami különösen lenyűgöző lesz az ételekben. A friss gombát előzetesen áztassa be sóoldatban. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 15-re a fagyasztóba tesszük18 óra. Ezután tegye őket zacskóba vagy tartályba.

Megjegyzés a háziasszonynak

Vegyen kis zacskót, hogy a gombát azonnal felhasználhassa főzéshez, és ne kelljen újra lefagyasztania.

Lefagyasztható a nyers rókagomba télre?

A tapasztalt háziasszonyok azt tanácsolják, hogy előmelegítsék a gombát. Így biztos lehet benne, hogy teljesen ártalmatlanok. De a rókagomba a legbiztonságosabb gomba, amelyet nem kell főzni a fagyasztás előtt.

Mennyi ideig kell főzni a rókagombát, mielőtt télre lefagyasztjuk

Ha gondosan válogatta és megtisztította a gombát az apró törmelékektől, folytathatja a következő lépést. Általában sós vízben kell főzni 1520 perc. Ezután réskanállal távolítsa el őket, hűtse le és fagyassza le ugyanazokat az ajánlásokat követve, mint a friss gombák fagyasztásakor. Ebben a formában legfeljebb 4 hónapig tárolhatók. Ha a fagyasztószekrénye lehetővé teszi a hőmérséklet –18 °C alá állítását, akkor a rókagomba körülbelül egy évig eltartható.

Hogyan fagyasztjuk le a sült rókagombát


A sült rókagomba ugyanúgy lefagyasztható, mint a friss (Shutterstock/FOTODOM)

A rókagombát ebben a formában is lefagyaszthatjuk. A többi elkészítési lehetőséghez hasonlóan a gombát is válogatni és meg kell mosni. Ezután előmelegített serpenyőbe tesszük és megsütjük. Nem kell először felforralni őket. Most várja meg, amíg kihűl, és rakhatja őket edényekbe és fagyasztóba.

Hogyan kell lefagyasztani a rókagombát húslevessel együtt

Forraljuk fel a rókagombát, engedjük le a vizet, és ismételjük meg az eljárást. De a második alkalommal kevesebbet kell főzni – körülbelül 10 percig. Adjunk hozzá sót, fűszereket, kaprot és petrezselymet a húsleveshez. 10 perc elteltével vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Helyezze a rókagombát edényekbe, és töltse fel húslével. Ezek a készítmények ideálisak levesekhez, szószokhoz vagy rizottóhoz.

Hogyan tároljuk a rókagombát a fagyasztóban

Ezek az egyszerű életmentő trükkök segítenek megőrizni a rókagombát még fagyott állapotban is frissen és egészségesen.

A lényeg az, hogy a fagyasztóban tartsuk a szükséges hőmérsékletet, és ne fagyassuk le újra a gombát. Egy másik feltétel a csomagolás szorossága. Ideális, ha külön polcot tud kijelölni a fagyasztott gombák tárolására.

Fagyasztott rókagomba receptje

Fagyasztott rókagombából krémleves, bruschetta és még sok más készíthető. A Julienne-t gyakran kis adagokban készítik el. De megvadulhat, és megsütheti egy nagy tepsiben. Vagy itt van egy másik étel, amellyel családja és vendégei is örömet szerezhetnek.

Leves rókagombával


Rókagomba leves (Shutterstock/FOTODOM)

Hozzávalók:

● rókagomba – 300 g

● ömlesztett sajt – 100 g

● sárgarépa – 1 db.

● burgonya – 3 db.

● só, gyógynövények – ízlés szerint

1. Vegye ki a rókagombát a fagyasztóból, és várja meg, amíg teljesen felolvad.

2. Forraljuk fel a vizet, és adjuk hozzá a gombát.

3. A sárgarépát és a burgonyát meghámozzuk, és apróra vágjuk.

4. Küldje be őket a rókagombával a húslevesbe.

5. Addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen meg nem főnek.

6. Adjunk hozzá olvasztott sajtot, és hagyjuk a tűzön további 2 percig3 perc.

7. Adjon hozzá zöldeket, ha szükséges.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #gomba #rókagomba #fagyasztott élelmiszerekKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version