Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan és mennyi ideig sütjük a garnélarákot

Hogyan és mennyi ideig sütjük a garnélarákot

A garnélarák drága termék, és nagy kár lenne elrontani a nem megfelelő előkészítéssel. De van egy jó hír! Spoiler: ha helyesen sütöd a garnélarákot, nagyon kevés időbe telik, és az eredmény biztosan tetszeni fog. Most pedig a részletekért.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:

Szóval azért jöttél a boltba, hogy garnélát vásárolj. Mi a célod? A döntése ezen múlik. Találjuk ki.

A garnélarák kiválasztásának és elkészítésének általános szabályai


Válasszon garnélarákot olyan csomagolásban, amelyen fel van tüntetve a termék típusa, a gyártás dátuma és a lejárati dátum

Ha garnélarák sütését és salátához vagy előételhez kívánja adni, válasszon kicsiket (50-100 darab kilogrammonként – ezt az információt a csomagoláson kell feltüntetni). Egyébként a kis garnélarák általában hideg vizekben találhatók. De meleg időben nagyokat fognak – tigriseket vagy királyiakat, akár 25 cm hosszúak is! Ezeket már csak a grillre vagy egy serpenyőbe kell tenni, és aztán teljesen önálló étel lesz.

Milyen garnélarákot találsz általában üzleteinkben? Többnyire fagyott. Láthatóak függőek, legtöbbször név nélkül: árban nagyon csábítóak. Azonban ezért a pénzért azt kockáztatja, hogy sok jeget, havat és, sajnos, többször lefagyasztott és felolvasztott tenger gyümölcseit vásárol.

Ezért jobb, ha előnyben részesítjük a garnélarákot egy speciális „ablakkal” ellátott csomagolásban, amelyben a tartalom megjelenése látható. Természetesen érdemes ellenőrizni a gyártási és lejárati dátumokat. És még egy dolog: figyelmesen olvassa el a címkén található információkat, hogy megértse, milyen garnélarákot fog vásárolni – frissen fagyasztva vagy főtt fagyasztva. Ettől függ a feldolgozás módja és ideje.

Sütés előtt nem szükséges bepácolni a garnélát, de megteheti. Erre alkalmas a száraz fehérbor, citromlé, szójaszósz. A szárított gyógynövények nem tilosak. Nem kell alaposan áztatni a garnélarákot, csak hagyja őket 5-10 percig szobahőmérsékleten. Ezután kezdjük el sütni, ideális esetben olíva és vaj keverékében. És még valami: garnélarák sütésekor gyakran adnak fokhagymát az olajhoz. Általában a szegfűszeget egy nagy kés lapos oldalával kissé ellapítjuk, 3 percig pirítjuk egy serpenyőben, majd kidobjuk. Ennek eredményeként az olaj gazdag aromát kap, amely átkerül a garnélarákba.

Mennyi ideig kell garnélát sütni? A legnagyobb példányok 10 percen belül elkészülnek. Kis és közepes méretű hámozott garnélarák esetén 5-6 perc elegendő. De először a dolgok.

Hogyan és mennyi ideig sütjük a fagyasztott garnélarákot (hámozva és héjában)

Kicsit feljebb azt mondtuk, hogy a fagyasztott garnélarák általában megtalálható az üzleteinkben. Sőt, főtt fagyasztva és frissen fagyasztva. Meglehetősen könnyű megkülönböztetni az egyiket a másiktól: az előbbiek rózsaszínűek vagy vörösesek, az utóbbiak szürkék vagy zöldesek. Sokan nem is gondolnak erre a különbségre, és a főtteket további hőkezelésnek vetik alá, miközben egyszerűen kiolvasztják és megehetik. Vagy tedd nagyon forró vízbe 10 percre, szűrőedényben szűrd le, majd fogyaszd el.

Szeretnéd megsütni ezeket a garnélarákokat? Tedd meg a lehető leggyorsabban! Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a garnélarákot, és nagy lángon, kevergetve 3-4 percig pirítjuk. Csak barnulásig. Ne feledje, hogy a garnélaráknak lazának kell lennie a serpenyőben, ezért vagy használjon nagy serpenyőt, vagy süsse meg adagokban.

Helyezze a frissen fagyasztott garnélarákot egy szűrőedénybe vagy szitába, és hagyja a hűtőszekrényben néhány órán keresztül (egy éjszakán át). Az ilyen gyengéd kiolvasztás megőrzi a garnélarák lédússágát. Ezután ugyanúgy járjunk el, mint a főtteknél: egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a tenger gyümölcseit, és nagy lángon 6-8 percig pirítjuk. Mellesleg, a hőkezelési folyamat során a szürke, nem feltűnő garnélarák étvágygerjesztő rózsaszínűvé válik.

Mindezek a tippek a hámozott garnélarákra vonatkoznak. A héjában fagyasztott garnélarákot is hagyni kell a hűtőben felolvadni, majd olívaolajon 10 percig sütni, időnként megkeverve.

Hogyan és mennyit kell sütni nagy garnélarákot egy serpenyőben (király és tigris)


A nagy garnélarák sütése a szokásosnál kicsit tovább tart, és a legjobb, ha sütés előtt bepácoljuk őket.

Ezek a garnélarák meglehetősen nagyok (a 25 cm-es hosszúságot is elérhetik), így a kisütésük kicsit több időt vesz igénybe, mint a kicsikét. Az ilyen tenger gyümölcseit általában főételként szolgálják fel, fűszernövényekkel és friss zöldségekkel kiegészítve. Ez azt jelenti, hogy „dolgozhat” a garnélarák ízén. Például pácoljuk: tegyük egy tálba, öntsük bele a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze és hagyjuk 10 percig szobahőmérsékleten. Hozzáadhat apróra vágott fokhagymát vagy szárított fűszernövényeket. Ezután tegyük egy serpenyőbe felhevített olívaolajjal, és forgassuk át 10-11 percig.

Garnélarák sütése fokhagymával (szójaszósszal és anélkül)

Spanyolországban és Olaszországban a fokhagymát a garnélarák elismert „társának” tartják. Nincs okunk nem érteni azokkal, akik szinte mindent tudnak a tenger gyümölcseiről! Ezért a fokhagyma hozzáadása a serpenyőbe garnélarák sütésekor nemcsak lehetséges, hanem szükséges is.

Ezt 2 módon teszik. Az első esetben a zúzott szegfűszeget tegyük egy serpenyőbe felhevített olajjal, és erősen pirítsuk meg. Ezután lyukas kanállal megfogják és kidobják, és a keletkező aromás olajban megsütik a garnélarákokat.

A második módszer az, hogy a darált fokhagymát a majdnem főtt sült garnélarákhoz adjuk. Keverjük és melegítsük néhány percig. Ez is nagyon finomnak bizonyul.

Lehet-e még finomabbá tenni a sült fokhagymás garnélarákot? Természetesen, ha 5 perccel a készenlét előtt egy kis szójaszószt teszünk a serpenyőbe. Ennek eredményeként szinte teljesen el kell párolognia, érdekes ízt és étvágygerjesztő karamell színt adva a garnélának.

Hogyan és mennyit kell tésztában sütni garnélarákot


A tésztában lévő garnélarákot bő növényi olajban kell átsütni

Próbálja meg főzni a garnélarákot tésztában. A tojást felverjük 100 ml nagyon hideg vízzel és 60 g liszttel. Sózzuk, borsozzuk, keverjük össze. Készítse elő a garnélarákot (lehetőleg közepes és nagy méretű), mártsa bele a tésztába, és süsse meg nagy mennyiségű finomított növényi olajban. Emlékeztetünk arra, hogy ha fagyasztott termékeket használ, hagyja lassan felolvadni. A kész sült garnélarákot tésztában helyezzük több réteg papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsírt.

Hogyan grillezzünk garnélarákot

A garnélarák főzésének legnyáribb módja a grillezés. A legnagyobb példányokat tálba tesszük, meglocsoljuk a présen átpasszírozott, fokhagymával elkevert citromlével, ízesítjük sóval, őrölt feketeborssal és például szárított oregánóval. Keverjük össze és hagyjuk állni 10 percig. Utána rácsra tesszük és mindkét oldalát 5 percig sütjük.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #garnélarákKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version