Hibák a mézsör elkészítésében

Hibák a mézsör elkészítésében

A méz az egyik hagyományos orosz ital. Azonban nem mindenki tudja, hogy mi is ez valójában. Egyesek édes, méz ízű italt képzelnek el, mások erős alkoholt, például vodkát vagy holdfényt. Keressük az autentikus méhsört, és tanuljuk meg, hogyan főzzük meg magunk.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Ki találta fel a mézsört Miből áll a mézsör. Miért keserű a méz Miért ízlik a mézsör.

Ki találta fel a mézsört

A mézsör gyökerei nem is évszázadokra, hanem évezredekre nyúlnak vissza. A méz alapú bódító italok első említése Indiában található. A régészek olyan edényeket találtak alulról, amelyek több mint 4 ezer évesek. Azonban Kínában és Oroszországban is ittak erjesztett mézet. Sőt, a kereszténység oroszországi elfogadása előtt azt hitték, hogy a mézet a méhek a mennyei mézfolyókból hozták. Az erre épülő italokat pedig pogány rituálékban használták. Ezután a mézet nagy hordókban kezdték erjeszteni. A gazdag kereskedők megengedhették maguknak, hogy 10 évesnél régebbi, mámoros mézet vagy mézsört igyanak.

A szovjet időkben az emberek elkezdtek megfeledkezni a mézről. Az 1980-as olimpiának köszönhetően pedig rehabilitálták, amikor séfjeink azon gondolkodtak, hogyan lepjük meg a külföldi vendégeket, és elkészítették a modern méz leendő prototípusát.

Miből áll a mézsör?

A mézsör fő összetevői: méz, víz, élesztő, komló és fűszerek
A mézsör fő összetevői a méz, a víz, az élesztő, a komló és a fűszerek (Shutterstock/FOTODOM)

A méhsört fermentációs módszerrel készítik. Fő összetevők: méz, víz, élesztő, komló és különféle fűszerek. Szilárdsága általában nem több 16°-nál.

Energiaérték – 65 kcal / 100 ml, szénhidrátok – 16 g, fehérjék – 1 g, zsírok – 1 g.

A mézsört otthon is elkészítheti. Ez egy meglehetősen egyszerű folyamat, de mint minden alkoholos ital otthoni elkészítésekor, sok árnyalatot fontos figyelembe venni. Ellenkező esetben az íze nem felel meg az elvárásoknak. Elmondjuk, milyen problémákkal találkozhat a mézsör elkészítése során, és hogyan kerülheti el ezeket.

AMEGYÉB

Emlékezz, hogyan volt ez a mesében: „És ott voltam, mézet ittam és sört ittam.” Puskin ezekben a sorokban írt a szállított mézről. Ez volt a neve egy erős, hosszan erjesztett italnak, amelyet méz, víz és bogyók keverékéből készítettek.

Alapvető hibák a mézsörkészítés során

A kapott mézsör okozta csalódások elkerülése érdekében meg kell értenie, miért keletkeznek.

Először is ez a termékek, vagy inkább a méz minősége. Ha keserű mézet választ, például hajdinát, akkor a mézsör megfelelő lesz.

Másodszor, hibát követhet el az arányokkal, ami minden bizonnyal befolyásolja az ízt. Túl sok komlóbimbó? – Készítse elő, hogy a mézsör savanyú lesz.

Harmadszor, hibák a főzési folyamatban. Az erjesztés egy kémiai folyamat, amely bizonyos készségeket és ismereteket igényel, és a tapasztalatlan embernek problémái lehetnek.

Miért keserű a méz?

A mézsör keserű ízű lehet az alacsony minőségű termékek miatt, amelyekből az ital készül
A mézsör keserű ízű lehet az alacsony minőségű összetevők miatt, amelyekből az ital készül (Shutterstock/FOTODOM)

A mézsörben lévő keserűség több okból is előfordulhat. Ez megtörténhet a választott méz miatt: a hajdina és az angyalgyökér keserű ízű, a természetellenes termék pedig meglepetéseket okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy mézet csak megbízható helyekről vásároljunk, lehetőleg méhészetből.

Egy másik ok lehet a klórozott víz. Ezért jobb, ha palackozott ivóvizet használunk. A lejárt élesztő felesleges keserűséget is adhat hozzá (ezért vásárláskor ügyeljen a lejárati idejükre és a tárolási körülményeikre, az élesztőt kifejezetten alkoholkészítéshez válasszuk).

Egyéb veszélyek: rosszul sterilizált edények, a főzési folyamat be nem tartása, a hozzávalók adagolásának helytelen sorrendje, az edény nem megfelelően lezárva az erjesztési folyamat során. A legkisebb számítási hiba tönkreteheti az italt.

Miért van savanyú a mézsör íze?

A méhsör savanyúvá válhat a helytelen arányok vagy a nem megfelelő elkészítési technológia miatt. A túl sokáig tartó fermentációs folyamat kellemetlen utóízt ad. Válasszon bevált recepteket, és kövesse az ajánlásokat – ez a sikeres eredmény kulcsa.

Hogyan javítsuk ki a mézsört

Még ha a mézsör íze nem is olyan, mint amire számítottál, ne keseredj el. Leggyakrabban ezek a problémák megoldhatók. Ha az ital savanyúnak bizonyul, mézet adhat hozzá, de ne feledje – csak természetes terméket használjon!

Ha a mézsör íze hiányzik az egyensúlyból, azt valamilyen sav, például citromsav segítségével lehet elérni.

Hogyan kell megfelelően tárolni a mézsört

A méhsört jobb üvegedényben tárolni, nem ajánlott fém és műanyag
A méhsört jobb üvegedényben tárolni, nem ajánlott fém és műanyag (Shutterstock/FOTODOM)

A házi mézsör tárolása különös figyelmet igényel a tartály, a hely és a hőmérséklet megválasztására. A legjobb, ha üvegeket vagy üvegeket használ. Az üveg nem lép kémiai reakcióba az itallal, megőrzi ízét és aromáját. Fém tartályok, különösen alumínium, nem ajánlottak, mivel oxidálódhatnak. A műanyag palackok sem kívánatosak, mert káros anyagokat bocsáthatnak ki és megváltoztathatják az ital ízét.

A mézsör-üvegeket sötét, hűvös és száraz helyen kell tárolni. Ideális az állandó hőmérsékletű pince vagy tároló helyiség. Fontos, hogy kerüljük a közvetlen napsugárzást, amely tönkreteheti a tápanyagokat és ronthatja az ízt. Az optimális tárolási hőmérséklet +5 és +15 °C között van. Magasabb hőmérsékleten az ital erjedni kezdhet, alacsony hőmérsékleten pedig megfagyhat és elveszítheti tulajdonságait.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A mézsör íze nagymértékben függ a további összetevőktől. Ha gyógynövényeket vagy fűszereket használ, először főzze meg őket, hogy felszabaduljon az íze. De egyszerűen összetörheti a bogyókat, és a főzés végén hozzáadhatja.

A mézsör elkészítési folyamata egyszerű, bár sok türelmet igényel. Javaslatainkat követve hosszú ideig élvezheti a kiváló minőségű és ízletes mézsört.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #mézsör #házi italokKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024