Site icon Népszámlálás 2024

Házi készítésű vodkalikőrök és még sok más: titkok és legjobb kombinációk bogyókkal, diófélékkel, gyógynövényekkel

Házi készítésű vodkalikőrök és még sok más: titkok és legjobb kombinációk bogyókkal, diófélékkel, gyógynövényekkel

A finom alkohol nem olcsó manapság, és olyan nehéz megtagadni magától az örömtől, hogy megigyon egy-két pohár finom tinktúrát vagy aromás likőrt, főleg télen… Nagyon szeretem és tisztelem ezt az üzletet, már csinálom. házi tinktúrák vodkával, és nem csak sok éven át, és sok ember vesz körül, akiknek sok saját „tinktúrája” van. Megmondom, hogyan készítsünk érdekes tinktúrákat különböző termékekkel.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:

Egyébként van különbség a vodka tinktúra és a vodkalikőr között? Volt egyszer, és jelentős. A tinktúra olyan alkohol volt, amely magába szívta a gyógynövények, fűszeres zöldségek és fűszerek levét és aromáját. A tinktúrákhoz nem, vagy nagyon keveset adtak édesítőszert. Vagyis torma, bors, diótörő, hagyományos „Jägermeister” vagy Riga balzsam – tinktúrák. A likőrök gyümölcsökből és bogyókból készültek cukor, cukor vagy más szirup, méz és néha fűszerek hozzáadásával. Azaz áfonya-, cseresznye-, szilva-, sárgabarack-, eper-tinktúra és például ribizlilikőr. De most ezeket az italokat általában tinktúráknak nevezik – nevezzük így is, hogy ne keveredjünk össze.


Korábban édesítőszert nem adtak a tinktúrákhoz, ezért keserűnek nevezték őket. A gyümölcsökből és bogyókból cukor, cukor vagy más szirup vagy méz hozzáadásával készült likőröket pedig édesnek tekintették.

Amire szüksége van a házi tinktúrához: az elkészítés alapelvei

A házi tinktúrához legalább 38°C-os erős alkoholra és ízesítő adalékra van szüksége: egy vagy több. Az elv a következő. Ahhoz, hogy az infúziós eredmény kielégítő legyen (azaz az adalék íze és illata teljesen átkerüljön az italba), két dolog egyike szükséges: vagy hosszú infúziós idő, vagy nagy mennyiségű ízesítő. Mindegyik lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az első esetben nagyon sokáig kell várni (egyes esetekben akár hat hónapot is), de az ital olcsónak és tartósnak bizonyul. Az ilyen tartós tinktúrák otthon gyakorlatilag nem veszítik el ízüket az idő múlásával, és nem romlanak. A második lehetőségnél a tinktúra egy napon belül elkészülhet, és nagyon erős és vonzó aromájú lesz. De mivel az adalékanyagra nagy mennyiségben van szükség (térfogatban gyakran meghaladja az alkoholt), meglehetősen drága lehet – és a legtöbb esetben az adalékanyag nem használható a tinktúra leszűrése után: íztelen. Ezenkívül a gyors tinktúrák általában még hat hónapig sem tartanak, és valamiféle mumussá válnak. És ez csak egy ilyen kis bánat. Tehát a recept kiválasztásakor összpontosítson céljaira és célkitűzéseire. Néhány főzetet – mondjuk citrusfélékkel, vagy őszi bogyókkal – készítek most, ősz elején, karácsonyra, február 23-ára, március 8-ára és a jövő év májusi ünnepeire tekintettel. Másokat pedig – például az almán vagy a szilván, amelyeknek néha tényleg nincs hova menniük – meg kell inni az újév előtt.

Ó, elfelejtettem: a házi készítésű vodkalikőrök gyors infúzióval nagy mennyiségű gyümölcs- és bogyólével gazdagodnak, és az eredeti alkohol erőssége 2-szeresére csökken. Vagyis ha vodkával öntjük, 18-22°-os, alkohollal 35-40°-os erősséget kapunk. Nem tudom, hogy ez plusz vagy mínusz? Mindenkinél más.

Hogyan kell helyesen beadni a bogyókat és a gyümölcsöket

A gyümölcsök és bogyók maximális aromája és íze a szüret után azonnal megtalálható bennük, a mi feladatunk ezek „elkapása” és megtartása. A legegyszerűbb módja annak, hogy minden finomat kivonjunk a cukorból. Ha úgy gondolja, hogy a gyümölcs nem elég jó, akár meg is forralhatja cukorral – sokkal jobb lesz. Ha elégedett a minőséggel, az apróra vágott gyümölcsöket, bogyókat megszórhatja cukorral és hagyhatja, hogy kiengedje a levét, majd alkohollal keverje össze. Vagy egyszerűen adj hozzá cukrot vagy szirupot az alkoholhoz az ízesítéssel egyidejűleg. A gyümölcsöket, és különösen a bogyókat gondosan kell válogatni, hogy ne hagyja ki a romlottakat – ezek elronthatják a tinktúra ízét. De ami a mosást illeti… A gyümölcsöt alaposan megmosom. És a legtöbb bogyót nem mosom meg, mert mosás után egyszerűen semmi nem marad néhány málna, szeder, áfonya vagy eper illatából. Erős alkohol hatására a baktériumok kínjában elpusztulnak, a bogyókat pedig kézzel válogatva megszabadíthatja a fűszálaktól, a tűlevelektől és a férgektől.


A gyümölcsöket, és különösen a bogyókat gondosan válogatni kell: a romlottak ronthatják a tinktúra ízét. Ilyenkor csak a gyümölcsöket ajánlatos mosni, de a bogyóknak a mosás után nem marad ízük.

A diófélék és a gyógynövények infúziójának módja

A dióféléket (mind héjában, mind magában a pépben) hosszú ideig, legalább 3 hétig kell infundálni. Ebben az esetben jobb, ha a héjakat jól leöblítjük, megszárítjuk (hogy megszabaduljunk a portól és a szennyeződésektől), majd felmelegítjük (a maximális aroma elérése érdekében). Minden diófélékben keserűség képződik az infúzió során, ezért cukorra vagy más édesítőszerre van szükség az egyensúlyhoz. A szükséges cukormennyiséget már az elején nehéz meghatározni, ezért hagyja békén az adalékanyagot a szükséges idő 3/4-éig, és a szirupot az idő lejárta után adja hozzá.

A gyógynövényekkel a helyzet általában pontosan ugyanaz. Ha erős fűszereket – különösen szegfűszeget, ánizst, babérlevelet és fahéjrúdokat – szeretne hozzáadni a tinktúrához, akkor ezeket az infúzió végén, az utolsó héten vagy még tovább, az édesítőszerrel egyidőben tegye.


A dióféléket legalább 3 hétig kell infundálni, és jobb, ha az elkészítés végén, az édesítőszerrel egyidejűleg adjuk a tinktúrához gyógynövényeket.

Hogyan adjunk fűszeres zöldségeket

Nos, a fő fűszeres főzelékünk tinktúrához természetesen a torma. És vele kapcsolatban nincs kétségem árnyéka. A torma minden erejét megadja az alkoholnak, és 24, maximum 48 órán belül elveszi a legrosszabbat. És ekkor elkezdődik a fordított folyamat – és rossz szagot kap, amely egyszerre bütykös és mosatlan zokniszagú. Nem adok tormát 36 óránál tovább, minden esetre. Ugyanez a gyömbérrel. De a csípős paprika kis mennyiségben (egy kis paprika magok és válaszfalak nélkül egy szabványos 0,75 literes vodkához) több hónapig is eltartható.


A fűszeres zöldségekkel készített infúziók érlelési ideje a fő összetevőtől függ. A tormát és a gyömbért legfeljebb 2 napig ajánlatos infúziózni. A csípős paprika több hónapig is eltartható vodkában

A vodkalikőrök 10 legjobb kombinációja

Ha unja egyetlen termék elkészítését, itt vannak a mindenki számára előnyös kombinációk, amelyek még több megtiszteltetést és tiszteletet szereznek vendégei részéről (és ami a legfontosabb, neked tetszeni fog).

Vodka tinktúrák receptjei

Cseresznye tinktúra vodkával

Az oroszok körében az egyik legnépszerűbb vodkalikőr és tinktúra a cseresznye tinktúra. Még ha a cseresznyeszezon elmúlt is, nem kell elkeseredni – a boltokban mindig van fagyasztott cseresznye, és nem rosszabbul végzi a dolgát, mint a friss. És még a magokat sem kell eltávolítania!


Cseresznye tinktúra vodkával

  1. A fagyasztott cseresznyét szűrőedénybe tesszük, és egy tálba tesszük, az alján cukorral. Fedjük le és hagyjuk 8-10 órán át kiolvadni.
  2. Tegye át a bogyókat egy üvegbe. Ha a cukor nem oldódott fel a meggyről lecsepegtetett lében, enyhén melegítsük fel a keveréket, keverjük feloldódásig és öntsük a bogyókra.
  3. Töltse fel vodkával. Zárja le a fedelet, és tegye sötét helyre 1-3 hónapig.
  4. Tálalás előtt szűrjük át először szitán, majd 6-8 réteg sajtrongyon vagy kávészűrőn.

Tanács. Ha van friss cseresznye, távolítsa el a magokat, fedje le a meggyet cukorral 8-10 órára, majd járjon el a recept szerint.

Alma tinktúra

Az alma tinktúra vodkával vagy alkohollal készíthető. Az első esetben egy „hölgyibb” változatot kap, melynek szilárdsága nem haladja meg a 30°-ot. Használat előtt jobb, ha az alkoholos „almafát” 40-42°-ra hígítja, különben nagyon páncéltörő fegyverhez jut. A hígításhoz általában desztillált vizet használnak, de ha őszinte akarok lenni, nyugodtan vehetsz közönséges ásványvizet is gáz nélkül, csak jó minőségűt.


Alma tinktúra

  1. Mossa meg a citromot ecsettel és szárítsa meg egy törülközővel. A héjból egy kés segítségével óvatosan levágunk 5-7 csíkot, vigyázva, hogy a fehér részt ne szedjük fel. Csavarja ki a citrom levét.
  2. Az almát alaposan mossuk meg, és távolítsuk el a romlottat. Az almát véletlenszerűen közepes kockákra vágjuk. A magot nem kell eltávolítani, ha lehetséges, csak rázzuk ki a magokat. Az almára öntsük a citromlevet.
  3. Tegye az almát és a héját egy üvegbe, és töltse meg vodkával. Zárja le, és tegye sötét helyre. Hagyja hatni 3 hónapig, időnként megrázva. Tálalás előtt 6-8 réteg sajtruhán vagy kávészűrőn szűrjük át.

Tanács. Ha az alma nem elég édes, a tinktúrát cukorral vagy karamellsziruppal, esetleg mézzel ízesíthetjük. A tinktúra egy részében hígítsuk fel az édesítőszert, hagyjuk állni 1 napig, majd adjuk hozzá az édes tinktúrát a fő mennyiséghez és keverjük össze.

Kedrovka: cédrustinktúra vodkával

A cédrus tinktúra vodkával vagy alkohollal mindig is kedvenc itala volt nemcsak Szibériában, ahol a diófélék megszerzéséhez szükséges fák nőnek, hanem hatalmas hazánk többi részén is. A fenyőmag elkészítése nem nehéz, de jobb a technológiát követni – legalábbis a fenyőmag elkészítése szempontjából. Ha nem saját kezűleg gyűjtötte be őket, mindenképpen mossa ki alaposan.


Kedrovka: cédrustinktúra vodkával

  1. A diót áztassuk be bő, szobahőmérsékleten 1 órán át, majd öblítsük le, és szűrőedényben szűrjük le. Hagyja teljesen megszáradni.
  2. Melegítse elő a sütőt 250°C-ra 20 percre, majd kapcsolja ki. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és vékony rétegben megkenjük a fenyőmaggal. 5-7 percre a sütőbe tesszük.
  3. A forró diót öntsük egy üvegbe, és azonnal töltsük meg vodkával. Amíg a keverék hűl, főzzük ki a szirupot cukorból és ivóvízből – a cukornak fel kell oldódnia. Öntse a forró szirupot az üvegbe vodkával és dióval, és ismét hűtse le.
  4. Zárja le és tegye sötét helyre 1 hónapig. Tálalás előtt 6-8 réteg sajtruhán vagy kávészűrőn szűrjük át.

Tanács. Ha a dió egy kis része…

Exit mobile version