Site icon Népszámlálás 2024

Élelmiszer-készletezés: mit és hol vásároljunk, hogyan tároljuk helyesen

Élelmiszer-készletezés: mit és hol vásároljunk, hogyan tároljuk helyesen

A moszkvai régió Rospotrebnadzor osztályának élelmiszer-higiéniai felügyeleti osztályának vezetője arról beszél, hogy milyen termékeket vásárolhat a jövőbeni használatra, hogyan kell kiválasztani és megfelelően tárolni. Nadezhda Raeva.

Mit kell olvasni a cikkben:

Hogyan készítsünk listát a jövőbeni felhasználásra megvásárolandó árukról?

Nem elég egyszerűen árut vásárolni, ha erre szükség van. Ezt a folyamatot tudatosan kell megközelítenie: először számolja ki egy adott termék átlagos fogyasztását. Például a gabonaféléknek naponta szerepelniük kell az étrendben, két vagy három étkezésben. Egy adag – 4-5 evőkanál késztermék. Főzéskor a gabonafélék térfogata körülbelül háromszorosára nő, így adagonként 20 g-ot veszünk. Ne feledkezzünk meg a változatosságról, használjunk különféle gabonaféléket: hajdina, árpa, köles, gyöngy árpa, rizs. Ezenkívül hetente kétszer-háromszor hüvelyeseket kell beiktatni az étrendbe: borsót, csicseriborsót, lencsét, babot. Az átlagos norma körülbelül 20-30 g naponta. Tésztát is felhalmozhatunk, lehetőleg durumbúzából. Számítsa ki mindent összességében, majd vásároljon, ügyelve a termék lejárati idejére.

Hogyan kell tárolni a gabonaféléket, hogy ne romoljanak meg?


A gabonaféléket szorosan záródó fedéllel ellátott üvegedényekben, száraz, sötét helyen kell tárolni. A lejárati időt célszerű a dobozon feltüntetni, mivel a hosszú távú tárolás során a gabonafélék és a hüvelyesek oxidálódhatnak

Jobb, ha a gabonát az ipari csomagolásból egy üvegedénybe töltjük, és szorosan lezárjuk a fedelet. Így megóvja kellékeit a rovaroktól. Az a helyzet, hogy a táplálékmolylárvák képesek átrágni a celofános csomagolást, és ha egy terméket megfertőznek, átterjedhetnek más gabonafélékre is. A lejárati dátumot célszerű a dobozon feltüntetni (ezt az információt aláírni vagy ragasztani). Ez azért fontos, mert a gabonaféléket és hüvelyeseket alkotó zsírok hajlamosak oxidálódni. A zsírok megváltozott formája nyomasztóan hat az immunrendszerre és felgyorsítja a szervezet öregedését. A gabonaféléket a gyártó feltételeinek megfelelően kell tárolni: leggyakrabban száraz és sötét helyen van, ahová a napsugarak nem érnek el.

Konzervek: mire van szüksége, hogyan kell tárolni és használni

Konzerv áruk – hal, hús, gyümölcs és zöldség – vásárlását ajánlom, ha nincs házi készítésű készítményünk. Ügyeljen a pácokra, savanyúságokra, tök- vagy padlizsánkaviárra, a gyümölcsökre a saját levében és a kompótokra. Ez egészséges rost – a tányérunknak legalább 50%-ban zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia különböző formában. Zöldségkaviár vásárlásakor ne a sült, hanem a párolt zöldségeket részesítse előnyben. Alacsonyabb kalóriatartalmúak, kevesebb zsírt tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy az oxidációs folyamatok nem lesznek olyan aktívak. A konzerveket a címkén feltüntetett feltételek szerint kell tárolni: általában hűvös, sötét helyen, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 20 fokot. Veszélyes a lejárati idő után konzerv fogyasztása, mivel ott kórokozó mikroflóra indulhat meg, és kialakulhat a mérgező botulinum toxin.

Lehet-e készletet rakni a gyermekek etetésére?


A gyermekek számára érdemes laktózmentes tejport és speciális konzervet vásárolni a jövőbeni felhasználásra.

Ha egy gyermeknek különleges táplálkozási szükséglete van, akkor érdemes olyan termékeket vásárolni, amelyek a számára szükséges terápiás és megelőző hatással rendelkeznek. Például laktózmentes tejpor és speciális konzerv babatermékek.

Mi a helyzet a tojással? Most nagyobb csomagokat is árulnak.

A tojás szobahőmérsékleten legfeljebb 30 napig, hűtőszekrényben legfeljebb 90 napig tárolható. Ismét nézze meg a dátumot a dobozon. A tojás kiváló termék, teljes értékű fehérjét, vitaminokat és mikroelemeket tartalmaz. Mindenképpen heti öt-hat tojást kell tartalmaznia az étrendben.

Liszt: érdemes nagy mennyiségben venni?


Nincs értelme a lisztet nagy mennyiségben tárolni: hamar megromlik. Koncentrálj az igényeidre

A liszt nagyon gyorsan avasodik – egy-két-három-négy hónapig, néha hat hónapig, az összetételtől függően. Tehát ha nem ipari méretben süt pitéket, palacsintát és kenyeret, akkor nincs értelme a lisztet nagy mennyiségben tárolni.

Érdemes cukrot raktározni? Mi van, ha elromlik?

A cukor (a sóhoz hasonlóan) határozatlan idejű tárolású termék. Fogyasztását azonban érdemesebb csökkenteni – a WHO napi 25 g-nál nem többet ajánl nőknek és gyerekeknek, férfiaknak 50 g-nál többet. A szabványok szerint az évi cukorfogyasztás nem haladhatja meg a 24-28 kg/fő/év értéket. De egy fontos adalék: ez nem csak a teába tett cukrot tartalmazza, hanem az ipari termékekhez (ezek édességek, kenyér, szószok, konzervek, italok, még túró és kolbász) hozzáadott cukrot is – a mennyiségét nagy.

Milyen élelmiszereket lehet lefagyasztani, hogy meghosszabbítsák az eltarthatóságukat?


A gyümölcsöket, zöldségeket és ezek keverékeit, halakat, húsokat és félkész termékeket, beleértve a tésztában lévőket is, hosszú ideig, akár hat hónapig is lefagyaszthatja.

A fagyasztott élelmiszerek eltarthatósága nem olyan hosszú, mint a konzerveké vagy a gabonaféléké. De még mindig elérik a 180 napot, ami hat hónap. Gyümölcsöt, zöldséget, halat, húst lefagyaszthat saját maga, vagy vásárolhat félkész termékeket (gombóc, palacsinta, szelet), zöldségkeveréket. A kenyeret egyébként úgy is lefagyaszthatja, hogy részekre osztja. 10-15 perc alatt kiolvad, de akkor gyorsan meg kell enni, mert egy idő után megkeményedik. A vajat le lehet fagyasztani, a hűtőszekrény felső polcán kell felolvasztani. A könnyebb eligazodás érdekében a fagyasztóban lévő termékekre ráragaszthat információkat a lejárati időre vonatkozóan. Így azonnal látni fogja, hogy melyiket érdemes először használni.

Hol a legjobb élelmiszert vásárolni: a piacon, kisboltokban, szupermarketekben?


A nagy kereskedelmi láncokban állandó és szigorúbb ellenőrzés folyik a termékek minősége és biztonsága felett, így kisebb az esélye azoknak a termékeknek a vásárlására, amelyek nem felelnek meg ezen paraméterek követelményeinek.

Itt mindenki maga választ. A nagy kereskedelmi láncokban azonban folyamatos ellenőrzést végeznek: évente egyszer vagy még gyakrabban is auditálni kell az üzletben értékesített élelmiszerek beszállítóit és gyártóit. Ha egy gyártó az ellenőrzés során nem ér el meghatározott számú pontot, termékeit tilos értékesíteni. Az értékelési paraméterek nagyon szigorúak. A kis üzletekben persze nem lehet ilyen szigorú gyártásellenőrzést lefolytatni, és ezt figyelembe kell venni. Élelmiszert vásárolhat a piacon, de jobb, ha azonnal elfogyasztja. Így a nagy kereskedelmi láncokban a vásárlók ritkábban vásárolnak olyan termékeket, amelyek nem felelnek meg a minőségi és biztonsági követelményeknek.

Igaz, hogy az olcsó termékek feltétlenül rosszak?

Egyáltalán nem. A költségek több okból is alacsonyabbak. Sok nagy láncnak van saját termékcsaládja – több költségvetési termék. Szerződéseket kötnek a gyártókkal, hogy az áruház márkaneve alá csomagolják a termékeket. Gyakran egy hasonló termék más márkanév alatt is elérhető, de drágábban. Néha vannak olyan promóciók, amelyeket a hálózat a gyártókkal együtt tart, hogy egy terméket népszerűsítsen a piacon. Aztán felajánlják, hogy olcsóbban vásárolják meg. Ezenkívül bizonyos termékekre kedvezmények vonatkoznak, ha a vevők vonzása érdekében a kereskedelmi árrést megszüntetik. De van egy pont: gyakran a bolt engedményt ad a lejáró árukra. Tiltjuk a lejárt szavatosságú termékek értékesítését – a 29. számú szövetségi törvény 3. cikke értelmében ezek veszélyesek. A lejárt szavatosságú árukat pedig el lehet adni. Biztonságosak, de ezt figyelembe kell venni, ha készletet készít. Hiszen megvehetsz egy terméket haszonnal, majd kidobhatod.

Még több információ a kiegyensúlyozott étrendről és az egészséges táplálkozás szabályairól a Rospotrebnadzor online projektjében található egészséges táplálkozás.rf

A projektet az orvostudomány különböző területeinek szakértői, vezető média, nagykövetek, oktatási és szülői közösségek támogatják.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. KAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version