A vörösbab előnyei és ártalmai a szervezet számára

A vörösbab előnyei és ártalmai a szervezet számára

A vörös bab tudja, hogyan kell meglepni. Ezt táplálkozási szakértőként, sporttáplálkozási szakemberként, biológusként mondom, felsőfokú végzettséggel és 12 év élelmiszer-higiéniai gyakorlattal, ebből kb 10 év szövetségi egészségügyi intézményben. Elmondom a vörösbab fogyasztásának előnyeit és hátrányait, hogy megalapozott döntést hozhasson egészsége érdekében. Elgondolkozott már azon, hogy mi rejlik a vörös bab fényes héja mögött? Ez a kis hüvelyes valódi egészségforrás lehet, vagy kellemetlen következményekkel járhat.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miben különbözik a vörösbab a többitől Mit rejt a vörösbab: összetétele és kalóriatartalma A vörösbab előnyei férfiak és nők számára Ki ne egyen vörösbabot A vörösbab felhasználása a gyógyászatban Hogyan válasszuk ki és tároljuk helyesen a vörösbabot Mit főzzünk vörösbab

Miben különbözik a vörös bab a többitől?

A vörösbab, más néven vesebab (Phaseolus vulgaris), az egyik leggyakoribb hüvelyes a világon. Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol az őslakosok termesztették az óvilág lakóinak érkezése előtt.

A vörös babot jellegzetes színük miatt nevezik ún. Ennek a babnak a magjai a vörös különböző árnyalatai lehetnek: a világos rózsaszíntől a sötét bordóig. Azonban az egyes hüvelyeken belül eltérőek lehetnek, így nagyon dekoratívak.

Történelmileg a vörös bab Amerika bennszülött népeinek egyik legfontosabb tápláléka. Szinte ez volt az egyetlen fehérje- és vitaminforrás a nehéz időkben. Vallási szertartásokon és szertartásokon használták.

A legenda szerint a vörös babot a Napisten adta az embereknek, hogy túléljék a nehéz időket. Ez a legenda a bab jelentőségét hangsúlyozza a nemzetek fennmaradása és boldogulása szempontjából.

Később a babot az egész világon elkezdték főzni. Főzhető, párolható, süthető, levesekhez, salátákhoz adható. Hosszú távú tároláshoz lefagyasztható vagy lefagyasztható.

Mit rejt a vörösbab: összetétel és kalóriatartalom

A vörösbab alapvető tápanyagok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok forrása.
A vörösbab alapvető tápanyagok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok forrása (Shutterstock/FOTODOM)

A vörösbab alapvető tápanyagok, például fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok forrása. B-vitaminokat tartalmaz (B1B2B6B9PP), A, C, E, K, H vitaminok. Ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, szelén, magnézium, mangán, nátrium, kálium, foszfor, vas, cink, réz.

A vörösbab kalóriatartalma száraz állapotban körülbelül 300 kcal / 100 g termék.

Fehérjék – 21 g

Zsírok – 2 g

Szénhidrát – 47 g

A vörösbab a jótékony tápanyagokon kívül tartalmazhat mérgező anyagokat (antinutrienseket), például fitátokat és lektineket is. Ezért evés előtt a babot alaposan meg kell mosni, és több órán át áztatni kell, hogy inaktiválja őket.

A vörösbab előnyei férfiak és nők számára

A vörösbab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a férfiak és a nők egészségére. Íme néhány jótékony tulajdonsága:

1. A szív és az erek erősítése: a bab oldható rostot tartalmaz, ami segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, ami rendkívül fontos a szív- és érrendszer számára.

2. Szabályozza a vércukorszintet: A bab alacsony glikémiás indexű (35,0), ami azt jelenti, hogy lassan emésztődik, és fokozatosan bocsátja ki a cukrot a véráramba, ami segít stabilizálni a vércukorszintet cukorbetegeknél.

3. Emésztést segítő: A vörös babban lévő rost segíti az emésztést és segít megelőzni a székrekedést.

4. Tartsa meg az egészséges testsúlyt: A bab magas fehérjetartalmú élelmiszer, így ideális megoldás azok számára, akik szeretnék megőrizni a kiváló izomtömeget.

5. Fokozza a szervezet védekezőképességét: A vörösbab antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben és támogatják az immunitást.

6. Csontok egészsége: A vörösbab kalciumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges csontozathoz.

7. Bőr és haj helyreállítása: A vörös babban található vitaminok és ásványi anyagok segítenek helyreállítani a sérült bőrt és hajat.

Ezek a kétségtelen előnyök azt mutatják, hogy a vörös babot teljes értékű étrendbe kell foglalni az egészséges test megőrzése érdekében.

Ki ne egyen vörös babot?

A vörös bab nem ajánlott terhes nők számára
A vörösbab nem ajánlott terhes nők számára (Shutterstock/FOTODOM)

A vörösbab minden pozitív tulajdonsága ellenére vannak olyan emberek, akiknek korlátozniuk kell a fogyasztását, vagy teljesen ki kell zárniuk az étrendjükből.

• Gasztrointesztinális betegségekben, például irritábilis bélszindrómában, Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek nem ajánlott vörösbab fogyasztása.

• Amikor az opportunista mikroflóra dominál a belekben és antibiotikumok alkalmazása után, mivel puffadást, puffadást okozhat.

• Hasnyálmirigy- és epeúti problémák esetén.

• A bab fitátokat tartalmaz, amelyek megzavarhatják bizonyos tápanyagok, például cink, vas és kalcium felszívódását. Ezért azoknak az embereknek, akiknek hiánya van ezekből az ásványi anyagokból, szintén korlátozniuk kell fogyasztásukat.

• A vörösbab allergiás reakciókat válthat ki. Ha hüvelyesre allergiás, a legjobb, ha kerüli a bab fogyasztását.

• Terhes nők és 1 év alatti gyermekek számára javasolt a vörösbab fogyasztásának korlátozása.

A vörösbab felhasználása az orvostudományban

A vörös babot jótékony tulajdonságai miatt széles körben használják az orvostudományban és a sporttáplálkozásban.

Íme néhány közülük:

1. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése: A vörösbab segít csökkenteni a vérnyomást, javítja az érrendszeri működést és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezt természetes keresztezési vizsgálatokkal bizonyították, amelyek itt találhatók.

2. A vércukorszint szabályozása: A vörös vesebab olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek antidiabetikus hatással bírnak. Ez különösen fontos a magas vércukorszinttel (inzulinrezisztenciával) és cukorbetegeknek. A vörösbab ilyen összetevőivel kapcsolatos tudományos kutatásokról itt olvashat.

3. Növelje az izomtömeget: A vörös vesebabban található fehérje kiváló aminosavforrás, amely az izomnövekedéshez és a helyreállításhoz szükséges. Emiatt nagyszerű termék sportolók és testmozgást végző emberek számára.

Hogyan válasszuk ki és tároljuk helyesen a vörösbabot

A vörösbab kiválasztásakor ügyeljen a megjelenésére: a babnak sérülés- és foltmentesnek kell lennie
A vörösbab kiválasztásakor ügyeljen a megjelenésére: a babnak sérülés- és foltmentesnek kell lennie (Shutterstock/FOTODOM)

A vörös babból sokféle étel elkészíthető. Ahhoz, hogy étvágygerjesztő legyen, és megőrizze minden előnyös tulajdonságát, tudnia kell kiválasztani és megfelelően tárolni.

Vörös bab kiválasztása

A vörösbab kiválasztásakor ügyeljen a következő pontokra:

• Megjelenés. A babnak simának, fényesnek, folt és sérülésmentesnek kell lennie.

• Szín. Gazdagnak és egységesnek kell lennie.

• Méret. A legjobb, ha közepes méretű babot választunk, mert gyorsabban megfő.

• Szaglás. A babnak nem szabad kellemetlen szaga lenni.

Vörös bab tárolása

A vörösbab frissességének és ízének megőrzése érdekében kövesse az alábbi irányelveket:

• A babot hűvös, száraz helyen tárolja.

• Kerülje a közvetlen napfényt és a nedvességet.

• A bab tárolásához használjon légmentesen záródó edényeket vagy zacskókat.

• Használat előtt feltétlenül öblítse le a babot folyó víz alatt.

Ezen egyszerű szabályok betartásával sokáig élvezheti a vörösbab ízét és előnyeit.

Mit főzzek vörösbabbal

A vörös babból saláták, levesek, pástétomok, köretek készíthetők
A vörös babból saláták, levesek, kenhető ételek és köretek készíthetők (Shutterstock/FOTODOM)

A vörös bab sokféle ételhez felhasználható. A vörösbabos ételek változatossága olyan nagy, hogy csak a húsételek főzéséhez hasonlítható. Íme néhány ötlet:

1. Saláta vörösbabbal és zöldségekkel. Ebben a salátában a babot paradicsommal, uborkával, kaliforniai paprikával és fűszernövényekkel kombinálják. A salátát olívaolajjal és citromlével ízesítjük.

2. Bableves. Adjuk hozzá a babot a húsleveshez a kockára vágott burgonyával, sárgarépával és hagymával együtt. Tálaljuk a levest fűszernövényekkel és tejföllel.

3. Lobio. Ez egy hagyományos grúz étel, amelyet vörös babból készítenek. Elkészítéséhez a babot paradicsommal, fokhagymával, gyógynövényekkel és fűszerekkel párolják.

4. Vörösbab paszta. A babot turmixgépben őröljük, sült gombával, hagymával és fűszerekkel együtt. Az eredmény egy ízletes és tápláló pástétom.

5. Vörösbab köret. Forraljuk fel a babot, és tálaljuk hússal vagy hallal.

6. Bableves-püré. A vörösbabot felforraljuk, és turmixgépben összedaráljuk. Adjunk hozzá tejszínt és fűszereket ízlés szerint.

7. Bab rakott. Megpirítjuk a hagymát és a sárgarépát, hozzáadjuk a babot és a paradicsompürét. Tegyünk mindent egy tepsibe, és süssük készre a sütőben.

AMEGYÉB

Ne felejtsük el, hogy minden ember egyéni, és a vörös babra adott reakció eltérő lehet. Ha fogyasztása után negatív tüneteket észlel, jobb, ha orvoshoz fordul.

Remélem, ez a cikk segített megérteni, hogyan kell használni a vörösbabot az étrendben. Legyen egészséges és élvezze a finom ételeket!

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #bab #vörösbabKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024