5 titok, hogyan kell tárolni a kenyeret, hogy ne romoljon tovább

5 titok, hogyan kell tárolni a kenyeret, hogy ne romoljon tovább

Kiderült, hogy még egy olyan nyilvánvaló kérdésnek is, mint a kenyér tárolása, megvannak a maga trükkjei. Egy szakértő, egy tapasztalt pék beszél róluk.

Meddig áll el a kenyér?

Különleges feltételek nélkül, azaz 22-25 fokos (szoba) hőmérsékleten és 75%-nál nem magasabb páratartalom mellett a kenyér akár három napig is eláll. Csomagolás nélkül a gyártók szerint még kevesebb – körülbelül egy nap. Valószínűleg ilyen körülmények között az aromás cipó gyorsan elhalványul, és penészgomba kezd el növekedni rajta.

Fontos: ha hirtelen megtörténik a legkellemetlenebb dolog, és még egy kis kenyérfelületen is gombanyomokat lát, akkor veszélyes megenni. Még a kéreg levágása sem segít. Csak egy kiút van – sajnos dobja ki a terméket, nehogy mérgezést kapjon.

Hogyan lehet meghosszabbítani a kenyér eltarthatóságát: 5 trükk

A pénzkidobás okozta frusztráció elkerülése érdekében (a kenyér kidobása sok kultúrában rossz dolognak számít), vegye figyelembe ezt az 5 tippet egy szakértőtől. Megfogalmazták Madeleine Austen, a miami Sullivan Street Bakery egykori főpékje. Titkai segítenek meghosszabbítani a kenyér élettartamát – puha és friss marad a szokásos három napig.

Tipp első: fagyassza le a kenyeret

A kenyér eltarthatóságának növelésének legegyszerűbb módja a fagyasztás. 6-12 hónapig könnyen eláll a fagyasztóban. Madeleine Austen azt tanácsolja, hogy a kenyeret egy speciális fagyasztózsákba helyezze, amely szorosan záródik cipzárral. Csak rajtad múlik, hogy levágod-e vagy sem. De ha hirtelen úgy dönt, hogy lefagyasztja a szeleteket, pergamenlapokat helyezhet közéjük, hogy később kényelmesen egyenként vegye ki őket.

A kenyér kiolvasztásához tedd egy éjszakára a hűtőbe. Szobahőmérsékleten a folyamat gyorsabban megy végbe, de a termék textúrája károsodik. Jobb zacskó nélkül kiolvasztani.

Egy másik trükk a kenyér kiolvasztása a sütőben, ha szeletelve, egészben tárolták. Elég 25-30 percig tartani 160 fokos hőmérsékleten. Fagyasztott szelettel még egyszerűbb – csak tedd a kenyérpirítóba.

A kenyér lefagyasztható, így hat hónapig eltartható
A kenyér lefagyasztható, így hat hónapig eltartható

Második tipp: tárolja papírzacskóban

Ha a vásárlást követő két napon belül szeretné elfogyasztani a kenyeret, akkor szobahőmérsékleten a konyha fiókjában hagyhatja, de mindig papírzacskóban. A gyári műanyag csomagolás nem fog működni – felgyorsítja a penész növekedését, és a kenyér gyorsan használhatatlanná válik. Egy másik trükk, hogy levágjuk a tetejét, és nem azonnal fogyasztjuk, hanem a vágást letakarjuk, hogy tovább friss maradjon és ne száradjon ki.

Harmadik tipp: vegyél egy kenyértartót

Nyilvánvalónak tűnik, de a kenyértartók valóban a legjobb hely a kenyér számára. Speciális lyukakkal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően a levegő kering, és a nedvesség nem halmozódik fel. Ha a kenyeret szorosan lezárt edényben szokta tárolni, próbáljon meg egy vágott szeletet is beletenni az egész vekni mellé – ez magához vonzza a páralecsapódást, és megóvja a nagyobb darabot a virágzástól.

Negyedik tipp: válassz egy megfelelő helyet

A konyhában nem minden terület alkalmas kenyér tárolására. Például a hűtőszekrény teteje és a mosogatógép feletti munkalap biztosan nem alkalmas erre – túl meleg van ott. A hűvösebb, kevésbé párás helyek előnyösebbek, például az egyik felső fiók.

Ötödik tipp: vásároljon újrafelhasználható csomagolást

Vásárolhat különlegeset vagy vászontáskát. Ez nem csak praktikus, hanem környezetbarát is. A speciális, újrafelhasználható zacskók lélegző anyagokból készülnek, fagyaszthatóak, és sok mosógépben is mosható. És hogy még magasabbra kapaszkodjon a tudatosság létráján, vigye magával ezt a táskát vagy zsákot a boltba vagy a pékségbe. És tagadja meg az eldobható csomagolást, amit kínálnak Önnek.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #élelmiszertárolás #kenyér #lifehacks #szakértőkKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024