Site icon Népszámlálás 2024

10 étel, ami nagyon sokáig eltartható

10 étel, ami nagyon sokáig eltartható

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek soha nem (vagy rendkívül lassan) romlanak meg. Milyen ételnél nem lehet évekig aggódni a lejárati idő miatt?

Milyen termékekről beszélünk:

Konzervek

A különböző típusú konzerveknek eltérő a lejárati ideje, ezért vásárláskor figyeljünk erre. A halkonzervek romlanak meg a leggyorsabban – szardínia, spratt, kagyló, tonhal. A gyártástól számított két éven belül ajánlott elfogyasztani. A zöldborsó és a kukorica eltarthatósága a tartálytól függ: üvegedényben három évig frissek maradnak, egy zománcozott bevonattal ellátott fémedényben pedig tovább tartanak – körülbelül négy évig. A leghosszabb eltarthatósági idő a húskonzerveknél a sertés-, marha- és bárányhús. Bádogos és alumínium edényekben a pörkölt legfeljebb öt évig tárolható, feltéve, hogy a csomagolás zárja nem törik fel.

Tejpor


A tejpor nagyon hosszú ideig tárolható

A tej az, ami mindig hiányzik a hűtőből, ha eszébe jut palacsintát vagy lepényt sütni. Szerencsére a normál tejnek van egy kényelmes száraz alternatívája. Tárolás terén pedig sokkal praktikusabb. A tejpor számára ideális feltételek egy hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 10 °C-ot. Így akár 21 hónapig is friss maradhat. Szobahőmérsékleten az indikátor csökken. A por az eredeti csomagolásban hagyható, vagy bármilyen légmentesen záródó edénybe áthelyezhető. A tejpor kényelmesen használható házi pékáruk készítéséhez, valamint teához vagy kávéhoz adható.

Kristálycukor

A cukor tárolásának ideális feltételei a száraz és hűvös hely. Nagyon fontos az erős, szúrós szagok hiánya a helyiségben: a homok könnyen felszívja a szagokat a műanyag csomagoláson keresztül is. A cukor nedvességgel való érintkezését is kerülni kell, különben a homok megkeményedik vagy csomók képződnek benne. Megfelelő tárolás esetén a kristálycukor eltarthatósága 2-10 év. Megvásárolhatja későbbi használatra, és nem kell aggódnia az emelkedő árak miatt.

Zabpehely


Ha a zabpelyhet megfelelően tárolják, 30 év múlva is nyugodtan fogyaszthatja.

A zabpehely a leghosszabb eltarthatóság rekordere. Megfelelő tárolási körülmények között 30 év után is finom kását főzhet! Tehát nem baj, ha ma úgy döntesz, hogy egy kicsit halogatod az egészséges reggeli elkészítését. A zabpelyhet sötét és hűvös helyen kell tárolni. A pelyhekhez jobb, ha légmentesen záródó, oxigénelnyelővel ellátott tartályokat használnak, amelyeknek köszönhetően megőrzik frissességüket és előnyös tulajdonságaikat.

Étcsokoládé


A csokoládé 2 évig gond nélkül otthon maradhat. De ki adja meg neki?

Sötét csokoládéhoz – sötét hely, ahol a hőmérsékletet +18 és +21 ° C között tartják. A csokoládét nem szabad túlhűteni, különben nem kívánt fehér bevonat jelenhet meg a felületén. A hosszú távú tároláshoz érdemesebb 70% vagy annál nagyobb kakaótartalmú csokoládét választani. Sőt, minél magasabb ez a százalék, annál tovább őrzi meg ízét a desszert. És lényegesen több előnye van benne. Az étcsokoládé átlagos eltarthatósága legfeljebb 2 év.

Szóda

A szóda univerzális termék – nemcsak sütőporként, hanem háztartási vegyszerek helyett is használható. Sokan gyerekkorukból emlékeznek a felismerhető sárga és piros csomagolásra, amely egy örökkévalóság óta az anyjuk szekrényében lapul. A szóda nem csak a konyhában nélkülözhetetlen termék, hanem a mémek szerelmeseinek is inspirációforrás. És mindezt gazdaságos fogyasztásának és hosszú eltarthatóságának köszönhetően. A gyártók javasolják a szóda felhasználását két éven belül, de ez nem más, mint jó tanács: még két-három év elteltével sem veszíti el tulajdonságait. Ezért a csomagon gyakran szerepel a „lejárati idő korlátlan” felirat.

MézA méz szinte örökké tart.

A mézet sötét helyen, 0 és +20 ° C közötti hőmérsékleten, szorosan lezárt tetővel ellátott tégelyben kell tárolni. Ez segít elkerülni a nedvességgel és idegen szagokkal való érintkezést. Ha a feltételeket megfelelően betartják, a természetes méz nem romlik a végtelenségig. De jobb, ha ellenőrizzük a csomagoláson a krémméz vagy különféle adalékanyagokkal ellátott változatai eltarthatósági idejét.

Asztali ecet

A GOST jelzi a termék tárolásának javasolt időtartamát – két év. Ugyanez a dokumentum azonban olyan információt tartalmaz, hogy az ecet lejárati idejét a gyártó határozhatja meg. És sok szakértő azon a véleményen van, hogy ez a termék, akárcsak a szóda, nem romolhat el. Sötét szoba, üveggyári csomagolás és szobahőmérséklet ideális körülmények a főzéshez és a mindennapi életben is használt ecet tárolására: az ecet például tökéletesen eltávolítja a foltokat mosáskor és jól tisztítja a felületeket.

Polírozott rizs


A rizs néhány évtizedig megőrzi jótékony és ízletes tulajdonságait.

A rizst jobb légmentesen záródó tartályokban tárolni, ami segít megvédeni a nedvességtől, valamint a rágcsálóktól és rovaroktól (különösen fontos, ha magánházban él). A rizs optimális hőmérséklete körülbelül 4,5 °C. Ezzel 30 év után sem veszíti el jótékony tulajdonságait és ízét. Hűvösebb környezetben, 21°C körüli szobahőmérsékleten a rizs eltarthatósága valamivel rövidebb, de így is lenyűgöző: akár 10 év.

Szárított gomba


A szárított gomba 2 évig minden probléma nélkül eláll a kukában.

.

A termék eltarthatósága körülbelül két év. A gombák nem igényelnek különleges feltételeket: csak helyezze tiszta üvegbe vagy papírzacskóba, és tegye hűvös, száraz helyre. A szárított gomba tökéletes ízesítőként kedvenc ételeihez. Ezek alapján gazdag levest vagy szószt is készíthetünk.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #tárolás #élelmiszer-tényekKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version