10 étel, ami nagyon sokáig eltartható

10 étel, ami nagyon sokáig eltartható

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek soha nem (vagy rendkívül lassan) romlanak meg. Milyen ételnél nem lehet évekig aggódni a lejárati idő miatt?

Milyen termékekről beszélünk:

  • Konzervek
  • Tejpor
  • Kristálycukor
  • Zabpehely
  • Étcsokoládé
  • Szóda
  • Méz
  • Asztali ecet
  • Polírozott rizs
  • Szárított gomba

Konzervek

A különböző típusú konzerveknek eltérő a lejárati ideje, ezért vásárláskor figyeljünk erre. A halkonzervek romlanak meg a leggyorsabban – szardínia, spratt, kagyló, tonhal. A gyártástól számított két éven belül ajánlott elfogyasztani. A zöldborsó és a kukorica eltarthatósága a tartálytól függ: üvegedényben három évig frissek maradnak, egy zománcozott bevonattal ellátott fémedényben pedig tovább tartanak – körülbelül négy évig. A leghosszabb eltarthatósági idő a húskonzerveknél a sertés-, marha- és bárányhús. Bádogos és alumínium edényekben a pörkölt legfeljebb öt évig tárolható, feltéve, hogy a csomagolás zárja nem törik fel.

Tejpor

A tejpor nagyon hosszú ideig tárolható
A tejpor nagyon hosszú ideig tárolható

A tej az, ami mindig hiányzik a hűtőből, ha eszébe jut palacsintát vagy lepényt sütni. Szerencsére a normál tejnek van egy kényelmes száraz alternatívája. Tárolás terén pedig sokkal praktikusabb. A tejpor számára ideális feltételek egy hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 10 °C-ot. Így akár 21 hónapig is friss maradhat. Szobahőmérsékleten az indikátor csökken. A por az eredeti csomagolásban hagyható, vagy bármilyen légmentesen záródó edénybe áthelyezhető. A tejpor kényelmesen használható házi pékáruk készítéséhez, valamint teához vagy kávéhoz adható.

Kristálycukor

A cukor tárolásának ideális feltételei a száraz és hűvös hely. Nagyon fontos az erős, szúrós szagok hiánya a helyiségben: a homok könnyen felszívja a szagokat a műanyag csomagoláson keresztül is. A cukor nedvességgel való érintkezését is kerülni kell, különben a homok megkeményedik vagy csomók képződnek benne. Megfelelő tárolás esetén a kristálycukor eltarthatósága 2-10 év. Megvásárolhatja későbbi használatra, és nem kell aggódnia az emelkedő árak miatt.

Zabpehely

Ha a zabpelyhet megfelelően tárolják, 30 év múlva is nyugodtan fogyaszthatja.
Ha a zabpelyhet megfelelően tárolják, 30 év múlva is nyugodtan fogyaszthatja.

A zabpehely a leghosszabb eltarthatóság rekordere. Megfelelő tárolási körülmények között 30 év után is finom kását főzhet! Tehát nem baj, ha ma úgy döntesz, hogy egy kicsit halogatod az egészséges reggeli elkészítését. A zabpelyhet sötét és hűvös helyen kell tárolni. A pelyhekhez jobb, ha légmentesen záródó, oxigénelnyelővel ellátott tartályokat használnak, amelyeknek köszönhetően megőrzik frissességüket és előnyös tulajdonságaikat.

Étcsokoládé

A csokoládé 2 évig gond nélkül otthon maradhat. De ki adja meg neki?
A csokoládé 2 évig gond nélkül otthon maradhat. De ki adja meg neki?

Sötét csokoládéhoz – sötét hely, ahol a hőmérsékletet +18 és +21 ° C között tartják. A csokoládét nem szabad túlhűteni, különben nem kívánt fehér bevonat jelenhet meg a felületén. A hosszú távú tároláshoz érdemesebb 70% vagy annál nagyobb kakaótartalmú csokoládét választani. Sőt, minél magasabb ez a százalék, annál tovább őrzi meg ízét a desszert. És lényegesen több előnye van benne. Az étcsokoládé átlagos eltarthatósága legfeljebb 2 év.

Szóda

A szóda univerzális termék – nemcsak sütőporként, hanem háztartási vegyszerek helyett is használható. Sokan gyerekkorukból emlékeznek a felismerhető sárga és piros csomagolásra, amely egy örökkévalóság óta az anyjuk szekrényében lapul. A szóda nem csak a konyhában nélkülözhetetlen termék, hanem a mémek szerelmeseinek is inspirációforrás. És mindezt gazdaságos fogyasztásának és hosszú eltarthatóságának köszönhetően. A gyártók javasolják a szóda felhasználását két éven belül, de ez nem más, mint jó tanács: még két-három év elteltével sem veszíti el tulajdonságait. Ezért a csomagon gyakran szerepel a „lejárati idő korlátlan” felirat.

MézA méz szinte örökké tart.

A mézet sötét helyen, 0 és +20 ° C közötti hőmérsékleten, szorosan lezárt tetővel ellátott tégelyben kell tárolni. Ez segít elkerülni a nedvességgel és idegen szagokkal való érintkezést. Ha a feltételeket megfelelően betartják, a természetes méz nem romlik a végtelenségig. De jobb, ha ellenőrizzük a csomagoláson a krémméz vagy különféle adalékanyagokkal ellátott változatai eltarthatósági idejét.

Asztali ecet

A GOST jelzi a termék tárolásának javasolt időtartamát – két év. Ugyanez a dokumentum azonban olyan információt tartalmaz, hogy az ecet lejárati idejét a gyártó határozhatja meg. És sok szakértő azon a véleményen van, hogy ez a termék, akárcsak a szóda, nem romolhat el. Sötét szoba, üveggyári csomagolás és szobahőmérséklet ideális körülmények a főzéshez és a mindennapi életben is használt ecet tárolására: az ecet például tökéletesen eltávolítja a foltokat mosáskor és jól tisztítja a felületeket.

Polírozott rizs

A rizs néhány évtizedig megőrzi jótékony és ízletes tulajdonságait.
A rizs néhány évtizedig megőrzi jótékony és ízletes tulajdonságait.

A rizst jobb légmentesen záródó tartályokban tárolni, ami segít megvédeni a nedvességtől, valamint a rágcsálóktól és rovaroktól (különösen fontos, ha magánházban él). A rizs optimális hőmérséklete körülbelül 4,5 °C. Ezzel 30 év után sem veszíti el jótékony tulajdonságait és ízét. Hűvösebb környezetben, 21°C körüli szobahőmérsékleten a rizs eltarthatósága valamivel rövidebb, de így is lenyűgöző: akár 10 év.

Szárított gomba

A szárított gomba 2 évig minden probléma nélkül eláll a kukában.
A szárított gomba 2 évig minden probléma nélkül eláll a kukában.

.

A termék eltarthatósága körülbelül két év. A gombák nem igényelnek különleges feltételeket: csak helyezze tiszta üvegbe vagy papírzacskóba, és tegye hűvös, száraz helyre. A szárított gomba tökéletes ízesítőként kedvenc ételeihez. Ezek alapján gazdag levest vagy szószt is készíthetünk.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #tárolás #élelmiszer-tényekKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024