Sütőtök, hasznos tulajdonságai, hogyan válasszunk, tároljunk és mit főzünk a sütőtökből

Sütőtök, hasznos tulajdonságai, hogyan válasszunk, tároljunk és mit főzünk a sütőtökből

A tök olyan, mint a ragyogó narancssárga nap, amely ősszel süt ránk. A legvidámabb zöldség, csak pozitivitást sugároz. Sima, bordázott, csíkos, hosszúkás, gömbölyű: találkozzon a sütőtökkel – az őszi konyha fő szépségével. Kulináris párosítás lehet bármihez: húshoz, gabonafélékhez, pékáruhoz. Egy aranyos csillámos sütőtök pedig dekoratív funkciókat lát el. Luxuskosarakat vágnak ki belőle, vicces arcokat, malacperselyeket, vázákat készítenek.

Mit kell olvasni a cikkben:

  • Hogyan válasszunk tököt
  • Hogyan kell a sütőtököt tárolni
  • A sütőtök hasznos tulajdonságai
  • Mit főzzek sütőtökkel
  • Sütőtök, penne, pulyka és kelbimbó rakott recept
  • Recept tökszeletekhez sajthéjban

Hogyan válasszunk tököt

Nézze meg a farkát – száraznak kell lennie. Szagold meg a sütőtök illatát – az érettnek kellemes illata van. Érdemes a felületet is átvizsgálni, hogy nincsenek-e rajta sötét foltok, horpadások, korhadás. A sütőtök mérete befolyásolja édességét és ízét? Nincs határozott válasz, de a tapasztalt szakácsok általában közepes méretű gyümölcsöket választanak. A sütőtök azonban keményítőben gazdag, és minél tovább ülnek otthon, annál édesebbek lesznek: a keményítő cukorrá alakul.

Hogyan kell a sütőtököt tárolni

A lényeg, hogy olyan hűvös helyet találjon lakásában vagy házában, amely nincs kitéve közvetlen napfénynek. És ennyi, a sütőtök tökéletesen tárolódik, csak finomabb, gazdagabb és aromásabb lesz. Ha a gyümölcsöt darabokra vágjuk, távolítsuk el a magokat és hámozzuk meg. Hűtőben legfeljebb 10 napig, fóliába csomagolva egy hónapig is eltarthatók.

Üzleteink adnak otthont az éves Tökfesztiválnak októberben. A különböző tökfajták friss termése közvetlenül az orosz termelőktől származik: közönséges, szerecsendió, vajdió, narancs és mini. Minden termék szigorú minőségellenőrzésen esik át, mielőtt a polcokra kerül.

A sütőtök hasznos tulajdonságai

Ez a hordó egy igazi kincs! Fő értéke a magas béta-karotin tartalma (ez adja a gazdag narancssárga színt), amely a szervezetben A-vitaminná alakul, amely védi az immunrendszert, véd a fertőzésektől, pozitív hatással van a látásra és segíti a bőr fiatalságát. . Ha szoláriumba szeretne utazni, fél órával az ülés előtt igyon egy pohár sütőtök levét – a barnaság érezhetőbb lesz. A sütőtök T-vitamint is tartalmaz, amely segít a májnak megemészteni a nehéz ételeket. Tehát ne felejtsen el sütőtököt hozzáadni a steakekhez és a karajokhoz. Sok C-, E-, B-, PP-, K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, rezet, mangánt, foszfort és nátriumot is tartalmaz. A pép pektinnel van telítve, ami normalizálja a gyomor-bél traktus működését, és a bőséges kálium erősíti az erek falát.

A sütőtök sokoldalúságában gyönyörű: hússal és gabonafélékkel kombinálható, ugyanakkor eredeti formaként szolgál; a püréleves aromájával felkelti az étvágyat, hűvös időben pedig felmelegít; lágyabbá teszi a salátákat és a rakott ételeket, és kiemeli a fő összetevők ízét
A sütőtök sokoldalúságában gyönyörű: hússal és gabonafélékkel kombinálható, ugyanakkor eredeti formaként szolgál; a püréleves aromájával felkelti az étvágyat, hűvös időben pedig felmelegít; lágyabbá teszi a salátákat és a rakott ételeket, és kiemeli a fő összetevők ízét

Mit főzzek sütőtökkel

A leglátványosabb őszi ételek a zöldségekkel, gabonafélékkel és hússal sült sütőtökből készülnek. Itt az elkészítési formaként és ideális összetevőként is szolgál. Egy másik őszi sláger a sütőtök püréleves különböző változatokban: sűrű, lágy, melengető, éhségcsillapító és minden bizonnyal kellemes megjelenésű. Ne feledkezzünk meg a sütőtökhöz illő fűszerekről sem: kömény, koriander, kömény, curry, fahéj és fehér bors. Meleg saláták, sütőtökös rakott ételek, puha kekszek, muffinok és palacsinták – a sütőtök mindenhol jelen van ebben az évszakban. Finom ízének köszönhetően kifogástalan társ: nem árnyékolja be, hanem csak kiemeli a szomszédok karakterét az ételben.

Receptek sütőtökkel:

Rakott sütőtökkel, pennével, pulykával és kelbimbóval

Ez a sütőtök, penne, pulyka és kelbimbós rakott egy csodálatos és látványos szezonális étel. A sütőtöknek elvileg megvan az a szuperereje, hogy bármit díszítsen, ami ugyanarra a tányérra kerül. Az előnyök tárháza is: sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul a csodazöldség segít megtisztítani a szervezetet, eltávolítani a felesleges vizet és normalizálni az emésztést. Maga a rakott fehérje és szénhidrát aránya kiegyensúlyozott. A zöldségek és a tészta energia- és rostforrás. A pulyka biztosítja a szervezet számára a szükséges építőelemeket, hogy felépítse a test összes sejtjét. Ráadásul ennek a baromfinak a húsa alacsony kalóriatartalmú. Egyszóval, ha figyeli az étrendjét, vegye figyelembe ezt a receptet.

Rakott sütőtökkel, pennével, pulykával és kelbimbóval
Rakott sütőtökkel, pennével, pulykával és kelbimbóval

A 4 adagos sütőtökös rakott elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 500 g sütőtök
  • 400 g pulykafilé
  • 300 g penne tészta
  • 200 g kelbimbó
  • 150 g mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál. l. olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőtököt 2 cm-es kockákra vágjuk, tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, és 30 percig sütjük. A tököt áttesszük egy tálba, és villával pépesítjük.
  2. Egy serpenyőben 2 ek. l. olívaolaj. Hozzáadjuk a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon 7 percig sütjük. Fordítsuk át a másik oldalára és süssük további 5 percig. Levesszük a tűzről, deszkára tesszük, és fóliával letakarjuk. 5 perc elteltével a pulykát szeletekre vágjuk.
  3. Forraljunk fel 2 liter vizet, sózzuk és főzzük meg a pennét a csomagoláson található utasítás szerint. Egy szűrőedényben szűrjük le, és hagyjuk lecsepegni a folyadékot. A mozzarellát durva reszelőn lereszeljük. Keverjük össze a pennét az előkészített sütőtökkel, adjuk hozzá a mozzarella és a pulykaszeletek felét, öntsük fel a zöldséglevessel és óvatosan keverjük össze. 24-26 cm-es kerámia- vagy üvegtálba tesszük, megszórjuk a maradék mozzarellával, és a sütő közepén 15 percig sütjük.
  4. A kelbimbót 2-4 részre vágjuk. Egy serpenyőben 2 ek. l. olívaolajat és a káposztát nagy lángon aranybarnára sütjük, 3 perc alatt. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk és pirítsuk még 1 percig. A káposztát forró serpenyőre tesszük, és azonnal tálaljuk.

Tök szelet sajthéjban

A sajthéjas tökszelet receptje megment, ha veszel egy nagy tököt, felvágod, levest, meleg ételeket, palacsintát és néhány más ételt készítesz hozzá, de még mindig maradt egy darab, amelynek sorsa ismeretlen . Ez az előétel (vagy köret, amit akarsz) nem igényel sok hozzávalót. Valószínűleg egy része (ha nem a legtöbb) már a hűtőszekrényben van. Minimális pénz és legfeljebb egy óra idő ráfordításával egy csodálatos vacsorát vagy húskiegészítőt kaphat, és még a zöldségeket nem kedvelőknek is tetszeni fog. Mert a tök jól passzol a sajthoz, és sütve még édesebb lesz. Tiszta öröm!

Tök szelet sajthéjban
Tök szelet sajthéjban

4 adag tökszeletek elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 800 g sütőtök
  • 120 g krémsajt
  • 60 g kemény sajt
  • 100 g tejföl
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál. l. zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál. l. olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és meglocsoljuk olívaolajjal. A sütőtököt meghámozzuk a héjától és a magjaitól, a pépet szeletekre vágjuk. A sütőtökszeleteket tepsire tesszük, megkenjük olívaolajjal és 30 percig sütjük.
  2. A fokhagymát apróra vágjuk. Mossa meg a citromot forró vízzel, és finom reszelővel távolítsa el a héját. Kemény sajtot reszelünk le.
  3. Egy tálban összedolgozzuk a krémsajtot, a tojást, a tejfölt és a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a reszelt sajt felét és a citromhéjat, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
  4. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és helyezzük szorosan egymás mellé a tökszeleteket. A sajtos keveréket rákenjük a sütőtökre, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Tegye vissza a serpenyőt a sütőbe, és süsse további 20 percig.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #tök #ősz #őszi menüKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024