Site icon Népszámlálás 2024

Sült cukkini sajttal és paradicsommal: 12 bevált és egyszerű recept

Sült cukkini sajttal és paradicsommal: 12 bevált és egyszerű recept

Fejtsd meg a rejtvényt: szerénynek tűnik, de sok mindenre képes. Vagy itt van egy másik dolog: aki megtalálja a kertben, az aztán ezernyi edénybe zaklatja. Igen, itt a cukkiniről van szó, ami, ha jól belegondolunk, szinte mindenható – a szakács kellő ügyességével spagettivé alakulhat át, lekvárban trópusi gyümölcsöket imitál, egyformán tökéletesen passzolhat húshoz és halhoz, ill. gondosan álcázza magát pékárukba. Még ha bonyolítja is a feladatot, és minimális összetevőkészlettel főzi meg, elkerülheti az egyhangúságot. Teszteljük ezt az elméletet – egészítsd ki a cukkinit sajttal és paradicsommal különböző változatokban, és nézd meg, tényleg olyan jó-e!

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A cukkini előnyeirőlA cukkini sokoldalúságaA sütés jellemzőiReceptekCukkiniszeletek darált hússal, sajttal és paradicsommal a sütőben Cukkini a sütőben sajttal és paradicsommal Cukkini sajttal, paradicsommal és krutonnal, sütőben sütve, sütőben cukkini szósszal, sajttal és cukkini mártással, sajttal, sajttal, paradicsommal cukkini szeletek sajttal és paradicsommal Zöldség tian (cukkini sült burgonyával, paradicsommal és sajttal) Cukkinis rakott sajttal és paradicsommal (Gâteau de cukkini) Cukkkini darált csirkével, zöldségekkel és quinoával Töltött cukkini sajttal és cukkinivel, sajttal és cukkinivel, sajttal, cukkini cchini , padlizsán , paradicsom és feta sajt

Amikor sima és rugalmas friss cukkini fekszik előtted, nagy a kísértés, hogy gyorsan finomabbra főzd. „Igen, de csak a szezon elején – a végén már nézni sem akarsz rájuk!” – mondják sokan. Nos, továbbra is igyekszünk meggyőzni a megrögzött szkeptikusokat, mert a cukkini valóban univerzális zöldség, és szinte minden kulináris fantáziáját képes támogatni. „Nem fantáziálni akarunk, hanem gyorsan, egyszerűen és sikeresen elhelyezni valahol ezt a sok cukkinit!” – tiltakoznak majd mások. Oké, legyen így! Adjuk segítségül a cukkininek a legegyszerűbb alapanyagokat – paradicsomot és sajtot -, és nézzük meg, hogyan birkózik meg a feladattal: legyen más, ízletes, szép és étvágygerjesztő legyen, és ne unatkozzon ameddig csak lehet.

A cukkini jótékony hatásairól


A fiatal cukkini nem csak főzve, hanem nyersen is fogyasztható (Shutterstock/FOTODOM)

Mielőtt elkezdené a kulináris gyakorlatot, érdemes megjegyezni a cukkini előnyös tulajdonságait. A világszerte egyre több embert magával ragadó, egyesek számára már régóta mindennapossá vált egészséges táplálkozás szemszögéből a cukkini különdíjra és szuperélelmiszer címre is jogosult lehet. Alacsony kalóriatartalmú (100 g-ban mindössze 27 kcal), tartalmaz magnéziumot, vasat, szerves savakat, karotint, C- és PP-vitamint, valamint B-vitamint, könnyen és gyorsan felszívódik a szervezetben, és más zöldségekhez hasonlóan , gyorsabban segít és A fehérjetartalmú ételek könnyebben emészthetők, ha kiegészítik őket. A cukkini, különösen a fiatal, csodálatosan lágy állagú, nyersen vagy főzve is fogyasztható. És a második esetben természetesen a sütés előnyösebb, mint a sütés, mivel ez lehetővé teszi több tápanyag megőrzését a termékben. Ezt a cikket a cukkini főzési módjának szentelték.

A cukkini sokoldalúsága

Ha képzeletbeli versenyt rendez a legnépszerűbb cukkini „formafaktor” tálalására, akkor valószínűleg a „csónakok” veszik át a vezetést – az ilyen formában elkészített zöldségek nagyon lenyűgözőek az asztalon. Ugyanakkor a lehető legegyszerűbben készülnek: a cukkinit hosszában fel kell vágni, a pépet kanállal kikanalazni, megfelelő töltelékkel megtölteni, majd paradicsommal és sajttal megsütni. Nem kevésbé vonzó mindenféle étel a cukkini felhasználásával, vékony szeletekre vágva. Főleg a minipizzák – ebben az esetben a körök tetejére sonkát, szalonnát (vagy több diétás húsfajta) és paradicsomot fektetnek, tejföllel megkenve és sajttal megszórva. Kitörölhetetlen benyomást kelt a vegetáriánus lasagne, ahol a húst zöldségekkel helyettesítik, mozzarella helyett pedig tofut használnak. És ez csak 3 lehetőség, és mennyi van még! Egyetértek, kísérletünk, amely 3 alapvető összetevőn – cukkini, paradicsom és sajt – alapul, minden jel szerint ígéretesnek ígérkezik.

Sütési jellemzők

Tegyünk még néhány szót a cukkini sütőben való sütésének jellemzőiről. Ha hirtelen túl vizes példányokkal találkozik, az nem számít – csak szórja meg őket egy kis sóval, és várjon 10-15 percet. Ez idő alatt lé szabadul fel, amelyet el kell távolítani (például szalvétával vagy papírtörlővel). Van más mód is: a cukkinit egy serpenyőben egy csepp olajon (vagy anélkül, ha grillserpenyőt használunk) enyhén megsüthetjük.

A túlnőtt cukkini sem probléma: kellően puha, paradicsommal és sajttal süthető, csak le kell szedni a héját, ha érdes lett, és kikanalazni a magokat.

Most pedig lássuk a gyakorlást! 12 bevált és egyszerű receptet ajánlunk figyelmükbe, és merjük remélni, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, és senki sem távozik sértődötten és éhesen.

Receptek

Cukkini szeletek darált hússal, sajttal és paradicsommal a sütőben

A cukkini darált hússal, sajttal és paradicsommal minden értelemben kiváló választás egy könnyű és ízletes ebédhez. Tökéletesen kiegyensúlyozott összetevők és egyszerű főzési folyamat – mi kell még? Készüljünk!


Cukkini szeletek darált hússal a sütőben

A 4 adag cukkini elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Használhatunk egy nagy, 24×30 cm-es hőálló formát. A forma alját meglocsoljuk olívaolajjal.

2. Vágjuk a cukkinit 3 cm vastag karikákra Kis késsel vagy teáskanál segítségével kanalazzuk ki a pépet. A cukkini közepét apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. A paradicsomot vékony szeletekre, a hagymát apró kockákra vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk, a szárától elválasztjuk, a petrezselyemleveleket felaprítjuk.

3. Egy mély serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és pároljuk a hagymát 5 percig, amíg áttetsző nem lesz. Adjuk hozzá az apróra vágott cukkini közepét és a fokhagymát, és főzzük további 5 percig. Helyezzük a darált húst a serpenyőbe a zöldségekkel. Sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon megsütjük. Folyamatosan keverje a darált húst egy spatulával, az esetleges csomókat törve 5-6 percig.

4. A cukkinit tepsire vagy formába tesszük, és megtöltjük az előkészített darált hússal. Paradicsom szeletekkel befedjük. A reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, összekeverjük és a paradicsomra kenjük. Fedjük le a tepsit vagy tepsit alufóliával, és tegyük a sütőbe 20 percre.

5. Vegyük le a fóliát, és süssük tovább a cukkinit további 20 percig. Ezalatt a zöldségek megpuhulnak, és aranyszínű olvasztott sajt kéreg képződik rajtuk.

6. A cukkinit tányérra tesszük, megszórjuk fűszernövényekkel és forrón tálaljuk.

Megjegyzés a háziasszonynak

Ebben az ételben a cukkini helyettesítheti cukkinivel vagy vékonyra szeletelt sütőtökkel. Ami a darált húst illeti, nyugodtan helyettesíthető csirkehússal vagy pulykával.

Apropó

Ebben az ételben ízesítőként aromás paprikát, nemes sáfrányt vagy fényes kurkumát használhat.

Cukkini a sütőben sajttal és paradicsommal

A cukkini és a paradicsom minden idők duettje. Ha pedig rántott szalonna- és sajtkrémdarabokat teszel hozzájuk, és ráadásul csípős borssal meghintjük, akkor egy olyan gyújtós összeállítást kapunk, amely valószínűleg igazi kulináris jazzt mutathat be. Átfogalmazva: az edény fényes, kifejező és nagyon eredeti lesz.


Cukkini a sütőben sajttal és paradicsommal

A 4 adag cukkini elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A szalonnát darabokra vágjuk, és száraz serpenyőben enyhén barnára sütjük. Helyezze papírtörlőre.

2. A paradicsomot szeletekre vágjuk. A cukkinit kettévágjuk, a közepét kanállal vagy késsel eltávolítjuk. A paprikát és a zöldhagymát apróra vágjuk.

3. Az elkészített cukkini belsejét sózzuk, borsozzuk, minden oldalát meglocsoljuk olajjal. Keverjük össze a sajtot baconnel, hagymával és borssal. Adjunk hozzá sót és frissen őrölt fekete borsot ízlés szerint.

4. Töltsük meg a cukkinit, tegyük egy tepsibe, rakjunk rá paradicsomszeleteket, és tegyük előmelegített sütőbe.

5. Süssük a cukkinit sajttal és paradicsommal a sütőben 30-40 percig. A kész cukkinit keresztben vagy átlósan darabokra vágjuk. Szolgál.

Megjegyzés a háziasszonynak

Ennek a snacknek az elkészítésekor válasszon fiatal, kicsi és erős gyümölcsöket, amelyekben a magok még nem érettek meg.

Apropó

Próbáld meg ezt az ételt olaszos stílusban elkészíteni: sajtkrém helyett használj parmezánt és mozzarellát, az elkészített cukkinit pedig szórd meg borssal és sóval, szórd meg enyhén bazsalikommal és oregánóval.

Cukkini sajttal, paradicsommal és krutonnal, sütőben sütve

Hallottál már a sütőben sült finom cukkiniről sajttal, paradicsommal és krutonnal? A pletykák szerint senki sem tud ellenállni nekik. Volt egy vakmerő, aki sokáig ellenállt, de mégsem tudott ellenállni és próbálkozott. És annyira ízlett neki, hogy az utolsó morzsát megette – nagyon finom volt. Próbáld ki te is!


Cukkini paradicsommal, sajttal és krutonnal, sütőben sütve

A 4 adag cukkini elkészítéséhez szüksége lesz:

1. Mindegyik cukkinit hosszában kettévágjuk, a pépet eltávolítva egy kis mélyedést készítünk. Száraz.

2. Törjük össze a fokhagymát a kés lapos oldalával, és aprítsuk fel. Keverjük össze 2 evőkanál. l. növényi olaj, citromlé, só és bors ízlés szerint. A cukkinit tányérra vagy deszkára helyezzük, felöntjük a kapott aromás olajjal, és 15 percig állni hagyjuk.

3. A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a hagymát aranybarnára pirítjuk. Adjunk hozzá szalonnát. Kevergetve nagy lángon aranybarnára sütjük.

4. Morzsoljon fel friss kenyeret. A vajat felolvasztjuk a serpenyőben a szalonnával és a hagymával, hozzáadjuk a héját és a zsemlemorzsát, majd az apróra vágott fűszernövényeket. Közepes lángon, kevergetve aranybarnára sütjük.

5. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Helyezze a cukkini felét egy tepsire vagy tepsire, vágott oldalukkal felfelé, és süsse körülbelül 7 percig. Amíg a cukkini sül, a paradicsomot vékony szeletekre vágjuk.

6. A bacon morzsás keverék felét rákenjük a cukkinire. Ezután helyezzük el a paradicsomszeleteket, és fedjük be a maradék zsemlemorzsával. 5 percig sütjük, megszórjuk sajttal, és további 3 percre a sütőbe tesszük. Forrón tálaljuk.

Megjegyzés a háziasszonynak

Ha kiveszed a szalonnát az edényből, és a hagyományos sajtot tofura cseréled, akkor…

Exit mobile version