Rókagomba: főzés, tárolás, hasznos tulajdonságok és érdekes tények

Rókagomba: főzés, tárolás, hasznos tulajdonságok és érdekességek

A nyár a vörös rókák törékeny gyengédségével gyönyörködik. Más erdei gombákkal ellentétben a rókagomba nem halmoz fel káros anyagokat és nehézfémeket, de tökéletesen eltávolítja a méreganyagokat és a radionuklidokat az emberi szervezetből. Mire jók még ezek a gombák, és hogyan kell tisztítani, tárolni és főzni, hogy a lehető legjobb eredményt érje el.

A rókagomba előnyei

Mint minden gomba, a rókagomba is nagy arányban tartalmaz fehérjét. Ám a kis vörös gombák egészségünkhöz való hozzájárulása sokkal jelentősebb: gazdagok makro- és mikroelemekben, köztük káliumban, magnéziumban, vasban és cinkben. Az összes fontosabb csoport vitaminjával büszkélkedhetnek, az éleslátás szempontjából fontos A-vitamin mennyiségét tekintve pedig nem maradnak el a sárgarépánál (nem hiába olyan piros). De a lényeg az, hogy a rókagomba nyolc esszenciális aminosavat tartalmaz, amelyek az egészséges testsejtek építőanyagaiként szolgálnak, valamint egyedülálló poliszacharidokat: kinomannózt, ergoszterint és béta-glükánt. Az első anyag egy erős természetes antibiotikum, amely még a Koch-bacillus ellen is hat (a száraz rókagomba-kivonatot a hivatalos gyógyászat a tuberkulózis elleni komplexek részeként használja). A második tisztítja és támogatja a májat, és megszünteti az epe stagnálását. A harmadik aktiválja a leukociták védelmét és erősíti az immunrendszert. Nem csoda, hogy Kínában a rókagombát a boldog élet elixírjének nevezik.

Hogyan kell tárolni a rókagombát

A rókagomba nyersen akár három napig is eltartható a hűtőszekrényben anélkül, hogy elveszítené színét, ízét vagy formáját. Ne kárhoztassa a finom gombákat a halak vagy más aromás ételek közelébe: a szivacshoz hasonlóan felszívják az idegen szagokat, és a kész étel hal- vagy fokhagymaillatú lesz. A hosszú távú tároláshoz jobb, ha a rókagombát főzés után lefagyasztjuk, felengedve nagyon megkeserülhet. A gombát forrásban lévő vízben 5 percig blansírozzuk, majd megszárítjuk, szűrőedényben leszűrjük, zacskóba vagy edénybe adagoljuk, majd fagyasztóba tesszük. A gomba ebben a formában körülbelül egy évig tárolható, de az ismételt fagyasztás szigorúan ellenjavallt. A gomba csak a teljes kiolvasztás után kerül egy serpenyőbe vagy serpenyőbe, különben azok a darabok, ahol jég marad, sütéskor gumiszerű kemények lesznek, a levesben pedig éppen ellenkezőleg, elveszítik formájukat és „szétszóródnak” a tányéron.

Hogyan mossuk és tisztítsuk meg a rókagombát

A rókagomba óriási előnye, hogy nem féregtartó, hiszen a kitinmannóz nemcsak a baktériumokat, hanem más kártevőket is taszítja. Ezért a piros gombát sütéshez olyan egyszerű elkészíteni, mint a körte héját: csak gyorsan öblítse le, hogy leöblítse a homokot, és jól szárítsa meg papírtörlővel. A nedvesség a gomba ízének fő ellensége. Ha a rókagombák nedvesen esnek a serpenyőbe, megpuhulnak, kifakulnak és elveszítik erdei aromájukat.

Hogyan lehet megszabadítani a rókagombát a keserűségtől

A friss rókagombában is találhatunk keserű ízt, de könnyen megszabadulhatunk tőle: először áztassuk be a gombát fél órára vízbe, majd a víz leeresztése után tejben főzzük meg petrezselyemmel vagy kaporral vagy egy ággal. kakukkfűből. Ezután a gombát a serpenyőbe tehetjük.

Ötletek érdekes rókagombás ételekhez

1. Bruschetta rókagombával – elterjedt éttermi műfaj, de otthon is könnyen elkészíthetők: egész gombát pirítunk, a felesleges olajat leszárítjuk, és krémsajttal kikent pirított kenyérszeletekre helyezzük. Megszórjuk kaporral vagy petrezselyemmel, és meglocsoljuk balzsamecettel vagy – ami még érdekesebb – vörösáfonyalekvárral. Igazi lakoma a szemnek!

Bruschetta rókagombával
Bruschetta rókagombával

2. A salátákban a rókagomba jól passzol bármilyen zölddel, valamint sült csirkemájjal és sajttal. Díszítsd így saláta rókagombával Használhat fényes málnát vagy fekete ribizlit, öntethez pedig olívaolajat málna- vagy balzsamecettel. Savanyúság, ropogósság és édesség – tökéletes a gomba enyhén gyümölcsös ízének kiemelésére.

Saláta rókagombával
Saláta rókagombával

3. Új sült burgonya rókagombával. Mi lehetne egyszerűbb és csábítóbb? Life hack: jobb, ha a rókagombát külön sütjük meg, és az utolsó pillanatban adjuk hozzá a burgonyához. Ha túl sokáig tartja őket egy serpenyőben, vagy éppen ellenkezőleg, még nedves burgonya vastagságába temeti, a gombák elveszítik érzékenységüket, és olyan lesz, mint egy radír.

Új sült burgonya rókagombával
Új sült burgonya rókagombával

4. Ha a rókagomba íze nem tűnik túl kifejezőnek, enyhén füstölheti, füstölőház nélkül. Gyorsan kisütjük a rókagombát, és szorosan záródó fedővel ellátott üvegbe tesszük. Ezután egy száraz serpenyőben füstölésig hevítsünk kakukkfű- vagy rozmaringágakat, tegyünk minden üvegbe egy-egy gőzölgő ágat, és fél óra múlva zárjuk le. füstölt rókagomba kész lesz.

Füstölt rókagomba
Füstölt rókagomba
Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #gomba #rókagombaKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024