Site icon Népszámlálás 2024

Rassolnik árpával és savanyúsággal

A recepthez

A Rassolnik árpával és savanyúsággal egyike a híres savanyú leves számos fajtájának. Ruszban körülbelül a 15. század óta készítik – hússal és belsőségekkel, csirkével és hallal (ez utóbbi lehetőség különösen a böjti napokon volt releváns). Igaz, akkoriban és egészen a 20. századig a savanyúságot „kalyának” hívták, és ezen a néven található a forradalom előtti szakácskönyvekben ennek a levesnek a receptje. Az étel jellegzetessége volt a nagyszámú fűszernövény felhasználása, ami jól illett a sós lével elért savanyú ízéhez. Gazdag házakban citromlevet, kapribogyót, sőt kaviárt is adtak a rassolnikhoz, a levest pedig leveles péksütemény mellé tálalták. A 20. század elejének jelentős emberei számára valószínűleg elég szegényesnek tűnt ez a savanyúságos szósz – árpával és savanyúsággal, de a mi változatunkat nagyon sikeresnek tartjuk, és ami a legfontosabb – modern, a kor követelményeinek megfelelő.

Bonyolultság: átlagos Kalória: 750,87 kcal/adag Adagok: 2 Főzés: 1 óra Használt: 20,10 g/28,47 g/108,94FőzésSütésVacsoraLevesVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 2 ADAGHOZárpa – 150 db hajdina hagyma – 1 db közepes méretű sárgarépa – 2 db petrezselyemgyökér – 1 db zellergyökér – 100 g ecetes uborka – 200 g vaj – 50 g közepes méretű burgonya – 4 db húsleves – 1,5 evőkanál hagyma tálaláshoz tejföl – ízlés szerint só, őrölt fekete bors – ízlés szerint Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha nem halványuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

Az árpát savanyúsággal elkészítjük. Alaposan öblítsd le, töltsd fel hideg vízzel, majd hagyd állni 3 órán keresztül, majd engedd le a vizet, és tedd egy lábosba az árpát. Öntsünk 600 ml vizet, tegyük tűzre, és forralás után 40 percig főzzük.

2. lépés

A savanyúsághoz készítsük elő a zöldségeket. A hagymát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellergyökeret meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A pácolt uborkát vékony szeletekre vágjuk.

3. lépés

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet és a zellergyökereket. 5 percig kevergetve pirítjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk.

4. lépés

Öntsük a húslevest a serpenyőbe, amelyben megfőzzük a savanyúságot. Tegyük a tűzre és forraljuk fel. Hozzáadjuk a sült zöldségeket, a burgonyát, és 10 percig főzzük.

5. lépés

Ezután adjuk hozzá az árpát és a savanyúságot. Adjunk hozzá egy kis sót és borsot ízlés szerint. 10 percig főzzük alacsony lángon. Zárja le a serpenyőt a páccal, és hagyja a forró tűzhelyen kikapcsolva.

6. lépés

Mossa meg a kaprot, és papírtörlőre terítve jól szárítsa meg. Ezután apróra vágjuk. Adagolt tányérokra öntjük a gyöngy árpával és ecetes uborkával készült rassolnik-ot, mindegyikhez adjunk tejfölt és kaprot.

HASZNOS TANÁCSOK

A tárkony érdekes kiegészítője lehet az árpával és uborkával készült savanyúságmártásnak: tegyünk néhány ágat (finomra vágva) a serpenyőbe 10 perccel az étel elkészítése előtt.

AMEGYÉB

A savanyúságleves részét képező árpa nagyon jótékony hatással van a szervezetre: gazdag vitamin- és ásványianyag-összetételének köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre, segít csökkenteni a vércukorszintet, erősíti az immunrendszert.

Exit mobile version