Pácolt görögdinnye télre üvegekbe

Pácolt görögdinnye télre üvegekbe

Bátran kijelenthetjük, hogy mindenki, vagy szinte mindenki szereti az érett édes görögdinnyét. De a szezonjuk gyorsan véget ér – 3-4 hónap és ennyi. Kár, egyet kell értened! Ahhoz, hogy télen élvezhesse ezt a csodálatos bogyót, próbálja meg a pácolt, sózott és enyhén sózott görögdinnyét üvegekbe készíteni télire. Higgye el, ez a finomság semmiben sem rosszabb, mint a nálunk jobban ismert paradicsom és uborka.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Görögdinnye konzerv – mi az, hol és mikor jelent meg a görögdinnye konzerv Hogyan válasszuk ki a megfelelő görögdinnyét A görögdinnye pácolásának alapelveiA legegyszerűbb pácolt görögdinnye receptje télre Enyhén sózott görögdinnye, tormával Pácolt görögdinnye zellerrel? tégelyben Pácolt görögdinnye bazsalikommal és chili paprikával Görögdinnye chips télen üvegekben Görögdinnye lekvár rozmaringgal

Konzerv görögdinnye – mi ez?

Az üvegben lévő görögdinnye megjelenésében semmiben sem különbözik a frisstől, kivéve, ha egy kicsit halványabb. Ami az ízét illeti, gazdagabb, édes-savanyú, fűszeres vagy akár csípős lesz. Az ínyencek azt állítják, hogy a görögdinnyekonzerv kicsit olyan, mint a savanyú alma, és jól illik hús-, hal- és zöldségételekhez. Az ilyen snacket azonban nem szabad univerzálisnak tekinteni. Helyesebb lenne ezt mondani – nem mindenkinek.

Ezért, ha hirtelen sikertelen görögdinnyét vásárolt – éretlen, túl vizes és íztelen, akkor mindenképpen próbálja meg télen üvegekben tárolni. Miért ne, nincs vesztenivalód! Ezenkívül nagy a valószínűsége annak, hogy a kísérlet sikeres lesz, és új érdekes ízeket és azok kombinációit fedezheti fel.

Hol és mikor jelent meg a görögdinnyekonzerv?

A 17. században a görögdinnyét áztatták, főzték és sózták. A pácolást később kezdtük, ecet és citromlé felhasználásával.
A 17. században a görögdinnyét áztatták, főzték és sózták. A pácolást később kezdtük el, ecettel és citromlével (Shutterstock/FOTODOM)

Úgy tartják, hogy a görögdinnye a 17. században vált népszerűvé Oroszországban, és még a királyi udvarba is szállították. Asztrahánban termesztették Alekszej Mihajlovics Romanov parancsára és a moszkvai Kreml üvegházaiban. A görögdinnye nyersen fogyasztása azonban akkor még nem volt elfogadott. Először is szinte lehetetlen volt frissen szállítani őket a fővárosba – hosszú az út, és még nincs nyoma a hűtőknek. Másodszor pedig az egyház azt hitte, hogy ez a bogyó úgy néz ki, mint egy levágott fej, tehát aki megeszi, azt minden bizonnyal démonok szállják meg.

Abban az időben a görögdinnyét sózták, áztatták, méz és fokhagyma keverékében is főzték. Kicsit később elkezdték használni a pácolási technikát, különféle természetes eceteket vagy citromlevet használva.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő görögdinnyét

Téli betakarításra alkalmas a világos skarlát, érett görögdinnye vagy rózsaszín, enyhén éretlen. Ha a pép nagyon laza és szemcsés, akkor gyorsan elveszíti formáját és pürévé válik, ezért ezt a gyümölcsöt tartsa lekvárnak vagy lekvárnak.

Ízlés kérdése, hogy levágjuk-e a héját vagy sem. Ha biztos a termék minőségében, akkor hagyja el, miért ne? Csak először alaposan mossa le ecsettel vagy szivaccsal, majd távolítsa el az összes ráncos vagy sötét területet.

Ha azonban a kéreg nagyon vastag és kemény, jobb, ha legalább részben eltávolítja.

A görögdinnye savanyításának alapelvei

Ecetes görögdinnye üvegekbe
Ecetes görögdinnye üvegekben (Shutterstock/FOTODOM)

Pácoláshoz általában citromsavat vagy ecetet használnak. Ha lehetséges, hagyjon fel a menzával, és részesítse előnyben a természeteseket – almát, bort vagy málnát. Vásárlás előtt feltétlenül olvassa el a termék összetevőit – a gátlástalan szállítók néha összekeverik a gyümölcslevet ecet esszenciával, amely nem tekinthető természetes ecetnek.

A görögdinnye világosabb és kifejezőbb íze érdekében babérlevelet, borsot, mustárt, fokhagymát és egyéb fűszereket adnak a páchoz. Az üveg aljára tehetünk torma-, kaporesernyőt, ribizli- vagy cseresznyelevelet. A mediterrán fűszernövények is remekül illenek itt – a rozmaring, a bazsalikom, a kakukkfű és a görögdinnye fahéjjal, szegfűszeggel és csípős chili paprikával illik.

Egyébként egyes déli régiókban a csíkos bogyókat a sütőtökkel együtt pácolják. Vadhús és sós piték kiváló kiegészítőjének tartják.

Receptek

Választékunkban 6 egyszerű, bevált receptet talál pácolt, sózott és enyhén sózott görögdinnyéhez, valamint egy bónusz – lekvár és chips télre.

A pácolt görögdinnye legegyszerűbb receptje télre

A pácolt görögdinnye olyan előétel, amit mindenképpen érdemes kipróbálni! Garantáljuk Önt, hogy ideális grillezéshez, grillezett halhoz és szárnyasokhoz, gyorsan és egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Kérjük, vegye figyelembe – ebben a receptben ecet esszenciára lesz szüksége.

A pácolt görögdinnye legegyszerűbb receptje télre
A pácolt görögdinnye legegyszerűbb receptje télre (Shutterstock/FOTODOM)

30 perc

6 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• görögdinnye – 2 kg

• víz – 1,5 l

• cukor – 3 evőkanál. l.

• só – 2 evőkanál. l.

• ecetesszencia 70% – 1,5 tk.

1. Az elkészített görögdinnyét 2 cm vastag szeletekre vágjuk, amennyire csak lehet, sterilizált üvegekbe helyezzük. 1,5 liter vizet felforralunk.

2. Öntsön forrásban lévő vizet a görögdinnyés üvegekbe, fedje le és hagyja állni 10 percig.

3. Óvatosan öntse a vizet egy üres serpenyőbe, és mérje meg a folyadék mennyiségét. Minden liter vízhez adjunk hozzá 1,5 evőkanál. l. cukor és 1 evőkanál. l. sózzuk, keverjük össze és forraljuk fel újra.

4. Öntsön ecetesszenciát a forró pácba 3/4 teáskanálnyi arányban. minden liter folyadékra. A görögdinnyére öntjük a pácot.

5. Azonnal zárja le vagy tekerje fel az üvegek fedelét, fordítsa meg őket, csavarja be valami melegbe, és hagyja teljesen kihűlni. Tárolja hűvös, sötét helyen.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A görögdinnye páchoz cukorral és sóval együtt fahéjat, szegfűszeget és szegfűborsot is adhatunk.

AMEGYÉB

A görögdinnyét mindenképpen ecsettel alaposan mossuk meg, a héját akár forrásban lévő vízzel is leöblíthetjük, nehogy kórokozók kerüljenek az üvegekbe, mert ennél a receptnél a görögdinnyét a héjával együtt használjuk.

Enyhén sózott görögdinnye fokhagymával és kaporral

A szakértők szerint egy megfelelően pácolt egész görögdinnye olyan finom, mint a házi uborka hordóban. Receptünkben minden szabály szerint készül, csak nem egészben, hanem darabokra szedve, de ettől még nem lesz finomabb!

Enyhén sózott görögdinnye fokhagymával és kaporral
Enyhén sózott görögdinnye fokhagymával és kaporral (Shutterstock/FOTODOM)

15 perc

8 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• görögdinnye (lehetőleg vékony héjjal) – 2 kg

• víz – 1,2–1,5 l

• só – 50-60 g

• cukor – 30–40 g

• kapor – 1 közepes csokor

• fokhagyma – 3-4 gerezd

• kapor szára és virágzata ízlés szerint

1. Az elkészített görögdinnyét a héjával együtt közepes darabokra vágjuk, a magokat eltávolítjuk.

2. A kaprot apróra vágjuk. A fokhagymát nyomjuk át, majd őröljük meg kaporral.

3. A görögdinnyedarabokat óvatosan 2-3 üvegbe rakjuk rétegesen, ügyelve arra, hogy ne tömörödjenek össze. Rétegezzük a kapros-fokhagymás keveréket. Tegyük az üvegekbe a kapor szárát és a virágzatát.

4. Egy kis lábasban vizet forralunk, sózzuk és cukrozzuk, 1-2 percig főzzük, majd kissé lehűtjük. A kapott sóoldatot öntsük az üvegekbe.

5. Fedjük le az üvegeket gézzel, és nyomjuk meg őket úgy, hogy a görögdinnyedarabokat teljesen ellepje a sós víz. Tedd hűvös helyre (hűtőbe vagy pincébe) 3-4 napra. Amint a sóoldat zavarossá válik, megpróbálhatja.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A kapor ízének fokozása érdekében használhat néhány magot. Nem csak a boltokban, hanem a gyógyszertárakban is értékesítik.

AMEGYÉB

Néhány borsó fekete- és szegfűborsot adhatunk a sóoldathoz.

Fűszeres ecetes görögdinnye tormával

Tálaljuk a pácolt görögdinnyét tofuval, halloumival vagy Adyghe sajttal. Meg fogsz lepődni, de ez valóban kiváló kombináció!

Fűszeres ecetes görögdinnye tormával
Fűszeres pácolt görögdinnye tormával (Fotó: a felhasználó, a recept szerzője)

40 perc

További idő 20 perc

2 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• víz – 2 l

• görögdinnye – 1 kg

• cukor – 3 evőkanál. l.

• só – 2 evőkanál. l.

• fokhagyma – 4 gerezd

• torma gyökér – 10 g

• ecetesszencia 70% – 1,5 tk.

• kapor – 1 esernyő

• ribizlilevél – 4 db.

• szegfűborsó – 6 db.

• babérlevél – 4 db.

• szegfűszeg – 1 rügy

1. Vágja fel a görögdinnyét apró darabokra, amelyek kényelmesen elférnek az üvegekben. A torma gyökerét szeletekre vágjuk.

2. Töltsük meg az üvegeket görögdinnyedarabokkal, felváltva apróra vágott fokhagymával, tormával és ribizlilevéllel.

3. Egy kis lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a babérlevelet, a szegfűborsot és a szegfűszeget. 2 percig főzzük, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik. A forró sóoldatot öntsük az üvegekbe, és hagyjuk állni 10-15 percig.

4. Öntse vissza a sóoldatot a serpenyőbe, és forralja fel újra. Adjunk hozzá ecetesszenciát, és a kapott pácot azonnal öntsük az üveges görögdinnyedarabokra. Zárja le szoros fedővel, csavarja be valami melegbe, és várja meg, amíg teljesen kihűl.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Az ecetesszenciát helyettesítheti natúr almaecettel. Hozzávetőleges arány: 1,5 tk. 15 tk.

AMEGYÉB

A terítéskor ne felejtsd el az illatos Borodino kenyeret tálalni: jól illik a görögdinnyéhez.

Pácolt görögdinnye zellerrel

Görögdinnye és zeller – úgy tűnik, mi lehet bennük a közös? Azonban ha egyszer kipróbálod a receptünk szerint elkészített előételt, azonnal kiderül, hogy egyszerűen egymásnak készültek!

Pácolt görögdinnye zellerrel
Pácolt görögdinnye zellerrel

Főzés 30 perc

3 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• görögdinnye – 800 g

• víz – 800 ml

• zeller – 2 szár

• kapor – 50 g

• natúr ecet (alma, bor, málna) – 3-4 evőkanál. l.

• só – 1,5 evőkanál. l.

• cukor – 1,5 evőkanál. l.

• szegfűborsó – 3-6 db.

• babérlevél – 2-3 db.

1. A görögdinnyét vágd apró szeletekre. A pépet válasszuk el a héjától, és vágjuk kockákra. A zellerszárat kockákra vágjuk.

2. Az üveg aljára tegyünk kaprot, majd zellerrel váltakozva rakjunk rá görögdinnyedarabokat.

3. Öntsön vizet egy lábasba, forralja fel, adjon hozzá cukrot, sót, borsot, ecetet, babérlevelet. 1 percig főzzük, kissé lehűtjük, és a pácot görögdinnyés üvegekbe öntjük. Fedjük le szorosan, és tegyük hűtőszekrénybe 5-8 napig.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A pácban lévő cukrot mézzel helyettesíthetjük. Körülbelül 2,5 evőkanálra lesz szüksége. l.

AMEGYÉB

A szárzeller mellett néhány szál fűszernövényt is tehetünk bele.

Sós görögdinnye télre üvegekbe

Hazánk déli vidékein a sózott görögdinnyét általában sült húshoz vagy szárnyashoz tálalják. Sőt, elkészíthet egy ilyen előételt édes piros görögdinnyével vagy éretlen rózsaszínűvel. Minden esetre finom lesz, mindenképp próbáld ki!

Sós görögdinnye télre üvegekbe
Sós görögdinnye üvegekben télre (Shutterstock/FOTODOM)

30 perc

További idő 3 nap

15 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

• abruz – 10 kg

• fokhagyma – 6-8 gerezd

• kapor – 3-6 szál

• tormalevél – ízlés szerint

Sós lében (1 literenként):

• ivóvíz – 1 l

• só – 2 evőkanál. l.

• cukor – 1 evőkanál. l.

1. Vágja szeletekre a görögdinnyét, ha szükséges, vágja le a héját. Vágja az egyes szeleteket kis szeletekre. Készítsen elő 2 vagy 3 literes üvegeket.

2. Oldja fel a sót és a cukrot hideg ivóvízben. Az üvegek aljára ízlés szerint 2 gerezd fokhagymát, 1-2 szál kaprot és tormalevelet teszünk. A görögdinnye darabokat szorosan elrendezzük.

3. Készítse elő a sóoldatot a só és a cukor vízben való feloldásával. Töltsük meg vele az üvegeket, tegyük tálcára és fedjük le lyukas műanyag fedővel.

4. Hagyja az üvegeket a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024