Mihez igyunk mézsört: a legjobb rágcsálnivalók mézsör mellé

Mihez igyunk mézsört: a legjobb rágcsálnivalók mézsör mellé

Elmondhatjuk, hogy a mézsör most éli újjászületését. Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás irányába mutató globális trend az erős alkohol lemondásával is jár, így egyre többen figyelnek az alacsony alkoholtartalmú italokra. Divattá váltak a könnyű koktélok, az almabor, a likőrök és természetesen a méz – méz, víz és élesztő alapú ital.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan ittál mézsört korábban Hogyan igyunk méhsört helyesen Előétel a mézsörhöz Receptek Sült burgonya előétel kolbásszal és savanyú káposztával Shangi burgonyával és gombával Palacsinta csirkemájjal Alma aszalt szilvával a sütőben? Fekete kenyér krutonnal sajttal

Hogyan ittál mézsört korábban?

A méz alacsony alkoholtartalmú ital, amelynek erőssége általában 1,29 térfogatszázalékos etil-alkohol, amelyet mézből, élesztőből és vízből erjesztéssel nyernek. Sokan úgy vélik, hogy a mézsör megjelent az ókori Ruszban, de ez nem teljesen igaz. Távoli őseink egy kicsit más italt készítettek – tápláló mézet vagy egyszerűen mézet. Ehhez a sűrű méz 2/3-át bogyólével keverték össze, és a masszát a földbe ásott kátrányos tölgyfahordókban hagyták erjedni. A folyamat akár 60 évig is eltarthat. A kapott italt csak különleges alkalmakkor szolgálták fel – esküvők, pogány ünnepek, gyermekek születése stb. d. És nem táplálékként kezelték, hanem az istenek ajándékaként, amely mágikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Kezdve XI Veka Megjelennek az első említések a főtt mézről, amely előállítási módjában kissé sörre emlékeztetett. A mézet vízzel hígítjuk, hozzáadjuk a gyümölcsöket, fűszernövényeket, zöldségeket, majd felforraljuk, lehűtjük és 2 percig erjesztjük.3 hét. Ekkor az ital megszűnt szentnek tekinteni – aperitifként kezdték tálalni, hogy javítsák az étvágyat lakomákon és így tovább.

IN XVI Vfőtt eke A mézgyártás gyakorlatilag megszűnt, az olcsóbb vodkával (kenyérbor) vált. Két évszázaddal később azonban megjelent a mézsör – egy kis mennyiségű méz hozzáadásával készült gyümölcs- vagy bogyócefréből készült ital. A modern mézsör semmiképpen sem emlékeztet az ősi gyógymézre, ezért önálló italnak számít.

Most gyártásban mézsör Egyre gyakrabban pasztörizálják őket, és a mézet cukorral helyettesítik, de van egy jó hír – az ital egy hétköznapi konyhában is elkészíthető a legolcsóbb alapanyagokból. Ebben az esetben nincs szükség speciális felszerelésre. És ha veszel ital az üzletben mindenképpen ügyeljünk a lejárati időre. Ha nem haladja meg a 30 napot, akkor a termék viszonylag természetes és élő – vihető.

Hogyan kell helyesen inni a mézsört

Nyáron a mézsört hűtve szolgálják fel, de télen az ital melegíthető, valamint fűszernövények és fűszerek is hozzáadhatók.
Nyáron a mézsört hűtve szolgálják fel, de télen az ital melegíthető, fűszernövények és fűszerek is hozzáadhatók (Shutterstock/FOTODOM)

Úgy tartják, hogy a hűtött ételek alkalmasabbak a nyárra.y inni. Csak tegye az üveget a hűtőszekrénybe legalább 20-ra30 percig, majd óvatosan nyissa ki, ügyelve arra, hogy ne rázza fel a tartalmát, öntse egy pohárba, és kis kortyokban igya, ízlelgetve és időt szakítva. Télen a mézsör melegíthető, bogyós gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények adhatók hozzá, és sbitenként tálalható. Ez az ital tökéletesen melegít és véd a megfázás ellen.

Mint minden alkoholos ital, a mézsör is mértékletességet igényel, terhes nőknek, gyermekeknek és allergiás reakciókra hajlamosoknak kategorikusan nem ajánlott. Azt, hogy mennyi mézsört ihat, mindenki maga döntse el, mert figyelembe veszik az ital erősségét, egészségi állapotát, és még néhány időjárási tényezőt is.

Uzsonna mézsörért

Helyesen főzvemézes ital kiegyensúlyozott édeskés ízű, enyhe savanyúsággal, ezért mossa leth nem kötelező. Van egy vélemény, hogy itt nincs igazán szükség rágcsálnivalóra, de ne felejtsd el a mézsört Az ital alkoholos, és továbbra is óvatosnak kell lennie vele.

Hagyományos snack ecetes áfonya, vörösáfonya, berkenyebogyó, áfonya stb. Valamint friss gyümölcsök, ecetes zöldségek, ecetes gombák, különféle zselé, húsos pite, palacsinta és mézeskalács.

A „sóstól édesig” elve ma is aktuális. Sok étterem aszalt húst, szárnyasnyársat, rántott sajtot, füstölt húsokat és mézsörrel fűszerezett savanyúságot kínál. A palacsinta, pite, sajttorta és édes gyümölcslevek továbbra is népszerűek. A friss gyümölcsöket, még az egzotikusakat is, gyakran savanyú ecetes bogyós gyümölcsökkel és sós görögdinnyeszeletekkel tálalják. nagyon finomnak bizonyul. Úgy tartják, hogy mézes italokkal nem kompatibilisyutsya tenger gyümölcsei. A szakértők szerint a hal „szelleme” egyszerűen elnyomja a finom aromát méz egyetért, Ez nem túl jó.

A mézsör legmegfelelőbb nassolási módjának kiválasztásakor ne feledje, hogy a túl zsíros és fűszeres ételek erős szomjúságot okoznak. Ezért nagy a kockázata annak, hogy sokkal többet iszik, mint amennyit tervezett, és másnap reggel gyomorproblémák is lesznek. Ne feledje: mértékletesség, mértékletesség és még egyszer mértékletesség.

Receptek

Előétel sült burgonyából kolbásszal és savanyú káposztával

A sült burgonyából készült előétel kolbásszal és savanyú káposztával esztétikusnak és eredetinek tűnik. Kicsit még az olasz bruschettára is emlékeztet, de kenyér helyett egy vastag szelet aranybarnára sült burgonya van. Az íze sem okozott csalódást – minden összetevő harmonikusan kiegészíti egymást, és tökéletesen passzol hozzáaz alacsony alkoholtartalmú italokról.

Előétel sült burgonyából kolbásszal és savanyú káposztával
Előétel sült burgonyából kolbásszal és savanyú káposztával

Főzési idő: 50 perc

Főzéshez 4 adaghoz kell:

  • közepes méretű burgonya – 4 db.
  • marhahús kolbász – 200 g
  • kis hagyma – 2 db.
  • savanyú káposzta – 100 g
  • olívaolaj – 3 evőkanál. l.
  • zöldhagyma – 3-4 toll
  • frissen őrölt fekete bors

1. A burgonyát ecsettel mossuk meg, és vágjuk 12 1,5 cm vastag körbe, tegyük egy tálba. Öntsünk 1 evőkanál. l. olívaolajat, sót, borsot és keverjük össze. Egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 200°C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Fordítsa meg, és süsse további 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.

2. A kolbászt vékony szeletekre, a hagymát tollakra vágjuk. Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, a kolbászokat mindkét oldalukon megsütjük, és egy tányérra tesszük. Ugyanabba a serpenyőbe helyezzük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 12 percig főzzük. Adjon hozzá még egy kis olajat, ha szükséges. Ha a hagyma karamellizálódott és aranyszínű, tegyük vissza a kolbászokat a serpenyőbe, és főzzük közepes lángon további 2-3 percig.

3. Helyezze a burgonyát egy tálra. Tegyünk 1 evőkanál minden körre. l. savanyú káposzta, néhány szelet kolbász és hagyma. Díszítsük apróra vágott zöldhagymával, és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés a háziasszonynak

Sült burgonya helyett használhatunk kis hash-barnákat ehhez az előételhez. Nagyon finom lesz!

Apropó

Ügyeljen az előétel hozzávalóinak sütési sorrendjére: először a kolbász, majd a hagyma ugyanabban a serpenyőben. Így a főzés során a zöldségnek lesz ideje magába szívni a kolbász minden aromáját, ami harmonikusabbá teszi az étel ízét. Ne felejtsd el a hagymát megsózni a főzés legelején – ez a kis titok segít a hagyma gyorsabb megpuhulásában és karamellizálódásában.

Cukkinis és húsgombóc nyárs

A recept szerint elkészített cukkini húsgombóccal finom, kellemes, enyhén pikáns ízű.. KÖRÜLBELÜLkülönösen kifejező Ő fűszeressel kombinálva nyerjük alkoholos italok — a túrós, semleges cukkini finom csirkemell kisimítja és „lecsillapítja” a bódító hevességet, az áfonyaszósz pedig ragyogó, kontrasztos akcentust ad.

Cukkinis és húsgombóc nyárs
Cukkinis és húsgombóc nyárs (My Magnet)

Főzési idő: 45 perc

Főzéshez 4 adaghoz kell:

  • csirkemell – 500 g
  • cukkini – 500 g
  • olívaolaj – 5 evőkanál. l.
  • túró – 50 g
  • kukoricakeményítő – 50 g
  • piros chili paprika – 1/2 db.
  • rozmaring – 4-6 ág
  • petrezselyem – 2 ág
  • fokhagyma – 1 gerezd
  • szárított fokhagyma
  • frissen őrölt fekete bors

Beküldéshez:

  • áfonyaszósz – 200 g
  • élesztő tészta – 1 kg
  • burgonya – 600 g
  • erdei gomba (ceps, rókagomba, sáfrányos tejsapka, tejgomba vagy mézes gomba) – 500 g
  • sárgája – 2-3 db.
  • 30% – 50-60 ml zsírtartalmú tejszín
  • növényi olaj – 2 evőkanál. l.
  • frissen őrölt fekete bors

1. A cukkinit szeleteljük fel hosszú, vékony csíkokra, és tegyük egy tálba. Megszórjuk szárított fokhagymával, borssal, sóval, citromlével és 1 ek. l. olívaolajat és óvatosan keverjük össze. Hagyjuk 5-10 percig pácolódni.

2. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. Távolítsuk el a szárakat, és a petrezselyemleveleket apróra vágjuk. A chili paprikát apró kockákra vágjuk.

3. Keverje össze a csirkét és a fokhagymát, és turmixgéppel őrölje meg, vagy adja át egy húsdarálón. Adjuk hozzá a túrót, a petrezselymet és a chilit, ízesítsük fekete borssal és sóval. Mossa le alaposansia darált húst, és 10 percre a hűtőbe tesszük.

4. Egy grillserpenyőt forrósítsunk fel nagy lángon. Süteményecsettel kenjük meg az alját olívaolajjal. A cukkini szeleteket egy rétegre rakjuk, és mindkét oldalukat 1 percig sütjük.

5. A darált húsból nedves kézzel kis fasírtokat formázunk, és kukoricakeményítőben megforgatjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 ek. l. olívaolajat és a serpenyőben rázva süssük a húsgombócokat 7-8 perc alatt aranybarnára.

6. A rozmaringágakra fűzz felváltva legyezgetett cukkini és húsgombóc szalagokat. Helyezze az előételt egy nagy tányérra, és áfonyaszósszal tálalja.

Megjegyzés a háziasszonynak

A húsgombóchoz való kukoricakeményítő helyettesíthető normál búzaliszttel.

Apropó

Ezt az előételt áfonyaszósszal ajánljuk. De bármelyik másikat is választhatja ízlésének megfelelően. És nem feltétlenül savanyú. Például a joghurtos tzatziki megfelelő lenne.

Shangi burgonyával és gombával

Úgy tartják, hogy a shangi – kerek nyitott lepény burgonyával – Szibériából származik, ahol a burgonya mellett gyakran adnak hozzá helyi gombát. Próbálj meg erdei gombát szerezni, és készítsd el ezt az ételt – hidd el, felszolgálják uzsonnára Shangi erős benyomást kelt.

Shangi burgonyával és gombával
Shangi burgonyával és gombával

Főzési idő: 1 óra + 20 perc

Főzéshez 6 adaghoz kell:

Beküldéshez:

  • sűrű falusi tejföl
  • kész palacsinta – 12 db.
  • csirkemáj – 400 g
  • hagyma (kicsi) – 1 db.
  • vaj – 40 g
  • növényi olaj – 2 evőkanál. l.
  • frissen őrölt fekete bors

1. A meghámozott burgonyát megfőzzük, és pépesedésig törjük. Adjuk hozzá a sárgáját, keverjük simára. Adjunk hozzá forró tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hűvös.

2. A gombát közepes darabokra vágjuk, növényi olajon 7-8 percig sütjük, sózzuk, borsozzuk.

3. Vágja ki és nyújtsa ki a tésztát kb. 10 cm átmérőjű körökre, és hagyja pihenni sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 percig.

4. Minden tortilla közepébe mélyedést készítünk. Helyezzen egy réteg pürét, egy kanállal egyengesse el úgy, hogy ne érje el a szélét 2 cm-rel, oszlassa el a gombát a tetején. Sütőben 20 percig sütjük 200°C-on. Forrón, egy nagy adag vidéki tejföllel tálaljuk.

Megjegyzés a háziasszonynak

Burgonya helyett túróval is elkészíthető ugyanaz a gombás shangi.

Apropó

Ha lesz…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024