Mi a legjobb módja a gabonafélék tárolásának – hajdina, rizs és mások

Mi a legjobb módja a gabonafélék tárolásának – hajdina, rizs és mások

Az üzletekben megvásárolható gabonafélék többsége meglehetősen gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 30-40 perc a tűzhelyen – és kész is a kiváló köret bármilyen húsételhez. Ezenkívül a WHO ajánlásai szerint a gabonaféléknek az étrend 40%-át kell kitenni. Gondoljuk át, hogyan kell őket helyesen tárolni.

Hajdina

A hajdina az egyik legegészségesebb. Magas a fehérje- és vitamintartalma, emellett antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, serkenti az emésztést, segít szabályozni a koleszterin- és vércukorszintet. Röviden: ajánlatos a hajdinát a lehető leggyakrabban főzni.

Vásárolhat gabonaféléket későbbi felhasználásra. Sok mástól eltérően a hajdinát nagyon hosszú ideig tárolják. Jobban ellenáll a nedvességnek és a penésznek, ráadásul az összetételében lévő zsírok szinte nem oxidálódnak. A lényeg az, hogy hűvös és sötét helyet találjon neki. A hajdina nem szereti a közvetlen napfényt, ezért egy zárt szekrény is megteszi. Válasszon üvegedényt szorosan záródó fedéllel. De a hajdinát nem szabad bolti csomagolásban tárolni: amint kinyitod, már nem lesz légmentes.

Főzzön gyakrabban hajdinát gombával és zöldségekkel, ízletes és egészséges
Főzzön gyakrabban hajdinát gombával és zöldségekkel, ízletes és egészséges

Ideális körülmények: 60% alatti páratartalom és 5-15 fok közötti hőmérséklet. A gabonafélék kétszer annyi ideig tartanak benne, mint a címkén feltüntetett. Azonban ebben az esetben is érdemes néha megnézni: nehogy idegen, furcsa szag jelenjen meg, és ne szálljanak meg a rovarok.

Rizs

Sok forrás egyetért abban, hogy a rizsnek gyakorlatilag nincs korlátozása az eltarthatóságra vonatkozóan. Évekig ülhet anélkül, hogy romlana. De csak fehér csiszolt rizsről beszélünk. És csak az ideális feltételekről: 5-15 fok (legfeljebb 18 megengedett), páratartalom kevesebb, mint 60%, nincs közvetlen napfény. A rizst csak akkor hagyhatja a csomagban, ha nem tervezi kinyitni, ellenkező esetben a gabonát egy szorosan lezárt edénybe, lehetőleg üvegbe kell helyezni. Időnként ellenőrizze, hogy nincs-e hiba a szemekben.

A rizs sok ázsiai étel alapja
A rizs sok ázsiai étel alapja

A barna és más csiszolatlan rizsfajták eltarthatósága korlátozott, a legjobb, ha a gyártó ajánlása szerint fogyasztja. Általában hat hónapon belül. Sajnos a feldolgozatlan rizs zsírjai szobahőmérsékleten meglehetősen gyorsan oxidálódnak, ami avas szagot és ízt okozhat. Ezzel kapcsolatban javasolt hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolni, de lehetőleg légmentesen lezárva, hogy a gabona ne szívja magába a felesleges aromákat.

Zabpehely

A zabpehely az egyik legromlandóbb. A csomagolás felbontása után gyorsan elveszíti ízét és aromáját, ami általában nem szörnyű, de a tapasztalt szakácsok számára jelentős. Ezért azonnal helyezze át a zabpelyhet a bolti dobozból egy üveg vagy műanyag edénybe, és helyezze sötét és nem túl nedves helyre. Ezt követően a gabonaféléket hat hónapon belül el kell fogyasztani. Ha a zabpelyhet egy szokásos konyhai szekrényben tárolja, szilikagél csomagokat helyezhet oda, hogy megakadályozza a penészedést.

Zabpehellyel is főzhet cukrozatlan gabonaféléket.
Zabpehellyel is főzhet cukrozatlan gabonaféléket.

A zabpehely hangulata azonban nem ok arra, hogy ne együnk belőle. Jelenléte az étrendben pozitív hatással van a bőr, a haj és az immunitás állapotára. Ráadásul a zab A-, B-, E-vitamint, káliumot, magnéziumot, cinket és béta-glükánt tartalmaz. Ne feledje, hogy hosszú ideig főtt zabpelyhet kell választania, vagyis a legdurvábbat. Az apróra vágott gabonafélék, különösen adalékanyagokkal és extra cukorral, kevés hasznot hoznak.

Búzadara

A búzadara érzékeny a tárolási körülményekre is. Ugyanakkor nehéz rendkívül hasznosnak nevezni. Meglehetősen kalóriadús, kevés rostot tartalmaz, ugyanakkor jól telít, könnyen emészthető, nem terheli a gyomrot. Ráadásul a búzadara gyakran szükséges desszertek készítéséhez és sütéshez.

Ügyeljen arra, hogy búzadarával sajttortát készítsen
Ügyeljen arra, hogy búzadarával sajttortát készítsen

A legjobb, ha a gabonaféléket legfeljebb 15 fokos hőmérsékleten és legfeljebb 60% páratartalom mellett tárolja. És használja fel a lejárati időn belül. Ha penész jelenik meg, a búzadarát ki kell dobni. Ha gyanítható, hogy a gabonaféléket paraziták fertőzték meg, javasoljuk, hogy a gabonát süssük ki a sütőben, vagy tegyük a fagyasztóba néhány napig. Ezt követően tiszta üveg- és műanyag edényekbe kell helyezni. Egyébként néha csak vásárolt gabonaféléket érdemes szárítani, ha általában nem eszik meg gyorsan.

Árpagyöngy

A gyöngy árpa nem magas lipidtartalmú gabonafélék (mint a köles és a zabpehely), ezért sokkal tovább tárolható, mint sok fajtája. Az átlagos eltarthatóság 18 hónap, ugyanennyit jeleznek a gyártók a hajdina és a csiszolt rizs csomagolásán. Ha az árpát szobahőmérsékleten tárolja, akkor valóban kövesse ezeket az ajánlásokat. Ha azonban a gabonát hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba teszi, az időtartam megnő. Az egyetlen dolog, hogy az árpa is fél a nedvességtől, kiváltja a penész terjedését, ami fogyasztásra alkalmatlanná teszi a terméket. Nem marad más hátra, mint kidobni. Ezért válasszon sötét, hűvös és nem párás helyet a tároláshoz.

A fantázia és a jó receptek segítenek a gyöngy árpa gyönyörű elkészítésében
A fantázia és a jó receptek segítenek a gyöngy árpa gyönyörű elkészítésében

Az árpa sok rostot, B-, A-, D-, E-, H- és PP-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Főzni mindenképpen érdemes. Ezen kívül húsokhoz és zöldségekhez is illik. Egészen a közelmúltig az árpát a katonák és a diákok gabonafélének tekintették, de mostanra visszatér a népszerűsége. Nagyrészt annak a ténynek köszönhető, hogy gyakrabban kezdték főzni az éttermekben. Az árpa különösen ízletesnek bizonyul szezonális gombákkal.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #gabona #élelmiszertárolás #élelmiszertényekKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024