Hosszú ideig és korlátlan ideig tárolható termékek

Hosszú ideig és korlátlan ideig tárolható termékek

Kevés van belőlük, de vannak! És ami nagyon fontos, ezeknek a termékeknek a sajátosságainak ismerete segíthet a piacra és a szupermarketbe tett kirándulások megtervezésekor. Végül is, ami sokáig hevert, biztonságosan megvásárolható későbbi használatra.

Méz

Az igazi méznek, amelynek előállításához nem használnak adalékanyagokat vagy ízesítőket, nincs lejárati ideje. Több évig is elfér a polcon anélkül, hogy elromolna. Igaz, a folyékony méz hajlamos cukrossá válni (vagyis megkeményedni) – így viselkedik a glükóz a készítményben. Tehát ne félj, ha egy nap rá kell kényszerülnöd, hogy mézet gyűjts egy kanálra. Mindkét állapot – folyékony és kristályos – teljesen normális egy természetes termék esetében, nem kell kidobni.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a nagyon hosszú ideig tárolt méz elveszti aromáját és jótékony tulajdonságait. Emiatt továbbra is érdemes friss terméket otthon tartani. És talán ez az oka annak, hogy a GOST megköveteli a gyártóktól, hogy korlátozzák a termékek eltarthatóságát: a boltban vásárolt mézüvegen nagy valószínűséggel egy éven belüli felhasználási javaslatot fog látni.

Hogyan kell megfelelően tárolni a mézet. A fő szabály az, hogy védje a mézet a magas hőmérséklettől (optimális – akár 20 fokig), valamint a levegővel és a napfénnyel való közvetlen érintkezéstől. A mézes tartályt szorosan le kell zárni. Ideális esetben a vásárolt mézet kis üvegekbe kell helyezni, szorosan záródó fedéllel.

A méz cukrossá válhat, de ez nem jelenti azt, hogy megromlott.
A méz cukrossá válhat, de ez nem jelenti azt, hogy megromlott.

Fehér rizs

Ideális körülmények között a fehér rizs nagyon hosszú ideig tárolható. A barnával ellentétben polírozatlan. A valóságban természetesen meglehetősen nehéz otthon kifogástalan körülményeket megszervezni ennek a gabonafélének. A fehér rizs nem tolerálja a nedvességet, nem haladhatja meg a 60-70% -ot; Ráadásul jó lenne tartani a hőmérsékletet: legfeljebb 18 fok, de optimális esetben 5-15. A tartálynak természetesen légmentesnek kell lennie.

A rizst általában szobahőmérsékleten tárolják: polcon más gabonafélékkel, szorosan lezárt tartályban. Vagy egyszerűen az eredeti csomagolásban, ragasztószalaggal vagy ruhacsipesszel lezárva. Ha a második lehetőséget választja, a rizst továbbra is el kell fogyasztani a megadott lejárati időn belül. Ha az első, akkor a gabona nagyon sokáig ülhet – amíg a nedvesség vagy a rovarok el nem pusztítják. Az érintett rizs persze már semmire sem jó.

A fehér rizs nagyon hosszú ideig tárolható, ha távol tartja a nedvességtől és a rovaroktól.
A fehér rizs nagyon hosszú ideig tárolható, ha távol tartja a nedvességtől és a rovaroktól.

Szója szósz

A szójaszósz eltarthatósága nagymértékben függ az előállítás módjától. Egy autentikus termék, amely a legtermészetesebb fermentáción ment keresztül (általában hat hónaptól két évig tart), valóban nem romlik meg nagyon sokáig. De szupermarketeinkben nem talál ilyet, és ennek megfelelően kerül is. De az ismertebb (és megfizethetőbb) termékek nem rekorderek. A normál szójaszósz eltarthatósága körülbelül két év, ha a csomagolást nem bontják ki. A felbontott üveget ajánlott hűtőszekrénybe tenni.

Azonban még a zárt szójaszósznak is vannak bizonyos feltételek. Szobahőmérsékleten, de meleg helyen (25 foknál nem magasabb) nem tárolható. Ezenkívül a fűszereket óvni kell a közvetlen napfénytől. Tehát vásárlás után tedd a szekrénybe a szószt, ha nem tervezed azonnal kinyitni, hiszen a gyári csomagolás nagy része átlátszó.

Az igazi szójaszósz egyedi termék, de ritka
Az igazi szójaszósz egyedi termék, de ritka

Só és cukor

Nem véletlen, hogy ezeket a népszerű fűszereket széles körben használják tartósításra. Nemcsak meghosszabbítják más termékek élettartamát, hanem irigylésre méltó tartóssággal is rendelkeznek. A sónak azonban rendszeresnek kell lennie – a jódozott só tárolási korlátozásokkal rendelkezik. Ráadásul ezeket az ömlesztett termékeket hűvös és nem túl nedves helyen kell tartani. Azonban még ha a só megkövesedik is, nem veszíti el tulajdonságait. Főzéshez továbbra is használható.

Juharszirup

Nem a legnépszerűbb, de még mindig nem idegen termék nálunk. A juharszirupot nagyon szeretik az USA-ban és Kanadában, ahol forró palacsinta szószként szolgálják fel. A helyi szakértők, például a Massachusetts Maple Syrup Association szerint egy bontatlan palack korlátlan ideig tárolható. A nyitott juharszirup azonban elveszíti ezt a szuperképességet, még akkor is, ha gondosan a hűtőszekrényben tárolják. Sajnos idővel ott penészesedik.

A juharszirupnak sajátos íze van, de hosszú ideig tárolják
A juharszirupnak sajátos íze van, de hosszú ideig tárolják

Erős alkohol

A vodka, a whisky és más erősen ellenálló italok nem romlanak. De van értelme hosszú évekig tárolni őket? Az ínyencek kategorikus nemmel válaszolnak. Főleg, ha az üveget kinyitották. Ihat ilyen alkoholt, de idővel egyre nehezebb lesz megkülönböztetni az íz árnyalatait, és a drága italok esetében valószínűleg többé nem tartja indokoltnak a költségeket.

A zárt palackok nem olyan szeszélyesek, de hűvös, sötét helyen kell tárolni. Ideális, ha speciális pincével vagy speciális konyhai felszereléssel rendelkezik.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #étel #étel tényekKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024