Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan tartósítsuk tovább a cukkinit télen, 4 megbízható módszer és recept

Hogyan tartósítsuk tovább a cukkinit télen, 4 megbízható módszer és recept

Lehetséges-e otthon frissen tartani a cukkinit télire, és mik a megbízható módszerek? Sok háziasszony Galina Poskrebysheva könyvei alapján régóta és sikeresen kitalált különféle pörkölteket, ecetes salátákat, lekvárokat és még lekvárt is. De elmondjuk és megtanítjuk a cukkini fagyasztását, kelesztését, sőt szárítását is!

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan tároljuk otthon a cukkinit Hogyan tároljuk tovább a cukkinit télen: 4 megbízható módszer1. Tárolja a cukkinit a hűtőszekrényben2. Tárolja a cukkinit a fagyasztóban3. Fermentált cukkini4. Szárított cukkiniHogyan tartósítsuk a cukkinit bébiételhez

A cukkini téli megőrzése valójában nem nehéz. Négy fő módszer létezik: fagyasztás, befőzés pácba, erjesztés és dehidratálás vagy szárítás. Az alábbiakban bemutatjuk a legmegbízhatóbb módszereket a cukkini termés megőrzésére, hogy egész télen át élvezhesd!

Igen, egy kis pontosítás. A cukkini és a cukkini ugyanaz a zöldség. A héj színére és a magok méretére vonatkozó régi jelek nem működnek a modern fajtákon – nemesítőink számos sárga, csíkos és sötétzöld fajtát nemesítettek. A betakarítás cukkinire és cukkinire való felosztása tehát marketingcélú, de nyugodtan nevezhetjük mindezeket a zöldségeket cukkininek.

Hogyan tároljuk a cukkinit otthon

A cukkini érése lehet korai, közepes vagy késői. A korai fajtákat nem tárolják addig, mint a téli fajtákat – legfeljebb két hétig. A kilátásokat a bőr vastagsága alapján határozhatja meg: ha egy köröm könnyen behatol a cukkini pépébe, és a lyukból gyorsan viszkózus lé szivárog, a cukkini nem téli tárolásra szolgál. Ha éppen ellenkezőleg, a héja nagyon sűrű, egy ilyen cukkini szobai körülmények között akár 4 hónapig is elhelyezkedhet.

Vannak téli tárolásra szánt cukkinifajták: Aeronaut, Körte alakú, Zheltoplodny, Aral, Festival, Golden Cup, Arlika, Genovese, Görögdinnye és mások.

Az otthoni tároláshoz a cukkinit egy rétegben rakják ki, hogy megakadályozzák a gyümölcsök érintkezését.


Cukkini és sütőtök tárolása a pincében

A termény jó tárolási minőségének alapvető követelménye a szellőző, hűvös helyiség. Az optimális hőmérséklet 4-10°C fok feletti. A páratartalmat 80%-on tartják. A cukkinit jól tárolják sötétben, sok nyári lakos használja a pincét erre a célra. A cukkini otthoni tárolásához tegye a cukkinit egy tágas dobozba, és helyezze az erkélyajtó közelébe, vagy csomagolja be az egyes gyümölcsöket újságpapírba, és helyezze egy rétegben az ágy alá. A cukkini optimális tárolási ideje 4-5 hónap. De hosszú ideig tárolva a cukkini elveszti ízét, megkeményedik vagy éppen ellenkezőleg, nagyon puha lesz, tápértéke csökken. Tavaszra érdemesebb fagyasztott, szárított vagy konzerv cukkinit fogyasztani.

Hogyan őrizzük meg a cukkinit hosszabb ideig télen: 4 megbízható módszer

1. Tárolja a cukkinit a hűtőszekrényben

Ha hamarosan fel akarja használni a cukkinit, tárolja hűtőszekrényben. A cukkini hűtőszekrényben tárolásához tartsa a gyümölcsöt egészben, szárazon és mosatlanul. Tárolja őket műanyag vagy papírzacskóban úgy, hogy az egyik vége nyitva legyen, hogy lehetővé tegye a levegő áramlását, és helyezze a hűtőszekrény gyümölcs- és zöldségfiókjába. A cukkini 1-2 hétig eláll, bár valószínűleg látni fogja, hogy a bőr idővel ráncosodni kezd.

Olvassa el itt: hogyan kell elkészíteni a legfinomabb squash kaviárt télre.

2. Tárolja a cukkinit a fagyasztóban

Egyetértek, tél közepén jó lenne kivenni egy kis reszelt cukkinit a fagyasztóból, hogy meleg fűszeres kenyeret vagy pizzát süthessünk. A fagyasztott reszelt cukkini ideális későbbi felhasználásra levesekben, pörköltekben, kenyerekben vagy muffinokban. Hűtőszekrényben körülbelül 3 hónapig tárolhatók.

Hogyan kell megfelelően lefagyasztani a cukkinit?

Ha a cukkinit csak így teszed be a fagyasztóba, azzal kockáztathatod, hogy valami nagyon kellemetlen állagú terméket kapsz. Íme két módszer a cukkini egyszerű és megbízható lefagyasztására egész éves használatra.

1. Szeletelt cukkini (fehérítést igényel)

A gőzöléshez használjunk szoros fedővel ellátott serpenyőt és szűrőedényt, amelyben a cukkini legalább 5 cm-rel a serpenyő alja felett legyen. Öntsünk pár centiméter vizet a serpenyőbe, és forraljuk fel. Tegye a cukkinit egy szűrőedénybe, ügyelve arra, hogy a cukkini ne merüljön el a vízben, és egy rétegben legyen, hogy a gőz gyorsan minden részét elérje. Fedjük le a serpenyőt fedővel, és tartsuk magas lángon. A fedél kinyitása után azonnal kezdje el számolni a párolási időt.

Olvassa el itt: hogyan kell megfelelően főzni pizzát cukkinivel.

2. Reszelt cukkini (blansírozás nélkül)


Fagyasztott reszelt cukkini

A reszelt cukkini a legalkalmasabb a későbbi sütéshez. Sokan szerették a cukkinis kenyeret sütni – ez egy nagyszerű lehetőség egy gyors, utolsó pillanatban való finomsághoz.

A frissen reszelt cukkinit fagyasztózsákba vagy tartályokba helyezheti. Felolvasztáskor a cukkini megőrzi térfogatának nagy részét, a felengedő folyadékot felhasználhatja a receptjeihez. A reszelt cukkini blansírozás után lefagyasztható. Ehhez tegye a következőket:

Préseljen ki annyi levegőt, amennyit csak lehetséges, vagy távolítsa el a levegőt a fagyasztózsákokból egy szívószállal. Kisebb adagokat jégkockatartóban is lefagyaszthatunk. Ha a kockák megszilárdultak, vegyük ki őket a tálcáról, és helyezzük egy fagyasztózsákba.

Olvassa el itt: egyszerű cukkinis ételek 20 perc alatt, ami még gyorsabban elfogy.


Cukkinis spagetti

3. Fermentált cukkini

Az utóbbi években divat lett mindent erjeszteni, ami csak a kezébe kerül. Ez az egyik legjobb módja az élelmiszerek tartósításának, mivel jót tesz a bélrendszernek.

Az erjesztett cukkini a hűtőszekrényben elég hosszú ideig, akár hat hónapig vagy még tovább is eltartható. És bár ezek nem teljesen friss zöldségek, nem igényelnek hőkezelést.


Erjesztett cukkini egressel

A kelt cukkini elkészítése nagyon egyszerű! Egyszerűen tedd a cukkinit egy üvegbe, töltsd meg sóoldattal (mint az uborkánál), fedd le az üveget egy gumiszalaggal átkötött törülközővel, és hagyd pár hétig hűvös, sötét helyen állni. Ha sok uborkánk van, cukkinivel kombinálhatja.

Fermentált cukkini recept

Két literes üvegekre, fűszerekre, tisztított vízre és kiváló minőségű tengeri sóra lesz szüksége. Fokhagyma, gyömbér, kurkuma és néhány darab hagyma zamatosabb ízt ad az erjesztett töknek.

Az első napokban a sóoldat tiszta lesz. Körülbelül 3 nappal az erjedés megkezdése után a sóoldat zavarossá válik. Ez azt jelenti, hogy a tejsavbaktériumok végzik a munkájukat. Ha a sóoldat 3-5 nap után zavarossá válik, próbáljon ki egy darabot. Savanyú ízűnek kell lennie. Ha a cukkini nem savanyú, hagyja még egy-két napig, és próbálja újra. Ha megtetszett, tedd be őket a hűtőbe. Étkezésre készek!

Az előkészítéshez szüksége van:

  1. A cukkinit vékony karikákra vágjuk, és üvegbe tesszük. Adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Készítsen sós vizes sólevet úgy, hogy ½ csésze meleg vizet sóval összekever, és addig keverje, amíg a só fel nem oldódik. Adjuk hozzá a maradék vizet a sós vízhez, ha a só feloldódott. Adjunk hozzá kurkumát, és jól keverjük össze.
  2. Öntsük a sóoldatot a cukkinivel ellátott üvegbe. Elégnek kell lennie a cukkinit a sós lében meríteni. Ha nem, készítsen még sós vizet, és öntse az üvegbe. Lazán fedje le az üveget, és hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve tárolja 3-7 napig.
  3. Ha a sós víz zavarossá válik, kóstolja meg a tököt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elkészült. Savanyúnak kell lennie, és ecetes uborka illatúnak kell lennie. Legfeljebb egy hónapig tárolja a hűtőszekrényben.

4. Szárított cukkini


Kenyér szárított cukkinivel

A kiszáradás nagyszerű módja a termés megőrzésének, különösen a cukkini tárolására. De van egy ragadós pont: az áramköltség. Nos, ha van kályha a vidéki házában, akkor ennek a módszernek nincs ára. Hatalmas mennyiségű szárított zöldséget megtakaríthat, és egész évben felhasználhatja.

Hogyan szárítsuk a cukkinit télre? Vágjuk 1,5 cm vastag körökre, és szárítsuk 65-70 °C-on, amíg teljesen meg nem sülnek (teljesen száraznak és könnyen törhetőnek kell lenniük). Alkalmas sütő, speciális zöldségszárító és légsütő.

Hogyan tartósítsuk a cukkinit bébiételhez

Ha teljesen biztos a cukkini eredetében, az friss és valóban vegyszermentesen termett, a gyerek számára a legjobb módja annak, ha frissen adjuk salátába, vagy választunk a lehető legrövidebb hőkezelésű receptet (omlett, palacsinta) – a gyermek életkorától függően.


Saláta fiatal cukkini fokhagymával és zöldhagymával

Mivel a cukkiniben nincs sav, minden készítményhez vagy tartósítószerre (só, cukor) vagy savakra (ecet, paradicsom) és hosszú távú feldolgozásra van szükség. Bébiételhez lehetőség van az elkészített zöldségpüréből kis adagokban lefagyasztani párolt cukkini és baba által jóváhagyott hozzávalók: gyógynövények, fűszerek, só felhasználásával.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #cukkini #élelmiszertárolás #cukkini télre #szüret #cukkiniKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version