Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan őrizzük meg az almatermést télen?

Hogyan őrizzük meg az almatermést télen?

Augusztus 19-én zajlott az Apple Rescue, és ettől a pillanattól kezdődik az igazi alma szezon. Annyit ehetsz belőlük, amennyit csak akarsz, de nem eheted meg az összes almát egyszerre. Ez azt jelenti, hogy a betakarítást meg kell őrizni, hogy tavaszig élvezhessük a saját kertünk ízletes és egészséges gyümölcseit. Ebben az anyagban részletesen elmondjuk, hogyan lehet ezt a legjobban megtenni.

Az almatermés megőrzésének két módja van:

  1. Recycle, azaz lekvárt készíteni, szárítani, almapasztillát készíteni, befőttet főzni stb.
  2. Tartsa meg a betakarítást friss gyümölcsként.

Itt csak a teljes gyümölcs tárolására koncentrálunk, egyéb alapanyagainkból pedig feldolgozási módszereket, finom kompótok, zselék, pürék, lekvárok receptjeit tanulhatja meg.

Az almaszüret téli tárolásáról szóló anyag tartalma

Betakarított alma

5 fontos kérdés az alma gyűjtéséről és hosszú távú tárolásra való előkészítéséről

1. Melyik almát a legjobb tárolni?

Az őszi és téli almafajták alkalmasabbak a hosszú távú tárolásra. Azonnal foglaljunk – a legtöbb nyári lakos általában ezeket a fajtákat termeszti, egy nyári almafához 3-4 őszi-téli fajta tartozik.

Optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett a gyümölcs tömege havonta 2%-kal csökken a párolgás miatt, és akár 0,4%-kal a „légzés” miatt.

2. Mikor van ideje almát szedni tárolásra?

Az almát szeptember-októberben távolítják el a fáról: az őszi fajtákat szeptemberben, a téli fajtákat – szeptember végétől – októberben.

Közvetett jelek, amelyek alapján meghatározható az almaszedés időpontja

A vastag héjú, természetes viaszos bevonatú téli alma, enyhén éretlenül leszedve marad el a legtovább.

3. Hogyan kell helyesen gyűjteni az almát téli tárolásra?

Az alma szedéséhez száraz napot kell választani, napos vagy felhős, nem számít, a lényeg, hogy a gyümölcsök és a lombozat száraz legyen.

Célszerű minden almát kézzel leszedni, de ez ritkán lehetséges. Ezért az almák, amelyek alulról lógnak, és amelyek a zsámolyról vagy a létráról elérhetők, tépje a kezével. Az alma felső ágakról történő gyűjtéséhez használjon gyümölcsszedőt, nagyobb a valószínűsége annak, hogy az alma viaszos filmjét megsérti, de különben nem tudja begyűjteni a teljes betakarítást.

Az almát a szárral együtt tépjük fel, sokkal rövidebb ideig tároljuk.

A beteg gyümölcsöket azonnal el kell választani az egészségesektől, és feldolgozni vagy elfogyasztani. Nem csak, hogy nem tárolják, hanem pillanatok alatt tönkreteszik a teljes termést.

4. Mi a teendő az almával szedés után?

Először is mit ne tegyünk a tárolásra gyűjtött almával – NE mossa meg vagy törölje le, ezzel csak a bőr viaszos bevonatát sérti meg, amiért annyit fáradt, és kézzel tépte az almát. Ez egy természetes védőréteg, természetes gát a kórokozókkal szemben, amely megvédi termését a korai romlástól.

Mit kell tenned? Válogasd szét az almát méret és minőség szerint, szedéskor azonnal válogass fajta szerint, ne keverd össze az összes almát egy kupacba, az eltarthatóság közvetlenül a fajtától függ.

Miért érdemes méret szerint válogatni az almát? A nagy termések gyorsabban érnek, és intenzívebben bocsátanak ki etilént. Gyorsan meg kell enni, a kis gyümölcsök tovább tartanak.

Amikor a leszedett almát vödörbe helyezi, vagy az almát állandó tárolásra helyezi, tegye ezt manuálisan, anélkül, hogy az összes gyümölcsöt egyszerre öntse ki, nehogy eltörjön.

5. Hogyan lehet az almát kezelni, hogy hosszabb ideig elálljon?

Propolisz alkoholos oldat

100 g propoliszt 0,5 liter alkoholban hígítunk, és egyenként mártsuk bele a tárolásra kiválasztott almát. 100-150 kg almához 0,5 liter is elegendő.

„Jodinol” vizes oldata

Az alma 15 percig eltartható vizes Jódinol oldatban, ez egy kész készítmény, amelyet gyógyszertárban gargarizálni lehet.

Az oldatokkal való kezelés után minden almát alaposan meg kell szárítani, és csak ezután kell tárolni.

Az alma téli tárolásának minden módja

Az alma városi lakásban való tárolásának jellemzői. Vagy hogyan kell otthon tartósítani az almát?

A legjobb hely az alma tárolására egy városi lakásban mindig is az üvegezett erkély vagy loggia volt, és az is marad, mert… Az ideális tárolási hőmérséklet -2°C és +5°C között van. Ha nincs erkélyed, akkor az almatermést az északi ablak ablakpárkányán, nyitott ablakkal, a kamrában, a folyosón, az ágy alatt és a szekrényen tárolhatod.

Alma tárolása műanyag zacskóban

A legegyszerűbben műanyag zacskóban tárolható. Az almát (1-2 kg) külön zacskókba helyezzük. A felbontott zacskókat 1 rétegben helyezze árnyékba. 2 nap múlva, amikor az alma izzad és kiszárad, zárd le a zacskókat, először préselj ki belőlük minél több levegőt. A kész zacskókat úgy rendezzük el, hogy ne érjenek egymáshoz.

Miért áll el tovább az alma műanyag zacskóban? A gyümölcslégzés hatására 20-30 nap elteltével speciális gáznemű környezet alakul ki a zacskókban, amely megvédi azokat a romlástól. Ha lehetősége van az alagsorban zacskóban tárolni az almát, az eltarthatósági idő még hosszabb lesz.

Alma előkészítése hosszú távú tárolásra műanyag zacskóban

Érdekes módon ez a tárolási mód nem alkalmas Antonovkára, amely sokkal gyorsabban romlik a zsákokban.

Az alma tárolása a hűtőszekrényben

Itt minden egyszerűnek tűnik, kivéve magában a hűtőszekrényben lévő nagyon korlátozott helyet, de továbbra is néhány pontra összpontosítunk:

Az almatermésnek csak nagyon kis része tárolható a hűtőszekrényben.

Alma tárolása az erkélyen termikus dobozokban, termikus dobozokban vagy termikus szekrényekben

Még ha az erkély üvegezett is, soha nem biztos, hogy a hőmérséklet mindig nulla felett marad, a termikus doboz megvédi a termést a nem kívánt fagyoktól. Ez az opció talán a legoptimálisabb az alma tárolására. A legegyszerűbb lehetőség a termotáska, a legbonyolultabb és legdrágább a kész elektromos fűtőszekrény.

Ha nincs sok a termés, akkor az alma tárolható egy rendes termotáskaezt a típust általában fagyasztott élelmiszerek szállítására használják. De nem szabad oda halmozni, a gyümölcsöket rétegekre kell osztani, kartonokba kell helyezni, vagy speciális anyagot kell használni az öntéshez.

Ha sok a termés, lehet vásárolni kész fűtőszekrénytulajdonképpen ez egy fedeles fémdoboz, amibe fűtőtest és termosztát van beépítve. Ennek köszönhetően optimális mikroklíma alakul ki bent, pl. Ez egy elektromos zöldséghűtő.

Rugalmas konténer – ez egy köztes lehetőség, ez egy szövettáska több rétegű szigeteléssel, amelyek között van egy fűtőelem, ami szükség esetén növeli a belső hőmérsékletet.

Az alma pincében vagy pincében való tárolásának jellemzői

Ha van pincéje, jobb, ha az almát fa vagy műanyag dobozokban tárolja.

3 kérdés az alma alagsori dobozokban való tárolásának jellemzőiről

1. Milyen dobozokat a legjobb használni az alma tárolására?

20-25 kg-os fadobozok kis hézagokkal (max. 5 mm) a táblák között. Az ilyen kis hézagokkal rendelkező dobozokban az alma saját mikroklímát kap, ami hozzájárul a hosszabb tároláshoz. Az almák lerakása előtt a dobozokat 1,5-2 órán át a napon kell tartani.

2. Hogyan kell helyesen elhelyezni az almát a dobozokba?

2 rétegben, szár lefelé.

3. Mi a legjobb töltőanyag az almás dobozokhoz?

⦁ Száraz sphagnum moha ⦁ Szitált tőzegforgács – mind az első, mind a második lehetőség a legalkalmasabb, ezek természetes antiszeptikumok, a gyümölcsök bennük tárolódnak a legjobban! ⦁ Lombhullató fák forgácsa. A tűlevelű faforgács nem alkalmas az alma magába szívhatja a gyanta szagát. ⦁ Tölgy- vagy juharlevél. A leveleknek egészségesnek kell lenniük – foltok és lepedék nélkül. ⦁ A páfrány páfrány levelei – a gyümölcsöket a rothadástól védő anyagok elpárolognak belőlük. ⦁ Citromfű ⦁ Hajdinahéj

A dobozokban lévő almarétegeket el kell választani egymástól. DE ne használjon szalmát – idővel a benne lévő gyümölcsök kellemetlen szagot kezdenek érezni.

Az alma dobozokban való tárolásának egyéb módjai

„Cukorkapapírokban” – vazelinnel ellátott szalvétákban. Ezzel a módszerrel minden almát vazelinnel átitatott szalvétába csomagolunk (100 g 500 szalvétához elegendő). Ezt követően a gyümölcsöket dobozokba rakják és a pincébe teszik.

Vermikulitban ecettel. Az alma tárolásának szokatlan modern módja a vermikulit ecettel. Hígítsa fel a 6%-os ecetsavat vízzel 3-4-szer, és kezelje vermikulitoldattal. Az almát dobozokba tesszük és beáztatott szemcsékkel megszórjuk. 100 kg gyümölcshöz mindössze 2-3 kg vermikulitra lesz szüksége. A tárolás során az ecetsav fokozatosan kerül a környezetbe, és elnyomja a káros mikroflórát.

Az alma tárolásának jellemzői a kertben egy fán

Ez a terménytárolás észt módja. A helyi lakosok minden évben kis mennyiségű almát hagynak a fákon, pl. Csak nem takarítják be teljesen a termést. Ilyen módon azonban nem lehet nagyszámú almát tartósítani, a gyümölcsöket csak az első fagyokig lehet fogyasztani. Ráadásul a hátrahagyott alma vonzza a madarakat. Díszítik a kertet, és amikor leesnek, trágyázzák a talajt.

Tehát ez a módszer akkor jó, ha éppen hatalmas almatermésed van, és nem tudod, mit tehetnél még vele.

Alma tárolása a kertben egy fán, vagy „amikor nincs hova tenni a termést, vagy nincs idő foglalkozni vele”.

Van értelme olcsó őszi almát vásárolni a piacon, és saját kezűleg tárolni?

NEM, mert a modern ipari kertészet nem csak almaültetvény, hanem egy egész hatalmas komplexum, amelyhez gyümölcstároló is tartozik. Professzionális gyümölcstárolókban az alma akár egy évig vagy még tovább is eltartható anélkül, hogy elveszítené a piacképes minőségét, anélkül…

Exit mobile version