Hogyan készítsünk otthon finom paradicsompürét

Hogyan készítsünk otthon finom paradicsompürét

Össze tudod hasonlítani a bolti paradicsompürét azzal, amit otthon, saját kezűleg, érett és natúr paradicsomból készítünk? Ez a paradicsom ízének kvintesszenciája, más néven umami». Itt különösen fényes, mert a paradicsompüré folyadéka maximálisan elpárolog, a szárazanyagok koncentrációja 25-40%, míg a paradicsompürében csak 1220%. Tehát megosztjuk a titkait, hogyan készítsünk paradicsompürét otthon a télre.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A tökéletes paradicsompüré titkai Hogyan válasszunk paradicsomot és fűszereket a tésztáhozEgyszerű recept paradicsompüréhez Paradicsompüré főzés sütőben Recept a fűszeres paradicsompüréhez Még három alternatíva a klasszikus paradicsompüréhez télen Lecho paradicsompürével télreOlasz paradicsomszósz télre Házi ketchup téli

Az ipari paradicsompürét egész évben készítik, de a legfinomabb természetesen a paradicsomszüret idején készül. Ezért a paradicsompüré csomagolásán ne csak a lejárati dátumot nézze meg, hanem a gyártás hónapját is. Ha a csomagolás átlátszó, válasszon élénkvörös pasztát – ez a legmagasabb fokozat. Első osztályú paszta – barna árnyalattal.

Ha elolvassa a paradicsompüré címkéjét a boltban, sok érdekességet fog felfedezni. A receptben megadott két összetevő – paradicsom és só – mellett színezék, sűrítő keményítő és tartósítószer is előfordulhat. Ha otthon főz, csak Ön a felelős az összetételért és a minőségért. Nézzük meg a paradicsompüré elkészítésének minden árnyalatát – ez akár a sütőben is megtehető.

A tökéletes paradicsompüré titkai

A házi paradicsompüré ízletes és jövedelmező lesz, ha szezonban készíti el. Érdemes ezt augusztusban vagy szeptemberben megtenni, amikor a piacok tele vannak szezonális zöldségekkel, és az árak alacsonyabbak, mint egy év alatt. Szánjon időt a legjobb paradicsom kiválasztására – kulináris sikere közvetlenül ettől függ. Vásárlás előtt szagolja meg a paradicsomot: kifejezett és jellegzetes érettségi aromájúnak kell lennie. Jobb olyan fajtákat választani, amelyekben sok pép van.

Készülj fel az időtöltésre. És azt is, hogy a paradicsom nagyon le fog forrni. Ez egy normális folyamat, amely garantálja a koncentrált ízt és az élénk színt.

A paradicsompüré nagyszerű lesz, ha:

  1. Vásároljon kiváló minőségű szezonális paradicsomot – húsos, nem túl lédús. A paradicsomnak egésznek kell lennie, sérülés vagy romlás jelei nélkül.
  2. Szánjon rá időt: a paradicsomot legalább 2 órán keresztül kell főznie, plusz az elkészítési idő.
  3. Válasszon harmonikusan kombinált fűszereket, vagy korlátozza magát a sóra.
  4. Ne adjunk hozzá semmit, hagyjuk, hogy a paradicsom teljesen kifejlessze ízét.

Hogyan válasszunk paradicsomot és fűszereket tésztához

Először is válasszuk ki a paradicsomot. A húsosak, amelyekben sok a pép és kevés a lé, ahogy a közgazdászok mondanák, jövedelmezőbbek lesznek. A legegyszerűbb és legolcsóbb paradicsom a „Slivka” fajta. Az „Alsu”, „Bull’s Heart”, „Nastenka” fajtákért többet kell fizetni, de húsosságuk mellett édes, gazdag paradicsom ízük is megkülönböztethető – különösen ízletes paradicsompürét készítenek. 1 tk. elég ahhoz, hogy egy étel vagy szósz különleges paradicsomízt adjon.

Az egyszerű paradicsompüréhez a só elég fűszer. A pikánsabb íz érdekében tehetünk bele frissen őrölt fekete borsot, fokhagymát, hagymát, chili paprikát, fűszernövényeket. Az eredmény nem klasszikus házi paradicsompüré lesz, hanem szósz, ami azonban valószínűleg télen is jól fog jönni.

Egyszerű paradicsompüré recept

A leghétköznapibb, de ideális paradicsompüré csak paradicsomot és sót tartalmaz. Nem is kell más: ha mindent jól csinálsz, kiváló alapot kapsz, amiből aztán levet vagy illatos szószt készíthetsz a spagettihez.

Bármilyen fajta paradicsom alkalmas házi paradicsompüré készítésére, de a húsosaknál kevesebb időre van szükség a folyadék elpárologtatásához.
Bármilyen fajta paradicsom alkalmas házi paradicsompüré készítésére, de a húsosaknál kevesebb időre van szükség a folyadék elpárologtatásához.

10 adag

3 óra

Az előkészítéshez szüksége van:

  • paradicsom – 4 kg
  • só – 80-100 g, ízlés szerint
  1. Mossa meg a paradicsomot, szárítsa meg és vágja 4 felé8 rész a gyümölcs méretétől függően. Vágja ki a szárat.
  2. Helyezze a paradicsomot egy megfelelő méretű, vastag aljú serpenyőbe, és tegye közepes lángon. Felforraljuk, időnként megkeverve, hogy ne égjen le. Csökkentse a hőt alacsonyra, fedje le és párolja körülbelül 40 percig. Amíg a héj teljesen elválik a péptől, és maga a pép pelyhekké válik.
  3. Most 3 lehetőséged van. A pépet a héjával együtt turmixgéppel ledarálhatja, majd a paradicsompürét visszateheti a serpenyőbe további főzéshez. Fakanállal vagy spatulával átdörzsölheti a héjáról a pépet egy szitán, majd folytathatja a főzést. Vagy törölje le a pépet a héjáról egy speciális, bogyók és zöldségek pürésítésére szolgáló géppel. Ez nagyon kényelmes nagy mennyiségek esetén.
  4. Miután a három lehetőség valamelyikét használta, tegye vissza a pürét a serpenyőbe, és adja hozzá a sómennyiség felét. A többit 10-15 perccel a készenlét előtt ízlés szerint adjuk hozzá – csak ügyeljünk arra, hogy ne sózzuk túl.
  5. Körülbelül 2 órán át főzzük alacsony lángon, fedő nélkül, folyamatosan kevergetve. Látni fogja, hogy a folyadék fokozatosan elpárolog, és a paszta sűrűbbé válik. Ez a klasszikus paradicsompüré. A főzési idő a paradicsom mennyiségétől függ: minél nagyobb a kezdeti termék, annál hosszabb lesz a főzés.

AMEGYÉB

A folyamat optimalizálása érdekében egyszerűbb a paradicsomot először kettévágni, hogy a szár az egyik felében maradjon, majd egy lépésben kivágni. Sokkal gyorsabb így.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy vágáskor azonnal távolítsák el a folyadékot a paradicsomszeletekről. De ezt nem teszem, mert a magok közelében lévő kocsonyás folyadék tartalmazza a legnagyobb ízkoncentrációt. Hagyja tovább főni a péppel együtt: finomabb lesz a tészta.

Paradicsompüré főzés a sütőben

Ennek a módszernek a használatához a paradicsompürét sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 100°C-ra előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 3 órára, közben kinyitjuk és időnként megkeverjük. Létezik egy, a sütőben való főzéshez hasonló módszer – párolgás a napon. A paradicsomos masszát szintén tepsire tesszük, és a napon hagyjuk. Ez a módszer több napot vesz igénybe. De spórolsz az áramon.

Az otthoni paradicsompüré elkészítésének első lépése a paradicsom turmixgépben való pürésítése.
Az otthoni paradicsompüré elkészítésének első lépése a paradicsom turmixgépben való pürésítése.

Célszerű a házi paradicsompürét sterilizált üvegekbe helyezve a jövőbeni felhasználásra elkészíteni. Szorosan le kell zárni és pasztőrözni kell. Az edény felbontása után legfeljebb egy hétig tárolja a hűtőszekrényben, a felületét olajjal befedve.

Nagyon kényelmes módja a paradicsompüré lefagyasztása egy jégkocka tálcában. És szükség szerint vegye ki a szükséges számú kockát.

A házi paradicsompüré kiváló alapja szószoknak, leveseknek és mártásoknak.
A házi paradicsompüré kiváló alapja szószoknak, leveseknek és mártásoknak.

Mondanunk sem kell, hogy a házi paradicsompüré számos étel elkészítésének fontos alapanyaga, és kiváló alapja a hideg és forró mártásoknak. Klasszikus példa erre a pácolt hal, ami különösen jó házi paradicsompürével. A ketchup, a forró barbecue szósz különféle ízekben és a pizzaszósz gyors, hideg szószok. Szovjet „mártás”, besamel alapú „Aurora” szósz, bolognai tésztához – sok szósz meleg ételekhez nem jöhetett volna létre paradicsompüré nélkül.

Fűszeres paradicsompüré recept

A paradicsompüré fűszeres alternatívájaként télen kínálunk egy receptet a satsebelihez – egy grúz szószhoz, amely fűszeres paradicsomon alapul. Ideális a keleti konyha igazi illatának érezéséhez a főzés hevében.

Klasszikus satsebeli
Klasszikus satsebeli ()

10 adag

1 óra

Az előkészítéshez szüksége van:

  • paradicsom – 500 g
  • fokhagyma – 34 szelet
  • koriander – 4 ág
  • petrezselyem – 34 ág
  • kapor – 3 ág
  • kaliforniai paprika – 1 db.
  • paprika – 1 db. vagy ízlés szerint
  • khmeli-suneli
  • cukor
  1. A paradicsomot megmossuk, kockákra vágjuk és egy serpenyőbe tesszük. Időnként megkeverve sűrűre főzzük. Vigyázzon, nehogy megégjen.
  2. Szitán dörzsöljük át. A szitának finom hálósnak kell lennie, hogy a magvak ne kerüljenek a szószba. Jobb, ha fakanalat veszünk: a lekerekített felület hatékonyabb a szitán való átdörzsöléshez.
  3. A pürésített tésztát visszatesszük a serpenyőbe. A piros kaliforniai paprikát, a csípős paprikát, a petrezselymet és a kaprot turmixgépben pürésítjük, és a paradicsomos keverékhez adjuk. 4-ig forraljuk5 perc.
  4. A fokhagymát nyomjuk át, és adjunk hozzá fokhagymát, khmeli-sunelit a szószhoz, és ízlés szerint sózzuk. Kívánság szerint egy csipet cukrot adhatunk hozzá. Készítsen még 3-at4 perc. Tálalás előtt hűtsük le.

AMEGYÉB

A mártás télre történő elkészítéséhez át kell helyezni előre sterilizált üvegekbe. Aztán pasztörizálni.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A satsebeli elkészítéséhez ideális edény az üst. Vastag alja van.

3 további alternatíva a klasszikus paradicsompürére télre

Lecho paradicsompürével télre

Ha már készen áll a házi paradicsompüré, fontolja meg a munka nagy részét. A lecho elkészítésének fennmaradó szakaszai nem sok időt vesznek igénybe. Még a legelfoglaltabb háziasszonyok is értékelni fogják.

Lecho paradicsompürével télre
Lecho paradicsompürével télre ()

10 adag

2 óra

Az előkészítéshez szüksége van:

  • édes paprika – 3 kg
  • paradicsompüré – 500 g
  • növényi olaj – 100 ml
  • cukor – 80 g
  • ecet 9% – 40 ml
  1. A lecsóhoz való borsot megmossuk, leszárítjuk, félbevágjuk, a magházat és szinte az összes magot eltávolítjuk. A paprika belsejét nem kell kiöblíteni: néhány megmaradt mag kellemes pikantériát kölcsönöz az ételnek. A feleket hosszában nagy szirmokra vágjuk.
  2. Helyezze a paradicsompürét egy tálba, adjon hozzá növényi olajat, cukrot és sót. Keverjük össze. Helyezze a paprikát egy nagy serpenyőbe, és öntse rá a kapott paradicsomos keveréket.
  3. Erős tűzre tesszük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Csökkentse a hőt alacsonyra, és kevergetve párolja 15 percig. Öntsük hozzá az ecetet, keverjük össze és főzzük további 5 percig. Hűtés nélkül öntsük sterilizált üvegekbe, és zárjuk le. A Lecho néhány nap múlva fogyasztható.

AMEGYÉB

A lecho fűszeresebbé és melegítőbbé tehető: adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát vagy egy kis hüvely chili paprikát.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Uzsonnára válassz édes paprikát hosszúkás forma, nem túl vékony falakkal.

Olasz paradicsomszósz télre

Kiváló előkészület a házi készítésű pizza élvezetéhez egész télen. Sokkal jobb, mint a ketchupot vagy a hosszú és nehezen olvasható összetevőket tartalmazó kész szószokat használni.

Olasz paradicsomszósz télre
Olasz paradicsomszósz télre ()

20 adag

8 óra 30 perc

Az előkészítéshez szüksége van:

  • paradicsom – 4 kg
  • zöld bazsalikom – 100 g
  • fokhagyma – 6 szegfűszeg
  • piros csípős paprika hüvelyben – 3 db.
  • ecet esszencia 70% –1 evőkanál. l.
  • cukor – 200 g
  • só – 4 evőkanál. l.
  • szegfű rügyekben – 15 db.
  • szegfűbors – 10 borsó
  • száraz mustár – 1 tk.
  • őrölt pirospaprika – 1 tk.
  • őrölt fekete bors – 1 tk.
  • őrölt szerecsendió – 0,3 tk.
  1. A téli olasz paradicsomszósz elkészítéséhez a paradicsomot alaposan megmossuk, feldaraboljuk, a szárát pedig eltávolítjuk. Hámozzuk meg a fokhagymát.
  2. A paradicsomot és a fokhagymát húsdarálón őröljük, vagy konyhai robotgéppel pürésítjük. A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban törjük össze. A bazsalikomleveleket durvára vágjuk.
  3. Hozzáadjuk az összes szósz hozzávalót, kivéve az ecetet…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024