A 10 legjobb csirke pác

A 10 legjobb csirke pác

Hazánk annyira szereti a csirkét, hogy valóban nemzeti terméknek számít. Ez egyáltalán nem meglepő, mert elérhető, meglehetősen megfizethető és alkalmas felnőttek és gyermekek számára egyaránt. Ennek a madárnak van még egy hatalmas pluszja, vagy inkább kettő – a csirke meglehetősen semleges ízű és nagyon gyorsan fő. Éppen ezért mindenféle pác segítségével sokféle ízt adhat – a klasszikustól az egzotikusig.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan válasszunk minőségi csirkétUniverzális pác mártások Univerzális fűszerek páchozHogy ne száradjon ki csirkeA leggyorsabb pác csirkéhez Csirke pác a grillen Pác csirkéhez édes chili szósszal Pác csirkehús kebab pác csirkehús pác a la chimichurri Csirke pác mézes Szója pác csirkehús pác mustárral Pác csirkéhez majonézzel Ízletes pác csirkéhez serpenyőben

Hogyan válasszunk minőségi csirkét

A pác fényes ízt és aromát adhat a húsnak, valamint enyhén lágyítja a fehérjerostokat, így lágyabbá válik. Egy régi vagy romlott ételből azonban még a legmenőbb páctól sem lesz finom étel. Ezért az eredeti termék frissessége és minősége a legfontosabb (de nem az egyetlen!) feltétele a sikeres grillpikniknek vagy a családdal eltöltött vasárnapi ebédnek.

A csirke kiválasztásakor előnyben részesítse a hűtött, nem pedig a fagyasztott terméket, és ügyeljen a madár színére is. A friss hasított test enyhén rózsaszín árnyalatú és rugalmas húsú, amely nyomásra gyorsan visszanyeri formáját. A bőr legyen sérülés, nyálka és zúzódás mentes, az erek pedig fehérek vagy rózsaszínűek.

Univerzális pác szószok

A szójaszósz az egyik legnépszerűbb csirke pác.
A szójaszósz az egyik legnépszerűbb csirke pác (Shutterstock/FOTODOM)

Egyszerűen számtalan pác létezik baromfihoz! Biztosítjuk Önt, hogy elkészítheti a tökéleteset – akár szárnyra, akár egész testre -, ha van otthon egy kis készlete univerzális szószokból és fűszerekből.

A szójaszósz ma már szinte minden konyhában megtalálható. Só helyett használják, salátákhoz, első és második fogásokhoz adják, és nem feltétlenül ázsiaiakhoz. Az ezen alapuló csirke pác az egyik legsikeresebbnek tekinthető. Egyrészt az enzimek lágyítják a húsrostokat, másrészt az umami nagymértékben javítja a csirke ízét, így sokkal fényesebbé és gazdagabbá válik. Ezenkívül hozzáadhat fokhagymát, aromás fűszernövényeket, mézet, majonézt vagy mustárt.

Egy másik keleti vendég, aki határozottan barátkozik a csirkével, a halszósz. A névvel ellentétben nem halból, hanem kagylóból készítik, amit sóval megszórva nagy hordókban erjedni hagyják. Úgy tartják, hogy nagyon élénk ízű, enyhe diós jegyekkel, ezért nagyon keveset tesznek belőle a baromfi páchoz. Szó szerint 12 evőkanál. l. elég ahhoz, hogy az étel igazi éttermi ízt adjon.

Worcestershire vagy Worcestershire szósz (brit erjesztett) talán az egyik leghíresebb az egész világon. Melaszból, malátaecetből, fokhagymából, hagymából, sóból, szardellaból, citromból, szegfűszegből és egyéb fűszerekből készítik. Az erre épülő pác lágyítja a baromfihúst, édes-savanyú ízt és kellemes, nem túl élénk aromát ad. Ezenkívül adhat hozzá sötét sört vagy almabort, száraz fűszernövényeket, néhány csepp Tabascót vagy Srirachát.

A barbecue szintén az egyik leghíresebb, amelyet hús, hal és baromfi pácolásához adnak hozzá. Tartalmaz ecetet, paradicsompürét, hagymaport, mustárt, melaszt, fekete borsot stb. A savnak köszönhetően tökéletesen puhítja a fehérjerostokat, a cukor segíti a karamellizálódási folyamatot, az ezt követő étvágygerjesztő aranybarna kéreg kialakulásával, a fűszerek pedig egyedi ízt adnak. Csak dörzsölje az elkészített grillsütőt a hasított testre vagy a combokra, hagyja 2 percig3 óra, majd grillezzük vagy süssük a sütőben.

Egy másik univerzális csirke szósz a teriyaki. Senki máshoz hasonlóan ő is tudja, hogyan kell a sült húsnak ropogós, fényes héjat adni, amely egyszerűen ellenállhatatlan. Itt is minden rendkívül egyszerű – adjunk hozzá egy kis citromlevet, héjat és néhány evőkanál finomított növényi olajat. És minden készen áll a lábak, szárnyak vagy belsőségek későbbi előkészítésére.

Univerzális fűszerek pácokhoz

És nagyszerű, ha kész fűszerkeverékek vannak a konyhában, mint például a garam masala, a száraz adjika, a Svan-só stb. Segítségükkel pedig pillanatok alatt elkészítheti a pácot egy folyékony összetevő – kefir, paradicsomlé, természetes ecet, almabor vagy bor, valamint egy kis növényi olaj hozzáadásával.

A garam masala (a garam jelentése „testmelegítő”, a masala pedig „fűszerek”) Indiában és dél-ázsiai országokban őshonos keverék. Általában őrölt borsot, koriandert, csillagánizst, szerecsendiót, kardamomot, szegfűszeget, köményt és balabárlevelet tartalmaz. Néha chilipaprikát, fokhagymát és gyömbért is adnak hozzá. A Garam masala enyhe fűszerességet és keleties aromát kölcsönöz a madárnak. Ráadásul az íze annyira intenzív és önellátó, hogy nem igényel más fűszerezést.

A Svan-só a hagyományos grúz konyhához tartozik, és nem csak baromfihoz, hanem sertés-, marha-, hal- és zöldségételekhez is alkalmas. Úgy gondolják, hogy ennek a fűszerezésnek legalább 7 összetevőt kell tartalmaznia, például utskho-suneli, kapor, fokhagyma, koriander, kömény, csípős paprika és imeretiai sáfrány. Add hozzá a grill elkészítésekor, és igazi kaukázusi akcentust kapsz.

Egy másik univerzális fűszerezésnek tekinthető a csirkesó, amely fokhagyma- és hagymaport, őrölt paprikát, száraz csirkehúslevest, zellersót és egy kis curryt tartalmaz. Ezt a keveréket Peter Brickworth, egy dél-ausztráliai kis kávézó tulajdonosa találta fel a múlt század 70-es éveiben. A csirkesó remekül illik sült és sült szárnyasokhoz, valamint grillezett zöldségekhez, sült krumplihoz és tenger gyümölcseihez.

A Canjun keverék gyógynövényekből, hagymából, fokhagymából és többféle paprikából áll. Először Louisiana államban jelent meg, ahová a 18. században sok bevándorló költözött Kanadából. A fűszer jól illik a szárnyasokhoz, csípős és fűszeres aromát kölcsönöz neki.

Hogyan kerüljük el a csirke kiszáradását

Amikor csirkét süt a sütőben, használjon hőmérőt
Amikor csirkét süt a sütőben, használjon szondás hőmérőt (Shutterstock/FOTODOM)

És ne feledje, a csirke gyorsan megsül, ezért a kiszáradás elkerülése érdekében használjon hőmérőt. Ha a belső hőmérséklet eléri a 74°C-ot, az edény levehető a tűzről. Az elkészültség ellenőrzésének másik módja, hogy éles késsel a comb legvastagabb részét szúrjuk meg. Ha tiszta lé folyik ki a vágásból, akkor kész.

A leggyorsabb pác csirkéhez

Próbálja meg főzni a csirkét gránátalmalé alapú gyors pácban – gyümölcssavakat tartalmaz a hús lágyítására, valamint cukrot, hogy csodálatos aranybarna kérget kapjon. A fokhagyma és az őrölt paprika enyhe pikantériát ad a csirkének, ha pedig fűszeresebben szereti, akkor csípős chili paprika pehelyt is tegyünk bele.

A leggyorsabb pác csirkéhez
A leggyorsabb pác csirkéhez (Gastronom Publishing House LLC)

Főzés 10 perc

Hosszabbítás 3060 perc

6 adag

A 12 csirkecomb páchoz szüksége lesz:

  • gránátalmalé – 200 ml
  • fokhagyma – 3-4 gerezd
  • őrölt paprika – 1 tk.
  • olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • chili paprika pehely – opcionális

Beküldéshez:

  • gránátalma magok
  • mikrozöldek

1. A fokhagymát finom reszelőn lereszeljük, vagy nyomjuk át. Egy nagy tálban keverje össze a gránátalma levét, fokhagymát, sót, frissen őrölt fekete borsot, paprikát és 2-3 evőkanál. l. olívaolaj. Keverjük össze alaposan. Ízlés szerint adjunk hozzá csípős chili paprikát.

2. A combokat egy tálba tesszük úgy, hogy a húst minden oldalról belepje a pác. Fedjük le a tál tetejét fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig60 perc.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Milyen mikrozöldeket használjak a tálaláshoz? Bármelyik aktív íze megteszi: retek, rukkola stb.

AMEGYÉB

A combokat szabad tűzön vagy sütőben is megsüthetjük.

Pác csirkéhez a grillen

A grillcsirke nem lesz unalmas, ha megfelelő pácot választunk hozzá. Mindenképpen nézze meg receptünket, mert a mediterrán pácban elkészített kebab biztosan tetszeni fog gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Pác csirkéhez a grillen
Pác grillcsirkéhez ()

Főzés 10 perc

További idő 1 óra

10 adag

1,5 kg csirke páchoz szüksége lesz:

  • citromlé – 200 ml
  • olívaolaj – 100 ml
  • citrom (héja) – 1 db.
  • fokhagyma – 6 gerezd
  • erős pirospaprika – 1 db.
  • kakukkfű – 3 ág
  • rozmaring – 3 ág
  • tengeri só

1. A páchoz való fokhagymát egy nagy kés lapos oldalával törjük össze. Távolítsa el a magokat a csípős paprikahüvelyből, és aprítsa fel a pépet. A zöldeket alaposan szárítsa meg, majd tépje le a leveleket az ágakról.

2. Keverje össze a fokhagymát, a csípős borsot és a citromhéjat egy tálban. Megszórjuk egy kis sóval. 100 ml olívaolajat a citromlével villával habosra keverünk, hozzáadjuk a tálba, és összekeverjük. A pác kész.

3. Az elkészített csirkedarabokat egy tálba tesszük a páclével, a tál tetejét letakarjuk fóliával és 1 órára hűtőbe tesszük.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Jobb, ha csirkedarabokat egy nyársra fűzünk, amely egyszerre és egyenletesen sül. Ehhez vágja a hasított testet közepes méretű darabokra, és hagyja egészben a belsőséget.

AMEGYÉB

A csirke shish kebabot otthon is főzheti – grillserpenyőben süsse meg. Vagy 190-200 °C-os sütőben sütjük, sütőpapírral bélelt tepsire téve. A folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe (ez alatt az idő alatt egyszer fordítsa meg a kebabot).

Csirke pác édes chili szósszal

A Sweet Chili szósz alapú csirke pác igazi lelet az édes-savanyú ízek szerelmeseinek. És ez a szósz mindig segít a „vendégek a küszöbön” helyzetében – vágja fel a csirkedarabokat, tegye szó szerint fél órára a pácba, és főzze!

Csirke pác édes chili szósszal
Csirke pác édes chili szósszal (My Magnit)

Főzés 10 perc

Hosszabbítás 3060 perc

4 adag

1 csirke páchoz szüksége lesz:

  • citrom (lé és héj) – 1 db.
  • édes chili szósz – 3-4 evőkanál. l.
  • olívaolaj – 2 evőkanál. l.
  • fokhagyma – 4 gerezd
  • frissen őrölt fekete bors

1. Egy mély tálban keverje össze az édes chilit, a préselt fokhagymát, az olívaolajat, a citromlevet és a héját. Sózzuk, borsozzuk egy kicsit.

2. Az elkészített csirkét egy tálba tesszük, és kívül-belül alaposan bekenjük páclével. Fedjük le a tál tetejét fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig60 perc.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A csirkemellet a teljes főzési idő alatt megfordítás nélkül is sütheti, de ezzel a módszerrel nagy valószínűséggel túlságosan száraz lesz a mell, ezért szánjon időt a csirkemellel oldalával lefelé, majd 20 perccel a főzés előtt. fordítsa a mell oldalát felfelé, hogy ezen az oldalon is szép ropogós kéreg legyen.

AMEGYÉB

A csirke mellett használhatunk alma-, narancs- és szárított gyümölcsszeleteket is.

Pác csirke kebabhoz

Ha egyszer bepácolod a csirkefilét narancslében héjjal, olívaolajjal és fűszernövényekkel, megtörténik az igazi…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024