Site icon Népszámlálás 2024

9 mítosz és tény a tojásról: előnyök, károk, tárolás és előkészítés

9 mítosz és tény a tojásról: előnyök, károk, tárolás és előkészítés

A tojás nagyon népszerű termék, amit érdemes megköszönni a reggel megspórolt időt (elvégre egy omlettet reggelire elkészíteni nem időigényes tevékenység). Azonban még mindig sok mítosz és tévhit kering a tojás körül. Nézzük a leggyakoribbakat.

A lehető legfrissebb tojás a legjobb választás.

Természetesen minden elfogyasztott terméket nem szabad elrontani. De nehéz tökéletesen friss tojást találni a boltban: időbe telik, mire a farmokról a szupermarketek polcaira kerül. Ezenkívül egyes ételekhez jobban megfelel az egy-két hetes friss tojás. Mert főzés után jobban megtisztulnak, mint a frissek.

A tojás frissességét meglehetősen egyszerűen ellenőrizzük: egy víztartályba kell tenni. Ha az alján marad, a tojás nagyon friss, még nem keletkezett benne üreg a fehérje és a héj között. Valószínűleg ezt nehéz lesz tisztítani. Ha a tojás tompa oldalával felfelé emelkedik alulról, egy-két hetes, és biztonságosan fogyasztható. Nem ajánlott a felszínre úszott tojást enni.

A frissességet kategóriánként is meghatározhatja. A 7 napnál nem régebbi tojásokat „étkezési” címkével látják el;

A fehér tojás egészségesebb, mint a barna

Sem az ár, sem az internetről származó érvek ne vezessenek félre. A tojás színe semmilyen módon nem befolyásolja minőségüket és tápértéküket. Sőt, még a termék mérete sem felelős ezért. Minden csirke tojás megközelítőleg azonos a hasznos tápanyagok arányát tekintve. A falusi tojások egy kicsit gazdagabbak lehetnek vitaminokban – olyan csirkéktől, amelyek bizonyos módon ettek. Az igazolatlan gazdálkodótól származó áruk azonban veszélyesebbek is lehetnek a szalmonellával és más baktériumokkal való szennyeződés szempontjából. A tojások színe a madár fajtájától függ.


A fehér tojás ugyanolyan jó, mint a barna tojás, még akkor is, ha egy kicsit olcsóbb.

A buggyantott tojás főzéséhez feltétlenül szükség van ecetre.

Valójában ez inkább ízlés és ügyesség kérdése. A vízben lévő ecet valóban leegyszerűsíti a fehérjealvadási folyamatot, és pontosabbá teszi az orvvadászatot. De ha tudja, hogyan készítse el ezt az ételt ügyeskedéssel, akkor kihagyhatja ezt a lépést. Ráadásul az ecet megváltoztatja a héj nélkül főtt tojás állagát: a fogakon recseg, kicsit gumisabb lesz.

A tojást csak hűtőszekrényben tárolják

Szinte minden modern hűtőszekrényben van egy speciális rekesz a tojások számára. És megszoktuk, hogy ott tároljuk, anélkül, hogy gondolnánk, hogy nem ez az egyetlen alkalmas hely. Valójában az étkezési csirke tojás szobahőmérsékleten tárolható (de kevesebb, mint a hűtőszekrényben). Az optimális feltételek a legfeljebb 25 fokos hőmérséklet és az átlag feletti páratartalom. Ezek betartása esetén az étkezési tojás 25 napig tárolható (a csomagoláson feltüntetett módon).

A hűtőszekrényben való tárolás meghosszabbítja a tojás élettartamát, de nem szabad elfelejteni, hogy az ajtó nem a legjobb hely a termék számára. A tojások félnek a hőmérséklet-változásoktól, a hűtőszekrény ajtaja folyamatosan nyílik és záródik. Ezért jobb, ha a hátsó falra helyezi őket. Érdemes megjegyezni, hogy a hideg leállítja a szalmonellák, a baktériumok elszaporodását, amelyek miatt félünk a nyers tojás fogyasztásától. De nem öli meg. De a hőmérsékleti kezelés garantáltan biztonságossá teszi a terméket.

A tojás könnyen felszívja a szagokat is, amit szintén érdemes figyelembe venni. Bőven van belőlük a hűtőben. Ezenkívül a hideg tojás nem alkalmas sütésre. Tehát, ha gyorsan el akarja fogyasztani a most vásárolt terméket, nem kell hűtőszekrénybe tennie. Nem romlik el néhány óra vagy nap alatt. De mindenképpen érdemes kimosni, mielőtt eltörné.

A romlott tojásnak határozottan rossz szaga van.

Ez igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy a szalmonellával fertőzött tojás teljesen normális megjelenésű és szagú lehet. Nem szabad pusztán az ösztönre hagyatkoznia: még egy figyelemre méltó termék esetén is jobb óvatosnak lenni. A szalmonellát hőkezeléssel elpusztítják. Ezenkívül néhány ajánlás szerint jobb, ha nem eszik sem piszkos, sem sérült tojást. A baktériumok nemcsak a héj belsejében, hanem annak felületén is élhetnek – és repedéseken keresztül behatolhatnak a fehérjébe. Főzés előtt feltétlenül tisztítsa meg a tojás ürülékét.

A tojás emeli a vér koleszterinszintjét

Ez egy meglehetősen általános hiedelem, amely még mindig magyarázatra szorul. Rendszeresen új kutatások bizonyítják, hogy a tojásban lévő koleszterin nincs negatív hatással az egészségünkre. Tehát nem kell lemondani erről a termékről, és nem kell jelentősen csökkenteni a fogyasztását.

2009-ben a Surrey Egyetem tudósai arra kérték az embereket, hogy ne ragaszkodjanak az elavult heti három tojás normához. De a telített zsírok mennyiségét az étrendben mindenképpen érdemes csökkenteni. Az olyan termékek, mint a kolbász, a sült burgonya, a gyorsétterem, a szalonna növelik a vér koleszterinszintjét, ami szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet.


A tojás nem növeli a koleszterinszintet a vérben, a hozzá rendszeresen felszolgált szalonna viszont igen

A terhes nők nem fogyaszthatnak tojást

A tojás nagyon tápláló élelmiszer és könnyen emészthető fehérjeforrás, valamint A-, E-, D-, K-vitamin, folsav, biotin és kolin, szelén, kalcium, jód és foszfor. Mindezekre a tápanyagokra szükség van terhesség alatt (még nagyobb mennyiségben is). Tehát nem kell kizárni a tojást az étrendből. Az orvosok azonban határozottan visszatartják a várandós nőket a nyers vagy rosszul főtt tojás fogyasztásától. A tükörtojást a szalmonellózis veszélye miatt érdemes rántottára és keménytojásra cserélni. Ez a bakteriális fertőzés különösen veszélyes a terhes nőkre és a kisgyermekekre.

A tojást nem szabad lefagyasztani

Egy nemrégiben megjelent cikkünkben írtunk a táplálkozási szakértők ajánlásairól, hogy ne fagyasszuk le a tojást. Ezt tényleg nem szabad megtenni, ha egy egész, sértetlen termékről beszélünk. A fehérje kitágul a fagyasztóban, ami károsítja a héjat – ez növeli a baktériumok elszaporodásának kockázatát.

De van egy másik, alkalmasabb módja a tojás lefagyasztásának. Ehhez meg kell törni őket egy edénybe, majd a keveréket simára kell verni. Ebben a szakaszban hozzáadhat sót és cukrot is, ha bizonyos ételekhez fagyasztja le a tojást. Ezután fedje le a tartályt ragasztófóliával, és tegye be a fagyasztóba. Miután a tojások megkeményedtek, a kényelem kedvéért Ziploc zacskóba helyezhetők. Lefagyasztva a termék akár hat hónapig is eltartható.

A tojásfagyasztás technológiájáról bővebben a linken olvashat.

A nyers tojás gazdagabb fehérjében

A nyers és a főtt tojás fehérjetartalma azonos. A hőmérséklet azonban befolyásolhatja egy anyag biohasznosulását – azt, hogy mennyit képes felvenni a szervezetünk. A főtt tojásban pedig a fehérje könnyebben emészthető formát ölt. Tehát ne nézze a sportolókat, akik felvert nyers tojásból készült turmixokat fogyasztanak az izomnövekedés érdekében. Sokkal többet hozol ki egy tojásból, ha megfőzöd. És minimálisra csökkenti a szalmonella megfertőződésének kockázatát, bár a modern termelés nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerbiztonságra.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #ételek #előnyök és ártalmak #élelmiszertényekKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version