Tészta sajttal és paradicsommal

Гастрономъ

A recepthez

A tészta sajttal és paradicsommal az olasz konyha klasszikusa. Ezt a finom kiadós ételt a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretik. Ehhez jobb, ha cső alakú tésztát használunk – tollak, szarvak, csigák – a szósz jól beborítja őket. Friss paradicsom helyett használhatunk konzerveket, a bazsalikomot pedig oregánóval vagy kakukkfűvel helyettesítjük. Ha pedig sajthéjjal és zsemlemorzsával sütjük a tésztát, akkor szép ropogós kontrasztot ad a selymes paradicsomszósszal. Kívánság szerint hozzáadhat olajbogyót vagy kolbászt a tésztához. Helyezze őket egy tepsibe a tésztával és a szósszal együtt, keverje meg, majd kövesse a receptet.

Bonyolultság: átlagos Kalória: 2454,48 kcal/adag Adagok: 1 Főzés: 40 perc Használt: 74,55 g/115,34 g/275,05FőzésSütésPörkölt, lankadDélutáni uzsonnaVacsoraFőételSzósz, öntetHOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZPrémium tészta 300 gOlívaolaj 3 evőkanál.Fehér kenyér kéreg nélkül 2 db.Mozzarella sajt 75 gparmezán sajt 50 gParadicsom (paradicsom) 500 gHagyma 1 dbFokhagyma 2 szegfűszegFriss bazsalikom 4 ágKristálycukor 0,5 tkŐrölt fekete bors Olívaolaj 1 evőkanál. Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha nem fakuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

A paradicsomot közepes kockákra vágjuk, a meghámozott hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Vegyük le a héjat a kenyérszeletekről, és kézzel daráljuk különböző méretű morzsára. Melegíts fel egy nagy serpenyőt mérsékelt lángon. Adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk aranybarnára benne a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, majd tányérra tesszük.

Tészta sajttal és paradicsommal ()

2. lépés

Öntsünk 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőbe, adjuk hozzá a hagymát egy csipet sóval, és közepes lángon pirítsuk áttetszővé. Adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük további 2 percig. Hozzáadjuk a paradicsomot, még egy csipet sót, cukrot, és további 3-4 percig pirítjuk.

Tészta sajttal és paradicsommal
Tészta sajttal és paradicsommal ()

3. lépés

A bazsalikomleveleket tekercsre tekerjük és csíkokra vágjuk. Adjunk hozzá bazsalikomot a paradicsomhoz. Lassú tűzön pároljuk a szószt 15 percig. Ha a paradicsom leve gyorsan elpárolog, adjunk hozzá 3-4 evőkanál vizet.

Tészta sajttal és paradicsommal
Tészta sajttal és paradicsommal ()

4. lépés

Forraljunk fel vizet egy nagy lábasban, adjunk hozzá 1 teáskanál sót, és főzzük a tésztát annyi percig, amennyi a csomagoláson olvasható. A tésztát szűrőedényben leszűrjük.

Tészta sajttal és paradicsommal
Tészta sajttal és paradicsommal ()

5. lépés

Adjuk hozzá a tésztát a serpenyőben lévő szószhoz, pároljuk együtt pár percig. A szószt és a tésztát sóval és borssal ízesítjük. A sajtot finom reszelőn lereszeljük, és zsemlemorzsával összekeverjük.

Tészta sajttal és paradicsommal
Tészta sajttal és paradicsommal ()

6. lépés

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal. A tésztát és a szószt a tepsibe tesszük, elsimítjuk, a tetejére zsemlemorzsát és sajtot szórunk. 7-10 percig sütjük, amíg étvágygerjesztő kéreg nem lesz. Azonnal tálaljuk.

Tészta sajttal és paradicsommal
Tészta sajttal és paradicsommal ()

AMEGYÉB

A paradicsomszósz 3-4 napig jól eláll zárt edényben hűtőszekrényben. És a fagyasztóban – 3 hónap. Ez a szósz hozzáadható levesek főzéséhez és különféle ételek párolásához, valamint bruschettához kenhető.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A zsemlemorzsához fűszereket és darált diót adhatunk. Szórhatjuk salátákra, rakott ételekre, adhatjuk a darált húshoz, felhasználhatjuk hús, hal, szelet, zöldség panírozására. Ha pedig száraz serpenyőben megsütjük a morzsát, akkor üvegben a szekrényben egy hétig eláll.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024