Piték káposztával: aszpik és mások

Piték káposztával: aszpik és mások

Hazánkban különösen szeretik és népszerűek a káposztás piték. Ez nem véletlen, mert a fehér káposzta megfizethető, pénztárcabarát, egészséges és ízletes zöldség. Minden üzletben eladják, jól nő a dachákban, és egész télen jól tárolják, egészen a következő szezonig. Ráadásul a káposzta remekül passzol más termékekhez, és meglehetősen könnyen elkészíthető, ami azt jelenti, hogy sokféle tölteléket kínálhatunk vele – az egyszerű zselés pitétől a bonyolult káposztás rétesig.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Gyors pite káposztával Egyszerű pite káposztávalRúdel káposztával és kolbásszalKáposzta pite vadászkolbásszal Böjti pite savanyú káposztával és gombával Charlotte káposztával Kocsonyás pite majonézes káposztával Pite savanyú káposztávalNagy pite párolt káposztával és tojássalKefi káposztával pite

A káposztás pitét szinte bármilyen tésztából elkészíthetjük. Kiválóak a közepesen dús, apróra vágott, omlós, kefirrel vagy más erjesztett tejtermékekkel készült élesztős kenyerek, valamint a fagyasztott felfújt kenyerek. Az egyik legegyszerűbben elkészíthető káposzta zselés pite. Hidd el, még egy gyerek is bírja. Az ilyen sütéshez készült tésztát majonézzel, tejföllel vagy kefirrel készítik, töltelékként párolt vagy friss káposztát használnak.

Egyébként, ha kész vékony pita kenyeret veszel, akkor tészta nélkül is megteheted. Igaz, ebben az esetben kefir vagy tejföl töltelékre lesz szükség.

Töltelékként használhatunk friss káposztát vagy savanyú káposztát. A sűrű téli fajtákat puhára kell párolni, fűszereket adva hozzá a fényesebb íz érdekében. A kömény, a kurkuma, a curry és a rozmaring remekül működik itt.

A házi készítésű befőttek, például a növényi kaviár vagy a natúr paradicsomlé szintén segíthetnek javítani a töltelék ízén. Ha savanyú káposztát használ, először óvatosan ki kell préselnie, megszabadulva a felesleges folyadéktól, majd vajban vagy bármilyen növényi olajban enyhén meg kell sütni. Kívánt esetben hozzáadhat gombát, kolbászt, halat, tojást. A káposzta töltelék (mint bármely más) nem lehet túl nedves, nagyon forró vagy teljesen hideg.

A káposzta néha hosszú párolás után is szívós marad, ez különösen igaz a sűrű téli fajtákra. Egyszerűen csak főzés közben adjunk hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt, majd párologtassuk el a felesleges folyadékot.

A finom káposzta tölteléknek van még egy titka: néhány perccel az elkészülés előtt adjunk hozzá néhány őrölt kekszet. Először is felszívják a felesleges levet és olajat, másodszor pedig nemesebbé teszik a káposzta aromáját.

Egyébként ha nagyon fiatal tavaszi káposzta van, előzetes hőkezelés nélkül is beleteheti a lepénybe. Csak vágja apróra a zöldséget, szórja meg sóval, és hagyja állni néhány percig, amíg meg nem jelenik a leve. Ezután szűrőedényben szűrjük le, és alaposan nyomkodjuk ki. Ez a töltelék akkor válik különösen ízletessé, ha vajat, főtt tojást és friss fűszernövényeket ad hozzá.

Összegyűjtöttünk nektek 11 receptet az érdekes és bizonyítottan finom káposztás pitéhez. Próbáld ki és válassz.

Gyors pite káposztával

A káposztával készült gyors pitét még azok is értékelni fogják, akik ritkán sütnek otthon, mivel ezt a tevékenységet túlságosan idő- és munkaigényesnek tartják. Kész tésztát is vehet, és nincs különösebb nehézség a töltelékkel – pirítsuk meg a hagymát és a káposztát, és hagyjuk kicsit hűlni. A többit a sütő elvégzi.

Gyors pite káposztával
Gyors pite káposztával

Egy 6 adagos pite elkészítéséhez szüksége lesz:

  • fehér káposzta – 800 g
  • fagyasztott leveles tészta – 500 g
  • hagyma (nagy) – 1 db.
  • növényi olaj – 2 evőkanál. l.
  • vaj – 40 g
  • sárgája – 1 db.
  • frissen őrölt fekete bors

1. Helyezze a fagyasztott pite tésztát a munkafelületére. Hagyja teljesen felolvadni szobahőmérsékleten. A töltelékhez való hagymát vékony félkarikára vágjuk. A káposztát felaprítjuk.

2. Egy nagy serpenyőben felmelegítjük a növényi olajat. Hozzáadjuk a hagymát, és keverés közben közepes lángon enyhén megpirítjuk 5 percig. Adjunk hozzá káposztát a hagymához. Só és bors ízlés szerint.

3. A káposztát és a hagymát kevergetve közepes lángon 10 percig pirítjuk. Vegye le a serpenyőt a káposztával és a hagymával a tűzhelyről, és hagyja kissé kihűlni.

4. Készítsünk elő egy 22-24 cm átmérőjű kerek tepsit. Kikenhetjük kevés növényi olajjal, vagy egyszerűen kibélelhetjük jó sütőpapírral.

5. Osszuk ketté a tésztát. Az egyik részt vékony tortává tekerjük. Koncentrálj a forma méretére, és úgy számold ki, hogy a tészta ne csak az alját, hanem az oldalát is fedje.

6. Tegye át a tésztát a formába. Vágja le a felesleget. A tetejére kenjük a káposzta tölteléket. A maradék tésztát a tepsi méretének megfelelően lapos tortává nyújtjuk. Fedjük le a tölteléket és zárjuk le a széleit.

7. Kenje meg a leendő pite tetejét sárgájával, enyhén felvert 1 tk. ivóvíz. 30 percig sütjük 180°C-on. Kivesszük a sütőből és megkenjük vajjal. Fedjük le egy törülközővel, és hagyjuk 10 percig. Ezután tányérra szedjük és tálaljuk.

Hasznos tanácsok

Ne próbálja meggyorsítani a felengedési folyamatot azzal, hogy a tésztát nagyon meleg helyre helyezi. Ez nem lesz a legjobb hatással a pelyhes állagra, és így a kész pite ízére.

Apropó

A káposztával készült gyorspite töltelékébe keménytojást adhatunk (a megadott mennyiségű hozzávalóhoz 2 db kell). Ennek eredményeként az íze finom és lágy lesz, és maguk a pékáruk is kielégítőbbek lesznek.

Egyszerű káposztás pite

Hazánkban a káposztás piték népszerűbbek, mint bármely más sós töltelékkel. Ez a fajta sütés az év bármely szakában remekül megy, de egy különösen egyszerű káposztás pite tökéletes egy téli estére, így igazán hangulatos és illatos lesz.

Egyszerű káposztás pite
Egyszerű káposztás pite

Egy 6 adagos pite elkészítéséhez szüksége lesz:

A töltelékhez:

  • fehér káposzta – 500 g
  • tojás – 3 db.
  • növényi olaj – 2 evőkanál. l.
  • frissen őrölt fekete bors

A teszthez:

  • liszt – 300 g
  • vaj – 120 g
  • 20% zsírtartalmú tejföl – 80 g
  • tojás – 1 db.
  • sárgája – 1 db.
  • cukor – 10 g
  • sütőpor – 5 g
  • só – a kés hegyén

1. A töltelékhez a tojásokat keményre főzzük, kihűtjük és felaprítjuk. A káposztát apróra vágjuk, és kevergetve lassú tűzön enyhén pirítjuk körülbelül 10 percig. Hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk.

2. A tésztához a lisztet és a sütőport egy finom szitán egy nagy tálba szitáljuk. Adjunk hozzá sót és cukrot, keverjük össze. A kihűlt vajat apró kockákra vágjuk, és kézzel bedörzsöljük a lisztes keverékbe.

3. Adjunk hozzá egy tojást, enyhén felvert tejföllel, gyúrjuk a tésztát. Golyóba formázzuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.

4. A kihűlt tésztát két egyenlőtlen részre osztjuk (kb. 3/4 és 1/4). A nagy részét kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tetején.

5. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és csíkokra vágjuk. Csinálj belőlük rácsot. Kenjük meg a pitét 1 evőkanál felvert sárgájával. l. víz. 40-et sütni45 percig 180 °C-on. Kicsit lehűtjük és tálaljuk.

Hasznos tanácsok

Egy egyszerű káposzta pite töltelékébe vajban sült hagyma, valamint apróra vágott fűszeres fűszernövények (petrezselyem, kapor, koriander) kerülnének.

Apropó

Egy egyszerű káposztás pite bármilyen formát adhat: kerek, négyzet, téglalap alakú. Válassza ki a legjobban tetsző lehetőséget, és főzzön örömmel!

Rétes káposztával és kolbásszal

Ez a rétes az Oktoberfest igazi himnusza. A legikonikusabb termékekből – kolbászból és párolt káposztából – készül. Ezeket a péksüteményeket melegen tálald főételként egy pohár jó sör vagy tea mellé.

Rétes káposztával és kolbásszal
Rétes káposztával és kolbásszal

Egy 6 adagos pite elkészítéséhez szüksége lesz:

  • élesztőmentes leveles tészta – 500 g
  • sertés kolbász sütéshez – 500 g
  • savanyú káposzta – 400 g
  • fűszeres sajt – 400 g
  • tejföl 1/2 csésze
  • hagyma (közepes) – 1 db.
  • Dijoni mustár 2 evőkanál. l.
  • petrezselyem – 5 szál
  • kömény 2,5 tk.
  • vaj 1 evőkanál. l.
  • frissen őrölt fekete bors

1. A savanyú káposztát kicsit kinyomkodjuk a sós léből, egy lábasba tesszük, fedővel lefedjük, és közepes lángon, időnként megkeverve 30 percig pároljuk. A káposztának puhává kell válnia, és a nedvességnek teljesen el kell párolognia. Vegyük le a tűzről és hűtsük le.

2. A kolbászokat apróra vágjuk. A hagymát apró kockára vágjuk. A petrezselyemleveleket apróra vágjuk.

3. Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Hozzáadjuk a kolbászt és a hagymát, és közepes lángon kevergetve körülbelül 8-10 percig főzzük. A végén adjunk hozzá petrezselymet, enyhén sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a sült kolbászt a káposztához, keverjük össze.

4. Enyhén összetörni 1/2 tk. köménymagot, és keverjük össze a tejföllel és a mustárral. A sajtot durva reszelőn lereszeljük.

5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát két 30×40 cm-es téglalappá, és kenjük meg mindegyiket tejfölös keverékkel úgy, hogy a széleket ne érje el kb. Sűrű tekercsekre tekerjük.

6. A tészta végeit enyhén megkenjük vízzel, és a réteseket összecsípjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, varrás oldalával lefelé. A réteseket megkenjük vízzel, és megszórjuk a maradék köménnyel. Egy éles késsel több vízszintes vágást vágunk a tésztába, hogy a gőz távozhasson. A réteseket 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

7. A kész rétest kivesszük a sütőből, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután szeletekre vágva tálaljuk.

Megjegyzés a háziasszonynak

A rétes elkészítéséhez jobb, ha legalább 20% zsírtartalmú tejfölt használ.

Apropó

Ahhoz, hogy a töltelék füstölt ízt adjon, adhat hozzá vadászkolbászt.

Káposztás pite

Ez a káposztás pite könnyen elkészíthető, de próbálja meg szigorúan betartani a tésztával való munkavégzés minden szakaszát, ne hagyja ki a „20 percig hagyni”, „pihenni hagyni”. Mindegyik rendkívül fontos, hogy a sütemény egyenletesen süljön és esztétikusan nézzen ki.

Káposztás pite
Káposztás pite

Egy 12 adagos pite elkészítéséhez szüksége lesz:

  • közepes fej káposzta (1,2-1,3 kg) – 1 db.
  • tojás C0 68 db. + 1 db. kenéshez
  • tejszín 20% zsír 200 ml
  • vaj a kenéshez

A teszthez:

  • liszt – 700 g
  • ivóvíz (szűrt vagy palackozott) – 330 g
  • vaj – 80 g
  • tojás – 80 g
  • cukor – 40 g
  • só – 10 g
  • élesztő – 7 g
  • növényi olaj kenéshez

1. A tésztához olvasszuk fel a vajat, és kissé hűtsük le. A tojásokat villával simára verjük.

2. A lisztet az élesztővel, a sóval és a cukorral egy nagy tálban simára keverjük. Felöntjük meleg (36-38 °C-os) vízzel, hozzáadjuk a vajat és a tojást. Keverjük össze villával vagy habverővel.

3. Helyezzük a tésztát a munkafelületre, és gyúrjuk össze úgy, hogy a tenyerünk aljával kinyújtjuk és félbehajtjuk. Ha már sima, golyót formázunk, megkenjük növényi olajjal, és egy tálba tesszük. Fedjük le fóliával vagy törülközővel, és tegyük meleg helyre egy órára. Ezután kinyomkodjuk a tésztát, és további 20-30 percig állni hagyjuk.

4. A töltelékhez a káposztát apróra vágjuk, eltávolítjuk a szárát és a vastag, durva leveleit. A kapott szalmát keresztben 2 cm-es darabokra vágjuk, a káposztát megsózzuk, és kézzel összetörjük.

5. Helyezze a káposztát egy széles, vastag aljú serpenyőbe, hagyja állni 5-10 percig, amíg a leve el nem kezd folyni. Ezután helyezze a serpenyőt közepes lángra, és zárja le a fedelet. Időnként megkeverve főzzük 10 percig. Öntsd bele…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024