Site icon Népszámlálás 2024

Őszibarackos pite: hogyan kell főzni úgy, hogy megsüljön és mindenkinek ízlett

Őszibarackos pite: hogyan kell főzni úgy, hogy megsüljön és mindenkinek ízlett

Az őszibarackos pite nem könnyű feladat. Csodálatos a nyári őszibarack lédússága, bár pont ez okozza a viszályt a lepénysütésben: sokszor rosszul sült ki. De ez elkerülhető. Összegyűjtöttük a válaszokat azokra a legnépszerűbb kérdésekre, amelyeket olvasóink tettek fel nekünk a barackos pitével kapcsolatban, és kiválasztottunk 9 bevált receptet. Most minden sikerülni fog! És ami a legfontosabb, az itt összegyűjtött tippek szinte mindegyike felhasználható más gyümölcs- és bogyós lepények sütésekor.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Őszibarack pite: Kérdések és válaszok Melyik barack a legmegfelelőbb a pite sütéséhez a kéreg az őszibarack nem sült meg, a pite javítható úgy, hogy visszatesszük a sütőbe?Őszibarack pite: Milyen sűrítőt használjak a gyümölcsös töltelékhez? Mennyi kukoricakeményítőt használjak az őszibarack pite töltelékének sűrítéséhez? Őszibarack pite: Lehet Őszibarackkonzervet használok helyette Hogyan készítsünk szép és egyenletes rácsot barackos lepényhez Hogyan fagyasszuk le őszibarackos pitét és hogyan olvasszuk ki később Őszibarack pite: receptek Egyszerű barackpite a gyömbéres piskótán Nyitott barack pite Oliva? olajos barack pite Zselé őszibarack pite Tejfölös pite őszibarackkal Réteges pite őszibarackkal Őszibarack pite fekete borssal Gyors pite őszibarackkal és joghurttal Francia tarte tatin őszibarackkal és szilvával

Barackpite Kérdések és válaszok

Melyik őszibarack a legjobb a pite töltelékéhez?

Pitékhez a rendes sárga őszibarack a legjobb, nem a fehér! A sárgának sűrűbb a húsa és magasabb a savassága. A sárga őszibarack sütés közben megpuhul, de töltve még megtartja a formáját. A fehér fajták túl puhává válnak és kásává válnak.

Az éretlen őszibarackból lehet pitét sütni?

A legjobb, ha éretlen őszibarackot használunk befőzéshez, chutney-k, pörköltek és szószok készítéséhez. Használata pitékhez nem a legjobb ötlet, de ha szükséges, használhatja őket.

  1. Éretlen, kimagozott őszibarackot felszeleteljük. Csak ne távolítsa el a bőrt: kiadja az ízét.
  2. Helyezze őket egy pirex üvegtálba. Megszórjuk cukorral, és meglocsoljuk citrom-, lime- vagy narancslével.
  3. Fedjük le a tálat egy tányérral, és tegyük be a mikrohullámú sütőbe 3-ra4 perc 1100 W-on.
  4. Vegyük ki, tegyük egy szitába, vagy egyszerűen csepegtessük le a szirupot, és az elkészített őszibarackot használjuk a pitetöltelék elkészítéséhez.

Meg kell hámozni az őszibarackot?

A pite őszibarackot nem mindig kell meghámozni. Az illatos gyümölcs vékony héja ínycsiklandó és nagyon kézzel készített, kifejezetten „rusztikus” megjelenést kölcsönöz a pékáruknak. A legfontosabb, hogy evés előtt alaposan mossuk meg az őszibarackot. De ha valamilyen oknál fogva szeretne megszabadulni a bőrtől, akkor itt van, hogyan kell csinálni.

  1. Az őszibarack bőrének eltávolításához vágjon kereszt alakú vágást a gyümölcs alján.
  2. Egy nagy kanál segítségével engedje le a gyümölcsöt enyhén forrásban lévő vízbe.
  3. Tartsa 2030 másodpercig, vagy amíg a héj el nem kezd leválni – az idő a gyümölcs érettségétől függ.
  4. Tegye át a gyümölcsöt egy nagy tál jeges vízbe. Távolítsa el a bőrt.

Az őszibarackos pite általában folyós és rosszul sült ki: hogyan lehet ezt elkerülni?

Ha az őszibarackos pite tészta alja nem sült meg, meg lehet-e javítani a pite visszahelyezésével a sütőbe?

Ha kiveszed a süteményt, és azonnal rájössz, hogy még nincs kész, nem számít egy rövid szünet a főzésben, különösen az omlós süteménynél. Ha viszont megpróbálod a teljesen kihűlt süteményt visszatenni az előmelegített sütőbe, hogy megsüljön az alja, akkor nem fog sikerülni. A sütemény alja már megfelelő mennyiségű gyümölcslevet szívott fel. Sajnos nem tudjuk, hogyan lehet egy ilyen pitét tökéletesíteni. Van megoldás erre a problémára? Kérlek oszd meg.

Őszibarack pite: milyen sűrítőt használjunk gyümölcs töltelékhez?

Gyümölcstöltelékhez sokféle sűrítő létezik, de a legkedveltebb a liszt, a kukoricakeményítő és a tápióka (a tápiókakeményítőgolyók kaphatók a webáruházakban).

A kukoricakeményítő kellemes sima textúrát ad anélkül, hogy bármilyen ízt adna az ételhez. Mínusz: néha zavarossá teszi a tölteléket, mintha kicsit poros lenne. Sűrítő ereje pedig nem működik jól olyan magas savtartalmú gyümölcsökkel, mint a cseresznye vagy a ribizli. FONTOS! A pektin és a kukoricakeményítő keveréke az őszibarackos pite töltelékét „simán”, átlátszón és nedvesen tartja, anélkül, hogy folyós lenne, és mindenki szereti.

Az instant tápióka soha nem eredményez zavaros tölteléket, és remekül használható lédús gyümölcsökhöz, beleértve az őszibarackot is. Hátrány: A tápióka teljes aktiválásához magas hőmérsékletre van szükség. Ha ezt a sűrítőt használja, feltétlenül hagyja a süteményeket körülbelül 10 percig 200 °C-on sülni.

A liszt mindig kéznél van, és a sűrítő is jól végzi a dolgát. Hátránya: hozzáadásával a finom nyári bogyós töltelék ragacsos, zavaros zűrzavart eredményezhet. Az alma vagy körte tölteléket érdemes liszttel sűríteni.

A burgonyakeményítőről: továbbra is plusz ízt ad a gyümölcsös töltelékeknek, ha lehet, használjuk más célra.

Következtetésünk: őszibarack pitéhez a legjobb tápióka vagy kukoricakeményítő, lehetőleg pektinnel keverve. A csomók elkerülése érdekében keverje össze a kukoricakeményítőt és a cukrot, mielőtt a barackpite-töltelékhez adná.

Mennyi kukoricakeményítőt használjak a barackos pite töltelék sűrítéséhez?

A nyitott és rácsos süteményekhez valamivel kevesebb sűrítőt használjunk, mint a zárt tortákhoz, mert a folyadék egy része elpárolog sütés közben. A gyümölcs lédússágától függően 100 db120 g őszibarack szükséges 12 tk. kukoricakeményítő.

Őszibarack pite: Használhatok konzerv őszibarackot friss helyett?

Igen, friss gyümölcs helyett konzerv vagy fagyasztott őszibarack használható. Körülbelül 450500 g fagyasztott vagy konzerv őszibarack 3 közepes.

Csak ügyeljen arra, hogy a konzerv őszibarackot szitán csepegtesse le, eltávolítva az összes szirupot. A fagyasztott gyümölcsöket kivesszük a fagyasztóból, szűrőedénybe tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ahogy fentebb is írtuk, a felesleges lé és folyadék nem tesz jót a barackos pitéhez.

Hogyan készítsünk szép, egyenletes rácsot barackpitéhez

Szerintünk az egyik legjobb barackpite-lehetőség a nyitott felületű rácsos pite. A grillnek köszönhetően a felesleges lé gőzzé alakulva elpárolog, és a sütemény megsül. Az őszibarackpite-rács készítése egyszerű a mi technikánkkal: Fagyassza le a tésztacsíkokat, majd helyezze el őket meghatározott mintára az őszibarackos töltelékre. Ha helyesen hajtják végre, egy ilyen rács ideális lesz.

  1. Kb. 26 cm átmérőjű barackos pitéhez nyújtsuk ki a tésztát 30 cm-es kör alakúra.
  2. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és pizzavágóval vagy hagyományos késsel 10 3 cm széles csíkokra vágjuk. 30 percre fagyasztóba tesszük.
  3. A 2 leghosszabb csíkot egymásra merőlegesen (keresztbe) fektessük úgy, hogy a pite közepén metsszék egymást. Helyezzen 4 rövidebb csíkot a pite szélei mentén, párhuzamosan a középső csíkokkal.
  4. Helyezze a maradék 4 csíkot a legkülső és a középső csík közé. A felesleges tésztát levágjuk, a csíkok végeit erősen belenyomkodjuk a tésztalapba, a rácsot pedig megkenjük sárgájával vagy tejjel, ha szükséges.

Hogyan fagyasztható le az őszibarackos pitét és hogyan kell később kiolvasztani

A sült és nyers őszibarackos pitét is lefagyaszthatod. Otthon a bontatlan barackpitét a legjobb lefagyasztani: jól bírják a fagyasztást és a felengedést. A kész piték 4 hónapig, a nyers barackos piték 2 hónapig tárolhatók a fagyasztóban.

A nyers őszibarackos pite lefagyasztásához csavarja be szorosan műanyag fóliába, vagy helyezze műanyag fagyasztózsákba. Tárolás céljából fagyasztóba tesszük.

Kövesse a 3 lépést a nyers, felengedett barackpite sütéséhez.

  1. Távolítsa el a fóliát, vagy vegye ki a tortát a zacskóból. Egy éles, vékony késsel vágjon néhány apró rést a nyers pite felső héjába. Ne olvasszuk ki a pitét!
  2. 200°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
  3. Csökkentse a hőt 180 °C-ra, és süsse további 30 percig45 percig, vagy amíg a pite aranybarna nem lesz, és az őszibarackos töltelék kezd kiválni…
Exit mobile version