Hogyan válasszunk és tároljunk gyümölcsleveket az egészségügyi problémák elkerülése érdekében

Hogyan válasszunk és tároljunk gyümölcsleveket az egészségügyi problémák elkerülése érdekében

Melyik gyümölcslé a legjobb, hogyan kell helyesen tárolni a maximális előnyök megőrzése érdekében? A Rospotrebnadzor szakértői olyan titkokat tárnak fel, amelyek lehetővé teszik az alacsony minőségű gyümölcslé felismerését és a legjobb minőségű ital kiválasztását.

Melyik gyümölcslé egészségesebb?

Nem minden, amit gyümölcslének nevezünk, valójában gyümölcslé. Az akciós gyümölcslevek 4 kategóriába sorolhatók:

  • maguk a gyümölcslevek
  • nektárok
  • gyümölcslé italok
  • gyümölcsitalok

A legegészségesebbek a frissen facsart gyümölcslevek, amelyeket otthon vagy az étterem konyhájában készítenek. Megtartják a friss gyümölcsökben és zöldségekben található összes vitamint. Ez a gyümölcslé nem tárolható – azonnal meg kell inni. Következnek a pasztőrözött, közvetlenül préselt gyümölcslevek – friss zöldségekből, gyümölcsökből vagy bogyókból mechanikus extrakcióval készülnek, majd 60-80 fokos hőmérsékleten tartják: ezzel a módszerrel megőrizheti a frissen facsart gyümölcslé előnyös tulajdonságainak jelentős részét. .

Néha a közvetlenül préselt levet nem pasztőrözik, hanem sterilizálják – 90-100 fokos hőmérsékleten tartják. Ezt a gyümölcslevet hosszabb ideig tárolják, de kevesebb hasznos anyagot tartalmaz: nem tartalmaz hasznos mikroflórát, és néhány vitamin elveszik.

Ennél is kevésbé értékes a rekonstituált lé, amelyet több lépcsőben állítanak elő: a gyümölcslevet először gyümölcsből vagy zöldségből préselik, majd sűrítik, a légyártó helyre szállítják, és palackozás előtt vízzel hígítják, olykor cukor hozzáadásával. Ez a gyümölcslé lényegesen kevesebb vitamint tartalmaz, mint a frissen facsart vagy pasztőrözött lé.

Rekonstituált gyümölcslevek előállítása
Rekonstituált gyümölcslevek előállítása

Az elkészített lé egészségesebbé tétele érdekében mesterségesen vitaminokat és egyéb biológiailag aktív anyagokat adhatunk hozzá – ezt nevezik dúsított lének.

A nektárok 25-50% gyümölcslevet tartalmaznak (leggyakrabban koncentrált), a többi víz, cukor, aszkorbinsav, gyümölcs- vagy bogyópüré. A gyümölcsitalok csak 10-25%-ban tartalmaznak gyümölcslevet, a gyümölcsitalok körülbelül 15%-ot, de tartalmazhatnak ízesítőket, édesítőszereket, színezékeket és egyéb vegyszereket.

A természetes gyümölcslevekkel ellentétben ezek az italok nem egészségesek – sok cukrot tartalmaznak, és gyakorlatilag nem tartalmaznak vitaminokat.

És még a legtermészetesebb frissen facsart gyümölcslevek sem olyan egészségesek, mint az egész zöldségek és gyümölcsök – sok egyszerű szénhidrátot és kevés rostot tartalmaznak.

Rossz minőségű gyümölcslé jelei

Most beszéljünk arról, hogyan lehet azonosítani azt a gyümölcslevet a bolt polcain, amelyet egyáltalán nem szabad megvenni – káros lehet az egészségére. És milyen levet ne igyál, ha már megvetted?

Megjelenés

Ne vásároljon gyümölcslevet kidudorodó vagy deformálódott csomagolásban, homorú, duzzadt vagy rozsdás fedővel ellátott üvegben, illetve töredezett vagy repedezett üvegedényben.

Ügyeljen a megjelenésre
Ügyeljen a megjelenésre

Ne igyon gyümölcslevet, ha a kartondoboz épsége megsérült, és nyomáskor levegő jön ki belőle.

A vámunió tagállamainak piacán a termékforgalom egyetlen jelével sem jelölt gyümölcslé rossz minőségű lehet.

FONTOS TUDNI!

Ha egy gyümölcsleves dobozon az szerepel, hogy bébiételnek való, akkor nem tartalmazhat GMO-t.

A csomag tartalma

  • Ne igyon erjesztett vagy idegen tárgyakat: magrészecskéket, magvakat, a gyártástechnológia által nem előírt cellulózrögöket tartalmazó gyümölcslevet.
  • A péppel megsötétített lé fogyasztásra alkalmatlan, még akkor sem, ha csak egy része sötétedett meg.
  • Ha kinyit egy doboz gyümölcslevet, és azt tapasztalja, hogy belülről sötét foltok borítják, akkor sem szabad meginni azt a gyümölcslevet.
  • Ne igyon zavaros levet, amely nem egyenletes színű, és penészpelyheket vagy szokatlan üledéket tartalmaz.

Ha a lé elfogyasztása után száraznak érzi a száját, lehet, hogy édesítőszerek voltak benne. Ha a lé elfogyasztása után az ajka és a nyelv nagyon foltossá válik, akkor a készítményben színezék lehet. A túlságosan kifejezett szag azt jelzi, hogy ízesítőt adtak a gyümölcsléhez.

Hogyan kell megfelelően tárolni a gyümölcsleveket

Gyümölcslé tárolása
Gyümölcslé tárolása

  • A gyümölcslétermékeket jobb hűvös, sötét helyen tárolni. Az eltarthatóság a csomagolás típusától függ.
  • A gyümölcsleveket a gyártástól számított 12 hónapig üvegben, valamint papír, karton, polietilén és alumínium fólia alapú kombinált anyagokból készült tasakban tárolják.
  • A polimer csomagolású gyümölcslevek eltarthatósága nem haladja meg a gyártás időpontjától számított 9 hónapot.
  • A pasztőrözött gyümölcslevek aszeptikus csomagolásban a gyártástól számított 30 napig érvényesek.

Ne vásároljon otthon készült gyümölcsleveket, valószínűleg nem tartották be a technológiai követelményeket a gyártás során, így az ilyen gyümölcslé nem biztonságos. A felbontott gyümölcsleveket legfeljebb egy napig tárolja hűtőszekrényben. Mindig tartsa be a címkén feltüntetett tárolási feltételeket.

Még több információ a kiegyensúlyozott étrendről és az egészséges táplálkozás szabályairól a Rospotrebnadzor online projektjében található egészséges táplálkozás.rf

A projektet az orvostudomány különböző területeinek szakértői, vezető média, nagykövetek, oktatási és szülői közösségek támogatják.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #léKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024