Hogyan készítsünk szárított fokhagymát sütőben, elektromos szárítóban és meddig őrzi meg jótékony tulajdonságait?

Hogyan készítsünk szárított fokhagymát sütőben, elektromos szárítóban és meddig őrzi meg jótékony tulajdonságait?

Talán valaki tanácstalanul felkiált majd – egyáltalán minek száraz fokhagyma? Hiszen egész évben árulják a boltokban nagyon kedvező áron! Nem idő- és erőfeszítéspazarlás ez? Azt válaszoljuk – nem, ez nem pazarlás és nem felesleges. A szárított fokhagyma nemes ízű és illatú, a friss termékben rejlő túlzott keserűség és durvaság nélkül. Konyhai szekrényben is könnyen tárolható egy évig vagy tovább, így kiválóan alkalmas a termés tartósítására.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miért szárítsuk meg a fokhagymát Melyik fokhagymát használjuk a szárításhoz Hogyan lehet gyorsan hámozni a nagy és kis gerezd fokhagymát Hogyan szárítsuk meg a fokhagymát a sütőben Hogyan szárítsuk a fokhagymát elektromos szárítóban Hogyan vágjunk fel szárított fokhagymagerezdeket Hogyan szárítsuk meg a fokhagyma zöldjét Hogyan kell megfelelően használni? szárított fokhagyma főzés közben Receptek Fokhagyma só Fokhagymapor Házi fűszerezés fokhagymával halhoz Fokhagyma fűszerezés húshoz

Miért szárított fokhagyma?

Szárított fokhagyma ez egy ésh a világ legnépszerűbb fűszere, amelyet hús-, hal- és zöldségételekhez adnak. Kenyeret, zsemlét sütnek hozzá, zsírt szívnak, házi befőttbe, salátaöntetbe teszik. A szárított fokhagyma a friss fokhagymával ellentétben nem hagy kellemetlen szagot a szájban, és nem is elrontja» leheletet, így akár randevúzásra vagy üzleti ebédre is fogyaszthatod. És még a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők számára is megengedett.

Úgy tűnik, minek köszönhető, hogy a fokhagyma 24 hónapig megőrzi jótékony tulajdonságait? Valójában minden egyszerű – szárításkor a termék teljesen megfosztja a nedvességtől, így a rothadás és az erjedés lehetetlen benne (természetesen, ha a tárolási feltételeket nem sértik). Ezért a száraz fokhagyma nem kevésbé hasznos, mint a friss fokhagyma. kiváló forrása a K, PP és B csoport vitaminoknak, valamint szelénnek, mangánnak, cinknek és foszfornak.

Van még egy oka annak, hogy a fokhagymát télre szárítsuk. Bárki, aki nő az övé kertjében vagy nyaralójában tudja, milyen nehéz olykor megőrizni a termést a következő szezonig. A városi lakásokban a fokhagyma kiszárad, majd megromlik és kellemetlen szagot kezd, és sok helyet foglal el, ami szintén nem túl kényelmes. De szárítva, légmentesen záródó edényekbe vagy szoros fedővel ellátott üvegedényekbe csomagolva a fokhagyma tökéletesen tárolható a konyhaszekrényben mindig kéznél van és készen áll a segítségére.

Melyik fokhagymát használjuk a szárításhoz

Szárítás előtt nem kell megmosni a fokhagymát, különben felszívja a nedvességet.
Szárítás előtt nem kell megmosni a fokhagymát, különben felszívja a nedvességet (Shutterstock/FOTODOM)

Az otthoni szárításhoz válasszon friss, erős fokhagymát, romlás vagy kellemetlen szag nélkül. A szegfűszegnek sűrűnek, nem túl nagynak kell lennie, és ha lehetséges, akkora méretűnek kell lennie. Ha zöldes magjuk van, azt célszerű eltávolítani. Kérjük, vegye figyelembe A fokhagymát szárítás előtt nem kell megmosni! Ellenkező esetben további nedvességet szív fel, és ez teljesen haszontalan.

Hogyan lehet gyorsan hámozni nagy és kis gerezd fokhagymát

Azonnal foglaljunk A szárításra szánt fokhagymát nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni, mikrohullámú sütőbe tenni, kés lapos oldalával a gerezdekre nyomni. Itt csak a legkíméletesebb módszerek alkalmasak, amelyek nem teszik lehetővé a mechanikai sérülést.

Például a módszer egy bankban. Egyszerűen tedd a fokhagymát egy üveg- vagy fémedénybe, szorosan zárd le a fedelet, majd rázd fel erőteljesen 20 percig.30 másodperc. Öntse a tartalmát egy széles tálba, és válassza ki a meghámozott szegfűszeget.

Használhat szilikon szőnyeget is helyezzünk egy egész fej fokhagymát a szőnyegre, majd fedjük le a nyitott oldalával és forgatjuk meg a kezünkkel többször. A szegfűszegnek teljesen héjmentesnek kell lennie.

Az online áruházakban rendelhet egy speciális eszközt a fokhagyma hámozására. Egy szilikon csőből áll, belsejében domborművel, amelybe fokhagymagerezdeket helyeznek. Ezután a készüléket kézzel egy sima felületre kell tekerni, ki kell rázni a tartalmát és össze kell gyűjteni a hámozott fokhagymagerezdeket.chiki.

Hogyan szárítsuk a fokhagymát a sütőben

A fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük (karikára vagy szeletekre), majd sütőpapírral bélelt tepsibe egy rétegben elrendezzük. Ügyeljen arra, hogy a fokhagymadarabok ne érjenek egymáshoz így sokkal gyorsabban száradnak. Helyezze a tepsit 50 fokra előmelegített sütőbe60 °C sütőt kapcsoljuk be a légkeveréses üzemmódot, vagy nyissuk ki kissé az ajtót (a legegyszerűbb, ha a fogantyú alá teszünk egy konyharuhát). Szárítsa meg a fokhagymát körülbelül 1 órán keresztül. Keverjük össze, majd tegyük vissza a sütőbe, és szárítsuk tovább, amíg kész. Amint a fokhagymaszeletek elkezdenek omlani a kezünkben, kivehetjük a tepsit. Kérjük, vegye figyelembe Ha a fokhagyma csak hajlik, de nem törik, akkor tovább kell főzni. Az alulszárított termék nem alkalmas hosszú távú tárolásra gyorsan romlani kezd. Még egy pillanat Ne növelje a sütő hőmérsékletét. Igen, így a fokhagyma gyorsabban kiszárad, ugyanakkor elveszíti minden jótékony tulajdonságát és aromájának nagy részét.

Hogyan szárítsuk a fokhagymát elektromos szárítóban

Elektromos szárítógépben történő szárításhoz a fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk.
Elektromos szárítóban való szárításhoz vágja vékony szeletekre a fokhagymagerezdeket (Shutterstock/FOTODOM)

Ha van elektromos szárítógépe, vagy ahogy manapság divatos mondani, dehidratálója van, a fokhagyma szárításának folyamata még egyszerűbb lesz. Ugyanígy vágja a szegfűszeget vékony körökre vagy szeletekre, és helyezze speciális tálcákra, hogy a meleg levegő szabadon keringhessen közöttük. Állítsa a hőmérséklet-érzékelőt 55-re60 °C és szárítsa meg a fokhagymát, időnként cserélje a tálcákat.

Hogyan győződj meg arról, hogy a fokhagyma eléggé szárított ahhoz, hogy télre tárold? A lemezeknek nagymértékben csökkenniük kell és törékennyé kell válniuk. Ha néhány darab még puha, folytassa a főzést. Ne féljen kiszárítani a terméket – ebben az esetben sokkal jobb, mint az alászárítás.

Hogyan vágjuk fel a szárított fokhagyma gerezdeket

A szárított fokhagymát szeletekre vágva vagy porrá törve hagyhatjuk. Ennek legkényelmesebb módja egy konyhai robotgép vagy kávédaráló. Lehetőség van mozsárban aprításra is, de ez az út túl hosszú és energiaigényes, ezért érdemesebb kihasználni a technológiai fejlődés gyümölcseit.

Hogyan szárítsuk a fokhagyma zöldjét

A fiatal fokhagyma, amely még nem lett kemény és rostos, igazi finomságnak számít. Szárított formában salátákhoz, hús- és halételekhez adják, díszítésre is használják. Egyszerűen vágja le a zöld hajtásokat, helyezze őket a szárítóállványra, és szárítsa meg 55 fokon.60 °C.

Fokhagyma nyilak, amelyeket egyes kertészek egyszerűen kidobnak, vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Sushihozkivalamint pácoláshoz és fagyasztáshoz a legfinomabb világoszöld rész a legalkalmasabb. Vágjuk 2 hosszú darabokra3 cm-re helyezzük tálcákra, és szárítsuk sütőben vagy elektromos szárítóban 4 percig8 óra. A pontos idő a készülék teljesítményétől, a hőmérséklettől és a fokhagyma nyilak vastagságától függ.

Hogyan használjuk megfelelően a szárított fokhagymát a főzéshez

A fokhagymaport az első és a második fogásokhoz, pácokhoz és házi készítményekhez adják.
A fokhagymaport az első és második fogásokhoz, pácokhoz és házi készítményekhez adják (Shutterstock/FOTODOM)

A fokhagymaport általában főzés előtt néhány perccel adják az edényhez, vagy tálalás előtt szórják rá az ételre. Ha granulátumok vagy egész tányérok vannak, hosszabb ideig tart, amíg felszabadítják ízüket és aromájukat, ezért a főzési folyamat felénél adjuk hozzá őket.

A nagy szupermarketek és piacok polcain gyakran találhatunk különféle fokhagymás fűszereket. Például kapor, fokhagyma, zeller halak számára. Vagy bazsalikom, paradicsom, fokhagyma húsokhoz és salátákhoz. Ezeket az ízeket otthon is könnyen elkészíthetjük, ha a hozzávalókat egyszerűen megszárítjuk és összekeverjük. A fokhagymás fűszereket szorosan lezárt edényekben vagy üvegedényekben kell tárolni, az aljára egy kis csomag szilikagélt helyezve. A fokhagymás masszával ellentétben nem kell őket hűteni Egy hagyományos konyhaszekrény is jól jön.

A szárított fokhagyma ízveszteség nélkül helyettesítheti a friss fokhagymát. Adja hozzá első és második fogásokhoz, pácokhoz, pékárukhoz és házi befőttekhez. Mellesleg Csemege» Hasznos anyag található a kertből frissen szedett fokhagyma szárításáról.

Receptek

Fokhagyma só

Fokhagymás sót adjon a zöldségpörköltekhez vagy a sült húsokhoz néhány perccel a főzés előtt. a fűszerezés aromát és enyhe pikantériát kölcsönöz az ételnek, szükségtelen keserűség vagy csípős szag nélkül. A fokhagymás só halhoz, baromfihúshoz, gombához és friss túróhoz is illik.

Fokhagyma só
Fokhagymás só (Shutterstock/FOTODOM)

Főzési idő: 5 perc

Főzéshez 1015 adag kell:

  • finomra őrölt só – 3 evőkanál. l.
  • száraz fokhagyma – 1 evőkanál. l.

1. Keverje össze a szemcsés vagy por alakú száraz fokhagymát finomra őrölt sóval 1:3 arányban, alaposan keverje össze, helyezze üvegedénybe vagy szorosan fedő edénybe.

2. Tárolja a fokhagymás sót hűvös, száraz helyen.

Megjegyzés a háziasszonynak

Ehhez a fűszerezéshez nem csak finom sót használhat, hanem a tengeri sót is.

Apropó

Tároláskor helyezzünk egy csomag szilikagélt az edény aljára, fedjük le papírszalvétával és csak ezután sózzuk. Így nem fog sütni. Használat előtt rázza fel az edényt.

Fokhagyma por

A fokhagymapor megtalálható a nagy üzletek polcain, de sokkal olcsóbb lesz otthon elkészíteni. Nem kell más, mint néhány nem túl nagy fej fokhagyma, sütő vagy szárító, és egy kis idő.

Fokhagyma por
Fokhagymapor (Shutterstock/FOTODOM)

Főzési idő: 1 óra + 710 óra

Főzéshez 30-ig40 adag kell:

  • közepes méretű fokhagyma – 5 fej
  • fokhagyma – 6 nagy fej
  • édeskömény – 1 kis gumó
  • lelkesedés 1 citromból
  • közepes tengeri só
  • finom tengeri só – 60 g
  • szárított kakukkfű – 40 g
  • szárított bazsalikom – 40 g
  • szárított oregánó – 40 g
  • fokhagyma por – 20 g
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

1. A fokhagymát meghámozzuk, és vékony keresztirányú szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egy rétegben.

2. Szárítsuk meg a sütőben 50 fokon60 °C körülbelül 68 óra. A száraz fokhagymának könnyen félbe kell törnie.

3. A szárított fokhagymát lehűtjük, majd konyhai robotgéppel vagy kávédarálóval porrá daráljuk. Tárolja szorosan lezárt üvegedényben vagy légmentesen záródó edényben.

Megjegyzés a háziasszonynak

Készíthetsz citromos fokhagymaport is. A fokhagymával egyidőben szárítsuk meg a héját, és csak ezután vágjuk össze mindent.

Apropó

Tárolja a fokhagymaport egy szekrényben átlátszatlan ajtó – napsugarak káros a legtöbb fűszerre és fűszerre.

Házi fokhagymás fűszerezés halakhoz

Házi halfűszer ez egyszerű. Száraz kaprot, édesköményt, zellert vagy tárkonyt vehetünk, fokhagymaport, sót és citromhéjat adhatunk hozzá. Kísérletezzen, de ne feledje, hogy ne keverjen össze mindent egyszerre 34 komponens bőven elég.

Házi fokhagymás fűszerezés halakhoz
Házi fokhagymás fűszerezés halakhoz (Shutterstock/FOTODOM)

Főzési idő: 79 óra

Főzéshez 40-re50 adag kell:

1. Hámozzuk meg a fokhagymát, és vágjuk vékony karikákra. Az édeskömény gumót nagyon vékony csíkokra vágjuk. Távolítsuk el a citrom héját.

2. A fokhagymát, édesköményt és héját szárítsa meg a sütőben vagy…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024