Site icon Népszámlálás 2024

Hogyan kell főzni a tormát, milyen előnyei vannak és mivel tálaljuk

Hogyan kell főzni a tormát, milyen előnyei vannak és mivel tálaljuk

Az ókorban Ruszban nem volt sok fűszer. Fűszereket persze hoztak – de olyan drágák voltak. A sót egyébként is. Így az ételt főként azzal fűszerezték, ami a kertben és a mezőn nőtt. Mindenféle gyógynövény, mustár és torma. A torma iránti szeretet pedig évszázadok óta nem tűnt el. Az egyik legkedveltebb „torma” fűszerezés – fokhagyma és paradicsom hozzáadásával – találóan a „torma” nevet kapta, más néven „torma”.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan készítsünk tormátMit adjunk a tormáhozMi hasznos a tormáhozMit együnk tormátRecept a tormához Klasszikus torma

Hogyan készítsünk tormát

A torma elkészítéséhez a friss torma gyökerét megmossuk, meghámozzuk és kezelhető darabokra vágjuk. Készítsen további összetevőket: paradicsom, fokhagyma, só és adalékanyagok (a továbbiakban róluk lesz szó). Jobb olyan paradicsomot venni, amely nemcsak nagyon érett, hanem a lehető leghúsosabb is – a szilva alakú fajták ideálisak. Ahhoz, hogy a torma kellően vastag legyen, jobb, ha a paradicsomból eltávolítjuk a folyadékot a magokkal együtt. A termékek arányát Ön dönti el, de átlagosan 100 g már hámozott tormagyökérhez vegyen be ugyanannyi hámozott fokhagymát, 1 kg paradicsomot és körülbelül 15 g sót.


Szart főzni

Az összes termék elkészítése után eljön a legfontosabb és legkényesebb pillanat. A tormát apróra kell vágni. És ha összetörik, keservesen sír. Hogy ez ne forduljon elő, vagy használjunk erős turmixgépet hermetikusan lezárt tetővel, vagy tegyük a tormás tálat egy műanyag zacskóba, és kössük a zacskó fogantyúit a húsdaráló „nyakára”, ahonnan a forgatható torma kikerül. essen a tálba. Ezután engedje át a fokhagymát egy húsdarálón, majd a paradicsomot, amelyből a leve lemossa a torma és a fokhagyma összes maradványát a késről, csavarja le és reszelje le. Nos, a legvégén ízesítsük sóval. Turmixgépben az összes hozzávaló egyszerre turmixolható.

A tormát hűtőszekrényben tárolják, és általában nem készítik el sokáig – télre. A torma gyorsan elveszíti csípősségét és aromáját.

Sokan cukrot tesznek a tormába. Ez indokolt, ha a paradicsom túl savanyú. De a cukor jelenléte miatt a torma gyorsabban romlik.

Mit kell hozzátenni a baromsághoz

A torma egyik leggyakoribb adaléka a csípős chili paprika. Nemcsak további ízt és aromát ad, hanem „más” fűszerességet is ad. A helyzet az, hogy a torma csípősségét a Brassicaceae (káposztafélék családjának) néhány más képviselőjéhez hasonlóan, mint például a mustár és a retek, az alacsony molekulatömegű illékony anyagok, izotiocianátok biztosítják. A chili melege pedig a kapszaicin anyagból származik. A kapszaicin egyébként károsíthatja a nyálkahártyát (kémiai égés), az izotiocianátok viszont nem, mert illékonyak. Csak lángok a fülből és az orrból, de semmi sérülés. Ennyi, a kémia perce véget ért. Mindezt tartsa szem előtt, amikor kapszaicint ad az izotiocianátokhoz. Jobb, ha eltávolítjuk a hártyát és a magokat a chiliről, mielőtt a tormával aprítanánk.


A tormához adhatunk zöldeket, valamint savanyú vagy édes-savanyú almát

Egy másik gyakori kiegészítés a zöldek. A leginkább „orosz” zöldek – kapor – a legalkalmasabbak itt, mivel a kapornak a petrezselyemmel ellentétben szinte nincs keserűsége. A zöldeket általában turmixgéppel összetörik, vagy a többi hozzávalóval együtt húsdarálón átengedik.

Egy másik népszerű kiegészítő az Antonovka vagy más savanyú vagy édes-savanyú almafajta. Az almával készült tormát lágyabbra és kevésbé szalonnára teszik – ezt az opciót húslevesben főtt hússal is tálalhatjuk (a németeknél az almás torma főtt borjúhúsos változata van a tafelspitz nevű ételben). Az almát általában lereszeljük és azonnal belekeverjük a paradicsommasszába, hogy ne sötétedjen.

Az adalékanyagoknak is vannak egészen egzotikus (a hagyományoshoz képest) lehetőségei. Köztük:

Ne feledje, hogy minden adalékanyag csökkenti a torma eltarthatóságát. Ha kompenzálni szeretné ezt a veszteséget, adjon hozzá egy kis természetes 6%-os ecetet.

Milyen előnyei vannak a torma?

A torma, mint sok más fűszer, amely évszázadok óta kiállta az idő próbáját, nagyon egészséges dolog. Javítja az étvágyat és az emésztést, „felgyorsítja a vérkeringést” (azaz elősegíti a gyorsabb anyagcserét), erősíti az immunrendszert – különösen fokhagymával párosítva.

A torma nem szereti a hőkezelést! Minden legjobb aromája oldalra húzódik, csak a mosatlan zokni illata marad, és a csípősség eltűnik. És a fokhagyma nem segít. Ha tormát szeretne tenni egy kész forró ételbe, akkor hajrá. De ezek után nem kell felmelegíteni az edényt, minden nagyon rossz lesz.

Mi a fenét lehet enni?


Torma kenhető kenyérre – a fekete különösen alkalmas

Valószínűleg több tucat lehetőség van a torma felhasználására. De ez jut először eszembe:

Ha tormával ízesítjük az ételeket, használjunk mértékletességet. Még mindig nagyon erős… szar! – és könnyen elnyom minden más ízt.

Torma recept

Krenovina klasszikus


Krenovina klasszikus

A klasszikus torma elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. A torma klasszikus módon történő elkészítéséhez készítse elő a paradicsomot: vágja negyedekre, távolítsa el a magokat a folyadékkal együtt (itt nem lesz szükség rájuk). A paradicsomot enyhén megsózzuk (pár csipet só elég), és szűrőedénybe tesszük, hogy a felesleges folyadék lecsepegjen.
  2. Hámozzuk meg a fokhagymát. A tormát meghámozzuk és közepes darabokra vágjuk.
  3. Ha húsdarálót használunk, először a fokhagymát, majd a tormát, majd a paradicsomot daráljuk le. Ha van konyhai robotgéped, akkor az összes hozzávalót adagonként egyszerre adjuk hozzá. Nagyon apró, szinte észrevehetetlen darabokból álló homogén szószt szeretne kapni.
  4. Ízesítsük sóval a szószt a következőképpen: először keverjük össze 4-5 evőkanál sóval. l. tormával, várja meg, amíg a só feloldódik, majd keverje hozzá a sós szószt a szósz fő részéhez.
  5. Sterilizáljuk az üvegeket vagy üvegeket, és palackozzuk a szart. Fedjük le, hagyjuk állni szobahőmérsékleten 1 órát, majd tegyük be a hűtőbe, ahol tároljuk.

Apropó: Ha a tormát hűtőszekrény nélkül szeretné tárolni, csomagolja a fűszert körülbelül 300 ml-es üvegekbe, és vízfürdőben 15 percig pasztőrözze, majd zárja le, csavarja le a fedőt, hűtse le és tárolja sötét helyen.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #baromságKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Exit mobile version