Hogyan főzzünk igazán finom káposzta tekercseket

Hogyan főzzünk igazán finom káposzta tekercseket

Töltött káposzta tekercsek – nincs sok univerzális szabály az elkészítésre, és mindegyik inkább a technológia területére vonatkozik, nem pedig a termékek kiválasztására. Mert a káposzta tekercs – szinte olyan, mint a borscs – nagyon egyéni dolog. Vannak, akik szeretik, ha a töltelék húst, rizst és sült zöldségeket tartalmaz; mások utálják a rizst, és más gabonafélékkel helyettesítik; megint mások a gombára összpontosítanak; Vannak, akik a vegán káposzta tekercseket részesítik előnyben, míg mások a csak húsból és zsírból készült keto káposzta tekercseket. Intézzünk mindent rendben.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:1. Káposzta Hogyan válasszunk Hogyan szedjük szét a káposztát levelekre Hogyan készítsük el a leveleket 2. Töltelék Milyen gabonaféléket használjunk, hogy ne legyen száraz vagy kemény a káposzta tekercs? Főzési technológia: Sütni vagy nem?

1. Káposzta

Hogyan válasszunk

A káposzta tekercsek klasszikus változata friss fehér káposztából készül, beleértve a fiatal káposztát is. A tapasztalt felhasználók azt állítják, hogy a káposzta tekercsekhez a lapos fejű káposztafajta a legalkalmasabb: azt mondják, hogy a leveleik lédúsabbak, és könnyebben eltávolíthatók a fejről. Külön káposzta tekercs terület a speciálisan erjesztett vagy savanyú káposzta, vagy általában a kimchi. Ilyen levelekkel készítenek töltött káposzta tekercseket például Magyarországon és más balkáni országokban. A savoyai káposztából készült töltött káposzta tekercsek szokatlanul szépek – levelei művészien ráncosak és nagyon élénkzöld színűek. Csak egy mínusz van – ha az ilyen káposzta tekercseket túl sokáig párolják, a szín fényesről unalmas mocsárra változik. A leggyengédebb és leggyorsabb káposzta tekercseket salátalevélből nyerik: kínai kel, római kel vagy akár salátafélékből. Ez utóbbi salátás és római változat azonban aligha állja meg a főzést – ami azt jelenti, hogy a darált teljesen meg kell főzni, mielőtt belepakolni kezdenénk a lapba. Az ilyen káposzta tekercseket általában csak gabonafélékkel és zöldségekkel vagy sajttal töltik meg dióval és fűszernövényekkel. A kínai kel stabilabb.

Töltött káposzta tekercs készíthető fehér káposzta leveléből, salátalevélbe: kínai kel, római vagy akár saláta
Töltött káposzta tekercs készíthető fehér káposzta leveléből, salátalevélbe: kínai kel, római vagy akár saláta

Hogyan válasszuk szét a káposztát levelekre

Számos módja van. A legáltalánosabb, hogy kivágjuk a szárát, a káposzta fejét szárvégével lefelé enyhén forrásban lévő vízzel leeresztett serpenyőbe engedjük, 5 percig állni hagyjuk, majd kicsit lehűtjük, és óvatosan elkezdjük eltávolítani a leveleket. Ha nem válnak jól, tedd vissza forrásban lévő vízbe, és így tovább, ahányszor szükséges. Alternatív megoldás a mikrohullámú sütő, a működési algoritmus ugyanaz, csak víz nélkül, fél teljesítményen. A fiatal káposztával van a legkevesebb probléma – nem kell melegíteni, csak tegye a káposztafejet meleg víz alá. Ha a szárat helyesen vágják le, a víz behatol a levelek rétegei közé, ami lehetővé teszi, hogy erőfeszítés nélkül szétválasszák őket. Egy másik módszer a káposztafej részleges lefagyasztása. A kiolvasztás után a leveleket nem kell főzni, már puhák és vizet veszítettek. De van egy sajátos ízük, nem mindenki szereti.

Vágja ki a szárát, engedje le a káposzta fejét egy serpenyőben enyhén forrásban lévő vízben 5 percre
Vágja ki a szárát, engedje le a káposzta fejét egy serpenyőben enyhén forrásban lévő vízben 5 percre

Hogyan készítsünk leveleket

Először is, egy éles vékony késsel le kell vágni a levél megvastagodását azon a helyen, ahol a szárhoz rögzítették, a kést a munkafelülettel párhuzamosan tartva. Másodszor, a túl nagy leveleket félbe kell vágni vagy 3 részre kell vágni – kivéve persze, ha akkora káposzta-tekercseket szeretne kapni, mint egy szárcipő. Ezt kényelmesen megteheti ollóval. Harmadszor, a leveleket kis mennyiségű, enyhén forrásban lévő vízben vagy tejben kell kifehéríteni. Ne vigyük túlzásba – a leveleket nem szabad megfőzni, csak hagyjuk, hogy elveszítsék merevségüket –, akkor a levélszövet eléggé hajlékony lesz ahhoz, hogy burokká gömbölyödjön, és ne repedjen meg.

Éles vékony késsel vágja le a levél megvastagodását azon a helyen, ahol az a szárhoz tapadt - első lépésként
Éles vékony késsel vágja le a levél megvastagodását azon a helyen, ahol az a szárhoz tapadt – első lépésként

2. Töltelék

Milyen húst használjunk

Válasz: bármelyik. És bármilyen madár is. És halat. És egyéb tenger gyümölcsei. De ha a fő összetevő hús/baromfi, akkor zsírnak kell lennie. Vagyis legyen zsíros a húsdarabok (sertésnyak, marha szegy, bőrös csirkecomb stb.). Ha magában a húsban egyáltalán nincs zsír, akkor külön kell megvásárolnia. Ez lehet csirke- vagy kacsazsír, disznózsír (füstölt vagy sózott; általában a töltelékben lévő füstölt húsok élénkítik a káposzta tekercset), disznózsír, szalonna, bárányfarkzsír. A hússal ellentétben nem kell húsdarálón áttenni, hanem egyszerűen nagyon apróra vágni. 6:1 arány (6 rész hús, 1 rész zsír). De a többi hozzávaló aránya ízlés dolga, nincsenek szabályok.

Bármilyen hús, baromfi, hal vagy tenger gyümölcsei alkalmas káposzta tekercshez
Bármilyen hús, baromfi, hal vagy tenger gyümölcsei alkalmas káposzta tekercshez

Milyen gabonaféléket használjunk

Válasz: bármelyik. Csak előre kell elkészíteni, hogy kb 2/3-a kész legyen, és még fel tudja szívni a töltelék levét. Az egyetlen gabona, amelyet nem kell elkészíteni, az instant kuszkusz (vagyis minden, amit árulunk). A töltelék a szokásosnál folyékonyabb legyen, és 10-15 percig állni kell – a kuszkusz még a hideg folyadékot is jól felszívja. Más típusú gabonaféléket – rizs, hajdina (beleértve a zöldet is), köles, bulgur, tönköly, gyöngy árpa, zabpehely, amaránt és quinoa – sós, forrásban lévő vízben kell főzni, vagy hosszú ideig szobahőmérsékleten vízben áztatni, szintén pár csipet sót. Egyes gabonák – különösen a zabpehely, a tönköly és az árpagyöngy – finomabbak és gyorsabban száraz serpenyőben sötétbézs színűre elősütve, majd megfőzve.

Káposzta tekercsekhez bármilyen gabona alkalmas
Káposzta tekercsekhez bármilyen gabona alkalmas

Mi történik a zöldségeinkkel?

A válasz (kitaláltad): bármelyik. A hagymával és a sárgarépával minden világos, de nem kell korlátoznia magát. A töltelékbe tehetünk padlizsánt, cukkinit/cukkinit, sütőtököt, édes- és csípős paprikát, karfiolt, brokkolit, káposztát (apró leveleket ugyanabból a káposztából), kukoricaszemet, bármilyen zellert, paradicsomot, sőt spárgát is. Milyen finom a káposzta tekercs hússal és burgonyával gabonapelyhek helyett! Oké, az uborka és a retek nem megfelelőek – hacsak nem friss (főzetlen) káposzta tekercsről van szó. Az összes többi zöldséget a töltelékhez kell adni, apró kockákra vágni, és kevés olajon aranybarnára sütni. Minél több zöldség, annál lédúsabb és érdekesebb a töltelék. A fűszernövényeket egyszerűen apróra vághatja sóval, és hozzáadhatja a töltelékhez.

A káposzta tekercsekhez való töltelékhez bármilyen zöldséget adhatunk.
A káposzta tekercsekhez való töltelékhez bármilyen zöldséget adhatunk.

Hogy a töltelék ne legyen száraz vagy kemény

A zsírról már beszéltünk. Ha van belőle elég, nem lesz száraz a töltelék. De a zsíron kívül folyadékra is szüksége van. Most összegyűjtötted a tölteléket: hús/baromfi/hal + sült zöldségek + gabonafélék + fűszernövények + fűszerek. Nos, vagy néhány más kombinációs lehetőség. Most adjunk hozzá szokásos vizet. Vagy húsleves. Vagy krémet. Vagy paradicsomszósz. Válassza ki az ízlésének megfelelőt – és adjon hozzá egy keveset, gyúrja, értékelje az állagot. A tölteléknek nem szabad szétterülnie – de nem is kell tökéletesen tartania a formáját – egyébként is a káposztalevél felelős a formáért. Ha hirtelen túlzásba viszed, adj hozzá egy keveset ugyanabból a gabonából, ami már a töltelékben van, vagy nyers kuszkuszból, vagy búzadarából, vagy kekszet – de csak keveset adj hozzá, különben a cseppfolyósodás és a sűrítés folyamata hurokká válhat. , és ez egyáltalán nem tesz jót a tölteléknek. Vagy folyadék helyett finomra tört jeget (vagy fagyasztott húslevest) adhatunk hozzá – ez jó megoldás.

A töltelékhez sima vizet, húslevest, tejszínt vagy paradicsomszószt adunk
A töltelékhez sima vizet, húslevest, tejszínt vagy paradicsomszószt adunk

Hogyan kell káposzta tekercset tekercselni

Csak három-négy lehetőség van. A leggyakoribb a „boríték”. Ez azt jelenti, hogy a lap sűrűbb részére teszed a tölteléket, és körülbelül két fordulattal tekercsbe tekered. Majd a nyitott széleket befelé hajtod, és teljesen becsavarod. Második lehetőség: a káposztalevelet 2-3 részre vágjuk, mindegyik részt „kilósra” tekerjük, és kb. 2/3-ig megtöltjük darált hússal. Ezután óvatosan fedje le a darált húst a lap szabad részével, mintha behajtogatná, nehogy kiessen a darált hús. Ezeket a „zsírokat” nagyon kényelmes kézzel enni – és magával viheti őket munkába vagy iskolába. A harmadik lehetőség a legegyszerűbb – a darált húsos lapot csőbe tekerjük. Ezt általában vékony nagy levelekkel és darált hússal teszik, amit nyers tojással ízesítenek: megköt, összeragasztja a tölteléket és megakadályozza, hogy kiszabaduljon.

Van egy másik nagyszerű módszer: egy dolmer varrásgép. A káposzta tekercsek közeli rokonának – a dolmának – a gyártói találták fel, így a kapott termék nagyon kis méretű, de ügyes és egységes. Nem kell mást tenni, mint az elkészített káposztalevelet a kívánt helyre helyezni, kiegyenesíteni, rárakni a tölteléket és feltekerni. Kész!

A káposzta tekercsek „csomagolásának” leggyakoribb módja a boríték
A káposzta tekercsek „csomagolásának” leggyakoribb módja a boríték

3. Főzéstechnológia

sütni vagy nem?

Azonnal elmondom, hogy sütés nélkül a káposzta tekercs soha nem lesz puha és ugyanakkor rugalmas. A serpenyőben vagy sült káposzta nem adja fel gyorsan – a káposzta tekercseket 40-60 percig kell főznie. A főzés végére pedig puha, de rongyos lesz a káposzta. Nekem borzasztóan rossz ízű. Ezért a tekercses káposzta tekercseket mindig ghíben vagy zöldség és vaj keverékében, közepes lángon sütöm, mindkét oldalát kb. 1,5 percig. A sült káposzta tekercseket azonnal formába/serpenyőbe/serpenyőbe teszem, az aljára mártással. Ha nem lesz szószt, és a káposzta tekercseket egyszerűen vízben pároljuk, például fűszeres fűszernövények hozzáadásával, akkor az aljára tegyük a fűszeres fűszernövényeket, a tetejére pedig a káposzta tekercseket. Ezután öntsünk forrásban lévő vizet (vagy a maradék szószt).

Sütés nélkül a káposzta tekercs soha nem lesz puha és rugalmas egyszerre.
Sütés nélkül a káposzta tekercs soha nem lesz puha és rugalmas egyszerre.

Hogyan készítsük el a szószt

Leggyakrabban ebben a paradicsomos-zöldséges szószban látom az emberek káposzta tekercs képeit. Megsütöttünk hagymát, sárgarépát, fokhagymát, hozzáadtunk reszelt friss paradicsomot, vagy a saját levében sűrített paradicsomot, rosszabb esetben paradicsompürét, hozzáadtunk egy kis vizet, és kész. Természetesen finom, és a legkevesebb felhajtás, mert a töltelékbe + szószba azonnal beletehetjük a szükséges mennyiségű hagymát és sárgarépát – majd ne felejtsük el félretenni. De nem állnék meg egyedül ennél a lehetőségnél. A káposzta nagyon-nagyon jól illik tejszínnel. Egyszerűen felapríthatod és olajon megpiríthatod a fokhagymát, felöntheted a 20%-os tejszínnel, ízlés szerint ízesítheted (pontosan szerecsendióval és fekete borssal), felforralod és beletekerheted a káposzta tekercseket. Készíthet besamelt vagy mornay szószt (vagyis besamel reszelt sajttal) – mindkét lehetőség csak sütőben való káposzta tekercsekhez alkalmas. A káposzta tekercseket erős húslevesben párolhatjuk – keleten gyakran húscsontokat tesznek egy serpenyőbe, a tetejére teszik a káposzta tekercseket, adják hozzá a vizet, adják hozzá a fűszernövényeket és az ízesítőket, és lassú tűzön párolják. Kényelmes – hulladékmentes gyártás! Néhányan pedig étkezési okokból egyszerűen vizet használnak aromás adalékokkal: fokhagyma, medvehagyma, gyömbér, gyógynövények.

Pároljuk a káposzta tekercseket ne csak paradicsom- és zöldségszószban, hanem tejszínben, tejfölben vagy sajtszószban, húslevesben és akár csak vízben is aromás adalékokkal.
Pároljuk a káposzta tekercseket ne csak paradicsom- és zöldségszószban, hanem tejszínben, tejfölben vagy sajtszószban, húslevesben és akár csak vízben is aromás adalékokkal.

Pörkölt vagy sütni?

Itt nem tudom, ez megint a te ízlésed dolga. Imádom így és úgy – ez valószínűleg attól függ…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024