Site icon Népszámlálás 2024

Fokhagymás kruton: hogyan főzzük otthon finoman, milyen kenyeret válasszunk, hogyan tálaljuk

Fokhagymás kruton: hogyan főzzük otthon finoman, milyen kenyeret válasszunk, hogyan tálaljuk

A fokhagymás pirítós meglehetősen népszerű snack, különösen a söréttermekben. Habos kenyérhez ideális az illatos pirítós (általában rozs) kenyér, vajjal és fokhagymával, de biztosak vagyunk benne, hogy otthon is tálalhatod így is. És ok nélkül főzzön, főleg, ha valami nem a legegészségesebbre, de lenyűgözően finomra vágyik.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Hogyan válasszunk és vágjunk kenyeret fokhagymás krutonokhozFokhagymás krutonok főzése serpenyőbenHogyan főzzünk fokhagymás krutont a sütőbenFokhagymás krutonok elkészítése fehér kenyérbőlReceptekFokhagymás krutonok és sajtok a sütőbenFekete fokhagymás krutonok Borodino-bólFokhagymás krutonokFekete fokhagymás krutonnal és tojással polenta krutonnal

A bárokban a krutonokat általában fekete rozskenyérből készítik. Másképp alakul: néha objektíven finom, de gyakran túlszárítják, ezért a krutonok inkább krutonszerűvé válnak, vagy egyszerűen csak spórolnak a fűszerekkel. Van íz és aroma, de gyengén kifejezett.

Természetesen fehér kenyérből is lehet fokhagymás krutont készíteni. Ezt egyébként Nyugaton csinálják, kulináris oldalak és fórumok alapján ítélve. Megpróbáljuk lefedni az egész témát, és elmondjuk, hogyan lehet nem csak fekete kenyérből, hanem fehér kenyérből is tökéletes fokhagymás krutont készíteni. Aki pedig nem szereti a pelyhes morzsát, annak a bónusz a végén egy hasonló recept, de polentából készült.

Hogyan válasszunk és szeleteljünk kenyeret fokhagymás pirítóshoz

Mindig elmondhatja, hogy a fokhagymás krutont könnyű megvásárolni a boltban. De legyünk őszinték, nem lehet összehasonlítani a frissen készítettekkel. Barátságos, kemény, gyakran kimerült. A hosszú tárolás sosem tesz jót az íznek, a krutonok és krutonok pedig tartós termékek.

Egy másik dolog a krutonok, amelyeket magad készítettél, minden lépést figyelemmel kísérve. Kezdve persze a kenyérválasztással. A fokhagymás krutonokhoz jobb a rozskenyeret választani. Egy közönséges „tégla” vagy „Borodinsky” ideális ehhez az ételhez. Ezek a legegyszerűbb módja a tökéletes textúra elérésének, amikor a ropogós kéreg mögött puha, meleg és aromás hús található. Ha a barna kenyér egyáltalán nem szenvedélye, akkor vegyen be egy rendes fehér cipót. A gabonafélék nem nagyon alkalmasak: gyorsan megszáradnak és kekszetké alakulnak. Ráadásul fontos találni olyan kenyeret, amelyet nem szeletelnek, bár egy modern szupermarketben ez problémás lehet.

Szeletelés nem javasolt, mert a gyártó dönti el helyetted, hogy milyen vastagságúak lesznek a szeletek. Ez természetesen időt takarít meg, de tönkreteheti az eredményt, mivel sok márka a vékony szeleteket részesíti előnyben.

Tehát előtted egy tégla közönséges fekete vagy „Borodinszkij” kenyér. Le kell vágni róla a kéregeket, majd a maradék puha részt kb 2 cm-es szélű kockákra vágni Ideális esetben egyenletes téglalapok lesznek.

Hogyan főzzünk fokhagymás krutont egy serpenyőben


A krutonok elkészítésekor ajánlatos a kenyér héját levágni, a maradék puha részt pedig rudakká vágni.

Ehhez nem kell sok edény: elég egy éles kés, egy szilikonkefe és egy jó serpenyő (lehetőleg öntöttvas). Hozzávalók: 56 gerezd fokhagyma (több vagy kevesebb, ízléstől függően), csipet só, 1 evőkanál. l. olívaolaj, valamint semleges növényi olaj a sütéshez.

A fokhagyma nagy részét éles késsel fel kell vágni, vagy ha a folyamat munkaigényesnek tűnik, présen át kell nyomni. Vágjunk 2 szegfűszeget szirmokra, tegyük a növényi olajjal egy serpenyőbe, és pirítsuk aranybarnára. Ezt követően a fokhagymát el kell távolítani – ez megadta az olajnak ízét és aromáját, és csak tovább ég. A kenyérrudakat fokhagymás olajon 1-2 perc alatt minden oldalról megsütjük. Ugyanakkor az apróra vágott fokhagymát olívaolajjal és sóval összekeverjük. Jobb, ha a kapott masszát késsel, kanállal vagy mozsártörővel kissé pépesítjük, hogy a fokhagyma levet engedjen, de ne váljon péppé. A kész, vajban sült krutonokat megkenjük fokhagyma és vaj keverékével, majd azonnal tálaljuk. A krutont a legjobb melegen fogyasztani, de nem forrón.

A fokhagymás krutonokat többféleképpen tálalhatod. A legegyszerűbb módja egy normál tányéron vagy kis fa deszkán. Kifinomultabb módszer, ha veszünk egy vödröt vagy tálalókosarat (kis méretű), kibéleljük egy szalvétával, és függőlegesen elhelyezzük a krutonokat. Az ételt tejfölből (fűszeres) vagy kéksajtból (tejszínnel) készített szósszal is tálalhatjuk.

Hogyan kell főzni a fokhagymás krutont a sütőben

A főzési elv kissé eltér. De ebben az esetben előre el kell készítenie a fokhagymás keveréket. Egy mély tálban keverjünk össze 4-5 evőkanál. l. növényi olaj (olíva vagy napraforgó) csipet sóval és fokhagymával, amelyet présen átengedünk. Ízlés szerint más fűszereket is adhatunk hozzá. Helyezze a kenyérrudakat az aromás masszába, és alaposan keverje össze. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig szárítjuk. °C. Ez idő alatt meg kell barnulniuk. A folyamat felénél jobb, ha megfordítjuk a krutonokat, hogy egyenletesen sötétedjenek és kérgesedjenek.

Hogyan készítsünk fokhagymás krutont fehér kenyérből


A fehér kenyérből készült krutonoknál nem vágják le a héját, mivel a cipó héja vékony és jól felszívja az olajat

Ha fehér kenyérből szeretnénk krutont készíteni, akkor jobb, ha nem kockákra, hanem rendes szeletekre vágjuk, majd átlósan kettévágjuk, hogy kisebbek legyenek a darabok. Nem kell eltávolítani a héját: a cipó vékony és puha, jól felszívja az olajat, és megszárad a ropogásig.

A fehér kenyér krutonokhoz való fokhagymás keveréket lágy vaj felhasználásával javasoljuk elkészíteni. Adjunk hozzá finomra vágott fokhagymát, sót és egyéb száraz fűszereket, például petrezselymet és bazsalikomot, vagy finomra vágott friss kaprot. Mindegyik krutont mindkét oldalát beáztatjuk olajjal és fokhagymával, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegítettre küldjük. °C sütő 5-re7 perc. Ne felejtsük el megfordítani, hogy a kenyér mindkét oldala megpiruljon.

Receptek

Fehér krutonok fokhagymával és sajttal a sütőben

Fehér pirítós fokhagymával és sajttal a sütőben remek gyors reggeli lehetőség. Reggelente minden perc számít, ezért a sajtos pirítós az, amire szüksége van! Nagyon gyorsan megfőnek, főleg, ha előmelegítjük a sütőt és kivesszük a vajat a hűtőből. Amíg más reggeli tevékenységeit végzi, minden készen áll a fő művelethez. Már csak a sajtot lereszeljük és a fűszernövényeket apróra vágjuk. Vegyünk kaprot, petrezselymet, bazsalikomot vagy zöldhagymát – mindegyik tökéletesen illeszkedik az általános koncepcióba.


Fehér kruton fokhagymával és sajttal a sütőben (Gastronom LLC Kiadó)

4 adag fehér kruton fokhagymás és sajtos sütőben való elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit vagy nagyméretű sütőformát. Vegye ki a vajat a hűtőből, hogy ne legyen kemény.
  2. Vágja a kenyeret 1 cm vastag szeletekre Használhat fehér vagy teljes kiőrlésű pirítóst, ciabattát, bagettet vagy cipót. Optimális a krutont napos kenyérre főzni – a morzsa sűrűbb.
  3. Ha krutont készítünk ciabatta szeletekre, vágjuk fel fűrészlappal. A mini ciabattákat hosszában felvágjuk. A keskeny bagetteket is jobb hosszában vágni, majd a feleket kényelmes darabokra vágni.
  4. A sajtot közepes és finom lyukú reszelővel lereszeljük. A lágy sajt, például a Tilsiter, tökéletes a krutonokhoz. Finom reszelőn kemény sajtot, parmezánt vagy cheddart reszelhetünk. Reszelt ömlesztett sajttal is készíthet krutont: „Volnoy”, „Druzhba” vagy hasonló.
  5. Távolítsuk el a szárakat, és a petrezselyemleveleket apróra vágjuk. A sajthéjra a petrezselyem mellett finomra vágott kaprot vagy bazsalikomot, apróra vágott zöldhagymát, apróra vágott rozmaringtűt vagy friss kakukkfű leveleket adhatunk.
  6. A puha vajat egy tálba tesszük, és villával pépesítjük. Adjuk hozzá a tejfölt és keverjük simára. Erre a célra a legkényelmesebb egy villa vagy spatula használata.
  7. A tejfölt majonézzel helyettesítheti – ebben az esetben a krutonok kérge még ropogósabb és aranybarna lesz, de az edényben lévő kalóriák száma kissé megnő.
  8. Adjunk hozzá reszelt sajtot a tejfölös-vaj keverékhez, adjuk hozzá az apróra vágott fűszernövényeket és keverjük össze. Kívánság szerint a keveréket ízesíthetjük őrölt fekete- vagy rózsaborssal, füstölt paprikával, chili pehellyel vagy curryporral.
  9. A sajtos keveréket eloszlatjuk a kenyérszeleteken, spatulával elsimítjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük. Kívánság szerint az elkészített krutonokat meglocsolhatjuk olívaolajjal, és megszórhatjuk egy kis tengeri sóval.
  10. A tepsit az előmelegített sütő középső rácsára helyezzük, és 5-6 percig sütjük a krutonokat. Ezalatt a sajt teljesen megolvad, és aranyszínű kéreg képződik a krutonokon.
  11. A kész krutonokat kivesszük a tepsiből, és tányérra tesszük. Helyezze a krutonokat egy rétegben, hogy ne deformálja a gyönyörű kérget. A krutonokat közvetlenül a sajthéj megkeményedése előtt tálaljuk.

Hasznos tanácsok

A sajthéjas krutonokat nemcsak sütőben, hanem serpenyőben is megsüthetjük. A kenyérszeletek egyik oldalát megsütjük, megfordítjuk, megkenjük a sajtos keverékkel, és fedjük le a serpenyőt. A krutonokat közepes lángon 5-7 percig főzzük.

Fekete krutonok fokhagymás borodino kenyérből

Készítsen fokhagymás fekete krutont Borodino kenyérből a sütőben, és finom falatot kap, amelyet egy pohár sörrel kísérhet, vagy ehet csak úgy, megfeledkezve a diétákról és más helyes táplálkozásról. A recept egyszerű, és ami a legfontosabb, gyors. Szóval, ha jó (ez fontos!) Borodino kenyérre gondol, siessen a konyhába, és vágjon bele. Ezen a terméken kívül fokhagymára és növényi olajra lesz szüksége – olyan összetevőkre, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek. Általában kövesse a receptben szereplő összes utasítást, és készüljön fel a legkellemesebb gasztronómiai élményre!


Fekete kruton fokhagymás borodino kenyérből (Gastronom LLC Kiadó)

6 adag fokhagymás fekete kruton elkészítéséhez Borodino kenyérből szüksége van:

  1. Készítse elő a kenyeret a krutonokhoz. Éles késsel vékonyan szeleteljük le a cipó héját. Vágja a morzsát nagy szeletekre (mint a szendvicseknél), körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hosszú, 2 cm széles rudakat.
  2. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk. Adjunk hozzá növényi olajat és alaposan keverjük össze. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kenyérszeleteket egymáshoz nyomkodva.
  3. Osszuk el a fokhagymás keveréket a kenyérszeletek között. Hagyja 5-7 percig. Ha úgy érzi, hogy a kenyérszeletek kissé kiszáradtak, kenje meg őket további tiszta növényi olajjal. Sózzuk ízlés szerint.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Terítse szét a Borodino kenyérkockákat úgy, hogy kis távolság legyen közöttük. Enyhén sózzuk. Helyezze a tepsit a sütőbe.
  5. Categories: Hogyan kell tárolni