Site icon Népszámlálás 2024

Fehérorosz konyha: 15 étel, amit érdemes kipróbálni és otthon elkészíteni

Fehérorosz konyha: 15 étel, amit érdemes kipróbálni és otthon elkészíteni

Beszélgetünk a hagyományos fehérorosz konyha alapjairól és az igazi slágerekké vált ételekről, valamint lépésről lépésre megosztjuk elkészítésük receptjeit, felfedve a mindennapi fortélyokat.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A hagyományos fehérorosz konyha alapjai Receptek Fuga Lokshiny Sajttorta házi penge sajtból Burgonya kómák Kulaga Draniki receptek Draniki liszt és tojás nélkül Minszkből Édesburgonya palacsinta Draniki sajttal Chachokha, vastag palacsinta Vitebskből Egyszerű falu mannik Varázslók Gomba nélküli buckyeat serpenyőben Knish piték burgonyával

Ételek aranyos, trükkös névvel burgonyás palacsinta és varázslók, babka, habarcs, zhur, machanka és verashchaka, grechaniky, knishes, pyachisto, krambambula – hivatkozni nemzeti fehérorosz konyha, és legalább egyszer érdemes megfőzni és megkóstolni őket! Természetesen összeállítottunk egy válogatást a legnépszerűbb receptekből, amelyeket nem szabad kihagyni.

A hagyományos fehérorosz konyha alapjai

A történészek csak a 19. században kezdték el komolyan tanulmányozni a fehérorosz népi konyhát. Az egyik leglelkesebb kutató Adam Honorius Kirkor régész, író, a fehérorosz és litván régiségek kutatója volt. Így kiderült, hogy tavasszal a legtöbb fehérorosz étrendje csekély volt: az volt az alap az első zöldek, csalán és sóska, valamint burgonya, amely a 18. században jelent meg itt. köszönhetően Stanisław August Poniatowskinak, a Lengyel-Litván Nemzetközösség utolsó királyának.

A főzeléken és a burgonyán kívül kenyér is volt tavasszal, de rossz minőségű elvégre az utolsó aratásból megmentett rozs már-már elfogyott. Minden ilyen gabonából készült kenyeret különösen tiszteltek, és pitének nevezték. És tavasszal még az olyan kenyérfajtáknak is örültek, mint a gradov és a palova. Gradovok teljes kiőrlésű rozslisztből, palovából sütöttek rozsból és árpából, hajdinából vagy zabpehelyből. Erről a kenyérről azt mondták, hogy mielőtt idejük lett volna megsütni, megkopott.

A legelterjedtebb paraszti kenyér, különösen a szegény években, a pelyva volt szitált hajdina-, zab- vagy rozspelyhéből kalász- és szármaradványok a gabonacséplés során. Előfordult, hogy még quinoából is sütöttek kenyeret, és azt mondták: „Nem rossz a jascse, mert a kenyérben quinoa van.” tady bada, kali kenyér yama.”

A 20. század 50-es éveiben a kenyér „helyettesítői” jelentek meg az asztalon, például a sachni, a drachony és a skavarodniki. Rozsból, árpából és ritkán búzalisztből készültek. Sachni vastag palacsinta tört burgonyával, almával és szilvával töltve. A harchoz savót vagy friss tejet, valamint kenyeret, juhar- vagy nyírfakvaszt vittek. A tészta folyékonyabbnak bizonyult, mint a kenyérsütéshez. A legvastagabb a savanyú tésztából készült skavarodniki volt.

Most Fehéroroszországban nincs hiány kenyérből, és az ország vendégei nem csak esznek rozskenyeret, hanem haza is viszik magukkal. A cipókat akkor tekintik tökéletesen sültnek, ha a frissen sült kenyér gőze egyenletesen emelkedik.

Receptek

Habarcs

A fugázót a szmolenszki régióban próbáltuk ki, ahol sok fehérorosz étel megragadt és sajátja lett. Ez az ősi étel nagyon sűrű és elég laktató leves. A habarcsot otthon készítik el sovány tésztadarabokból, amelyeket kézzel vékony „kötelekké” őrölnek – innen ered az első étel neve. A korábbi időkben a leves receptje eltért a maitól: nem adtak hozzá állati eredetű termékeket. A tésztához csak lisztet és vizet használtak. És azt is vízben főzték. A hagyományos receptet kicsit bonyolítottuk, ha a habarcshoz tojást és vajat adtunk.


Habarcs

Főzéshez 34 adag szükséges:

1. Öntsön 100-150 ml hideg vizet egy kis tálba. Helyezzen lisztet egy másik tálba. A munkafelületet sütőpapírral fedjük le. Merítse a kezét vízbe, majd lisztbe. Tartsa a kezét a papír fölött, és erőteljesen dörzsölje össze a tenyerét. A végén kis vékony tésztadarabokat kell kapnia, amelyek a kezedből esnek a papírra.

2. Az így kapott tésztadarabokat vékony rétegben terítsd ki papírra, és hagyd kicsit száradni 15-20 percig, majd szitáld át a tésztát, hogy eltávolítsd a felesleges lisztet.. Amíg a tészta szárad, a burgonyát apróra vágjuk.

3. Egy kis tálban verjük fel a tojást villával, amíg a sárgája és a fehérje simára nem keveredik. Öntsön 1,5 liter vizet a serpenyőbe, és forralja fel. Csökkentse a hőt közepesre, sózzuk, adjunk hozzá burgonyát és főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a tésztadarabokat és keverjük össze. A levest folyamatos keverés nélkül, vékony sugárban öntsük bele a tojást, és főzzük 1-2 percig.

4. Adjuk hozzá a szárított fűszernövényeket és a vajat a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk, ismét forraljuk fel, és vegyük le a levest a tűzről. A fugát tányérokba öntjük, borssal ízesítjük és azonnal tálaljuk.

Hasznos tanácsok

Ha kívánja, elkészítheti a habarcslevest zöldség- vagy csirkehúslevessel, a vajat pedig olíva- vagy más növényi olajjal helyettesítheti. Az ukrán változatban a fugázólevest csirkehússal, pontosabban csirkebelekkel készítik. Egy másik lehetőség a habarcs tejjel, amelyet úgy készítenek el, mint a tésztás tejlevest.

Lokshiny

Egy másik egyszerű ízletes étel a fehérorosz nemzeti konyhából lokshins. Ez a fugához hasonlóan a tésztaleves témájának egy variációja. Ez utóbbival ellentétben a lokshinok keményítővel főzött, csíkokra vágott palacsinta. Majd tejjel egy hőálló edényben megsütjük. A gyerekek és a felnőttek minden bizonnyal értékelni fogják egy ilyen vastag és kielégítő ételt. tejes tészta szerelmeseinek. Csak házi készítésű, és mint tudod, mindig finomabb lesz. Kísérletezhet a recepttel, és használhatja a lokshint házi tésztaként az első fogáshoz.


Lokshiny (Shutterstock/FOTODOM)

4 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

1. Hígítsuk fel a burgonyakeményítőt vízben 1:1 arányban, majd adjunk hozzá sót, cukrot és keverjük össze. Ha szükséges, a tésztát vízzel hígítjuk. A legvékonyabb világos palacsintákat száraz serpenyőben sütjük. Azonnal megsülnek, könnyen kivehetők a tepsiből, és nem kell megfordítani.

2. Hajtsa félbe a palacsintákat, és vágja hosszú csíkokra, kissé szárítsa meg. Ezt megtehetjük kissé előmelegített sütőben, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezhetjük a szívószálakat. Hagyja egy éjszakán át.

3. A szívószálakat forrásban lévő vízbe tesszük, 2 percig főzzük, majd áttesszük egy hőálló edénybe. Felöntjük forró tejjel, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, és 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre. Sokan szeretik az ételt teljesen kihűtve.

Hasznos tanácsok

A habarcs receptjének „tészta”-hoz hasonlóan, ha kívánja, használhatja a lokshint leveshez – tej nélkül, burgonya és gyógynövények hozzáadásával. Ehhez adjunk hozzá néhány apróra vágott burgonyát forrásban lévő vízhez vagy húsleveshez, sózzuk és készre főzzük. A végén tegyük át a tésztadarabokat a serpenyőbe, szórjuk meg a levest fűszernövényekkel, és főzzük pár percig.

Házi sajtból készült sajttorta

A házi éksajt önmagában is jó, elkészítése nem nehéz. Syrnitsa – joghurt alapú sült túrómasszát – is készíthet belőle. Az étel reggelire és desszertként is tálalható gyümölccsel, tejföllel és sűrített tejjel bőségesen ízesítve. Kettő az egyben receptünkben éksajtot és sajttortát is elkészítünk. Válasszon jó minőségű vajat, és készletezzen jó, lehetőleg fehérorosz sűrített tejet, hogy az elkészített finomság benyomásai a legkellemesebbek maradjanak.


Házi sajtból készült túrótorta (Shutterstock/FOTODOM)

Az előkészítéshez szüksége van:

1. A penge sajt elkészítéséhez öntsön 5 liter teljes savanyú tejet egy hőálló agyagedénybe vagy kancsóba. Sütőbe vagy 100°C-ra előmelegített sütőbe tesszük rövid időre, amíg közepesen sűrű tejrög képződik.

2. Sózzuk és ízlés szerint köményt adunk hozzá, jól keverjük össze, tegyük egy kis vászonzacskóba – egy pengébe – és akasszuk fel. A tejsavó lefolyása után a pengét zsineggel szorosan megkötözzük, két fa vágódeszka közé helyezzük, rá nehezéket és 24 órát állni hagyjuk.

Ha kész a sajt, elkezdhetjük a sajttorta készítését.

1. Az aludttejet 100-120°C-ra előmelegített sütőbe tesszük rövid időre, amíg rög nem képződik. Távolítsuk el és válasszuk el a túrómasszát a savótól. A kapott túróhoz adjuk a túródarabokat, a vajat és a sót.

2. Keverjük össze, tegyük egy kivajazott mély serpenyőbe, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig. Melegen tálaljuk tejföllel, sűrített tejjel (természetesen fehérorosz), lekvárral vagy befőttekkel.

Hasznos tanácsok

Az éksajtot megsüthetjük és előételként vagy desszertként is tálalhatjuk. Ehhez tojástésztát készítünk, belemártjuk a sajtszeleteket, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Burgonya kómák

Sokan ismerik az aranybarna burgonyás palacsintát – a dranikit, de más ételeket ebből a gumóból, amelyben a fehérorosz konyha gazdag, nem, és hiába. A komák sertéstepertős burgonyagolyók, amelyeket a régi időkben a tél beköszöntésének szentelt ünnepre készítettek. Azt hitték, hogy az étel aromája még a medvét is felébresztheti a hibernációból. Ha sikerült beszereznie egy darab házi salsát, feltétlenül főzze meg a nemzeti fehérorosz konyha ízletes ételét. És ha nincs disznózsírod, vegyen sertésszalonnát.


Potato Comas (Shutterstock/FOTODOM)

Az előkészítéshez szüksége van:

1. A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, és húsdarálón átpasszírozzuk. A finomra vágott disznózsír- és hagymadarabokat növényi olajon aranybarnára pirítjuk, és összekeverjük a burgonyával.

2. Osszuk a burgonya masszát kis kerek golyókra – komákra. Kiolajozott serpenyőben kisütjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Hasznos tanácsok

A burgonya kóma gombás töltelékkel elkészíthető. Ehhez az apróra vágott gombát hagymás olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, és az így kapott darált hússal megtöltjük a kómát, a tölteléket burgonyagolyóba forgatva.

Kulaga

Nem hagyunk valami édes nélkül, javasoljuk, hogy próbálja ki a Polesie kulagát – egy olyan ételt, amelyet mindenki elfeledett, de meglehetősen érdekes története van. Ez a desszert friss bogyós gyümölcsökből, gyakran áfonyából készül, állaga kicsit olyan, mint a zselé. Régen a kulaga szegény és gazdag családokban is terítékre került, mert nagyon szűkös volt a finomságválaszték. Az orosz konyhában van kulaga is, amelyet „maltának” vagy „szalamatának” neveznek, de nehezebb elkészíteni – maláta és viburnum felhasználásával. Minimális alapanyag felhasználásával kulagát készítünk.


Kulaga (Shutterstock/FOTODOM)

2 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

1. A bogyós vagy Polesie kulaga esetében a friss áfonyát szét kell válogatni, meg kell mosni és felforralni. Adjunk hozzá mézet és szitált rozslisztet…

Exit mobile version