Egyszerű házi citromlekvár télre

A recepthez

Egyszerű házi citromlekvár készítése télire nem csak eredeti, hanem előremutató gesztus is. Annak ellenére, hogy a citrom, ellentétben a málnával vagy a sárgabarackkal, egész évben kapható, néhány üveg aromás lekvár elkészítése ezekből a savanyú citrusfélékből azt jelenti, hogy kellemes téli estéket adunk magunknak. És nem a különleges haszon kedvéért – elvégre nem sok C-vitamin fog megmaradni a lekvárban, hanem azért, hogy csodálatos ízzel kényeztesd magad. A lekvárhoz válasszon vékony héjú és közepes méretű, foltmentes citromot. Minél szebb a citrom, annál szebb és finomabb a lekvár receptünk szerint.

Bonyolultság: könnyen Kalória: 479,57 kcal/adag Adagok: 10 Főzés: 40 perc Hozzáadás. idő: 2 óra Használt: 0,00 g/0,00 g/120,13FőzésÜresVegetáriánus: SzigorúanVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 10 ADAGHOZCitrom 7 db.Kristálycukor 1200 gVaníliás cukor 1 tk Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha nem halványuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

A felesleges keserűség eltávolítása érdekében a citromhéjat tegyük egy serpenyőben forrásban lévő vízbe. Fedjük le a serpenyőt fedővel, mérsékeljük a hőt és pároljuk 2 percig a citromokat, majd vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel.

2. lépés

A citromokat hosszában kettévágjuk, mindkét oldalukon eltávolítva a végét, majd a felét kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Óvatosan és alaposan távolítson el minden magot.

3. lépés

Az apróra vágott citromokat tegyük egy serpenyőbe, és adjuk hozzá a cukor felét, hagyjuk állni pár órát, amíg a cukor feloldódik a citromlében. Adjunk hozzá egy pohár vizet, óvatosan keverjük össze, és helyezzük a serpenyőt a tűzre.

4. lépés

4. lépés

Amikor a szirup felforr, hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot a serpenyőbe. Keverés közben várja meg, amíg felforr. A citromlekvárt lassú tűzön 10 percig főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd forraljuk vissza, és főzzük további 5 percig.

5. lépés

5. lépés

A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük és feltekerjük. Az üvegeket fejjel lefelé fordítva győződjön meg arról, hogy szorosan záródnak. Fedjük le az üvegeket takaróval vagy takaróval, hogy fokozatosan kihűljenek. A lekvárt télig hűvös helyen hagyjuk.

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Házi citromlekvár készítésekor nem szükséges vizet önteni. A citrom sok levet tartalmaz, aminek elegendőnek kell lennie a sziruphoz. Víz hozzáadásával a lekvár könnyebbé és folyékonyabbá válik. Ha sűrű kontúrt szeretne kapni, a citromot csak cukorral és sokkal tovább főzheti.

AMEGYÉB

A vaníliás cukor tökéletesen kiegészíti a citrom ízét egyszerű házi lekvárban télire. Ennek a „téli” akcentusnak a fokozása érdekében bármilyen édes fűszert hozzáadhat a lekvárhoz – csillagánizst, fahéjrudat és így tovább.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024