Site icon Népszámlálás 2024

Egyszerű és gyors csirke és brokkoli receptek

Egyszerű és gyors csirke és brokkoli receptek

Szeptemberben, amikor elkezdődik a friss brokkoli szezon, ezt a csodálatos zöldséget minden nap meg lehet főzni! Hiszen az úgynevezett spárgakáposzta jelenleg ízének és előnyeinek csúcsán van. Figyelmébe ajánljuk a brokkoli és a csirke egy teljesen win-win kombinációját – két terméket, amelyek egyszerűen egymásnak készültek.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Brokkoli és előnyei Hogyan készítsünk brokkolit Zöld saláta csirkehússal és burgonyával Párolt csirkemell brokkolival és fűszerpaprikával Csirkefilé brokkolival Csirke rakott csirke? brokkolival, gombával és rizzsel Fűszeres csirke brokkolival és földimogyoróval Tészta csirkével és brokkolival Alacsony kalóriatartalmú brokkoli és rakott csirke Quiche Laurent csirkével és brokkolival

A brokkoli és előnyei

Úgy tartják, hogy a brokkoli fogyasztását az ókori Rómában találták fel, és a középkorban a zöldség elterjedt Európa-szerte, majd az Újvilágba. Hazánkban az „olasz káposzta” első említése 1773-ból származik, de a múlt század 80-as éveiig kevesen hallottak róla.

Most a helyzet drámaian megváltozott – mindenki ismeri a brokkolit és annak kivételes előnyeit! A táplálkozási szakértők erősen javasolják, hogy ezt a zöldséget vegye fel az étrendjébe, mert egyetlen adag brokkoli fedezi egy felnőtt napi C-vitamin- és folsavszükségletének majdnem felét. A szakemberek a spárgakáposztát mindig beiktatják a diétás, sport- és helyreállító táplálkozási programba, és kifejezetten ajánlják gyerekeknek és időseknek is.

Hogyan kell főzni a brokkolit?


Egyszerűen forraljuk vagy pároljuk a brokkolit 3-5 percig, majd azonnal mártsuk jeges vízbe (Shutterstock/FOTODOM)

A friss brokkoli egyáltalán nem igényel hosszú távú hőkezelést. A maximális íz és előny megőrzése érdekében forralja fel a virágzatot forrásban lévő sós vízben (vagy gőzben) 3 percig.5 percig, majd azonnal mártsuk jeges vízbe. Másik lehetőségként forró olajban, folyamatosan kevergetve gyorsan al dente sütjük. Ez a brokkoli hozzáadható salátához vagy pörkölthöz, köretként, vagy zselés piték, pizza vagy quiche töltelékeként használható.

Miért csirke?

A brokkolit alacsony kalóriatartalmú terméknek tekintik (100 g-ban csak 30 kcal), ezért a jóllakottság és az egyensúly érdekében fehérjével kell kombinálni. A csirke itt tökéletesen működik! Először is, a csirkehús meglehetősen semleges, és „barátságos” a legtöbb ismert fűszerrel és szósszal. Másodszor: pénztárcabarát, nagyon gyorsan elkészíthető és minden második üzletben kapható.

Brokkolival és csirkehússal kiváló választás lenne mindenféle rántott krumpli, pörkölt és pörkölt, amelyet az egyedényes étkezési módszerrel készítenek (ami azt jelenti, hogy „egy fazékban”). Minimális erőfeszítés és piszkos edények – csak fel kell vágni az összes hozzávalót, majd egyesével hozzáadni a wokhoz vagy a serpenyőhöz. A pánázsiai ízek kedvelői ízlés szerint használhatnak szezámolajat, forró gochujang pasztát, szója- vagy osztrigaszószt és egyéb fűszereket. Az olasz fűszernövények (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring), fokhagyma és olívaolaj mediterrán akcentust kölcsönöznek az ételnek. A kaukázusi konyha rajongói pedig nyugodtan szedhetik az adjika, a khmeli-suneli vagy a Svan sót.

Tegye rántott csirkedarabokat brokkolihoz és gyógynövényes salátákhoz, levesekhez, tésztákhoz, rakott ételekhez, lepényekhez stb. 11 jól bevált receptet készítettünk Önnek, amelyek mindegyike egyszerűen és gyorsan megismételhető. Főzzünk!

Zöld saláta csirkével és brokkolival

Sült csirke brokkolival, zellerrel, avokádóval és saláta keverékkel körbevéve – mi lehet finomabb és egészségesebb? Tálaljuk ezt a meleg salátát egy nagy tányéron, külön mártásos csónakkal. Így mindenki az asztalnál ülve kiválaszthatja majd a megfelelő mennyiségű zöldséget és húst.


Zöld saláta csirkével és brokkolival ()

Főzés 30 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

Tankoláshoz:

1. A brokkoli rózsákat hosszában félbevágjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1 ek. l. olívaolajat, és közepes lángon 5-6 percig pirítsd meg a brokkolit. Tegyük át egy tányérra.

2. Adjon hozzá még 1 evőkanálot ugyanabba a serpenyőbe. l. olajat, felforrósítjuk és hozzáadjuk a csirkefilét. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon 6 percig főzzük. Fordítsuk meg a csirkét, és főzzük tovább további 4-5 percig.

3. A zellerszárat apróra vágjuk. Az avokádót hosszában vágjuk, a felét pedig szeletekre vágjuk.

4. Egy kis tálban keverje össze az olívaolajat a borecettel, sóval, cukorral és borssal. Adjuk hozzá a reszelt parmezán felét, és botmixerrel turmixoljuk össze az öntetet.

5. Helyezze a saláta keveréket egy nagy tálra, adjon hozzá brokkolit, avokádót és zellert. A szeletekre vágott csirkefilét helyezzük a közepére. A maradék parmezán sajtot a salátára szórjuk. Az öntetet külön tálaljuk.

HASZNOS TANÁCSOK

A salátaöntet ecet helyett citromlével is elkészíthető. És adjon hozzá más fűszereket az öntethez, például szárított fokhagymát. Ebben az esetben csökkentheti a cukor mennyiségét, vagy teljesen elhagyhatja.

Csirkeleves brokkolival és burgonyával

Egy sűrű, ízletes és laktató levest mutatunk be, amely kifejezetten az őszi napokra és estékre készült. Tálaljuk krutonnal vagy fokhagymás krutonnal – még finomabb lesz.


Csirkeleves brokkolival és burgonyával ()

Főzési idő: 45 perc

6 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

Beküldéshez:

1. A hagymát, a zellert, a burgonyát és a csirkefilét apró kockákra vágjuk. A brokkolit apró rózsáira törjük.

2. Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk olívaolajat. A hagymát és a zellert 5 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a lisztet és a száraz mustárt, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve 1 percig főzzük. Felöntjük a húslevessel és a tejjel, állandó keverés mellett felforraljuk.

3. Helyezze a brokkolit és a burgonyát egy serpenyőbe, és forralja fel újra. Lassú tűzön kevergetve pároljuk, amíg a burgonya megpuhul, 12-15 percig.

4. Adjunk hozzá csirkét és 2/3 csésze cheddart a leveshez. Főzzük gyakran kevergetve, amíg a sajt elolvad (kb. 5 perc).

5. A levest tálakba öntjük, megszórjuk a maradék sajttal és az apróra vágott lilahagymával.

HASZNOS TANÁCSOK

Ebben a levesben a burgonya helyettesíthető hüvelyesekkel: mungóbab, lencse, bab stb.

Párolt csirkemell brokkolival és zöldmártással

Hogy néz ki a tökéletes vacsora? A válasz egyszerű – sovány csirke plusz nagyon egészséges brokkoli. És még zöldek és natúr joghurt! Próbáld ki, semmivel sem rosszabb, mint a rántott csirkecomb vagy a spagetti sajtmártásban.


Párolt csirkemell brokkolival és zöldmártással ()

Főzés 40 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

Tankoláshoz:

1. A csirkemelleket sóval, borssal minden oldalukat bedörzsöljük, majd sodrófával enyhén megdörzsöljük. Fedjük le a húst fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten 15 percig.

2. A szószhoz a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet és a zöldhagymát apróra vágjuk. Tedd egy turmixgép tálba, adj hozzá olívaolajat, citromlevet, natúr joghurtot. Keverjük simára, majd tegyük hűtőbe.

3. Szerelje szét a brokkolit rózsáira, távolítsa el a szár alsó kemény részét. A melleket és a brokkolit párolóba tesszük, és 15 percig főzzük.

4. A csirkét és a brokkolit tányérokra tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk citromhéjjal. A szószt külön tálaljuk.

HASZNOS TANÁCSOK

Az öntethez joghurt helyett használhatunk tejfölt 1015% zsír.

Csirke rántva brokkolival és kaliforniai paprikával

A kevergetés (az angol stir – stir and fry – fry szóból) egy klasszikus kínai étel, amelyet általában nagy lángon főznek wokban vagy mély serpenyőben. A trükk az, hogy minden terméket finomra kell vágni – így szinte azonnal megsülnek.


Csirke rántott brokkolival és édes paprikával ()

Főzés 25 perc

4 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

1. A combfilét 2 cm vastag darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát és a gyömbért nagyon apróra vágjuk. A zöldhagyma fehér részét vékony karikákra, a zöldet átlósan 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk.

2. A brokkoli szárát meghámozzuk és apróra vágjuk. Szerelje szét a káposzta fejét virágzatra. Az édes paprikát apróra vágjuk.

3. Wokban vagy nagy serpenyőben hevítsünk növényi olajat füstölésig. Tételekben dolgozva süssük nagyon gyorsan aranybarnára a csirkét. Tegyük át egy tányérra. Adjunk hozzá egy kis olajat a wok-hoz, és adjuk hozzá a hagyma fehér részét, a gyömbért és a fokhagymát. 30 másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, és folyamatos kevergetés mellett további 1 percig főzzük.

4. Helyezzük rá a brokkolit, öntsük fel kevés forró vízzel (100-120 ml). Főzzük 3 percig, majd tegyük vissza a csirkét a wokba, adjuk hozzá a zöldhagymát, adjuk hozzá az osztrigaszószt és főzzük 2-3 percig. Az ételt nagyon forrón tálaljuk.

HASZNOS TANÁCSOK

Más zöldségeket is használhatunk ehhez a rántáshoz. Például zöldborsó, zöldbab stb.

Csirke filé brokkolival

Egészséges és ízletes vacsora 15 percben – egyáltalán lehetséges? Hogyan! Egyszerűen pácolja be a csirkedarabokat, majd süsse meg brokkolival édes-savanyú mártásban.


Csirkefilé brokkolival (Fotó felhasználó, recept szerzője)

Főzés 15 perc

További idő 30 perc

2 adag

Az előkészítéshez szüksége van:

1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Egy nagy tálban keverje össze a kukoricakeményítőt, a cukrot, a sherryt vagy a fehérbort és a szójaszószt. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a csirkedarabokat a kapott pácba, fedjük le a tálat fóliával és hagyjuk szobahőmérsékleten legalább 30 percig.

2. A brokkolit rózsáira szeleteljük, és forró olajban enyhén megpirítjuk az apróra vágott hagymával együtt. A káposztát tegyük oldalra, és adjuk hozzá a húst és a pácot a serpenyőbe. Folytonos kevergetés mellett nagy lángon főzzük, 34 perc.

3. A serpenyőbe öntjük a húslevest, alaposan összekeverjük,…

Exit mobile version