Dió: előnyök és károk, tisztítási módszerek, napi fogyasztás

Dió: előnyök és károk, tisztítási módszerek, napi fogyasztás

A dió előnyei és ártalmai, tisztítási módszerei, napi fogyasztása, receptek – erről kérdezik tőlünk leggyakrabban, ha kedvenc királyi dióról van szó. Úgy döntöttünk, hogy minden fontos információt egy anyagban gyűjtünk össze.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:A dió, honnan származik A dió jótékony felhasználása Memória javítása Depresszió megelőzése Motoros működés javítása Szívbetegségek megelőzése A „férfiasság” javítása A szép bőr megőrzése Segítség a testsúlycsökkentésben Extra energialökés A dió ártalmai és ellenjavallatai A dió használata a főzés során Dióolaj használata Hány diót lehet enni naponta Hogyan válasszunk diót és hogyan tároljuk a dió tisztításának módjai Miért áztatják be egyesek a diószemeket étkezés előtt

Dió: honnan származik

A dió szülőhelyének nem Görögországot, hanem Észak-Indiát tartják, ahonnan átterjedt Közép-Ázsiába és a Balkánra. A XVIA 17. században a dió megjelent Oroszországban, de új néven: „Volosh dió” – Valachiából, a modern Románia déli részéből kezdték hozni.

Dahl magyarázó szótárában ezt találjuk: „A dió férfias nem, kemény, erős héjú fa gyümölcse. Néha azt mondják, mogyoró és mogyoró helyett dió vagy diófa, vagyis Volosszkij dió, dió.” A 19. század végére a „dió” elnevezés uralkodóvá vált az orosz nyelvben.

A dió angolul dió, a szó az óangol wealhhnutu szóból ered, szó szerint „idegen dió” (a wealh „idegen” + hnutu „dió” szóból), mivel Galliából és Olaszországból hozták Angliába. A dió latin neve nux volt, ami „gallus dió” volt.

Az orosz név a dió eredetéhez is kapcsolódik. Pavel Syutkin, a kulináris és az orosz konyha történésze ezt írja: „Ruszon a dióval való ismerkedés a XI. században történik.XIII. században, amikor szoros kapcsolatok jöttek létre Bizánccal. Innen érkezik hozzánk a dió, de „görögnek” hívják. Aztán sok, a világ ezen részéből származó terméket és tárgyat „görögnek” neveznek, például a hajdinát, mindenki által ismert (a szó eredetének egyik változata szerint).

Érett dió
Érett dió

Hogyan használd a diót előnyödre

A dió tartalmazza a legtöbb antioxidánst a többi diófajtához képest (kb. 2-szer). Kétségtelenül nagyon táplálóak.

Egy amerikai tudósok tanulmánya szerint a dióban lévő antioxidánsok hatása 215-ször erősebb, mint az E-vitamin. Közben ismert, hogy ez a vitamin megvédi az emberi test sejtjeit a természetes vegyszerek okozta károsodástól, amelyek különböző betegségeket okoznak.

A dió kalória- és fehérjetartalmát tekintve a húshoz hasonlítható, de könnyebben emészthető. A citrusfélék vitamintartalmában jobbak. Vitaminhiányra, vashiányra, általános tonikként ajánlják; pozitív hatással vannak az agy ereire és oldják az idegfeszültséget.

Memória javítása

A diófélék omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek javítják a memóriát és a kognitív funkciókat.

A depresszió megelőzése

Kutatások kimutatták, hogy az alacsony omega-3 szint károsíthatja az éberséget és a vitalitást. Mivel a dió magas omega-3-tartalommal rendelkezik, segít megelőzni a depressziót.

Javított motorfunkció

Az omega-3 zsírsavak csodákat tesznek az agyban, többek között javítják a motoros működést.

Szívbetegségek megelőzése

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Spanyolországban és Izraelben végzett tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy napi két-három adag dió elegendő mértékben csökkenti a koleszterinszintet ahhoz, hogy csökkentse a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A „férfiasság” javítása

Naponta egy marék dió elfogyasztása növeli a spermiumok életképességét és mozgékonyságát.

A bőr szépségének támogatása

A dió fogyasztása segít a bőrnek fiatalabbnak – egészségesnek és feszesnek – kinézni. Az E-vitaminnak köszönhetően egyébként a dióolaj értékes kozmetikai termék a bőrszárazság csökkentésére.

A dió a biotin (B-vitamin) forrása7), segít a haj és a köröm egészségének megőrzésében, valamint megelőzi a hajhullást és a törékeny körmöket. Az E-vitamin egészséges fényt kölcsönöz a hajnak és a körmöknek.

Segítség a súlyszabályozásban

A dió magas rost-, fehérje- és zsírtartalommal rendelkezik, ami segít hosszabb ideig teltebbnek érezni.

Extra energialöket

A dió sok B-vitamint tartalmaz (B1 – 0,39 mg, B5– 0,82 mg, B6 – 0,8 mg stb.). Növelhetik az energia mennyiségét a szervezetben. Ez határozottan illeszkedik a súlykezelési tényezőhöz. Ha energikus vagy, nagyobb valószínűséggel leszel aktív és égetsz el kalóriát! Próbáljon meg rendszeresen enni diót natúr joghurttal délutáni snackként vagy edzés előtti snackként.

A diófa gyümölcse
A diófa gyümölcse

A dió ártalmai és ellenjavallatai

A dió káros hatása valószínűleg nem teljesen helyes megfogalmazás. Vannak bizonyos korlátozások a dió fogyasztására – ez pontosabb. A dió magas kalóriatartalmú, ezért túlzott fogyasztása enyhe súlygyarapodáshoz vezethet. Néhány embernél a dió magas fogyasztása hasmenéssel járhat a dió magas olajtartalma miatt. Az alábbiakban elmondjuk, hogy pontosan hány diót kell megennie naponta, hogy ne legyen probléma.

A dió a többi diófajtához hasonlóan ételallergiát okozhat. Jelenleg a világ népességének körülbelül 2%-ánál diagnosztizálnak dióallergiát.

A dió felhasználása a főzés során

A dió ropogósságot és ízt ad a pékárukhoz és a desszertekhez – pitékhez, kenyerekhez és süteményekhez. Muffinhoz, palacsintához és gofrihoz adható tésztához, valamint házi baklava és kozinaki készítéséhez. De a diónak nem csak édessége van. Használja őket levesek, különösen sűrű levesek, például Megrelian kharcho vagy pürésített zöldségek készítéséhez. A dió tökéletesen kiegészíti a sült zöldségeket, salátákat, beleértve a gyümölcsöket is. A finomra vágott dió kiváló panírozás a szeletekhez vagy a húsgombócokhoz.

A dió számos szósz alapját képezi – például a grúz satsivi és a bazhe. A Kaukázusban a dió általában hihetetlen szeretetet élvez. Grúziában a diós szószok mellett például kharchot, lobio-t és pkhalit készítenek, Abháziában zöld előételekbe (acharkhal) teszik, Azerbajdzsánban lavangi hal töltelékeként, Örményországban – pl. khapama, töltött sütőtök.

A dió fehérjeturmixokhoz és turmixokhoz is hozzáadható, ha más összetevőkkel összedarálja. Dió, fokhagyma, gyömbér, menta, citromlé, olaj, só és frissen őrölt fekete bors felhasználásával házi készítésű diós csuszát vagy szószt készíthet.

A dió elkészítésének három legegyszerűbb módját emeljük ki. Az első módszer a diós müzli, a fagylalt, a túró, a joghurt, a tejföl és a Varenets többfunkciós adaléka. Ehhez a diót robotgépben a zabbal, a liszttel és a barna cukorral közepesen omlósra pürésítjük (nem kell finomabb!). Keverje össze az elkészített keveréket kis mennyiségű növényi olajjal. Ne öntsön sokat egyszerre, hanem szó szerint cseppenként adja hozzá, és keverje össze, elérve a nedves tengeri homok állagát. A masszát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180°C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Tálaljuk bogyós gyümölcsökkel és tejtermékekkel.

A gyerekek nagyon szeretni fogják ezt a csodálatos „dióvajat”. Csak keverj össze egy kis kakaóport és mézet. Hozzáadjuk a turmixgépben finom morzsává tört diót. Keverjük össze és ízesítsük citromlével vagy narancslével. Tárolja a pasztát légmentesen záródó edényben.

Végül pedig elmondjuk, hogyan készítsünk ropogós diót. Keverjünk össze egy tálban 450 g héjas diót és 1 evőkanál. l. tengeri só. Öntsön ivóvizet a diófélékre, és hagyja állni 812 óra. Szitára tesszük, gyorsan leöblítjük és papírtörlővel szárítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy rétegben elosztjuk. Szárítsd 50°C-on legalább 3 órán keresztül, attól függően, hogy mennyire szereted ropogósan.

Padlizsán tekercs dióval
Padlizsán tekercs dióval

A dióolaj felhasználási módjai

Tiszta formájában hozzáadhatja kozmetikai táskájához. Néhány csepp kedvenc krémeddel segít megőrizni a bőr fiatalságát és rugalmasságát, tonizálni és felgyorsítani a gyógyulást. Télen a dióolaj segít hidratálni az ajkakat. Ha problémája van a folyamatosan megjelenő repedések vagy hámlás miatt, használja rendszeresen.

Hány diót ehetsz naponta?

A diónak magas a kalóriatartalma: több mint 600 kcal 100 g-onként. Ugyanakkor, mint fentebb említettük, nagyon egészséges, ezért a tudósok és a táplálkozási szakértők nem értenek egyet abban, hogy mennyi diót lehet enni naponta. Átlagos norma – 4050 g.

Ha ételeket készít, ne feledje, hogy 1 pohár 250 ml-es 160 g diót tartalmaz.

Hogyan válasszunk diót

A dió ömlesztve vagy csomagolva vásárolható meg. Mindenesetre úgy válasszon, hogy vizuálisan értékelhesse a terméket. A héjas vagy héjas dióféléknek rothadás- és penésznyomoktól mentesnek kell lenniük. Színe egységes, fekete zárványok nélkül.

Jó lenne kipróbálni a súlyra vásárolt hámozott diót, mert csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy friss: nem keserű, penészes ízű. Ha kétségei vannak abban, hogy ez a módszer megfelelő az Ön számára, válasszon jó eltarthatóságú csomagolt terméket.

A héjában lévő diónak erősnek kell lennie, és nem hallható kopogás, amikor megrázza. Ez biztos jele annak, hogy a mag kiszáradt, és már nem olyan zsíros és ízletes.

Vörösbab paszta dióval
Vörösbab paszta dióval

Hogyan kell őket tárolni

A friss dió megfelelően szárítva akár 3 évig is eltartható héjában.

A héj nélküli nyers dió gyorsan avas lesz. Az ilyen diót vagy a lehető leghamarabb fel kell használni – szinte azonnal a héj eltávolítása után, vagy hűtőszekrényben vagy fagyasztóban kell tárolni. A diófélék a hűtőszekrényben hat hónapig tárolhatók, a fagyasztóban – legfeljebb 1 évig.

Az üzletekben árusított héjas dió több szakaszon megy keresztül a csomagolás előtt, beleértve a pasztőrözést is. A pasztőrözés biztosítja a termékek biztonságát az eltarthatóságuk növelésével. Ráadásul a pasztőrözés nem igazán befolyásolja az antioxidánsok tartalmát;

A dió tisztításának módszerei

7 tisztítási módszert ismerünk, ezek között van egy – a leginkább bevált. Ez a már héjas dió vásárlása. Nem csak, hogy nem kell meghámoznia a diót, azonnal látja a magokat, és értékelheti a termék minőségét. És micsoda időt és erőfeszítést takarít meg!

A maradék 6 módszer a dió tisztítására:

  • Az „ajtópánt” módszer egy kalandos, veszélyes módszer, de legtöbbször a legmegbízhatóbb.
  • Üss kalapáccsal: ne felejtsd el beáztatni…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024