Site icon Népszámlálás 2024

Cukormentes lekvár cukorbetegeknek

A recepthez

Cukormentes lekvár cukorbetegeknek készíthető bármilyen bogyós gyümölcsből és gyümölcsből. A kérdés az, hogy mit használjunk cukor helyett. A fruktóz előnyeit eltúlozták. Nem olyan káros a cukorbetegségre, mint a szacharóz, de használatát mindenképpen erősen korlátozni kell, mivel a fruktóz magas kalóriatartalmú, elősegíti az elhízást, fokozott inzulinrezisztenciához, végső soron cukorbetegség kialakulásához vezet. Ezért használunk más édesítőszereket az eperlekvár receptünkben. A legártalmatlanabb a természetes stevia kivonat és az eritrit. Egyenként, porban és gyakran keverékben is értékesítik. Bármelyik opciót használhatja. Mindegyik édesítőszernek, különösen a steviának van egy enyhe keserű utóíze, ezért a lekvároknál nagyon fontos a megfelelő adag kiválasztása – hogy az édesség elegendő legyen és a keserűség ne legyen túl észrevehető. Itt is, mint más esetekben, sok múlik a gyártón. Próbáld ki!

Bonyolultság: könnyen Kalória: 43,00 kcal/adag Adagok: 6 Főzés: 40 perc Hozzáadás. idő: 4 óra Használt: 0,81 g/0,42 g/7,90ÜresVegetáriánus: SzigorúanVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZEper 600 gÉdesítőszer Erithrol 60 g Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha el nem halványuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

Mossa meg az epret, és távolítsa el a szárát. Válogassa a bogyókat. A nagyokat darabokra vágjuk, a kicsiket egészben hagyjuk. A bogyók egy részét, körülbelül a negyedét, azokat, amelyek nem túl szépek, pépesítsük pépesítővel egy kis serpenyőben.


Cukormentes lekvár cukorbetegeknek ()

2. lépés

Adjunk hozzá steviaport a pépesített bogyókhoz, keverjük össze a keveréket, és helyezzük a serpenyőt a tűzre. Kevergetve forraljuk fel, és lassú tűzön pároljuk 10-15 percig. A püré fokozatosan sziruppá válik.


Cukormentes lekvár cukorbetegeknek ()

3. lépés

Adja hozzá az összes maradék bogyót a serpenyőbe, forralja fel a keveréket nagy lángon, csökkentse a lángot alacsony hőmérsékletre, és párolja 5-10 percig, rendszeres lefölözés mellett. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a lekvárt.


Cukormentes lekvár cukorbetegeknek ()

4. lépés

A lekvárt ismét felforraljuk, és 1-2 percig főzzük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. És ismét forraljuk fel. Ismételje meg ezt a ciklust háromszor. Kóstolja meg a lekvárt menet közben. Ha nem találod elég édesnek, adj hozzá egy kis steviát.


Cukormentes lekvár cukorbetegeknek ()

5. lépés

A forró cukormentes lekvárt kis, sterilizált üvegekbe töltjük, és szorosan lezárjuk. Hagyja teljesen kihűlni az üvegeket. Hűtőszekrényben tárolandó.


Cukormentes lekvár cukorbetegeknek ()

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

A cukor nem csak édességet ad a lekvárnak: sűrítőként és tartósítószerként is működik. A cukorbetegeknek szánt cukormentes lekvár nem lesz sűrű. De sűrítőként használhat zselatint, agar-agart és még keményítőt is. A másik dolog az, hogy ezek az adalékanyagok nem hosszabbítják meg a lekvár eltarthatóságát, és nem lehet majd télire elkészíteni.

AMEGYÉB

Ha még mindig nem szereti az édesítőszerek ízét, készíthet cukormentes lekvárt cukorbetegeknek kevés fruktózzal, például 600 g bogyós gyümölcshöz, vegyünk 100 g fruktózt és adjunk hozzá 20-30 g stevia por.

Exit mobile version