Cseresznye és málna lekvár

A recepthez

A cseresznye- és málnalekvár meglepő abban, hogy két olyan élénk színű, ízű és aromájú bogyó nem nyomja el egymást, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon harmonikusan kombinálódik. Úgy tűnik, hogy a cseresznye és a málna megosztja a legjobb tulajdonságait egymással, és természetesen azokkal, akiknek lehetőségük van élvezni ezt a csodálatos lekvárt. Július a legalkalmasabb időszak az előkészítésre. De ha hirtelen nem volt ideje meggy- és málnalekvárt készíteni a szezon során, akkor ne essen kétségbe. Receptünk nem csak friss, hanem fagyasztott bogyókhoz is alkalmas.

Bonyolultság: könnyen Kalória: 176,80 kcal/adag Adagok: 20 Főzés: 45 perc Hozzáadás. idő: 15 óra Használt: 0,60 g/0,38 g/42,62FőzésÜresVegetáriánus: SzigorúanVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 20 ADAGHOZCseresznye 1 kgMálna 500 gKristálycukor 700 g Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha nem fakuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

Ha van málnája a saját kertjében, akkor ne mossa meg. Ha bogyókat vásárolt a piacon, alaposan mossa meg, ne törje össze a bogyókat. Vagyis nem folyó víz alatt, hanem medencében, óvatosan mozgatva a kezével. Tedd a málnát egy szűrőedénybe, és hagyd lecsepegni a vizet.

Cseresznye és málna lekvár
Cseresznye- és málnalekvár ()

2. lépés

Öblítse le a cseresznyét, szárítsa meg szalvétával, és távolítsa el a magokat a bogyókról biztosítótű, gemkapocs, pálcika vagy speciális eszköz segítségével, ha rendelkezésre áll. Azonnal tedd a meggyet a serpenyőbe, amelyben elkészíted a lekvárt.

Cseresznye és málna lekvár
Cseresznye- és málnalekvár ()

3. lépés

A serpenyőben lévő meggybe öntjük a cukor felét, óvatosan keverjük össze, és hagyjuk állni egy órát, hogy elegendő levet képződjön. Ezután a meggyet a cukorral közepes lángra tesszük, és kevergetve felforraljuk a szirupot, és a cukor teljesen feloldódik.

Cseresznye és málna lekvár
Cseresznye- és málnalekvár ()

4. lépés

A meggyet lassú tűzön 10 percig forraljuk, ne felejtsük el eltávolítani a habot. Lekapcsoljuk a tüzet, és hozzáadjuk a cukor maradék felét és a málnát a serpenyőbe. Óvatosan keverjük össze, és hagyjuk kihűlni – 3-4 órán keresztül.

Cseresznye és málna lekvár
Cseresznye- és málnalekvár ()

5. lépés

Forraljuk fel a keveréket, és főzzük 5-7 percig keverés és lefölözés mellett. Ismét lehűtjük, és a lekvárt 4-5 órán át állni hagyjuk. A főzési és pihentetési ciklust ismételje meg még 1-2 alkalommal, attól függően, hogy milyen sűrűn szereti a lekvárt.

Cseresznye és málna lekvár
Cseresznye- és málnalekvár ()

6. lépés

A következő főzés után a forró meggy- és málnalekvárt sterilizált üvegekbe öntjük, és fedővel szorosan lezárjuk. Fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk így, amíg teljesen kihűlnek.

Cseresznye és málna lekvár
Cseresznye- és málnalekvár ()

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Ha úgy adódik, hogy a málnája nem „bogyótól bogyóig”, hanem gyűrött és nedves, akkor jobb, ha pépesítjük, és ebben a formában hozzáadjuk a meggyhez. Ez csak a cseresznye- és málnalekvár állagára lesz hatással, az ízére azonban nem.

AMEGYÉB

Ha a cseresznye vagy a málna nem elég édes, ízlés szerint növelheti a cukor mennyiségét. Csak kóstolja meg a lekvárt a főzés minden szakaszában. Ha savanyúnak tűnik, adjunk hozzá cukrot.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024