A málna káros hatásai és előnyei. Hogyan válasszuk ki és tároljuk helyesen

A málna káros hatásai és előnyei. Hogyan válasszuk ki és tároljuk helyesen

A málna az édes élet szimbóluma, bár van egy árnyoldala is, amiről kevesen tudnak. Beszélünk a málna előnyeiről és ártalmairól, valamint arról, hogyan kell kiválasztani, tárolni és fogyasztani ezt az aromás bogyót.

A málna előnyei

A málna minden asztalon kívánatos bogyó. Élénk színéért felelős növényi pigmentek antocianinok – a bőrben és a pépben található biológiailag aktív anyagok. Ezek a bioflavonoidok természetes antioxidánsok, ami azt jelenti, hogy a bogyók fogyasztásakor megvédik sejtjeinket a szabad gyökök pusztító hatásaitól, az öregedéstől és a környezet negatív hatásaitól.

Hasonló védőhatással rendelkezik C vitaminamiben a málna gazdag. Bár nem rekorder ennek a mutatónak, 100 gramm friss málna a napi C-vitamin szükségletnek kevesebb mint felét tartalmazza, míg például a fekete ribizli vagy a csipkebogyó ugyanilyen mennyiségben három napi szükségletet tartalmaz tartalmaz A-, E- és K-vitaminnéhány B-vitamin, ásványok: mangán, magnézium, kálium stb. A málna egyharmada áll élelmi rostmely jótékony hatással van a bélműködésre és gyorsítja az anyagcserét.

Mindenki ismeri a málna lázcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságait – ez a málna jelenlétének köszönhető szalicilátok – a szalicilsav sói, amelyek ilyen hatással bírnak. Érdekes, hogy mi van magában a málnában szalicilátok tartalmazott sokkal kevesebb, mint a növény leveleiben és szárában. Ezért betegség idején sokkal hatásosabb, ha nem málnalekvárt eszünk, hanem szárított málnalevél infúziót iszunk.

Egy másik fontos előnye ezeknek a bogyóknak, hogy rendelkeznek alacsony glikémiás indexígy a málnát cukorbetegek is fogyaszthatják. Ezenkívül alacsony a kalóriatartalma – 100 gramm bogyó körülbelül 50 kcal-t tartalmaz.

Málna mézzel - erős gyógymód megfázás ellen
Málna mézzel – erős gyógymód megfázás ellen

A málna károsodása

A vérhígító szalicilátok és a véralvadásban is szerepet játszó K-vitamin tartalma miatt a málnát nagy körültekintéssel kell fogyasztani. vérzési rendellenességben szenvedők és véralvadásgátló gyógyszereket szed. A korlátozások a szívritmuszavarban, vérnyomászavarban és egyéb szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre is vonatkoznak.

A magas szerves savtartalom miatt a málna nem szívesen látott vendég az exacerbációban szenvedők asztalán a gyomor-bél traktus betegségeigyomorhurut és gyomorfekély, valamint anyagcsere-rendellenességek, különösen a köszvényben szenvedők.

at vesebetegségekfőleg ha vesekövesed van, érdemes megemlékezni a málna vízhajtó tulajdonságairól. Nem éri meg a kockázatot.

Gazdag összetételének köszönhetően a málna az erős allergénígy kis mennyiségben is adható gyermekeknek, és az allergia első jeleinél – csalánkiütés, bőrpír stb. Emberek acetilszalicilsav intolerancia A málna fogyasztásától is tartózkodnia kell.

A málnát nem szabad enni, ha magas a gyomor savassága.
A málnát nem szabad enni, ha magas a gyomor savassága.

Hogyan válasszuk ki és tároljuk a málnát?

A legjobb a friss málna fogyasztása; Ha málna nő a kertben, akkor érdemesebb a nap hűvös részében, kora reggel szedni, amikor a napnak még nem volt ideje felmelegíteni a málnát. A meleg málna gyorsabban megromlik – ez vonatkozik a tárolási szabályokra is: a málna szereti a hideget, és hűtőszekrényben kell tárolni.

Ha málnát vásárol a piacon vagy boltban, válasszon kevesebb rétegű csomagolást – az alsó, puha bogyók összetörnek és gyorsan megromlanak. Természetesen penészes málnát nem lehet venni és enni.

Meg kell mosnom a málnát? A bogyók törékenysége miatt a málnát nehéz megmosni, de a benne élő rovarok tönkretehetik az étvágyat. Ezért a bogyókat hideg vízzel öntheti és hagyhatja egy ideig – így a poloskák és férgek felúsznak, a málna pedig tiszta marad. Ezután le kell engedni a vizet, egy rétegben szórja szét a bogyókat papírra vagy normál tiszta törölközőre, és hagyja megszáradni.

A szárított málna is jó, de kevesebb tápanyagot tartalmaz. Ezért jobb a málnát lefagyasztani, így egészségesebb lesz. De a málnalekvárban nincs C-vitamin: 60 fok feletti hőmérsékleten, hosszan tartó hőkezelés során megsemmisül.

A málnát ehetjük joghurttal vagy tejföllel, de hozzáadhatjuk gyümölcssalátákhoz, fagylaltokhoz és nyári italokhoz, például turmixokhoz vagy limonádékhoz.

Kedvenc málna receptjeink

Málnás jégkocka és reggeli turmix

Málnás jégkocka és reggeli turmix
Málnás jégkocka és reggeli turmix

A turmix elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 450 g málna
  • 2 banán
  • 600 ml natúr ivójoghurt vagy tej
  • méz, opcionális
  1. A málnát turmixgépben pürésítjük. Szitán dörzsöljük át. Az elkészített keveréket jégkocka tálcákba helyezzük és lefagyasztjuk.
  2. A turmix elkészítéséhez tegye a szükséges számú kockát egy turmixgép tálba.
  3. Adjunk hozzá hámozott banánt, mézet (opcionális), tejet vagy joghurtot. Verjük simára. Poharakba töltjük és tálaljuk.

Lavash tekercs túróval és málnával

Olga Stikhareva, oldalunk egyik legkedveltebb szerzője, felver egy lavash tekercset túrós töltelékkel és szezonális bogyós gyümölcsökkel.

Lavash tekercs túróval és málnával
Lavash tekercs túróval és málnával

4-6 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 150 g omlós túró
  • 2 evőkanál. l. Szahara
  • 1 vékony nagy örmény davash
  • 1-2 evőkanál. l. tejföl 15% zsírtartalommal
  • 1 tojás
  • 100 g málna
  1. A túrót a cukorral és a tejföllel ledaráljuk.
  2. Hozzáadjuk a simára vert fehérjét és a sárgája felét. Keverjük össze.
  3. Óvatosan vágja le a pita kenyeret minden oldalról ollóval, hogy egyenletes és téglalap alakú réteget képezzen.
  4. A túrós tölteléket egyenletes rétegben, minden oldalról 2 cm-re helyezzük el, és tekerjük fel a tekercset.
  5. A tekercset sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Bekenjük a sárgája maradék felével, 1 tk-al simára verjük. ivóvíz.
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Málna zserbet

Fagyasztott málnából készíthetsz málnasorbetet – ez egyben desszert és remek hűsítő a melegben.

Málna zserbet
Málna zserbet

8-10 adag elkészítéséhez szüksége lesz:

  • 600 g málna
  • 200 ml ivóvíz
  • 250 g cukor
  • fél vaníliarúd magjai
  • 2 evőkanál. l. citromlé
  1. Válogasd szét a málnát. A bogyókat aprítógépbe tesszük, felöntjük vízzel és pürésítjük.
  2. A pürét finom szitán átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magokat. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliamagot és a citromlevet. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
  3. Öntse a keveréket egy élelmiszeres edénybe, és 30 percenként legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Vegye ki a tartályt a hűtőszekrényből, és keverje össze a keveréket habverővel.

Ha hibát vagy pontatlanságot észlel, kérjük, jelezze felénk. #málna #kár és haszonKAPCSOLÓDÓ ANYAGOKMEGJEGYZÉSEKMegjegyzés hozzáadása Még több recept és finom ötlet a közösségi oldalainkon

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024