Savanyú káposzta almával télre

A recepthez

Az orosz falvakban időtlen idők óta készítenek savanyú káposztát almával télre. Akkoriban persze nem igazán követték a recepteket, hanem az általános elveket. A káposztát speciális eszközzel aprították – fa vályúkban aprították, majd vékonyra szeletelt sárgarépával kombinálták, és hordókba helyezték, savanyú almával (Antonovka) bélelve. Minden edény aljára egy szelet rozskenyeret is tettek, és egész káposztalevéllel borították be. Miért tették ezt? Hogy az erjedési folyamat aktívabban és gyorsabban menjen végbe, természetesen! Az eredmény nem csak finom ropogós káposzta lett, hanem nagyon finom alma is, amit gyakran külön-külön is tálaltak uzsonnának.

Bonyolultság: könnyen Kalória: 139,90 kcal/adag Adagok: 30 Főzés: 2 óra 30 perc Használt: 6,83 g/0,40 g/26,78Orosz konyhaÜresVegetáriánus: SzigorúanVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 30 ADAGHOZfehér káposzta – 10 kg só – 250 g sárgarépa – 1 kg alma (Antonovka) – 2 kg nagy szelet fekete kenyér – 1 db. Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha el nem halványuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

Készítsük elő a káposztát. Vágjuk le a káposzta fejéről a szár alsó részét, és távolítsuk el a felső leveleket. Ezután vágjon le néhány erős fehér levelet, és tegye félre felhasználásig.

2. lépés

A káposztafejeket félbevágjuk. Távolítsa el a szárakat. A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Vágjunk két-három kis káposztát félbe vagy negyedekbe.

3. lépés

Helyezzen a felaprított káposzta egy részét a munkafelületre. Sózzuk és enyhén keverjük össze. Ezután dörzsölje a káposztát a kezével, amíg a lé meg nem jelenik. Ebben a szakaszban fontos, hogy ne vigyük túlzásba, hogy a káposzta ne legyen túl puha.

4. lépés

A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és durva reszelőn lereszeljük. Tegyük rá a káposztára és keverjük össze. Tegyen egy szelet fekete kenyeret egy tiszta edény aljára az erjesztéshez (ezek lehetnek fa- vagy kerámiahordók, nagy üvegedények vagy zománcozott serpenyők). Fedjük le az egyik fenntartott káposztalevéllel.

5. lépés

Helyezze a „tiszta” apróra vágott káposztát a tartály középső magasságába, minden réteget tömörítve. Majd a felvágott káposztafejeket elosztjuk a tetején (egymáshoz nyomkodva).

6. lépés

Az almát megmossuk és félbevágjuk. Távolítsa el a magokat és a magokat. Helyezze az almát a káposztanegyedek közé. Fedjük le vastag réteg káposztával és sárgarépával, hogy halmot képezzünk.

7. lépés

Erősen nyomja meg a tetejét, hogy kiengedje a levét. Fedjük le a fenntartott káposztalevelekkel, majd egy tiszta vászonszalvétával. Helyezzen rá legalább 3 kg-os súlyt.

8. lépés

Hagyja a káposztát szobahőmérsékleten. Amikor hab jelenik meg a felületen, egy hosszú fapálcikával többször szúrja ki az alját. 7-10 nap múlva a káposzta megerjed.

9. lépés

Tegye a savanyú káposztát tiszta üvegekbe, szorosan csomagolja be. Győződjön meg róla, hogy elegendő sóoldat van bennük. Fedjük le műanyag fedővel és tároljuk a hűtőszekrényben.

HASZNOS TANÁCSOK

A pácoláshoz a legjobb a fehér káposzta késői fajtáit használni, amelyeket már kissé megérintett az első fagy: vékonyra szeletelt levelei különösen ropogósak lesznek.

AMEGYÉB

Ha az almás savanyú káposzta ízét pikánsra szeretné fűzni, tegyen bele egy kis kömény- vagy koriandermagot (enyhén szórja meg a rétegeket). Nem kell túlbuzgónak lenni: pár púpozott evőkanál elég lesz a megadott mennyiségű ételhez).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024