Site icon Népszámlálás 2024

Ötperces lonc lekvár

A recepthez

Az ötperces lonc lekvár ízletes, egészséges és nagyon szép. A bogyók sértetlenek maradnak benne, és az állaga attól függ, hogy hányszor forralták fel (2-től 5-ig). Az „öt perces” nevét a forrási időről kapta. A háziasszonyok meg akarták őrizni azokat a jótékony anyagokat, amelyekben a bogyók gazdagok, azzal az ötlettel, hogy csak öt percig forralják, de többször is. Ebben az esetben minden főzés után a bogyóknak teljesen le kell hűlniük. Ahhoz, hogy sűrű lekvárt kapjon, legalább háromszor fel kell forralnia. Tehát az „ötperces” lonc elkészítése nem gyors, hanem nagyon egyszerű feladat. Lépésről lépésre bemutatott receptünk segít neked ennek a finomságnak az elkészítésében!

Bonyolultság: könnyen Kalória: 285,33 kcal/adag Adagok: 30 Főzés: 30 perc Használt: 0,00 g/0,00 g/71,67ÜresVegetáriánus: SzigorúanVegetarianizmusHOZZÁVALÓK 30 ADAGHOZlonc 2 kgKristálycukor 2 kgVíz 1 pohárCitromsav 2 g Súly- és mértéktáblázat FŐZÉSI RECEPTSoha el nem halványuló képernyőNyomja meg, hogy a képernyő bekapcsolva maradjon főzés közben. Amikor elhagyja az oldalt vagy letiltja a funkciót, a képernyő visszaáll a normál állapotba

1. lépés

Válogassa át a loncot, válasszon érett és egész bogyókat. Öblítse le őket hideg vízben. Egy szűrőedényben szűrjük le, vagy öntsük egy tiszta törülközőre, és hagyjuk megszáradni a bogyókat.


Ötperces lonc lekvár ()

2. lépés

Tegye a loncot egy serpenyőbe, és fedje le cukorral. Fedjük le fedővel, és a serpenyőt óvatosan rázva keverjük össze a bogyókat cukorral. Így keverjük össze, hogy ne sértsük meg a bogyókat, amíg még nem adtak levet.


Ötperces lonc lekvár ()

3. lépés

Helyezze a serpenyőt alacsony lángra. A bogyók elkezdenek levet termelni, és a cukor feloldódik benne. Amikor a keverék felmelegszik (15 perccel a főzés megkezdése után), adjunk hozzá egy pohár vizet (szobahőmérsékletű) – a cukor gyorsabban kezd feloldódni. Fakanállal kevergetve forraljuk fel a keveréket.


Ötperces lonc lekvár ()

4. lépés

Távolítsa el a habot. Hagyja a lekvárt 5 percig forrni, majd vegye le a serpenyőt a tűzről. Hagyja teljesen kihűlni a lekvárt. Ezt követően kevergetve tedd vissza a lekvárt alacsony lángra, és forrald fel. Lefejtjük a habot. 5 percig főzzük, majd ismét hagyjuk kihűlni.


Ötperces lonc lekvár ()

5. lépés

Készítse elő a sterilizált üvegeket és fedeleket. A lekvárt ismét felforraljuk, a habot lefejtjük. Adjunk hozzá citromsavat, keverjük össze és hagyjuk további öt percig párolni. Kapcsolja le a hőt.


Ötperces lonc lekvár ()

6. lépés

A forró lekvárt üvegekbe tesszük, majd rácsavarjuk a fedeleket. Fordítsa meg az üvegeket a fedőjükre, csomagolja be törölközőbe, és hagyja az asztalon. Miután az üvegek kihűltek, hűtőszekrényben vagy pincében tárolhatók.


Ötperces lonc lekvár ()

MEGJEGYZÉS A GAZDASÁGI SZÁMÁRA

Ne mossa meg a bogyókat folyó víz alatt, ráncos lesz. Jobb, ha vizet öntünk egy medencébe, és loncot öntünk bele. Ezután óvatosan öblítse le a bogyókat a kezével, és tegye egy szűrőedénybe. Ha a bogyók nagyon piszkosak vagy sok törmelék van bennük, cserélje ki a vizet, és ismételje meg az eljárást.

AMEGYÉB

A lekvárhoz citromsavat adnak, hogy ne cukrosodjon a tartós tárolás során. Javasolt arány: 1 g citromsav 1 kg cukorhoz.

Exit mobile version