Site icon Népszámlálás 2024

Mit kell főzni a kapor gyökerével, magjával és szárával

Mit kell főzni a kapor gyökerével, magjával és szárával

Te is szereted, hogy a kapor milyen kellemesen hűti a nyelved hegyét? És milyen szépen szétterülnek a finomra vágott levelei egy színes zöldségleves felületén? Hogyan frissíti fel a szénnel főtt húst? A kapor egy sokoldalú, mindennapi zöld, amely sokféleképpen felhasználható a főzéshez. Megmondjuk, mit tegyünk a kapor gyökereivel, magjaival, esernyőjével és szárával.

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miért nem megy kapor nélkülHogyan főzzünk kaporleveletHogyan főzzünk kaprosernyőt és magvakatHogyan főzzünk kapor száratHogyan főzzünk kapor gyökeretHogyan főzünk kapor gyökeretReceptekKapor sóval télreKapor pesto napraforgóolajos Kapros majonéz ropogós zöldségekkel

Miért nem lehet kapor nélkül

Évszaktól függetlenül minden boltban megtalálható egy csokor kapor. Ő és a petrezselyem az orosz konyha alapvető zöldjei. És nem csak orosz. A kaprot ősidők óta ismerik az ínyencek. Ez a szerény és nedvességet szerető növény könnyen hódít új területeket, kihajt ott, ahol nem ültették (a kertészek egyetértenek), és csodálatosan kiegészíti a hal, a hús, a hideg előételek és a savanyúságok ízét. Röviden: a kapor egyszer s mindenkorra behatolt a világ konyhájába.

A mindennapi kaporral való főzés jó módja annak, hogy étrendjét vitaminokkal és fontos tápanyagokkal gazdagítsa. A zöldek gazdag folsavban, C-vitaminban, kalciumban és rostban (ami támogatja az emésztőrendszert). Bizonyos mennyiségben a kapor, pontosabban a kaporvíz segíthet a kólikában és a puffadásban. Illatszeriparban és kozmetológiában is használják. Röviden, nagyon sok alkalmazási terület létezik.

Igaz, a kapornak is megvannak az ellenfelei – elvégre az íze csípős és meglehetősen sajátos. A preferenciákon nem lehet vitatkozni, de hiszünk abban, hogy mindenki megtalálja azt az ételt, ahol a kapor felfedi a maga kizárólagosan kellemes oldalát. Egyébként itt van néhány ötlet, hogyan használhatod az összes részét.

Hogyan kell főzni a kaporlevelet


A finomra vágott kaprot salátákhoz, levesekhez, köretekhez és harapnivalókhoz adják.

A kapor bolyhos része gyakran megjelenik a receptekben. Gyengéd és lédús, könnyen zöldporba törhető, és harmonikusan passzol zöldségekhez, köretekhez, húsokhoz és halakhoz.

A kaprot saláták, előételek díszítésére használják (például sózott hering), tálaláskor adják a levesekhez (enélkül nem olyan finom a borscs!), szórják a főtt burgonyára (a vajról se feledkezzünk meg), az apróra vágottakat összekeverik. darált húsba szeletekhez (a vágott burgonya különösen finom csirkeszelet).

Itt vannak kevésbé szabványos lehetőségek:

A kapor jól terem szélességi köreinken, és kiváló termést ad. Elegendő ültetés belőle salátákhoz katasztrofális ötlet. Továbbra is tovább fog nőni. Tehát jobb nem harcolni, hanem felkészülni a télre. Ehhez a zöldeket meg kell mosni és szárítani, majd apróra vágni. Ezután több lehetőség is van:

Hogyan kell főzni az esernyőket és a kapormagot


A kapor magvak jól tárolhatók üvegedényekben

Július elején virágzik a kapor, augusztusra már magokat is terem (ez 90120 nappal a vetés után). Az esernyőket ritkán eszik hideg ételekben – túl kemények és fűszeresek. De pácolásra ideálisak. Elég a 23 virágzat egy üvegben uborkával, paradicsommal vagy más zöldségekkel, hogy a sós lében hideg árnyalatú legyen az íze.

Szerette volna már változatosabbá tenni téli felkészülési rutinját? Próbáld ki savanyú karfiol. Ehhez a recepthez 4 kapros esernyőre és néhány más fűszerre lesz szüksége – mustár, fokhagyma, babérlevél. A savanyú káposzta nagy előnye, hogy jól tartja a formáját és megőrzi kellemes ropogósságát.

A szárított kapormag kiváló fűszer. Velük bátrabban alkothatsz. Íme néhány ötlet, amelyeket érdemes kipróbálni:

Hangsúlyozzuk még egyszer, hogy minden receptben szárított kapormagot használnak. A magvak szárításának folyamata egyszerű: amint kiöntöttük a magokat, vágjuk le az esernyőket, és egészben szárítsuk meg őket barnára. Ezután lerázhatja a magokat az ágakról, üvegbe töltheti és hűvös, száraz helyen tárolhatja.

Nagyon egyszerű kiváló salátaöntet készíteni kaporral és mustármaggal: csak mozsárban kell ledarálni a magokat tengeri sóval együtt. Az elkészített keverék klasszikus paradicsom-uborka keverékhez is használható, illatos napraforgóolajjal ízesítve, de a főtt burgonya főtt marhahúsdarabokkal és ropogós édes hagymával kifejezetten jól esik hozzá. Ezt a fűszerezést olívaolajhoz is adhatjuk, enyhén pépesített zöld kaporszárral együtt.

Hogyan kell főzni a kapor szárát

A kaporszárat, különösen a vastagokat és keményeket, ritkán használják a főzéshez. Pácok készítésére és főzőlevesek készítésére azonban kiválóan alkalmasak.

A francia konyhában népszerű a bouquet garni – így nevezik a mártásokhoz és húslevesekhez készült aromás fűszernövények csomóját. A nálunk megszokott növényzetből is készíthető hasonló. A kapor, petrezselyem és mondjuk koriander szárát gyűjtsük csokorba, és szálakkal átkötjük, és a hússal együtt egy serpenyőbe helyezzük. Meg fog lepődni, milyen finoman, de érezhetően változik meg kedvenc leveseinek íze. Egyébként, hogy a csokrot télre megőrizzük, minden alkatrészt megszáríthatunk és beköthetünk, ha már megszáradt. A lényeg az, hogy megfelelő helyet találjunk a munkadarabnak – ha száraz, akkor hosszabb ideig tárolják.

Hogyan kell főzni a kapor gyökerét

A kapor gyökér inkább a népi gyógyászat hőse. Ebben az anyagban nem térünk ki rá. De a kapor gyökér főzéshez is használható, ha maradék nélkül szeretné főzni a terméket. Először is használja ugyanazokhoz a húslevesekhez. A fűszeres zöldség- vagy húslevesek egyébként nem csak levesekhez, hanem mondjuk szószokhoz is jó alap.

Ha a kapor gyökerét meghámozzuk, megsütjük, majd turmixgépben sima masszává morzsoljuk, szendvicshez vagy hideg előételhez való pasztát kapunk. Próbálja főtt nyelvvel tálalni.

Egy másik lehetőség, hogy a gyökeret késsel és reszelővel felaprítjuk, és a levesben sütéshez a zöldségekhez adjuk. Ez is nagyon francia – Franciaországban nemcsak sárgarépát és hagymát sütnek olajban, hanem zellert, valamint különféle gyökereket is.

Receptek

Télre kapor sóval

Téli kaprot és sót üvegekben elkészíteni azt jelenti, hogy olyan aromás fűszerrel kell ellátni magát, amely bármilyen ételhez hozzáadható: a levesektől a salátákig. A kapor és más fűszernövények elkészítésének különböző módjai vannak. Egyszerűen száríthatja, lefagyaszthatja – minden módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az általunk javasolt módszer lehetővé teszi, hogy a zöldek a lehető legjobban megőrizzék ragyogó megjelenésüket és friss aromájukat, amelyek gyökeresen különböznek a szárított kapor illatától. Szóval, ha van szerencséd egy egészséges csokor kaporhoz, azonnal használd receptünket!


Kapor sóval télre ()

A kapor sóval történő téli elkészítéséhez szüksége lesz:

  1. Ha a kaporfürtöket szálak kötik össze, vágja le őket, és válassza szét az ágakat, hogy alaposan öblítse le. Helyezze a kaprot egy nagy víztartályba – esetleg egy tiszta mosogatóba -, és alaposan öblítse le.
  2. Öblítse le a kaprot ivóvízzel. Rázza le a vizet a gallyakról, és helyezze őket papírtörlőre egy rétegben. Hagyja a zöldeket 10-15 percig száradni.
  3. Vágja le a szár érdes végeit, de ne dobja el. Kösd meg kemény szálakkal, csomagold be műanyagba és tedd be a fagyasztóba – lesz egy másik készítmény, amelyet húslevesek, levesek és pörköltek készítéséhez használhat.
  4. A zsenge kaprot apróra vágjuk, és rétegenként egy tálba tesszük, megszórjuk sóval. Jól keverjük össze. A legegyszerűbb, durva, nem jódozott sót kell venni.
  5. Készítse elő az üvegeket. Mossa meg őket szódával és sterilizálja a mikrohullámú sütőben: adjon 1-2 evőkanál az üvegekbe. l. vizet, és kapcsolja be a mikrohullámú sütőt 3 percre teljes teljesítményen.
  6. Helyezze a kaprot és a sót sterilizált üvegekbe, és egy kanál segítségével egyenletesen tömörítse. Zárja le az üvegeket hermetikusan lezárt fedéllel, és tárolja a terméket a hűtőszekrényben.

Hasznos tanácsok

A kapor sóval történő téli elkészítéséhez, mint minden más fűszernövényhez, válassza a legkisebb méretű üvegeket – a kaviárhoz, pástétomokhoz, szószokhoz. Ne feledje, hogy miután kinyitotta az edényt, a lehető leggyorsabban fel kell használnia annak tartalmát.

Kapros pesto napraforgóolajjal

A napraforgóolajos kapros pesto a híres olasz szósz orosz változata, amelyet hagyományosan bazsalikommal, reszelt parmezánnal és olívaolajjal készítenek. A klasszikus recepttel azonban maguk az olaszok sem félnek kísérletezni, bazsalikom helyett például rukkolát használnak. És a mi kaporunk sem rosszabb! Élénk aromájú és kifejező ízű. A kaporpestónak tehát minden létjogosultsága megvan. És mivel a szószt orosz módra készítjük, és mondjuk heringgel tervezzük tálalni, ne tengerentúli olívaolajat vegyünk, hanem saját – finomítatlan napraforgót.


Kapros pesto napraforgóolajjal (Gastronom LLC Kiadó)

4 adag napraforgóolajos kapros pesto elkészítéséhez szüksége lesz: