Mit főzzek brokkolival és karfiollal

Mit főzzek brokkolival és karfiollal

Egy káposzta jó, de kettő jobb! Miben hasznosak és miben különböznek egymástól? Miért jó a brokkolit és a karfiolt együtt főzni? Hogyan egészítik ki és teszik még jobbá egymást? És persze hogyan készíthetsz finom brokkolit és karfiolt saját ízlésed és a családod kívánságai alapján?

Amiről a cikkben fogunk beszélni:Miben különbözik a karfiol a brokkolitól, a brokkoli vagy a karfiol. Hogyan lehet együtt főzni a karfiolt és a brokkolit? nyers brokkoliból és karfiolból Hogyan sütjük finoman a brokkolit és a karfiolt Hogyan sütjük finomra a brokkolit és a karfiolt? brokkolival és karfiollal?

Miben különbözik a karfiol ízében a brokkolitól?

A karfiol és a brokkoli íze és állaga teljesen más. És ez annak ellenére, hogy mindkettő kerti Brassicaoleracea (csak fajtájukban különböznek egymástól), mindkettőben a fejlődés egy bizonyos szakaszában, amikor a csúcsi hajtások elágaznak és felkunkorodnak, virágzatból álló fej vagy „fej” alakul ki. . De a karfiolban ez a csavarás nagyon sűrű fejet hoz létre, amelyben a virágzat gyakran csak egy késsel választható el egymástól. A brokkolinak lazább virágzata van. Ezáltal a karfiol szilárdabb állagúvá válik, és íze közelebb áll a burgonyához, mint a káposztához. A brokkoli bolyhossága és gazdag zöld színe pedig közelebb teszi a sűrű leveles zöldhez.

A karfiolnak egyébként tényleg színe van, és nem csak az általunk megszokott krémes fehér. Lehet sárga, lila, rózsaszín és akár zöld is! A brokkoli pedig egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Lila és piros színben is kapható.

Melyik az egészségesebb: brokkoli vagy karfiol?

A brokkoli és a karfiol magas rosttartalmú
A brokkoli és a karfiol magas rosttartalmú (Shutterstock/FOTODOM)

Mindkettő jó, bizonyos szempontból egyformán – ráadásul mindegyik a maga módján. A brokkoli gazdag mikroelemekben és vitaminokban, főleg A (itt egyszerűen ő a királynő), C és K. A karfiolban még több a C-vitamin, valamint sok B-vitamin, niacin, kalcium, magnézium és kálium. Mindkét káposzta sok rostot tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van a jó emésztéshez. A glükorafanin hidrolízisének eredményeként, amellyel a karfiol és a brokkoli is egyszerűen meg van töltve, szulforafán keletkezik. Az egyik legerősebb antibakteriális (és látszólag rákellenes) anyagnak tartják, amelyet egy ember növényi termékből kaphat. A brokkoliból és a karfiolból szulforafán kinyeréséhez egyszerűen rágja meg őket alaposan – lehetőleg nyersen. A 2010-es években fejlesztették ki a Beneforte brokkoli fajtát, amely 170%-kal több glükorafanint tartalmaz, mint a hagyományos brokkoli. Ráadásul a kutatás során kiderült, hogy ha naponta egyszer eszik ezt az újfajta brokkolit, akkor egy hét után a „rossz” koleszterin szintje 6%-kal csökken! Nem termék, hanem tiszta gyógyszer!

Hogyan passzol együtt a brokkoli és a karfiol?

Tökéletesen passzolnak egymáshoz! Kinézetre és ízre egyaránt. És még ha nem is adsz hozzá semmit, a brokkoli és a karfiol együtt csodálatos köretet alkot húshoz, szárnyashoz, halhoz vagy tofuhoz. És ha csak egy keveset tesz hozzájuk, például vajat, pár fűszeres zöldséget és sajtot, komplett fogást kap ebédre vagy könnyű vacsorára. Szeretnéd tartalmasabbá tenni? Szórjuk meg dióval vagy tört keksszel! Sőt, a brokkoli és a karfiol kombinációja felhasználható egy ünnepi étel elkészítéséhez – a gyerekek nagyon szeretik, a felnőttek sem idegenkednek a gyönyörködéstől és az élvezettől. Nézze meg, hogyan lehet gyönyörűen főzni.

Meg lehet főzni a brokkolit és a karfiolt együtt?

A brokkolit és a karfiolt jobb külön főzni egymástól.
A brokkolit és a karfiolt a legjobb külön főzni (Shutterstock/FOTODOM)

A brokkolinak és a karfiolnak van még egy fontos különbsége. Ha egy kicsit túlfőzzük a karfiolt, akkor természetesen szétesik, de így is nagyon finom marad, és ez a túlsütés semmilyen módon nem befolyásolja a színt. De a túlfőtt brokkoli meglehetősen étvágytalan színt kap, kissé mocsaras, és borzasztó ízű. Minden zöld zöldség a klorofillnak köszönheti színét, egy összetett molekulának, amely egyes növényi sejtekben található. Minél tovább fő a brokkoli, annál inkább megváltozik a klorofillmolekulák, és a gyönyörű zöld szín elvész. Ezenkívül forralva a karfiolleves nem túl kellemes illatú – főzés közben a benne lévő kénvegyületek felszabadulnak. Tehát a válasz a kérdésre: „Tudsz-e együtt főzni brokkolit és karfiolt?” – Nem. Különböző serpenyőkben vagy egyben főzzük, de először a brokkolit, majd a karfiolt.

Hogyan főzzünk karfiolt és brokkolit az egészségügyi előnyök érdekében?

Kezdjük azzal, hogy mindkét káposzta nyersen fogyasztva a leghasznosabb, az alábbiakban pedig arról lesz szó, hogy milyen finomságokat lehet készíteni nyers brokkoliból és karfiolból. Ha mégis szeretne valami meleget hozni belőlük, akkor itt vannak a legmegfelelőbb hőkezelési módszerek, köztük a brokkoli és a karfiol főzése.

1. A brokkoli és a karfiol párolása lefedve nagyszerű módja annak, hogy megőrizzük szinte teljes tápértéküket. Általános szabály, hogy minél kevesebb vizet használunk, annál több vitamin és ásványi anyag kerül a tányérunkra. Ha ropogósan szeretné hagyni a zöldségeket, vágja szét kis rózsáira, és főzze legfeljebb 5-7 percig. Ha puha zöldségekre van szüksége, hagyja, hogy a virágzat nagyobb legyen, a karfiolt 20 percig főzzük, brokkolihoz pedig bőven elég a 15.

2. A második hasznos elkészítési mód a blansírozás. Vagyis veszel egy mély serpenyőt vagy egy széles serpenyőt, önts hozzá egy kevés vizet (annyira, hogy a réteg ne legyen több 3-4 cm-nél), felforralod, megsózod, és beleteszed a káposztát. nagy virágzatúak. Lefedve pár percig főzzük, nem tovább. Vegyük ki lyukas kanállal, és azonnal merítsük hideg, jeges vízbe – ez szükséges a melegítés leállításához. Egy-két perc múlva átteheti egy tányérra. Ezt követően a káposztát forró szószba helyezhetjük, vagy szó szerint 30 másodpercig sütjük, például olajban fokhagymával.

3. Egy másik főzési módszer, amely megőrzi az ízt, a ropogósságot és az előnyöket, a gyors keverés magas lángon. A legkényelmesebb a wok vagy más mély serpenyő használata. A káposztát apró rózsákra kell osztani, a szárát (ha használjuk) meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. Igény szerint a brokkolit és a karfiolt előblansírozhatjuk, ekkor a wokban való főzési idő közel felére csökken. A serpenyőt maximális lángon felmelegítjük, olajon megpirítjuk a fűszeres zöldségeket vagy fűszereket a recept szerint, majd hozzáadjuk a káposztát, és állandó kevergetés mellett főzzük. Ezzel a hőkezelési módszerrel a szósznak már készen kell lennie – a legvégén adják hozzá.

4. És végül a legegyszerűbb módszer a mikrohullámú sütőben történő párolás egy kis vízzel. Jobb forró vizet használni, a mikrohullámú teljesítményt 50%-ra beállítani, és legfeljebb 3-4 percig főzni.

Mi finom nyers brokkoliból és karfiolból?

Az egyszerű olíva- és dióolaj alapú öntetek, valamint a joghurtos és majonézes szószok jól passzolnak a brokkoli- és karfiolsalátákhoz.
A brokkoli és karfiol saláták alkalmasak egyszerű olíva- és dióolaj alapú öntetekhez, valamint joghurtos és majonézes szószokhoz (Shutterstock/FOTODOM)

Először is természetesen saláták. A vékonyra szeletelt karfiol jól mutat salátákban, ha eltávolítja a szár kemény alját, így szép ropogós teteje marad. A karfiol azonban apróra vágható és virágzatra szedhető. De a brokkoli a legjobban salátákban néz ki (és rágható), kis virágzat formájában, szár nélkül. A szárát meghámozhatjuk, vékonyra szeletelhetjük a szemek mentén, és a salátához is adhatjuk.

Salátákban a nyers brokkoli és a karfiol jól passzol más ropogós zöldségekhez: sárgarépához, retekhez, daikonhoz, uborkához, zellerhez, római levelekhez. De hogy a saláta ne csak ropogtatásból álljon, mehet bele puha zöldségek: avokádó, sült zellergyökér, sült vagy főtt burgonya (a karfiol különösen szereti a krumplit). A puha, hideg húsok is remekek, mint például a csíkozott sült sertéslapocka vagy a grillezett csirke. A salátákat ízesítheti nyers brokkolival és karfiollal egyszerű, olíva- vagy dióolaj alapú citromlével öntettel, vagy joghurttal (például ezzel) vagy majonézzel (ilyenből van itt sok). Ízletes, vitaminokban gazdag brokkolis és karfiol saláta készül ennek a receptnek a segítségével.

A még nyers brokkoli és karfiol, lereszelve vagy robotgépben morzsára zúzva, feltétnek használható:

— pizzához (képzeld, milyen kellemes friss illattal adják a legközönségesebb sajtos pizzát);

– tésztához (tészta), főleg tejszínes szósszal, vagy semmi nélkül, vagy csak sajttal;

– bármilyen főzelékhez, különösen sűrű szószos zöldségekhez;

– pürélevesekhez (kekszek vagy magvak helyett vagy hozzájuk).

Egyébként érdekes tény. A sötét foltok nem azt jelentik, hogy a karfiol megromlott! Mindenki találkozott már karfiollal, a fej felszínén észrevehető sötét foltokkal. Egy tapasztalt termelő számára ez azt jelenti, hogy ez a káposztafej bórhiányban szenved. A bór a talajban természetesen előforduló nyomelem, amely nélkülözhetetlen a növények növekedéséhez. De ezek a foltok nincsenek jelentős hatással a káposzta ízére vagy tápértékére, csak csúnyán néznek ki.

Hogyan készítsünk finom brokkoli- és karfiollevest

Emlékszel a karfiolban található hidrogén-szulfid-vegyületekre? Ennek a szagnak a elkerülése érdekében először is főzzük külön a karfiolt, másodszor pedig ne főzzük sokáig. Minél jobban megfőtt a káposzta, annál erősebb az illata. Egyébként a brokkoli- és karfiollevesek ugyanazok a törvények szerint készülnek, mint bármely más zöldségleves. Kevés törvény létezik:

– a zöldségeket csak forrásban lévő folyadékba helyezzük;

– ha ez a folyadék zöldség- vagy gombaleves, vagy burgonyaleves, a leves azonnal fellendülést kap a vízben lévőhöz képest;

– a folyadékot, amelyben a brokkolit és a karfiolt főzik, már a kezdetektől sózni kell;

– a teljes értékű ízhez a leveshez zsír kell – növényi vagy állati, vagy ami még jobb, mindkettő egyszerre.

Egy krémes brokkoli és karfiol levesben, mint partner a serpenyőben, a minimumra lesz szüksége: az elején vajban enyhén pirított hagymára, a végén pedig tejszínre vagy kókusztejre. Vagy hozzáadhat más zöldségeket, például itt. Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk belőle, ne találjunk ki semmi különöset: csak tegyünk a tálban lévő kész leveshez valami finomat és sült: garnélarákot, lazac- vagy laposhal darabokat, tofut, fokhagymás krutont, tökmagot, fenyőmagot.

Ha a leveshez nem kell turmixgép, ügyeljen arra, hogy a káposztavirágok akkora méretűek legyenek, hogy beleférjenek egy kanálba.

Hogyan süssünk finoman brokkolit karfiollal

A brokkoliból és a karfiolból finom és egészséges rakott ételek készülnek
A brokkoliból és a karfiolból finom és egészséges rakott ételek készülnek (Shutterstock/FOTODOM)

Eszik…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Népszámlálás 2024